Bilakah anak mula duduk dan latihan apa yang menyumbang kepada ini?

Kandungannya

Ibu dan sanak saudara lain merasakan kemahiran setiap bayi dengan sukacita. Kebanggaan amat menggembirakan, saya ingin berkongsi dengan semua orang berita penting yang penting - bayi sedang duduk di pope. Tetapi emosi kuat yang sama, hanya dengan tanda negatif, dialami oleh wanita apabila bayi mereka enggan duduk tepat pada waktunya. Dalam artikel ini kita akan mengetahui apabila kanak-kanak perlu belajar duduk dan bagaimana untuk membantunya belajar kemahiran ini tanpa menyebabkan kemudaratan.

Terma dan norma

Keupayaan untuk duduk agak sukar dan memerlukan pematuhan dengan beberapa keadaan tertentu. Pertama, otot belakang perlu bersedia untuk ini, dan kedua, sendi tulang belakang dan pinggul bayi perlu matang.

Menurut amalan pediatrik yang ditubuhkan, kanak-kanak biasa harus duduk dengan sokongan pada 6 bulan, dan sudah 7 bulan kanak-kanak itu mula duduk tanpa sokongan sendiri. Untuk duduk dari kedudukan terdedah tanpa bantuan, bayi, menurut piawaian yang diterima oleh doktor, harus berusia 8 bulan.

Walau bagaimanapun, norma-norma ini dipanggil purata, kerana mereka tidak mengambil kira ciri-ciri individu kanak-kanak itu. Oleh itu, dari sudut pandangan amalan, lebih bijak untuk menganggap bahawa bayi mula duduk antara enam bulan dan 8-9 bulan. Mengenai betapa baiknya otot-otot punggungnya, perut dan lengannya dan akhirnya bergantung pada masa menguasai kemahiran baru. Setelah belajar duduk, bayi akan menerima perkembangan yang signifikan keupayaannya dalam pengetahuan dunia. Di samping itu, kedudukan ini dianggap sebagai peralihan kepada keupayaan untuk berdiri, dan kemudian beralih kepada kedua-dua mereka.

Kanak-kanak yang lebih aktif mungkin cuba untuk duduk sebelum setengah tahun, dan kurang aktif yang mungkin lambat untuk yang terakhir. Ini juga tidak luar biasa atau patologi. Walaupun banyak bergantung kepada bagaimana seorang pakar pediatrik memerhatikan kanak-kanak tergolong dalam norma biasa. Seorang pakar yang tidak terlalu menyusahkan dapat menyatakan keadaan ketinggalan kanak-kanak di belakang norma-norma perkembangan fizikal, yang akan mengganggu ibu bapa dengan sangat baik.

Pakar yang baik dalam bidang kesihatan kanak-kanak menekankan keperibadian masa duduk. Kemahiran itu berkembang mengikut pelan tertentu, dan ibu bapa yang penuh perhatian pasti akan melihat tanda-tanda penguasaan cepat anak suatu kemahiran baru jika mereka mengetahui ciri-ciri tahap pembentukannya.

Tahap perkembangan kemahiran

Untuk mempersiapkan anak-anak duduk yang akan datang bermula lebih awal. Kerana semua kumpulan otot dan terutama tisu otot belakang menguatkan, bayi mula menggulung, berputar, cuba mengambil posisi menegak di bahagian bawah, bersandar pada pegangan. Dalam bayi yang sihat secara fizikal, percubaan pertama kali dapat diperhatikan seawal 4.5 bulan. Kanak-kanak itu, tentu saja, jatuh, tetapi dia terus-menerus cuba lagi untuk bangkit di atas lengannya dan duduk.

Peringkat pertama dipanggil tahap duduk jangka pendek. Kanak-kanak itu, walaupun dia berjaya duduk, tidak dapat menahan berat badannya dalam keadaan sedemikian lama dan jatuh di sisinya. Pada peringkat ini, kecederaan pada muka dan kepala tidak dikecualikan, kerana jika bayi jatuh, ia dapat dengan mudah memukul kepala di dinding sisi buaian.

Sudah di peringkat persiapan Adalah penting untuk memastikan bayi selamat - memakai empat sisi bantal lembut kecil.Percubaan untuk duduk mesti berlaku di hadapan anda, kerana kemungkinan kecederaan atau asfiksia mekanik akan terus di hadapan bantal.

Tahap jangka pendek biasanya dikuasai dalam beberapa bulan. Kemudian bayi itu mula duduk dan terus memegang berat badannya, walaupun dengan keseimbangan ia masih agak bermasalah. Peringkat kedua pemerolehan kemahiran bermula - tempat duduk dengan sokongan.

Anda boleh membantu anak anda mengekalkan keseimbangan dengan menahannya, anda secara beransur-ansur boleh menanam bayi anda dengan pena sendiri. Oleh itu, agak kosoboko, kanak-kanak biasanya duduk dalam masa yang singkat - ini tidak mencukupi dan tidak praktikal, kerana kedua-dua tangan perlu untuk dia bermain dan pengetahuan sentuhan dunia.

Ia adalah ketidakupayaan untuk memiliki sepenuhnya dua tangan yang merangsang kanak-kanak itu untuk bergerak ke tahap yang baru. Dalam masa sebulan, bayi boleh duduk tanpa sokongan, manakala beban keseluruhan terletak pada tulang belakang. Menjelang 8 bulan, ramai kanak-kanak sudah dapat menghabiskan banyak masa duduk, melakukan mainan yang menarik. Pada tahap ini, anda boleh mula bergerak ke merangkak, jika remah-remah tidak membuat percubaan bebas untuk bergerak di perut atau empat anggota.

Pada peringkat akhir (kira-kira 9-10 bulan), kanak-kanak boleh duduk sendiri dari kedudukan terdedah. Bagi sesetengah orang, ia mudah, orang lain dengan jelas menderita, sedutan dan cuba melakukannya dengan cepat, tetapi ia tidak berfungsi. Cara di mana bayi duduk tidak penting. Ada yang melakukannya dengan sokongan di tangan mereka, yang lain - melalui postur pertengahan pada semua empat, yang lain mencari, untuk merebut, untuk menarik diri mereka di tangan mereka dan duduk. Perkara utama adalah hasilnya.

Mengapa bayi tidak duduk?

Dengan persoalan seperti itu, ibu bapa sering berpaling kepada ahli pediatrik. Tetapi untuk menjawabnya pastinya agak sukar, kerana sebabnya boleh cukup banyak. Jadi, jika bayi dilahirkan sebelum tempoh obstetrik, perkembangan tulang dan sistem ototnya memerlukan lebih banyak masa: bayi pramatang mula duduk kemudian kerana kurangnya kesediaan untuk mempelajari kemahiran baru.

Bayi yang berlebihan berat badan, walaupun ia menyukai saudara-saudara dengan pipi dan kaki yang bengkak, akan duduk lebih lama daripada kanak-kanak yang berat badan normal. Jika bayi mempunyai masalah dengan sendi pinggul, yang dikenal pasti walaupun bayi itu baru lahir, anda tidak perlu duduk.

Kanak-kanak yang lebih perlahan mempelajari kemahiran baru yang tidak mempunyai keadaan yang sesuai - bayi itu dibengkokkan dengan ketat selepas enam bulan, mereka tidak melakukan apa-apa, tidak melakukan gimnastik, urut, jangan tinggalkan mereka untuk masa yang lama dengan tangan dan mainan mereka terbuka.

Sama pentingnya adalah perangai anak. Terdapat tenang dan mengukur fleksibel dan melankolik, yang hanya tidak melihat insentif untuk mengambil kedudukan yang berbeza, mereka lebih suka makan ketat dan tidur sedikit lebih lama. Dan ada choleric dan sanguine yang bergerak dan ingin tahu yang sukar untuk dipelihara dari segala sesuatu yang baru, dan oleh itu sudah secara lalai menarik.

Jika kekurangan kemahiran adalah satu-satunya aduan ibu bapa, tidak ada yang perlu dibimbangkan, hanya masa untuk bayi ini belum datang lagi. Walau bagaimanapun, jika kekurangan kemahiran disertai oleh gejala-gejala lain - regurgitasi kerap berlimpah, kulit pucat, kekurangan reaksi emosi kepada anak kepada ibu dan ayah, kekurangan keupayaan untuk menggulung dan yakin memegang kepala, maka anda harus berunding dengan doktor.

Sejarah patologi seperti iskemia, pendarahan serebrum selepas kelahiran, hipoksia serebrum jika tiada percubaan untuk duduk selepas 7-8 bulan juga adalah alasan yang baik untuk melawat ahli neurologi.

Anak lelaki dan perempuan - ciri dan kemahiran

Di forum di Internet, ibu muda secara aktif membincangkan kebolehan dan nuansa perkembangan fizikal anak-anak lelaki yang berbeza. Untuk sebab-sebab tertentu, ia dipercayai bahawa gadis-gadis berkembang lebih cepat. Ini tidak benar. Masa percubaan untuk duduk tidak bergantung pada apa jua cara seks pada kanak-kanak.

Satu lagi kesalahpahaman umum mengatakan bahawa kanak-kanak lelaki boleh duduk lebih awal, tetapi percubaan kanak-kanak perempuan yang bebas untuk duduk untuk setengah tahun harus tegas berhenti. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa sistem pembiakan gadis itu direka sedemikian rupa sehingga menegak awal boleh mengganggu lokasi anatomi rahim di pinggul.

Malah, kanak-kanak dari kedua-dua jantina tidak disyorkan duduk awal, ini juga terpakai kepada lelaki juga. Dan bukan kerana sesuatu yang tidak dapat dipulihkan dan dahsyat boleh berlaku pada sistem pembiakan, tetapi kerana tidak dapat dipulihkan atau sukar dikesan boleh berlaku pada tulang belakang dan sendi pinggul. Bagi perempuan, pergerakan menegak awal boleh membawa kepada kecederaan tulang pelvis, yang pada masa depan benar-benar boleh membawa kepada masalah dengan pembiakan.

Selalunya soalan timbul sama ada untuk menghentikan percubaan gadis-gadis untuk duduk sebelum enam bulan. Jika bayi itu berkembang dengan baik, seperti yang dibuktikan oleh percubaannya yang bebas dan spontan untuk duduk, maka anda tidak harus mengganggu anak perempuannya. Sesungguhnya taktik yang sama harus diikuti dengan lelaki kecil. Tetapi jika kanak-kanak itu sendiri tidak menunjukkan keinginan untuk duduk, maka ia akan menjadi kesilapan besar untuk duduk di dalamnya, meletakkan bantal dan ottomans.

Percaya bahawa dengan cara ini mereka membantu anak itu, ibu bapa membahayakan bayi. Beban yang berlebihan pada tulang belakang menjelang waktu yang ditetapkan oleh alam semulajadi untuk seorang kanak-kanak tertentu boleh menyebabkan kecederaan tulang belakang, gangguan pengerasan bersama, yang pada masa akan datang mungkin merosakkan postur dan gaya hidup kanak-kanak, tetapi juga menyebabkan ketidakupayaan.

Latihan dan gimnastik

Gimnastik tidak seharusnya hanya mengenakan "duduk". Ini adalah kesan yang kompleks pada badan bayi, yang tidak menyumbang kepada pembangunan kemahiran sebenar, tetapi perkembangan otot-otot serbuk. Dengan otot yang maju, kedua-dua kemahiran ini dan lain-lain akan mudah difahami oleh kanak-kanak. Sebelum senam pastikan untuk menghabiskan urutan tonik ringan. Ini akan menjadikan latihan kompleks lebih berkesan. Sentiasa lakukan latihan dalam bentuk permainan yang menyeronokkan, jika tidak, kanak-kanak dengan cepat akan menjadi bosan dengan manipulasi ibu dengan tubuhnya, dan dia akan mula membantah terhadap masa lapang itu.

Seperti yang sudah kita ketahui, untuk duduk, anda perlu mengembangkan otot belakang, lengan, perut. Itulah sebabnya perlu melibatkan senaman aktif dan pasif untuk merangsang kumpulan otot tertentu dalam latihan harian. Berikut adalah beberapa latihan yang menarik dan bermanfaat.

"Ikan"

Latihan ini dilakukan di dalam air, sebagai contoh, dalam mandi besar semasa mandi malam. Baginya, anda memerlukan bulatan kembung ortopedik khas di leher bayi. Ia pasti membetulkan vertebra serviks dan tidak membenarkan serbuk untuk pergi ke bahagian bawah.

Memakai bulatan, letakkan kanak-kanak itu di dalam air di perut dan di belakang kaki roll ke belakang dan sebagainya di dalam air. Kemudian biarkan dia berada di kedudukan itu, tunggu sebentar - bayi harus berpaling. Menghidupkan air lebih mudah dan mudah.

Selepas berenang di belakang anda, ambil bayi dengan satu tangan dan merangsang kudanya kembali ke perut anda. Lebih banyak dia bergilir semasa sesi berenang, lebih baik. Latihan boleh dilakukan dari usia yang sangat awal - dari 1 bulan.

"Swing"

Kedudukan bermula - berbaring di belakang anda. Permukaan mestilah sukar. Latihan ini tidak dilakukan di atas katil yang lembut, yang tidak dapat memberikan sokongan anatomis yang betul untuk tulang belakang.

Peregangkan jari telunjuk anda untuk kanak-kanak dan biarkan dia memahaminya. Perlahan-lahan angkat serbuk ke dalam kedudukan separuh duduk. Tidak perlu menanam kanak-kanak, cukup untuk menaikkan bahagian atas badan sebanyak 45 darjah. Kemudian perlahan-lahan menurunkan kembali bayi.

Rahsia latihan ini adalah bahawa anda perlu melakukan segala perlahan-lahan. Semasa anda melakukannya, otot-otot di dalam tangan anda dan kembali mengetatkan sebanyak mungkin. Latihan disyorkan dari 4-5 bulan.

"Pilot"

Dengan tangan kanan anda, kencangkan anak yang berbaring di perut di sekitar badan dan letakkan telapak tangan anda di bawah sangkar tulang rusuk, dan dengan sokongan kiri anda di bawah kaki.

Angkat kanak-kanak di atas permukaan meja urut - sementara bayi refleks memulihkan bahagian belakang, punggung dan menaikkan kepala, meregang tangan ke sisi. Tahan selama 30-40 saat dalam kedudukan ini dan perlahan-lahan menurunkannya pada perut kembali ke permukaan. Latihan disyorkan dari 4 bulan.

"Caterpillar"

Latihan ini dilakukan dalam pose berbaring di perutnya. Sebelum bayi anda perlu meletakkan mainan, tetapi supaya dia tidak dapat mengambilnya. Dengan mudah menolak tangan anda di atas kaki bayi, merangsang penolakan inersia dan merayap ke hadapan. Ia akan kelihatan seperti pergerakan badan ulat ciri semasa pergerakan. Melakukan sehingga bayi tidak "merangkak" ke gawang dan tidak merebut mainan.

"Pada bola"

Berkesan menguatkan otot-otot belakang dan latihan fitul abdomen. Letakkan anak itu terlebih dahulu, menyokong kaki di atas bola, dan dengan mudah ayunkannya ke belakang dan ke depan, di sebelah kanan dan kiri, dan kemudian dalam bulatan.

Putarkan bayi di perut dan lakukan lagi. Ini bukan sahaja akan menguatkan otot, tetapi juga mengembangkan radas vestibular, yang pasti akan berguna pada peringkat penguasaan kerusi, di mana anda perlu dapat mengimbangi.

Pendapat Dr Komarovsky

Ahli pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky mendakwa bahawa bayi yang sihat tidak memerlukan bantuan ibu bapa, dia akan duduk sendiri dan melakukannya apabila dia sudah bersedia. Selain itu, tidak ada pertolongan dari kategori "perkhidmatan beruang". Ini, sudah pasti, termasuk pencapaian manusia sebagai pelompat.

Ramai ibu bapa bangga dengan diri sendiri, setelah membeli hadiah itu kepada anak itu. Mereka menggantungkan bayi di jumper dan yakin dia digantung di dalamnya dan melatih dalam mod kecemasan.

Malah, menurut Komarovsky, dalam jumper, kanak-kanak itu mengalami tekanan, tetapi tulang belakang bayi mengalami lebih banyak tekanan. Sekiranya bayi berjaya menolak kaki dari lantai, maka keadaan lebih rumit oleh kemungkinan patah pemompak dan microtraumas vertebral.

Latihan yang paling berguna panggilan Komarovsky meletakkan di perut. Doktor mengesyorkan latihan otot lain dengan sengaja hanya selepas pemerhatian yang teliti bagaimana anak sedang duduk (atau cuba duduk). Sekiranya belakang bulat pada masa yang sama, seseorang boleh bercakap tentang otot belakang yang lemah, jika jatuh di sebelahnya, seseorang harus memberi perhatian kepada otot-otot perut dan kumpulan otot-otot lateral.

Duduk kanak-kanak dengan paksa - jenayah orang tua, kata Yevgeny Olegovich. Sama ada kereta dorong dengan tali pinggang keledar, atau ke ruang mesra bantal lembut harus dibenarkan menanam anak yang tidak boleh duduk sendiri.

Apabila kanak-kanak mula duduk, anda perlu mengelakkan postur patologi. Evgeny Komarovsky merujuk kepada mereka sebagai tempat duduk dengan kaki bengkok di lutut, berpaling. Jika anda melihat kanak-kanak dari atas, posturnya akan kelihatan seperti Latin "W". Dalam kedudukan ini, beban yang luar biasa jatuh pada sendi pinggul dan lutut, yang boleh menyebabkan patologi yang teruk dan kecacatan kaki. Dalam kes ini, keinginan dan keinginan ibu untuk membantu bayi akan sangat sesuai - mengajar kanak-kanak untuk duduk dengan betul, dan ini akan menjadi bantuan terbaik. Lebih berguna daripada percubaan ibu untuk mengajar anak yang baru berusia enam bulan untuk duduk.

Dr Komarovsky akan memberitahu anda tentang usia di mana kanak-kanak perlu belajar untuk duduk, berjalan, dan sebagainya dalam video seterusnya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan