Bilakah bayi mula senyum?

Kandungannya

Semua ibu yang tidak sabar menunggu senyuman pertama yang dilakukan oleh bayi. Ia adalah tanda hubungan emosi yang baik dan bermakna banyak kepada ibu bapa. Dalam artikel ini kita akan memberitahu anda apabila anak-anak mula tersenyum dan sama ada mereka boleh diajar ini.

Bagaimanakah kemahiran itu berkembang?

Senyuman sedar menjadi mungkin apabila bayi berjaya melewati peringkat awal perkembangan mental dan emosi. Bayi baru hampir tidak bersentuhan dengan dunia luar, dia berada dalam keadaan kepekatan dalaman yang mendalam. Ini penting supaya proses penyesuaian ke habitat baru selain daripada intrauterin akan lebih cepat. Satu-satunya kenalan pada usia ini menangis. Mereka adalah kanak-kanak menunjukkan ketidaksenangannya dengan lampin basah atau keletihan, kelaparan atau sakit.

Senyuman sebagai tindak balas kepada pengiktirafan datang kepada seseorang yang tersayang kemudian daripada senyuman tidak sedarkan diri. Ramai yang ternampak bagaimana bayi yang baru lahir tersenyum dalam tidurnya. Sukar untuk menilai sama ada mereka mempunyai impian, tetapi sains tidak mengecualikan ini. Walau bagaimanapun, senyuman atau senyuman separuh dalam kes ini adalah ungkapan pembentukan sistem saraf bayi - penguncupan impuls sukarela dari otot muka.

Senyuman yang pertama tidak berkaitan dengan emosi, ia secara eksklusif fisiologi. Tetapi bayi boleh senyum emosi pada ibunya sebelum dia mula mengenali wajahnya dan membuatnya menonjol dari wajah dan objek lain. Menjelang akhir bulan kedua kehidupan, penglihatan bayi menjadi lebih tajam, dia sudah dapat menumpukan pandangannya pada wajah dan objek yang tidak jauh dari wajahnya sendiri untuk sementara waktu. Ia adalah pada usia ini bahawa bayi dapat menunjukkan senyuman pertama yang sebenar.

Keupayaan untuk mengekspresikan emosi dalam senyuman sangat penting dan tidak pernah muncul terpencil dari beberapa kemahiran lain. Sebaik sahaja anak kecil mula mengenali ibu dan ayah pada 2-2.5 bulan, dia bukan sahaja dapat menunjukkannya dengan senyuman, tetapi juga menunjukkan kebangkitan umum: sebagai tindak balas kepada suara atau sentuhan ibu saya, dia mula menggerakkan lengan, kakinya, memanjat belakangnya, meningkatkan perutnya. Ada dalam 2 bulan mula meraung dan mengocok, dan bunyi pertama dalam kebanyakan kes juga bersamaan dengan senyuman pertama yang pertama.

Semua tanda ini bermakna perkembangan emosi dan mental yang tepat pada masanya dan biasa, yang bagi bayi tidak kurang penting daripada pembangunan fizikal.

Di masa depan, apabila anak kecil mula belajar bagaimana untuk duduk, merangkak, berjalan, itu adalah perkembangan mental yang normal yang akan memberikan motivasi yang sangat diperlukan untuk menguasai yang baru. Tanpa itu, pembangunan fizikal juga akan melambatkan.

Sebab-sebab ketiadaannya

Istilah emosional yang terjejas dapat dilihat pada bayi-bayi pramatang, yang kelahirannya terjadi sebelum waktunya. Untuk beberapa ketika mereka perlu "mengejar" dengan rakan sebaya mereka dalam banyak jawatan, dan oleh itu sfera emosi kanak-kanak mula berkembang agak kemudian. Tetapi senyuman sukarela, walaupun pada bayi yang belum matang, biasanya menunjukkan dirinya pada hari-hari pertama kehidupan. Bayi seperti itu boleh menggulung mata mereka apabila mereka tidur dan tersenyum setanding dengan bayi berjangka penuh.

Pelanggaran tertentu mengenai segi pematangan psikologi dapat dilihat pada anak-anak yang, selama kehamilan, mengalami gangguan fisik - konflik Rhesus, hipoksia, dan kekurangan vitamin dan mineral kronik.Komplikasi generik, kecederaan kepala, serviks dan pendarahan di otak selepas kelahiran juga boleh menyebabkan gangguan bahagian tertentu korteks serebrum dan pematangan mental yang perlahan atau penyakit mental, tetapi hampir mustahil untuk mendiagnosis mereka pada usia yang lembut.

Doktor telah lama menyedari bahawa kanak-kanak yang terbengkalai di hospital bersalin dan yang akhirnya berada di rumah bayi mula tersenyum terlambat, dan ada yang tidak mahu melakukan ini. Dalam hal ini, pakar menyimpulkan bahawa Hubungan dengan ibu (sentuhan, suara) sangat diperlukan untuk bayi dari hari-hari pertama. Seorang bayi yang kehilangan hubungan ini berasa kesepian, emosinya sedang berkembang dengan perlahan.

Perlu diperhatikan bahawa yang paling penting adalah kenalan sentuhan. Ia mudah difahami dengan menganalisis bagaimana kanak-kanak, pekak atau buta dari kelahiran, belajar untuk tersenyum. Mereka melakukannya pada masa yang sama dengan rakan-rakan yang sihat, dengan keadaan wajib yang ibu dekat, dia menyentuh bayi itu, mengusapnya, menyusu.

Tahap komunikasi yang tidak mencukupi melambatkan bayi dalam perkembangan jiwa dan respons penuh.

Banyak bergantung pada sifat bayi, mengenai jenis watak yang dilahirkannya. Oleh itu, orang-orang sanguine dan choleric mulai berkembang dengan sambutan senyuman sedikit lebih awal daripada orang yang mengantuk dan malas. Terdapat, secara umum, anak-anak yang mula-mula mulai berkerut - kelihatan sangat lucu dan luar biasa. Tetapi ini juga boleh dianggap manifestasi perkembangan mental yang normal.

Apa maksud senyuman?

Oleh kerana bayi yang menyusui adalah terhad dalam cara mengungkapkan emosinya, jeritannya dan senyumannya boleh bermakna pelbagai emosi yang agak besar. Ini bukan sahaja kegembiraan mengiktiraf orang asli, tetapi juga tanda kesejahteraan. Jadi, seorang bayi boleh tersenyum seperti itu, ketika dia penuh, ketika ia kering dan hangat, ketika dia sedang tidur dan dia tidak terganggu oleh apa pun - tidak ada kolik, atau gas kecil, atau bunyi lain. Ini adalah bagaimana keadaan biasa harus difahami, apabila bayi, diberi makan, berpakaian, dan dimasukkan ke dalam katil yang selesa, melihat siling pada satu titik dan tersenyum. Dia hanya baik dan tidak sepatutnya mengganggu ibu bapanya.

Senyuman yang tidak sesuai memainkan peranan yang besar dalam mendiagnosis penyakit mental, gangguan spektrum autisme, tetapi hanya selepas kanak-kanak berusia 3 tahun. Pada usia ini, penyakit mental, jika ada, akan mempunyai gejala dan manifestasi lain.

Apabila fungsi pertuturan berkembang, kanak-kanak mula tersenyum lebih disasarkan, dan mereka juga boleh tersenyum dalam tidur mereka apabila mereka melihat imej biasa atau bermimpi tentang ibu mereka. Lain-lain jenis senyuman (mengejek, contohnya) tidak biasa dengan anak-anak. Mereka akan bertemu dengannya kemudian, biasanya selepas dua tahun.

Untuk mengajar bayi?

Belajar seni tersenyum harus bermula dari hari pertama kehidupan kanak-kanak. Dan latihan terbaik adalah contoh anda sendiri. Selalunya senyuman dewasa pada kanak-kanak, lebih kerap dia melihat ekspresi wajah sedemikian, kemungkinan besar dia ingin mengulanginya dan tersenyum kembali. Oleh itu, perkara utama adalah komunikasi, pertukaran emosi kegembiraan dalam kombinasi dengan sentuhan, suara yang lembut. Semua ini akan membantu kanak-kanak dengan cepat memahami bahawa dia berada dalam keselamatan yang lengkap, bahawa dunia di mana dia datang tidak sama sekali bermusuhan.

Selalunya berlaku bahawa selepas senyuman pertama, remah-remah tidak berhenti untuk menggembirakan ibu bapanya dan tidak mengulangi ekspresi muka ini untuk masa yang lama. Ia berlaku.

Ia tidak mencukupi untuk mengajar kanak-kanak, anda perlu sentiasa mengekalkan kemahiran emosi baru ini.

Kadang-kadang ibu bapa tidak menyedari bahawa mereka sendiri menghabiskan sebahagian besar hari dengan ekspresi suram dan tegas di wajah mereka. Kanak-kanak, sebagai pengesan yang sangat sensitif, segera "membaca" ini dan cuba meniru orang mereka sendiri. Oleh itu ibu bapa perlu belajar untuk tersenyum dan menunjukkan emosi mereka sendiri dengan anak.

Tidak lama kemudian, kanak-kanak itu akan mula ketawa, biasanya ia berlaku pada 5 bulan. Dan pada mulanya, bunyi aneh dapat menakutkannya. Di sini adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk tidak campur tangan, agak cepat bayi akan memahami bahawa ia boleh menghasilkan bunyi menakutkan yang aneh dengan sendirinya, dan karenanya mereka sama sekali tidak berbahaya. Dari saat ini bermula tempoh ketawa tanpa alasan - anak itu hanya "berlatih", dan ibu mula bimbang bahawa dia ketawa pada segala-galanya dan sentiasa.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Ia perlu menunjukkan kanak-kanak kepada pakar pediatrik dengan aduan tentang ketiadaan senyuman khususnya dan kehadiran gambar emosi yang lemah jika terdapat masalah tambahan dalam perkembangannya. Ketiadaan senyuman pada bayi berusia dua bulan tiga, digabungkan dengan kelemahan otot umum dan tidak ada percubaan yang sedikit untuk menjalin hubungan mata dan percubaan untuk memegang kepala dalam kedudukan terdedah adalah tanda yang sangat mengganggu.

Kekurangan pengiktirafan, reaksi terhadap suara ibu, sentuhan, kekurangan pandangan, selera makan yang kurang enak, tidur yang tidak sihat, dan sering menangis tidak berkaitan dengan kelaparan atau keperluan untuk menukar lampin - ini adalah tanda yang merupakan tanda bahawa anda harus pergi ke seorang ahli pediatrik Dapatkan rujukan ke pemeriksaan otak dengan salah satu kaedah yang sedia ada, dan seterusnya - untuk menerima rawatan

Kanak-kanak mula tersenyum apabila semua syarat yang diperlukan untuk ini dipenuhi - baik dalaman dan luaran. Itulah sebabnya perlu bermula dengan diri sendiri dan analisis komunikasi dengan anak. Dan apabila tiada apa yang membantu, ubat akan datang untuk menyelamatkannya.

Mengenai ketika anak itu mula tersenyum, lihat video seterusnya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan