Berapa bulan anak lelaki biasanya mula duduk?

Kandungannya

Ibu-ibu lelaki sering percaya bahawa anak lelaki boleh duduk lebih awal daripada perempuan. Ini dijelaskan oleh ciri-ciri struktur sistem pembiakan. Pada masa yang sama, terdapat pendapat yang berbeza, yang mengatakan bahawa kanak-kanak lelaki lebih malas dan ketara di masa perkembangan mereka dari rakan-rakan mereka.

Adakah terdapat perbezaan?

Tidak kira betapa kerasnya ibu-ibu gadis cuba meyakinkan orang lain bahawa anak perempuan mereka melakukan semuanya lebih awal dan lebih cepat, atau ibu-ibu anak lelaki itu bimbang tentang hal ini, pada hakikatnya tidak ada pergantungan masa perkembangan pada seks anak kecil itu. Oleh itu, ahli pediatrik adalah sebulat suara - tidak ada perbezaan antara lelaki dan perempuan dalam menguasai kemahiran.

Oleh itu, kanak-kanak lelaki mula mengamalkan kedudukan baru dalam ruang pada masa yang sama seperti rakan-rakan kecil mereka. Usia menguasai kemahiran itu adalah rata-rata 6 hingga 9 bulan. Variasi yang sedemikian ketara adalah kerana kerumitan keupayaan untuk duduk.

Seorang budak laki-laki (dan seorang gadis) duduk ketika dia telah maju dengan baik perut, belakang, lengan, otot leher. Perkembangan gender kumpulan otot ini tidak relevan.

Kenyataan mengenai kemalasan, kegelisahan dan beberapa perencatan wakil kecil seks yang lebih kuat juga tidak mempunyai alasan.

Anda boleh, tentu saja, mengambil berat bahawa kanak-kanak lelaki umumnya berat lebih daripada kanak-kanak perempuan, tetapi perbezaan berat badan tidak terlalu besar sehingga kanak-kanak berkembang pada kadar yang berbeza pada tahun pertama kehidupan.

Syarat dan peringkat menguasai kemahiran

Tidak ada umur tunggal untuk lelaki yang perlu belajar duduk. Adalah dipercayai bahawa kanak-kanak itu boleh secara teoritis mula mengambil percubaan pertama untuk duduk dengan sokongan pada satu lengan dari 5-6 bulan, tetapi persoalan ini adalah semata-mata individu - semuanya bergantung kepada tahap perkembangan otot, pada nada mereka, tentang seberapa baik kanak-kanak belajar untuk menghidupkan dan memegang kepala

Kelajuan perkembangan kemahiran itu mempengaruhi berat bayi - "pahlawan" cuba untuk duduk lebih awal daripada "ringan" tipis. Bentuk budak lelaki itu penting: flegmatic dan melankolik enggan pergi untuk eksperimen, maka kemudian mereka mula duduk, dan orang choleric dan sanguine segera belajar pergerakan baru, kerana mereka tertarik dengan segala-galanya, tidak seperti dua temperamen yang pertama, yang lebih tertarik pada makanan yang enak dan tidur yang nyenyak.

Sekiranya budak lelaki itu sentiasa berada di dalam katil, dan terus membelai dia, maka dengan kebarangkalian yang tinggi, anak akan mula duduk kemudian daripada yang lain. Untuk mempelajari perkara-perkara baru, bayi memerlukan habitat tertentu, menyiratkan ruang yang jauh lebih besar daripada saiz buaian atau tonggak, dan anda juga perlu mempunyai motivasi untuk duduk.

Anda tidak boleh mengharapkan dari seorang lelaki yang dilahirkan awal, pendaratan awal. Tisu otot dan tulangnya kurang bersedia untuk beban baru daripada badan kanak-kanak yang lahir sihat dan tepat pada masanya. Kanak-kanak yang sakit dan lemah juga belajar duduk kemudian.

Sebelum anda duduk, bayi akan menunjukkan dalam semua cara kesediaan untuk melakukannya. Ibu bapa yang berminat tidak boleh ketinggalan. Dia akan secara aktif berputar dan bergulung, cuba menaikkan badan dengan sokongan di tangannya. Selepas ini bermula tahap duduk jangka pendek. Dengannya, kanak-kanak itu boleh duduk di keldai, tetapi tidak dapat menahan berat untuk masa yang lama dan seimbang, dan oleh itu jatuh.

Selepas 1.5-2 bulan dari awal peringkat duduk jangka pendek, budak lelaki itu dapat duduk dengan lebih mudah dan bahkan menjaga berat badannya sendiri untuk masa yang singkat.Dari zaman ini anda boleh duduk dengan sokongan.

Untuk permulaan, tangan ibu bapa boleh digunakan sebagai faktor sokongan, jadi bayi akan belajar bersandar pada lengan atau siku. Dalam tempoh ini, kanak-kanak lelaki biasanya tidak bertahan lama, kerana hanya satu tangan tetap bebas, dan dua diperlukan untuk memahami dunia. Terdapat insentif untuk berhenti bersandar dan belajar duduk tanpa sokongan. Pada peringkat ini, kanak-kanak sering mengembangkan sokongan pada empat anggota badan dan "terjebak" untuk masa yang lama dalam kedudukan ini - dia boleh berdiri di dalamnya, bergoyang, tetapi dia tidak mahu duduk atau merangkak.

Menjelang 8 bulan, sehingga 90% kanak-kanak lelaki boleh duduk tanpa sokongan. Menjelang 9 bulan, kanak-kanak bermula bukan sahaja untuk duduk sendiri dengan agak yakin, tetapi juga cuba untuk belajar bagaimana untuk duduk dari kedudukan terdedah. Ia biasanya diberikan dengan kesukaran.

Dari umur berapa anda perlu duduk lelaki?

Desas desus terkenal yang sedap mengatakan bahawa, pada dasarnya, ibu-ibu lelaki tidak berbahaya jika mereka duduk anak mereka, bergantung kepada tubuh mereka sendiri, hampir dari usia yang baru lahir. Terdapat juga pendapat bahawa 3-4 bulan adalah perlu untuk meletakkan seorang lelaki lelaki di kerusi tinggi atau di kereta dorong dengan sokongan tali pinggang-sabuk. Petua ini berbahaya dan berbahaya.

Moms lelaki perlu duduk anak-anak mereka apabila mereka sudah bersedia untuk ini, tetapi tidak sebelum enam bulan. Penanaman awal, menurut ahli pediatrik, boleh menjejaskan kesihatan tulang belakang, sendi, tulang, anggota badan boleh menjadi cacat, pada masa akan datang kanak-kanak itu diancam bukan sahaja dengan pengecualian daripada perkhidmatan ketenteraan, tetapi juga, kemungkinan kecacatan. Posisi patah dan berjalan kaki - ini hanya hujung gunung kecil.

Adalah lebih baik untuk menunggu tempoh ketika anak itu mula menyatakan keinginan untuk mengubah kedudukan tubuh.

Pendapat Dr Komarovsky

Seorang doktor kanak-kanak dan penyampai TV terkenal Yevgeny Komarovsky berhujah bahawa kanak-kanak itu tidak memerlukan bantuan ibu bapa dari segi pembelajaran untuk duduk. Segala-galanya sepatutnya berlaku dalam jangka masa yang Mother Nature telah menyediakan untuk kanak-kanak tersebut.

Jika anda benar-benar ingin melakukan sekurang-kurangnya sesuatu untuk kanak-kanak itu, Komarovsky menasihatkan untuk melakukan urutan pengukuhan umum dan gimnastik, berjalan lebih dan sepenuhnya menghilangkan anak tinggal di jumper. Peranti ini tidak semestinya - bayi yang belum belajar duduk tidak seharusnya berada dalam kedudukan yang tegak. Melompat adalah laluan kepada kecederaan tulang belakang dan sendi pinggul.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Pendapat Dr Komarovsky tentang ketika anak itu mula duduk, lihat di bawah.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan