Bilakah anak mula berguling dari belakang ke belakang secara berasingan dan apa yang bergantung kepada?

Kandungannya

Ibu bapa kanak-kanak dengan ganjaran mengharapkan kemahiran baru untuk muncul pada anak-anak mereka. Sebaik sahaja dia belajar untuk menjaga kepalanya, ibu bapa yang berpengalaman mula bersedia untuk tahap perkembangan anak baru mereka - untuk pergolakan. Apabila kanak-kanak mula bergolek dari belakang ke belakang dan apa yang perlu dilakukan jika dia keras kepala tidak mahu melakukan pergerakan itu, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Beberapa perkataan mengenai peraturan

Ibu bapa muda mempunyai banyak soalan. Untuk mencari jawapan kepada mereka, mereka beralih kepada ahli pediatrik dan Internet. Ia tidak menghairankan bahawa tanggapan-tanggapan itu menerima ibu dan bapa yang kecewa dan membuat mereka bimbang tentang perkembangan bayi mereka. Faktanya ialah tidak ada peraturan untuk rampasan dari perut ke tepi atau dari belakang ke sisi. Seorang doktor kanak-kanak yang cekap dan berpengalaman akan menjawab bahawa bayi akan melakukan tindakan yang diingini apabila dia bersedia untuk itu.

Walau bagaimanapun, seseorang telah mencipta dan menyebarkan piawaian yang sesuai untuk kegunaan rujukan dan tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak tertentu dalam apa jua keadaan. Mereka mengatakan bahawa bayi dengan mudah akan menghidupkan mereka dari belakang dalam kira-kira 4-5 bulan.

Sekiranya anak anda tidak menguasai pergerakan tersebut dalam 4-5 bulan, ia tidak boleh dianggap sebagai penyelewengan dan teragak-agak untuk merawat kanak-kanak yang sihat, tidak mengurangkan kekuatan dan sumber daya. Hanya waktunya belum datang dan anda perlu menunggu sedikit. Ia adalah jenis tingkah laku ibu bapa yang semua pakar pediatrik terkemuka - Roshal, pertimbangkan betul. Komarovsky, Spock.

Dalam praktiknya, ibu bapa yang telah membaca forum wanita dan kecewa bahawa orang lain mempunyai "kanak-kanak bertukar lebih dari 3 bulan," kerap bertindak dengan tidak sengaja - mereka mula aktif membantu kanak-kanak itu, mengganggu dia dengan urut, membawa janji temu kepada pakar neurologi dan meminta mereka untuk memberi ubat .

Tindakan yang tidak sesuai semasa urut dan percubaan untuk "membangunkan" kanak-kanak itu dengan bantuan jumper adalah bahaya utama bagi kanak-kanak itu, kata doktor. Beban menegak awal yang dialami oleh bayi, yang digantung dalam jumper, boleh menyebabkan masalah serius dengan tulang belakang dan kaki, dengan sendi pinggul dan lutut.

Hanya satu fakta yang kuat boleh menghentikan ibu bapa: kanak-kanak tidak akan mula bergolek sebelum sistem sokongan dan ototnya bersedia untuk melakukan tindakan sedemikian. Sama ada urut atau langkah tindak balas ibu bapa yang lain akan membantu mempercepatkan proses ini.

Faktor kesan

Jadi kenapa beberapa kanak-kanak mula berguling sebelum ini, sementara yang lain tidak terburu-buru untuk berguling ke tepi, bahkan mencapai usia yang ditentukan dalam standard purata? Jawapan kepada soalan ini agak sukar untuk diberikan.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kelajuan perkembangan fizikal bayi. Coups, terutamanya, bergantung kepada berapa banyak otot sisi, otot belakang dan perut dapat menampung tugas yang ditetapkan oleh alam semula jadi. Sebaik sahaja mereka siap, anak itu akan bertukar sendiri, tanpa bantuan luar, untuk kegembiraan yang besar dari semua isi rumah. Terdapat pelbagai sebab bagi kelembapan perkembangan fizikal.

  • Bayi yang berlebihan. Anak-anak yang dilahirkan anak besar yang, selain itu, tidak mengadu tentang kekurangan nafsu makan, boleh menimbang lebih banyak daripada yang mereka perlukan, dan inilah yang menyebabkan keengganan kanak-kanak itu beralih ke suatu tempat.
  • Prematuriti Jika bayi dilahirkan lebih awal daripada tempoh yang ditetapkan oleh pakar obstetrik, dia mempunyai otot dan ligamen yang lebih lemah. Untuk mendapatkan yang lebih kuat, anak-anak ini memerlukan lebih banyak masa daripada rakan sebaya mereka, yang dilahirkan tepat pada waktunya.
  • Kecenderungan genetik. Sekiranya ibu dan ayah berkembang dengan perlahan pada zaman kanak-kanak, perlahan-lahan, maka ia tidak berbaloi untuk menunggu kanak-kanak itu mula mendahului norma.
  • Ciri-ciri watak. Terdapat kanak-kanak yang mudah bergerak dan gelisah sejak kelahiran, tetapi ada "sony" malas yang, kerana perangai mereka, tidak tergesa-gesa untuk meneroka dunia, sementara mereka benar-benar berpuas hati dengan tidur dan makanan.
  • Kehadiran kecederaan dan penyakit kelahiran. Kanak-kanak yang mengalami trauma semasa kelahiran atau mempunyai penyakit kongenital mempelajari kemahiran motor kemudian, walaupun semuanya bergantung kepada penyakit tertentu - kanak-kanak itu mungkin tidak lagi berpaling untuk palsy serebrum, dan pada ischemia dan hypertonus dia akan menguasai kemahiran rampasan kuasa, tetapi kemudian daripada rakan sebayanya.

Apa yang perlu dilakukan

Pertama anda perlu tenang dan bijak menilai keadaan. Seorang pakar pediatrik dan pakar neurologi pada pemeriksaan perubatan pertama telah memantau anak anda, dan jika dia mengalami kecederaan kelahiran, mereka pasti telah dinyatakan. Sekiranya kanak-kanak mempunyai diagnosis, perlu bertindak mengikut ketat doktor. Sekiranya diagnosis tidak ditubuhkan, jangan cari masalah di mana mereka tidak mungkin. Tunggu beberapa minggu lagi. Berikan masa anak anda untuk menguasai pergerakan baru dengan sendirinya.

Sekiranya ibu bapa hanya mempunyai satu aduan - ketiadaan perubahan arah dan kanak-kanak tidak mempunyai penyimpangan perkembangan yang lain, pergolakan tidak perlu sepenuhnya.

Ia hanya masuk akal untuk melawat doktor apabila, selain ketiadaan rampasan dalam kanak-kanak itu, selera makan yang kurang enak, regurgitasi yang kerap dan berlebihan, tidur cetek dan pendek, jika dalam tempoh bangun pagi dia hampir selalu menangis, tidak bertindak balas dengan senyuman pada ibunya, tidak menjadi animasi di sisi ibu bapa atau kerincingan terang.

Seorang kanak-kanak dalam masa 4-5 bulan dapat mengendalikan objek tertentu dalam menangani, tanda yang mencemaskan adalah kekurangan kemahiran tersebut. Jika kanak-kanak itu sempurna merebut jari-jarinya, cuba menarik diri, berminat dengan mainan dan ibunya, mencari sumber bunyi dengan matanya, maka ketidakupayaannya untuk menggulung ke sisinya tidak boleh dianggap sebagai patologi.

Mengajar kanak-kanak untuk menggulung di sisinya hampir mustahil. Tetapi ibu bapa dapat membantu dia menjadi lebih kuat dengan lebih cepat. Untuk melakukan ini, dengan izin ahli pediatrik, anda boleh melakukan urut ringan, lakukan gimnastik dengan bayi, berjalan lebih jauh di udara segar dan suapan dengan betul.

Urut

Anda boleh melawat ahli terapi urut di klinik, tetapi lebih baik menguasai urutan sederhana dan sepenuhnya murah sendiri, terutamanya kerana sentuhan sentuhan dengan ibu sangat penting untuk bayi, dan tidak ada bapa saudara dengan diploma yang dapat memberi kanak-kanak itu rasa keselesaan dan kesenangan jika anda melakukan urutan di klinik.

Tiada apa-apa yang sukar untuk mengukuhkan urutan klasik. Dengan tangan yang hangat dan dengan penggunaan minyak urut atau krim bayi wajib, ibu pertama membuat cahaya mengusap payudara, perut dan kaki anak ke arah dari atas ke bawah. Kemudian ada penggosokan payudara yang lebih sengit, urut pekeliling dengan telapak abdomen, dan semuanya siap dengan mengetuk mengetuk dengan ujung jari pada kulit.

Selepas ini, kanak-kanak diserahkan pada perut dan yang sama diulangi, tetapi dengan belakang, memberi perhatian khusus kepada otot belakang, otot sisi serong. Urutan tekanan dan vertebra harus dielakkan. Ibu membina semua pergerakan di sekitar ruang tulang belakang.

Jika kanak-kanak mula menangis semasa urut, lepaskan tekanan tangan, jika ini tidak membantu, hentikan sesi dan kembali ke urut kemudian, apabila anak itu berada dalam suasana yang baik.

Mengiringi urutan dengan lagu-lagu dan puisi, bunyi lucu, supaya bayi menganggapnya sebagai permainan yang menyeronokkan dan menarik.

Latihan

Untuk menguatkan otot-otot sisi, yang bertanggungjawab terutamanya untuk keupayaan untuk memutarkan badan, gunakan keingintahuan kanak-kanak biasa. Semasa mandi di udara, misalnya, selepas urut, letakkan mainan terang yang baru di sebelah kanan atau kiri kanak-kanak. Sekiranya bayi berbaring di belakangnya, pegang kaki dengan tangan anda sendiri. Kemudian, untuk menghidupkan dan melihat objek yang menarik, kanak-kanak itu perlu sedikit menegangkan otot-otot sisi dan leher.

Setelah bayi dapat memeriksa mainan di sebelah kanannya, gerakkannya dan letakkannya di sebelah kiri supaya otot sisi di sebelah kanan dan kiri berkembang secara simetris.

Begitu juga, merangsang otot-otot lateral kanak-kanak dari kedudukan terdedah pada perut. Ingat: tanpa motivasi yang baik, kanak-kanak itu tidak mahu melemparkan dan beralih ke mana-mana sahaja. Minat dia.

Sebagai sebahagian daripada gimnastik setiap hari, gunakan senaman yang terkenal untuk membawa kaki ke perut, untuk menggantikan mereka ("Basikal"). Merangsang giliran, membiarkan kaki turun dan membantu kanak-kanak itu bergerak ke tepi. Biarkan anak lebih kerap dalam kedudukan terdedah, setelah menguasai rampasan kuasa dari sisi ke belakang. Dia cukup cepat untuk memahami bahawa anda boleh bergulung dan dalam urutan terbalik.

Jangan bersenam dan jangan urut, jika bayi itu sakit, jika dia mempunyai demam, gigi atau hanya mood yang tidak baik.

Petua berguna

Ibu bapa adalah penting untuk mengetahui perkara berikut.

  • Urut urutan dan gimnastik bukan sebagai rawatan, tetapi sebagai catuan harian bertujuan untuk membangun dan menguatkan bayi secara keseluruhan. Kanak-kanak sangat sensitif terhadap mood orang dewasa, dan jika ibu dramatis segalanya, maka remah-remah itu tidak akan mencukupi untuk kegiatan perkembangan - mereka akan menyebabkan dia menangis dan tidak puas hati.
  • Jangan bandingkan anak anda dengan anak lain. Dia mempunyai jalan pembangunannya sendiri, dan tidak perlu membuat standard untuknya. Ambil dan sayang bayi itu seperti dia.
  • Sebaik sahaja kanak-kanak itu menunjukkan percubaan pertama untuk menggulung di sebelahnya, ingat bahawa kedudukan di sisinya adalah yang paling tidak stabil, menonton dengan berhati-hati agar anak itu tidak jatuh, setelah berpindah dari meja atau sofa yang berubah.
  • Baiklah untuk menguatkan otot-otot renang, yang boleh anda praktikkan pada usia apa pun. Jika anda tidak boleh mengajar bayi anda berenang secara bebas, hubungi mana-mana kolam renang atau istana sukan air di mana terdapat kumpulan khas untuk serbuk.
  • Ingat bahawa seorang kanak-kanak, setelah menguasai rampasan kuasa dari belakang ke belakang, mungkin akan mulai tidur lebih buruk. Dia akan mengubah kedudukan badannya dalam tidurnya dan pada mulanya dia akan takut akan ia, bangun dan menangis. Berhati-hati bahawa dua penggelek lembut, kecil dari lampin yang dilancarkan mengganggu rampasan spontan.

Untuk mengetahui bagaimana mengajar kanak-kanak untuk berguling, lihat di bawah.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan