Bilakah bayi mula ketawa dengan kuat?

Kandungannya

Tawa kanak-kanak itu, terang dan ikhlas, tidak meninggalkan orang yang tidak pedulikan. Bayi yang belum belajar untuk bercakap sangat ketawa. Dalam artikel ini kita akan memberitahu pada usia berapa anak mula ketawa, bagaimana dan mengapa ini berlaku atau tidak berlaku dalam kes tertentu, dan juga mengetahui sama ada mungkin mengajar bayi ketawa.

Terma dan norma

Sukar untuk mengatakan apabila manusia mula ketawa. Para saintis mencadangkan bahawa ia berlaku pada peringkat awal dalam pembangunan tamadun. Bukan sahaja kanak-kanak manusia boleh ketawa, tetapi juga monyet muda, tetapi hanya sebagai tindak balas kepada menggelitik. Ketawa manusia tidak selalu dikaitkan dengan kesan fizikal. Ini adalah tindak balas psiko-emosi kepada pelbagai situasi kehidupan.

Seorang bayi yang baru lahir tidak tahu bagaimana untuk ketawa, kerana untuk menghasilkan ketawa, otot-otot muka mesti dikurangkan seperti yang diperlukan, pernafasan dan kerja tali vokal pasti berubah. Satu-satunya alat untuk berkomunikasi dengan dunia bayi yang baru lahir adalah menangis. Kepada mereka dia menunjukkan keperluan dan kehendaknya, dan hingga suatu masa tertentu dia tidak berkesudahan.

Ya, bayi boleh tersenyum, tetapi senyuman fisiologi ini tidak disengajakan, yang tidak mengatakan emosi positif, tetapi penguncupan saraf muka secara spontan pada saat pembentukan intensif dan "debugging" sistem saraf.

Senyuman sedar pertama boleh muncul di serbuk ketika dia belajar untuk membezakan dan mengenali wajah ibu, iaitu, sebelum kanak-kanak belajar menumpukan matanya pada objek dekat. Ini biasanya berlaku 2 bulan dan sedikit kemudian. Pada kira-kira 2-3 bulan, bayi mula membesar. Mereka mendengar suara mereka sendiri dan pada mulanya mereka kagum dengan mereka, tetapi sebagai sfera emosi berkembang, serbuk mula menyedari kerengsaan mereka sendiri sebagai bunyi lucu. Ia adalah untuk jangka masa 3 hingga 5 bulan yang pembangunan yang lama ditunggu-tunggu kemahiran baru diambil kira - kanak-kanak mula ketawa kuat.

Bayi akan tersenyum dan ketawa dengan suara apabila dia penuh, apabila dia sihat dan kering, ketika dia selesa dan baik. Pada mulanya ia akan menjadi ketawa yang tenang dan berhati-hati, maka bayi akan semakin berani dan mula tertawa dengan kuat. Selepas enam bulan, kanak-kanak mula mengumpul tayangan siang hari, dan ini boleh dinyatakan dalam tawa dalam mimpi. Tidak perlu terkejut dan takut akan perkara ini, ketawa seperti itu adalah tahap pembentukan perkembangan mental dan emosi bayi.

Dengan ketawa pertama dengan kuat, banyak soalan ibu bapa akan terikat. Oleh itu, ibu sering mengatakan bahawa kanak-kanak mula menyerang selepas ketawa. Ini agak biasa, tidak perlu bimbang, hanya pernafasan yang terlibat dalam ketawa, peretasan berirama udara dari paru-paru berlaku. Dalam kes ini, diafragma kanak-kanak yang lemah mungkin mengalami kekejangan yang luar biasa dan tidak diketahui sebelum ini, yang akan menunjukkan diri mereka dengan cegukan berirama selepas ketawa.

Mengapa bayi tidak ketawa?

Sekiranya anak kecil itu mencapai usia yang dianggap paling sesuai untuk permulaan tawa, tetapi ibu bapa tidak pernah mendengar bunyi yang lama ditunggu-tunggu, mungkin terdapat beberapa sebab untuk itu.

  • Kurang kesediaan sistem saraf. Ini bermakna bahawa bayi tidak bersedia untuk ketawa secara fisiologi, sistem sarafnya tidak cukup kuat. Selalunya ini diperhatikan pada kanak-kanak yang dilahirkan pra-matang, berat badan rendah, dengan penyakit kongenital. Perkembangan fizikal dan emosi mereka datang dengan beberapa lag yang semula jadi.Sekiranya anda mengelilingi anak anda dengan perhatian dan kasih sayang dan tunggu sebentar, bayi pasti akan ketawa apabila "waktunya" datang.
  • Tidak ada contoh yang jelas. Sekiranya tidak adat dalam keluarga untuk menyatakan emosi mereka dengan ketawa yang kuat dan ikhlas, jika ibu jarang tersenyum, maka kanak-kanak itu sememangnya tidak dapat belajar satu bentuk ungkapan perasaan seperti ketawa. Kanak-kanak dari 2-3 bulan mula mendengar bukan hanya kepada diri sendiri, ketika tiba waktunya untuk merebut dan meraung, tetapi juga kepada orang-orang di sekeliling mereka. Bagi mereka, kata-kata tidak penting, tetapi emosi, intonasi, warna nada suara orang dewasa adalah penting. Apabila ibu ketawa, anak itu dengan cepat menyedari bahawa ini bagus, dan mula meniru dengan kuat.
  • Watak sedemikian. Terdapat kanak-kanak lucu, dan ada yang serius dan terfokus. Ia semua bergantung pada perangai, sifat watak, ciri-ciri bawaan bayi. Jika dia adalah "beech" dan seorang pemikir, maka ia akan sangat sukar untuk membuatnya ketawa. Pada masa yang sama, ia akan berkembang secara normal secara fizikal dan mental. Pada yang terbaik, kacang seperti itu akan tersenyum, jika sesuatu akan menggembirakannya.
  • Luka sistem saraf, penyakit. Kurang ketawa boleh menjadi tanda ketidakmampuan emosi yang berkaitan dengan luka otak organik. Ini kadang-kadang berlaku pada kanak-kanak yang dilahirkan selepas mengandung yang teruk, mengalami hipoksia atau dari konflik Rh. Penyebabnya adalah melahirkan anak yang teruk, pendarahan otak, edema serebrum, perubahan iskemia, gangguan neurologi. Kurangnya ketawa sering mengiringi autisme dan demensia kongenital.

Semakin baik hubungan emosi dan sentuhan antara ibu dan bayi didirikan, lebih awal lagi, serbuk itu mula tersenyum dan ketawa. Itulah sebabnya semua kanak-kanak yang terbengkalai di Rumah Bayam kelihatan sedih - kekurangan komunikasi dari hari-hari pertama kehidupan, perencatan sfera psiko-emosi tidak mempunyai senyuman yang berseri dan ketawa ikhlas terbuka. Walaupun kanak-kanak seperti ini secara beransur-ansur mempelajari kemahiran ini, selepas semua, mengetahui dunia di sekelilingnya sangat menarik dan bermaklumat.

Ketawa sebagai sistem isyarat dan tanda

Apabila bayi belajar ketawa, dia mempunyai alat tambahan untuk berkomunikasi dengan dunia. Sekarang dia mempunyai jeritan, tersenyum dan ketawa, serta kebolehan vokal individu - dia adalah pengukur atau gulit. Dari sudut ini, ibu perlu sangat prihatin - kanak-kanak akan menggunakan semua kebolehan barunya untuk menunjukkan dengan tepat apa dan bila dia perlukan.

Sekiranya bayi itu bereaksi dengan ketawa kepada perkataan lembut yang ditujukan kepadanya atau lagu ibunya, ini menunjukkan hubungan yang baik dan perkembangan psiko-emosi yang tepat pada masanya. Ketawa tanpa alasan juga agak wajar untuk kanak-kanak di bawah umur satu tahun. Ibu tidak kelihatan seperti bulu terbang lucu atau helai debu, dan bayi, yang melihatnya buat kali pertama, kelihatannya sangat lucu.

Ketawa sebagai tindak balas kepada gnosis mereka sendiri juga adalah norma. Jadi bayi mendapat kemahiran pra-pertuturan pertama dan dia suka. Pemeriksaan mainan dan ketawa mendalam seterusnya adalah ungkapan kegembiraan, kegembiraan.

Tawa pelindung yang saraf, yang khas untuk kanak-kanak-neurasthenik, tidak muncul pada usia satu tahun, seperti jenis ketawa lain, sebagai contoh, mengejek. Adalah mustahil untuk mendiagnosis penyakit mental oleh sifat, kekerapan dan keterkaitan ketawa dalam keadaan tertentu semasa bayi - ia menjadi gejala penyimpangan tertentu yang tidak lebih awal daripada selepas 3 tahun.

Bolehkah anda mengajar?

Jika bayi dari kelahiran "beech" dan melankolis, ia akan menjadi masalah untuk mengajarnya ketawa, tetapi tidak ada yang mustahil untuk seorang ibu yang penyayang. Dan jadi anda perlu turun ke perniagaan. Mula-mula, analisa atas sebab-sebab di atas, bayi mungkin tidak tertawa. Sekiranya mereka patologi, dikaitkan dengan gangguan neurologi, ia berbaloi dengan pakar neurologi. Sesetengah kanak-kanak dirawat sedatif, dadah nootropik. Dalam semua situasi lain, semuanya berada di tangan ibu.

Tertawa "nesmeyanu" akan membantu permainan seperti "Ku-ku": Ibu menutup wajahnya dengan tangannya, dan kemudian membukanya dan berkata kepada bayi "Koo-ku" dengan senyuman wajib. Walaupun pada awalnya, serbuk itu hanya akan kelihatan cemas pada manipulasi ibu bapa, hari pasti akan datang apabila pergerakan yang biasa digabungkan dengan bunyi yang akrab akan menyebabkan senyuman dan ketawa menjawab.

Bayi biasanya getaran sederhana yang sangat gembira. Itulah sebabnya anda boleh mengambil serbuk remah ke tangan anda dan sedikit geleng tangan, dan kemudian kaki kaki. Mengikuti tindakan ini boleh menjadi bunyi lucu, seperti "br-rr-r" atau "ta-ta-ta." Jangan goncangkan kanak-kanak itu terlalu banyak, ia boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini - sistem saraf bayi akan ditenggelami, sukar bagi dia untuk bertindak dengan tenang.

Dari 3 bulan, bayi membezakan ekspresi muka orang dewasa. Belajar untuk membuat wajah lucu. Ibu berguna sebagai gimnastik meniru untuk kedut, dan kanak-kanak akan menjadi seronok untuk menonton. Sebelum anda menunjukkan anak kecil ke wajah lain, tunjukkan kepada diri sendiri di cermin, supaya tidak sengaja menakutkan serbuk.

Seringkali, kanak-kanak berumur antara 4-5 bulan mula bertindak dengan ketawa kepada kata-kata yang tidak dikenali. Sekiranya anda mendapati perkataan seperti itu ditemui dalam perbendaharaan kata anda, dan ia menimbulkan minat kepada kanak-kanak, ulangi lebih kerap, merujuk secara khusus kepada bayi. Ini pasti akan merangsang ketawa. Anak-anak yang paling lucu di bawah satu tahun melihat kata-kata yang panjang, sebagai contoh, "keselamatan elektrik".

Hampir semua kanak-kanak bereaksi dengan gatal-gatal. Jangan menggelitik karapuz suram sehingga keletihan. Tetapi sentuhan cahaya gigi ke tumit dan pergelangan tangan bayi, ke perutnya dengan lelucon seperti "Siapa saya akan makan?" Kebanyakannya menyebabkan tindak balas yang tepat tidak masuk akal. Meniup bahagian badan kanak-kanak dengan aliran udara dari paru-parunya sendiri juga mempunyai harta indah yang sama.

Berhati-hati membaca keseluruhan pelbagai mainan bayi. Pilih sahaja yang cerah - kuning dan merah, lebih baik dibunyikan. Sekiranya mereka tidak gembira dengan anak kecil itu dan dia tidak mahu ketawa, tunjukkan kepadanya teater boneka primitif dengan mainan yang dipilih, tunjukkan bagaimana stomps itu, apa yang ia buat, bagaimana ia "makan" itu.

Adakah saya memerlukan doktor?

Jika kanak-kanak mempunyai komunikasi yang mencukupi, mereka bermain dan berlatih dengannya, membangunkannya, tetapi bayi itu tidak ketawa keras, ibu harus memberi perhatian kepada gejala yang berkaitan. Jika tidak ada aduan lain, maka kemungkinan besar ketiadaan ketawa adalah sifat sifat bayi. Gejala-gejala yang berkaitan dengan kecemasan termasuklah kekurangan selera makan, kelesuan umum, penurunan nada, pucat atau kekeringan kulit, ketidakupayaan dan keengganan untuk menjaga kepala tegak pada 5 bulan, regurgitasi yang berlebihan, tidur yang tidak sihat, dan menangis yang terserlah atau membosankan.

Dengan tanda-tanda kanak-kanak itu, penting untuk menunjukkan ahli saraf kanak-kanak dan ahli pediatrik. Ada kemungkinan ketawa kerana penyakit parah yang teruk, penyakit serius yang belum didiagnosis sebelumnya.

Untuk meyakinkan ibu, kami perhatikan bahawa tidak ada banyak penyakit yang dapat mewujudkan diri mereka dengan cara ini, dan mereka tidak begitu biasa. Untuk sebahagian besar, dengan diagnosis awal, mereka boleh dirawat dan diperbetulkan, dan oleh itu tidak bernilai menangguhkan rawatan.

Bagaimana untuk membangunkan rasa humor dalam kanak-kanak, lihat video seterusnya dari Dr. Komarovsky.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan