Bilakah dan berapa bulan bayi mula merangkak dan duduk?

Kandungannya

Apabila bayi muncul dalam keluarga, ibu bapa tidak sabar menunggu mereka belajar tersenyum, memegang kepala mereka, kemudian berguling, duduk dan merangkak. Acara besar seterusnya pasti akan menjadi langkah pertama. Setiap kemahiran baru sangat penting, dan oleh itu ibu dan ayah sangat sensitif terhadap masa kemunculan kemahiran motor tertentu. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan kerangka waktu bagi kanak-kanak untuk mula duduk dan merangkak dan sama ada ia mungkin untuk mempengaruhi kemahiran ini.

Kemahiran fisiologi

Adalah agak sukar untuk menjawab persoalan ibu bapa apabila betul-betul bayi harus menguasai pergerakan merangkak dan tempat duduk. Setiap kacang - keperibadian, personaliti, yang berkembang menurut undang-undang dan skimnya sendiri. Oleh itu, semua jadual dengan piawaian hanya wujud untuk ahli pediatrik, kerana pakar pediatrik melihat bayi anda sebagai salah satu daripada bayi purata. Tetapi ini hanya pada pandangan pertama.

Pakar yang bijak tidak akan mengisytiharkan kelewatan dalam pembangunan fizikal berdasarkan bahawa bayi tidak duduk di 7 bulan atau tidak merangkak pada 8 bulan, kerana kanak-kanak itu mungkin mempunyai banyak sebab.

Bayi mula merangkak dan duduk ketika tulang dan sistem ototnya, serta ligamen dan sendi yang terlibat dalam proses ini, telah matang dan diperkuat dengan cukup. Untuk kemahiran merangkak, anda perlu mengembangkan otot perut dan leher, lengan dan kaki untuk duduk, anda memerlukan otot yang cukup kuat di belakang, perut, leher dan lengan anda. Sememangnya, tiada bayi baru lahir mempunyai otot seperti itu, mereka tumbuh dan bertambah kuat apabila kanak-kanak tumbuh. Sekiranya ibu bapa dari hari pertama memberi perhatian yang cukup terhadap perkembangan fizikal bayi, melakukan urutan dan menjalankan latihan yang berkaitan dengan usia, maka peluang untuk menguasai kemahiran baru terdahulu meningkat.

Menurut norma biasa, kanak-kanak yang sihat purata mula duduk selepas enam bulan, pada 7 bulan dengan sokongan, dan pada 8 - tanpa sokongan. Menjelang 10 bulan, bayi biasanya melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan tugas yang sukar - untuk duduk dari kedudukan terdedah. Dengan merayap, semuanya agak rumit - sesetengah kanak-kanak memintas tahap ini sama sekali, dan ada yang mula dengannya. Norma purata dalam pediatrik mengatakan bahawa kanak-kanak dapat belajar merangkak dari 5 bulan di perut, dari 7 bulan hingga 9 bulan - pada semua empat.

Tetapi norma-norma adalah norma, dan anak anda, mungkin, mempunyai rencana sendiri untuk pembangunan selanjutnya, terutama karena banyak faktor yang mempengaruhi kecepatan menguasai kemahiran motor baru.

Apa yang boleh memberi impak?

Perkara pertama yang penting ialah kesejahteraan dan keadaan kesihatan bayi anda. Sekiranya serbuk itu dilahirkan terlebih dahulu, ia lebih awal daripada rakan-rakannya akan mula memahami kebijaksanaan perubahan kedudukan badan di angkasa. Tidak kerana dia lazy, lemah, tetapi kerana tulang dan tisu ototnya mengambil lebih banyak masa untuk mempersiapkan jenis beban baru. Kanak-kanak itu sendiri bukan musuh, dia tidak akan berfikir melakukan apa yang dia tidak dapat lakukan secara fizikal.

Sakit yang sering sakit, kanak-kanak dengan penyakit kongenital juga duduk dan merangkak kemudian daripada kanak-kanak yang sihat. Terutama untuk masa yang lama, kanak-kanak dengan gangguan neurologi boleh "bergoyang".

Berat badan karapuz juga penting, dan yang paling langsung.Kanak-kanak yang gemuk, berlebihan berat badan, mempunyai kesukaran yang agak alami dengan mengekalkan berat badan mereka sendiri dalam kedudukan baru, tulang belakang mereka hanya tidak menyediakan beban baru dalam kelantangan sedemikian, memerlukan sedikit masa untuk disediakan. Mereka merangkak dan duduk, tetapi kemudiannya.

Watak dan perangai semula jadi bayi menentukan kelakuan dan motivasinya. Orang yang mengantuk, malang dan malas yang malas dan malang duduk, merangkak dan berjalan kemudian daripada wakil bergerak, aktif, yang ingin tahu jenis kepribadian sanguine atau choleric.

Banyak bergantung kepada syarat untuk perkembangan anak yang dicipta oleh ibu bapa sendiri. Dan ini mungkin satu-satunya perkara yang ibu dan ayah, bimbang tentang perkembangan kanak-kanak, boleh mempunyai kesan langsung. Seorang kanak-kanak yang lebih kerap disimpan di tempat tidur bayi atau playpen semasa terjaga tidak mungkin mempunyai motivasi yang cukup untuk memulakan meneroka dunia. Pada masa ini, dia akan cukup selesa di ruang terkurung.

Tidak semestinya tidak perlu duduk atau merangkak ke suatu tempat dalam serbuk, menguasai kemahiran akan melambatkan. Sekiranya ibu bapa membekalkan kebebasan tertentu dalam pergerakan semasa bersembunyi, menggantung mainan pada jarak tertentu daripadanya, maka bayi perlu mendapatkannya, dan oleh itu dia hanya perlu mencari cara untuk melakukannya. Terdapat dua cara - untuk mendapatkan dari posisi duduk atau merangkak dan mengambilnya. Secara semulajadi, kebebasan tertentu keperluan bayi secara berterusan oleh orang dewasa, supaya remah tidak cedera.

Lelaki atau perempuan - yang lebih cepat?

Dalam forum bertema dan dalam komunikasi antara satu sama lain, ibu sering mengaitkan kebolehan tertentu kepada anak lelaki dan perempuan. Mereka mengatakan bahawa kanak-kanak perempuan belajar kemahiran baru dengan lebih cepat, kerana kanak-kanak lelaki lebih malas. Pandangan yang lain adalah bahawa kanak-kanak perempuan perlu duduk lebih awal daripada kanak-kanak lelaki kerana kemungkinan kesan bahaya terhadap kesihatan reproduktif.

Malah, tidak ada perbezaan yang dapat dijelaskan saintifik antara perkembangan kemahiran fizikal pada bayi kedua-dua jantina. Kanak-kanak berkembang pada kelajuan yang sama, dengan syarat mereka sihat, jangka masa yang panjang, tidak mempunyai masalah dengan berlebihan berat badan dan berat badan berlebihan. Mengenai duduk gadis dan kanak-kanak lelaki hendaklah dikatakan itu dan mereka dan orang lain tidak disyorkan untuk duduk sekurang-kurangnya sehingga enam bulan. Secara keseluruhannya. Tidak

Akibatnya boleh menjadi sedih - tulang pelvik boleh cedera. Dalam kes ini, kanak-kanak perempuan mungkin mempunyai masalah pada masa depan dengan membawa anak-anak mereka sendiri. Dan bagi budak itu kecederaan itu sangat tidak diingini.

Bolehkah saya mengajar kemahiran kanak-kanak?

Soalan ini adalah yang paling penting. Untuk sebab tertentu, dipercayai bahawa seorang ibu yang hanya menunggu anak duduk atau merangkak adalah tidak bertanggungjawab dan tidak bertanggungjawab. Tetapi ibu ayam, yang tidak sabar dan hampir 3 bulan mula menyiapkan kanak-kanak itu untuk duduk dan merangkak, dan sebaik-baiknya sekaligus untuk berjalan, dilakukan dengan baik dan contohnya untuk diikuti. Pembentukan stereotaip sedemikian menyumbang sebahagian besar kepada forum wanita, selepas lima minit kehadiran di mana seorang ibu yang normal menjadi seorang wanita saraf dengan kompleks rendah diri dan rasa bersalah.

Adakah biasa untuk melakukan apa-apa? Ya, baiklah. Ramai ahli pediatrik, termasuk Dr Komarovsky, yang nasihat profesionalnya dipercayai oleh berjuta-juta ibu di seluruh dunia, telah mendakwa kemahiran duduk dan merangkak mestilah cara yang semulajadi dan pada masa itu, yang untuk tujuan ini disediakan secara alamiah berkaitan dengan anak tertentu.

Aktiviti berlebihan ibu bapa yang "membantu" kanak-kanak itu sering dirugikan - gimnastik dinamik, senaman tidak tepat, duduk paksa dipenuhi dengan kecederaan serius. Pertama sekali, dengan menegak awal, tulang belakang bayi menderita, yang belum siap untuk beban menegak.Mampatan vertebra mungkin berlaku, dan hernia intervertebral mungkin muncul kemudian. Ramai kanak-kanak, yang tidak lama lagi berjongkok atau diletakkan di atas empat anggota badan untuk merangkak, scoliosis kemudian manifes, kyphosis, lordosis, gangguan gait, kecacatan anggota badan. Ini benar terutama bagi kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa pada usia muda yang tergantung di jumper, dan kemudian mereka stomped pada pejalan kaki.

Ibu bapa mencipta kaedah yang cukup untuk "membantu" kanak-kanak kecil. Sekarang ahli pediatrik mendesak mereka untuk datang ke deria mereka dan memberi anak-anak peluang untuk berkembang secara bebas.

Apa yang kemudiannya membantu, anda bertanya. Melakukan urut setiap hari, termasuk di dalamnya jamuan pada kumpulan otot yang agak tertentu - di belakang, di perut, di atas tangan dan kaki, di otot leher. Melakukan senaman, gimnastik, termasuk latihan di kompleks, yang sekali lagi menggalakkan pembangunan kumpulan otot yang diperlukan, tetapi bukan pemerolehan mekanikal kemahiran baru.

Agar seorang kanak-kanak dengan cepat menguasai pergerakan baru secara bebas, dia harus lebih baik menyimpan keseimbangan, oleh itu radas vestibularnya mesti dikembangkan. Latihan bola gimnastik (fitball) akan membantu. Berkomunikasi dengan anak anda lebih kerap, ajar dia untuk berminat dengan dunia di sekelilingnya, tunjukkan betapa banyak perkara menarik yang dia ada, dan kemudian anak itu pasti akan mempunyai insentif untuk belajar kemahiran baru.

Mandi kanak-kanak itu, marah, sering berjalan di jalan, jangan terlalu membosankan. Lawati doktor dalam masa dan jangan ubat sendiri. Dia akan melakukan yang lain sendiri. Patologi yang teruk sistem muskuloskeletal, yang menghalang duduk atau merangkak, jarang berlaku. Mengenai mereka, ibu bapa biasanya dikenali hampir sejurus selepas kelahiran bayi. Sekiranya anda tidak menyuarakan diagnosis sedemikian, tenang dan tunggu saja.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Adalah berbaloi untuk membunyikan penggera jika kanak-kanak tidak sesuai dengan norma yang diterima dalam perkembangannya dan apa yang boleh menjadi penyimpangan yang ketara dari norma-norma ini, lihat video seterusnya dari Dr. Komarovsky.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan