Bilakah anak mula tersenyum secara sedar?

Kandungannya

Setiap ibu dan ayah ingin melihat senyuman bayi mereka yang ditujukan kepadanya. Tetapi masa tersenyum tersenyum belum datang, dan ini berlaku tidak segera setelah keluar dari hospital. Dalam artikel ini kita akan bercakap tentang apabila mummy kecil mula tersenyum secara sedar dan bagaimana untuk memahami bahawa masa ini telah tiba.

Ciri khas

Lelaki yang baru lahir itu tersenyum. Tetapi dia melakukannya secara tidak sedar. Senyuman sukarela seperti itu dikaitkan dengan pembentukan pesat dan "debugging" sistem saraf, yang bermula pada tempoh pranatal dan berterusan pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak. Senyuman tidak sedarkan diri muncul pada wajah bayi yang baru lahir pada bila-bila masa ketika tubuhnya cukup santai - dalam mimpi, semasa prosedur air, setelah makan. Senyuman fisiologi yang pertama ini tidak ditujukan kepada sesiapa sahaja - ibu, ayah, mahupun nenek, tidak kira berapa yang dikehendaki.

Ibu atau orang dewasa lain yang menjaga bayi, berkomunikasi dengannya boleh tersenyum, bayi itu boleh dimulakan hanya selepas beberapa keadaan penting dipenuhi dalam tubuhnya:

  • otot muka sudah siap dan "masak";
  • sfera psiko-emosi kanak-kanak berjaya berkembang;
  • sistem saraf bersedia untuk mengaktifkan otot-otot meniru kanak-kanak itu;
  • pendengaran menjadi lebih teruk;
  • Visi berkembang dan bayi sudah dapat melihat muka, fokus pada itu, ada pengenalan wajah.

Seorang bayi yang baru lahir tidak mempunyai semua kemahiran ini. Dia mempunyai satu lagi alat yang lebih kuat untuk komunikasi - menangis. Dengan menangis dia menunjukkan bahawa dia lapar, bahawa dia basah atau sakit. Ia tidak boleh dikatakan bahawa bayi yang baru lahir tidak mempunyai emosi, ia tidak. Tetapi ia adalah satu sifat yang berbeza dan bertujuan untuk menyediakan keperluan pertama dan paling semula jadi - pemakanan, keselamatan, hidup.

Senyuman kesedaran emosi biasanya muncul pada usia 2-3 bulan. Seorang kanak-kanak tidak boleh hanya tersenyum lebar dan tidak bersenyum pada ayah atau ibunya sebagai tindak balas kepada rayuan penyayang dan masuk ke dalam bilik kanak-kanak, tetapi juga menunjukkan tanda kematangan emosi yang jelas - kompleks revitalisasi. Dia secara animasi melambaikan tangan dan kakinya, cuba menekuk belakang.

Selalunya, keupayaan untuk tersenyum dengan orang yang anda sayangi muncul kira-kira pada masa yang sama dengan keupayaan untuk bersorak dan bercakap. Bersama-sama, kemahiran ini menghasilkan kesan kebahagiaan yang menakjubkan pada ibu bapa. Hubungan tidak menjadi satu pihak, seperti pada minggu-minggu pertama kehidupan kanak-kanak, tetapi cukup bersama.

Mengapa bayi tidak menyatakan emosi yang gembira?

Sekiranya seorang kanak-kanak tidak tersenyum, ia tidak semestinya mempunyai masalah kesihatan. Sering kali, sebabnya adalah ketiadaan asas contoh yang jelas. Sekiranya tidak adat dalam keluarga untuk menyatakan emosi dengan terang, isi rumah sangat serius dan tertumpu dan dihalang, maka bayi akan menyalin corak tingkah laku seperti itu.

Kanak-kanak dengan mereka sedikit bercakap, yang tidak melihat senyuman dari ibu mereka, dan mereka hanya melihat ibu semasa memberi makan seterusnya, biasanya jauh di belakang rakan sebaya mereka dalam perkembangan psiko-emosi mereka. Mereka hanya mempunyai tempat untuk mengambil contoh emosi.

Ia perlu mengambil kira watak anak itu sendiri. Dia dilahirkan bersama dia dan itulah bagaimana (dengan penyesuaian kecil secara terperinci) watak itu akan kekal. Jika, dari lahir, bayi adalah "beech" atau pemerhati yang fokus, maka tidak mudah untuk membuatnya tersenyum sedar.

Sebab lain kerana kekurangan senyuman bayi adalah seperti berikut.

  • Bayi dilahirkan terlebih dahulu. Kanak-kanak ini memerlukan lebih banyak masa bukan sahaja untuk fizikal tetapi juga untuk pembangunan emosi.
  • Kehamilan berterusan. Apa-apa kesan negatif pada janin semasa kehamilan boleh melambatkan perkembangannya selepas kelahiran. Faktor utama ialah konflik rhesus antara ibu dan janin, hipoksia kronik intrauterin.
  • Buruh berat. Cedera kelahiran, pendarahan serebrum, iskemia, dan hipoksia akut adalah berbahaya.
  • Penyakit neurologi, gangguan mental, autisme, demensia.

Makna tersenyum

Selepas keupayaan tambahan untuk tersenyum ditambahkan kepada siaran biasa bayi, dia akan menggunakan senyuman untuk menyatakan pelbagai emosi yang berbeza. Sudah tentu, pertama sekali, untuk menunjukkan kegembiraan jenis yang disayangi. Juga, bayi mula menyatakan keseronokan dari usia 2.5-3 bulan. Seorang anak yang makan, sihat dan sihat boleh merenungkan telefon bimbit di atas katil atau siling untuk seketika dan tersenyum dengan gembira.

Selepas enam bulan, ramai kanak-kanak mula menghantar senyuman bukan sahaja kepada ibu dan mainan kegemaran mereka, tetapi juga kepada orang yang tidak dikenali - ahli pediatrik di klinik, ahli terapi urut, dan jiran pada pendaratan.

Jangan berfikir bahawa senyuman yang tidak sesuai semestinya tanda gangguan mental. Apa yang kelihatan serius kepada orang dewasa boleh menjadi agak lucu untuk bayi, dan untuk itu dia akan tersenyum. Penyakit mental pada tahun pertama biasanya tidak didiagnosis sama sekali.

Bagaimana untuk merangsang kemahiran?

Kanak-kanak itu pasti akan belajar untuk tersenyum dan akan melakukannya dengan keseronokan yang tidak disenangi, jika dari hari-hari pertama hidupnya ia akan dikelilingi oleh perhatian dan kasih sayang anggota keluarga dewasa. Semakin sering dia melihat senyuman di sekeliling, semakin cepat dia akan menguasai kemahiran yang luar biasa ini. Bayi meniru banyak, dan ibu bapa mereka sendiri adalah guru terbaik. Di samping itu, senyuman adalah tanda sifat dan keselamatan yang baik, dan bayi yang baru lahir dapat merasakannya secara intuitif.

Semakin tersenyum senyuman ibu bapa akan menjadi, lebih cepat anak akan memahami bahawa ekspresi wajah ini sangat baik, dan akan cuba mengulanginya. Pembangunan senyuman dipromosikan oleh urut telapak tangan dan jari-jari bayi, urut setiap hari, senaman yang menyeronokkan, yang bukan sahaja menjadi gim untuk mengembangkan otot tetapi juga latihan untuk emosi kanak-kanak.

Atas sebab ini, disarankan untuk sentiasa mengiringi urut dengan lagu-lagu dan puisi, jenaka lucu, dan mengira. Anak-anak bulan pertama kehidupan tidak menyedari kata-kata orang dewasa, dia tidak peduli apa yang dikatakannya - puisi kanak-kanak atau jadual pendaraban, perkara utama adalah nada, intonasi, dan warna emosi ucapan.

Pendapat Dr Komarovsky

Seorang yang terkenal dan terkenal di kalangan ibu adalah doktor kanak-kanak dan penyampai TV Yevgeny Komarovsky menegaskan bahawa anak itu hanya memerlukan masa dan penyertaan ibu bapa. Ini adalah dua faktor yang menentukan perkembangan psiko-emosi anak kecil itu.

Jika ibu hanya mempunyai aduan mengenai kekurangan senyuman yang sedar, dan dalam semua aspek lain, kanak-kanak itu sihat dan berkembang mengikut umur, makan dengan baik, tidur, berjalan dengan keseronokan, berminat dengan objek sekitar, mainan, maka ibu bapa tidak mempunyai sebab untuk bimbang, Komarovsky percaya. Tetapi kekurangan senyuman yang digabungkan dengan kekurangan percubaan untuk mengangkat kepala dalam keadaan rawan, kekurangan hubungan mata (anak tidak melihat ibu), kulit pucat, kelemahan, selera makan yang kurang enak, regurgitasi kerap, gejala neurologi - sebab untuk menunjukkan kanak-kanak kepada doktor kepada pakar neurologi.

Kira-kira ketika bayi mula tersenyum secara sedar, lihat video seterusnya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan