Dari usia berapa anak boleh diletakkan di atas walker dan adakah ia berbaloi?

Kandungannya

Begitu juga yang ibu bapa Rusia mempertimbangkan pejalan kaki dan jumper untuk menjadi hadiah yang sangat baik untuk bayi baru lahir. Keluarganya baru sahaja muncul semula, dan sudah setanding dengan kereta dorong dan anak-anak kapal yang disediakan. Malah, peranti ini sangat terang, menghiburkan, menarik perhatian. Di samping itu, ramai ibu bapa yakin bahawa mereka akan membantu kanak-kanak itu berdiri sendiri dan pergi sendiri. Adakah roti halia itu dipanggil "pejalan kaki" begitu manis, jika mereka tidak membahayakan perkembangan kanak-kanak, dari umur berapa anda boleh menggunakannya, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Perkara sejarah

Di seluruh dunia, ia diterima untuk memanggil pejalan kaki di seluruh dunia sekumpulan barangan yang sempit untuk orang kurang upaya dan orang tua. Peranti tersebut muncul pada pertengahan abad yang lalu, dan peranan mereka masih sangat penting. Mereka membantu orang kurang upaya untuk mengekalkan kedudukan tegak badan di ruang angkasa sambil berdiri dan berjalan.

Pejalan kaki bayi pada asasnya dibuat untuk perkara yang sama. Mereka pertama kali dipatenkan di Great Britain pada tahun 1953, tetapi cita-cita rakyat untuk ciptaan datang kemudian, dan pejalan kaki pertama diletakkan pada pengeluaran besar-besaran pada tahun 1970 di Amerika Syarikat.

Doktor kanak-kanak di USSR menentang penggunaan peranti sedemikian untuk bayi, dan oleh itu di negara di peringkat perundangan mereka memutuskan untuk melarang pembuatan dan penjualan pejalan kaki. Pada tahun 90an, larangan itu dipersoalkan dan melihat bagaimana bayi-keluarga negara maju dengan senang hati membedah dalam pejalan kaki, mereka memutuskan untuk mula menjual produk-produk tersebut di negara kita.

Sejak itu, walker telah menjadi perselisihan biasa, anda tidak akan mengejutkan siapa pun di hadapan mereka dalam keluarga di mana kanak-kanak itu tumbuh. Tetapi para doktor semakin mengingatkan larangan era Soviet dan mendakwa bahawa mereka sangat munasabah dan munasabah. Hujahan utama ahli pediatrik dianggap pejalan kaki luar biasa bagi anak-anak.

Sekiranya orang dewasa yang sebelum ini berjalan dan berdiri, tidak dapat mengambil satu langkah sekarang kerana sakit atau kecederaan, peranti dianggap munasabah, kerana ia membantu meningkatkan kualiti hidup seseorang yang terbiasa dengan kedudukan yang tegak.

Kanak-kanak yang telah memberi masa kepada alam semulajadi untuk memastikan kerangka itu tumbuh dewasa, dan pada masa ini mereka tidak berdiri dan tidak membuat pergerakan menegak, para pejalan kaki, menurut pakar pediatrik, tidak diperlukan. Mereka adalah campurtangan kasar dalam proses yang dibayangkan oleh alam semula jadi. Ibu bapa boleh membuat kesimpulan mereka sendiri dengan menimbang semua kelebihan dan kekurangan peranti ini.

Memohon atau tidak?

Kelebihan walker adalah jelas. Mereka berguna dan menyenangkan untuk ibu bapa muda. Ibu, setelah duduk di dalam peranti, boleh menghabiskan sedikit masa pada dirinya sendiri, melakukan kerja rumah yang terkumpul.

Kanak-kanak itu tidak akan keluar dari walker, kecuali, sudah tentu, ibu bapanya mengikatnya dengan betul dengan tali dan pastikan tidak ada barang yang tidak perlu di lantai yang roda penunggang itu boleh "tersandung". Roll over dari walker adalah nyata, tetapi dalam amalan ini jarang terjadi.

Kanak-kanak itu tidak hanya bergerak di sekeliling apartmen dalam pejalan kaki, dia aktif bermain pada masa ini, kerana model moden, tidak seperti yang pertama dikeluarkan pada separuh kedua abad yang lalu, mempunyai warna-warna terang dan pelbagai jenis, skor, loceng, butang dan peranti permainan lain.

Di kedai barangan bayi, pejalan kaki dikelaskan sebagai membangunkan barangan. Tetapi anda tidak boleh percaya, kerana manfaat walker untuk membuktikan sehingga tiada siapa yang berjaya.Selain itu, ramai ahli pediatrik (dan bilangannya terus berkembang) yakin bahawa pejalan kaki berbahaya untuk kanak-kanak.

Untuk menanam seorang kanak-kanak dalam pejalan kaki, pakar berkata, adalah untuk bercanggah dengan alam semula jadi, untuk mengganggu perjalanan semulajadi pembangunan manusia. Dia pasti akan berdiri di atas kakinya, tetapi ini sepatutnya berlaku apabila otot, tulang, sendi, ligamen disediakan sepenuhnya untuk beban menegak. Tahap kesediaan boleh ditentukan oleh satu tanda yang jelas: kanak-kanak mula bangkit secara bebas tanpa paksaan dan bantuan ibu bapa.

Sekatan umur

Pengilang peranti dan vendor mereka bersumpah bahawa mereka boleh digunakan dari 5-6 bulan. Walau bagaimanapun, dalam hal umur, mereka agak licik, dan ini akan menyebabkan kosmetik mahal ibu dan ayah bayi. Ahli pediatrik yang berpengalaman mengesyorkan menggunakan pejalan kaki, jika ibu bapa begitu mendesak penggunaannya, tidak lebih awal daripada anak berumur 8-9 bulan.

Meletakkan kanak-kanak dalam walker lebih awal bermakna meningkatkan beban pada tulang dan sendi yang belum matang, pada tulang belakang tepat pada masa ketika sistem tulang dan otot anak itu perlu dirawat dengan teliti, dalam beban yang munasabah untuk pembentukan yang betul.

Di samping itu, seorang kanak-kanak dalam berjalan kaki tidak membangun keseimbangan, ini sekali gus melambatkan perkembangan kemahiran berjalan sendiri, dan kanak-kanak yang membesar dalam pejalan kaki belajar jatuh dan berkumpul bersama-sama dengan kesukaran yang besar, kerana ilusi keselamatan berterusan tertanam dengan tegas dalam kesedarannya.

Pendapat Dr Komarovsky

Ahli pediatrik terkenal Evgeny Komarovsky mengesyorkan bahawa ibu bapa memberi perhatian lebih kepada perkembangan semula jadi kanak-kanak itu. Sebelum anda sampai ke kaki anda, bayi mesti pergi jauh - belajar bagaimana untuk menggulung, merangkak, duduk. Urutan kemahiran ini menjamin perkembangan normal tulang belakang, otot, kaki.

Percubaan oleh ibu bapa untuk mempercepatkan perkara normal perkara dapat menyebabkan ketegangan berlebihan pada tulang belakang dan sendi pinggul, lutut dan kaki. Akibatnya, kanak-kanak akan mengalami postur yang tidak betul, masalah dengan vertebra dan sendi boleh berlaku, yang boleh membawa kanak-kanak ke kecacatan pada masa akan datang. Walker, menurut Komarovsky, seperti peranti lain untuk penegakan awal, membentuk penataan kaki yang tidak betul, yang penuh dengan ubah bentuk mereka - valgus, varus, rata-kaki.

Yevgeny Komarovsky mengesyorkan anda tidak menggunakan walker, dan jika anda menggunakannya, tidak lebih awal daripada selepas 9 bulan dan tidak lebih daripada 15 minit sehari.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai berapa bulan anda boleh meletakkan bayi dalam walker dan sama ada anda perlu melakukannya, anda akan belajar dari video berikut.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan.Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan