Apa yang perlu dilakukan jika seorang kanak-kanak tidak memegang kepalanya pada 4-5 bulan?

Kandungannya

Keadaan di mana seorang kanak-kanak tidak memegang kepalanya dalam 4-5 bulan atau memegangnya sangat teruk tidak berlaku begitu kerap, tetapi ia berlaku.

Dalam artikel ini kita akan memahami sebab-sebab ini, dan juga menunjukkan bagaimana ibu bapa bertindak, jika mereka menghadapi masalah seperti itu.

Sedikit mengenai masa dan statistik

Adalah dipercayai bahawa kanak-kanak itu dapat memegang kepala secara menegak selama 4 bulan. Untuk memegang adalah untuk memegang dengan yakin, dengan betul.

Dengan 5 bulan, bayi, menurut norma-norma pediatrik purata, bertukar dari sisi ke sisi untuk lebih baik mempertimbangkan subjek atau orang yang berminat. Dengan 7 bulan bayi yang sihat dapat mengangkat kepalanya dari kedudukan terdedah di punggungnya, dan ini sangat sukar.

Tetapi kanak-kanak semua berbeza, dan berkembang pada kadar individu, dan oleh itu beberapa mula mengangkat dan memegang kepala mereka dari kira-kira 2.5-3 bulan, sementara yang lain memerlukan lebih banyak masa.

Sehingga tulang belakang dan otot sisi leher kanak-kanak, vertebra tulang belakang serviks menjadi lebih kuat, tidak mungkin untuk menguasai kemahiran fizikal seperti menjaga kepala tegak. Piawaian difokuskan pada statistik purata. Ini bermakna itu dalam 2.5-3 bulan untuk menaikkan kepala dan sehingga satu minit untuk cuba memegang sekurang-kurangnya 80% anak-anak. 90% menguasai kemahiran dengan 4 bulan, sisanya - kemudian.

Jika kanak-kanak tertentu berada dalam baki 10% ini, ini tidak bermakna bahawa kita bercakap mengenai beberapa patologi kotor, adalah agak mustahil bahawa ini hanyalah manifestasi program pembangunan individu. Tetapi anda masih perlu meneliti kanak-kanak itu, kerana sebabnya mungkin tidak hanya berbahaya.

Sebabnya

Sebab kekurangan kemahiran dalam 4-5 bulan hampir selalu terletak pada hipotesis otot serviks, kekurangan perkembangan, kelemahan. Tetapi hipotensi itu sendiri boleh disebabkan oleh pelbagai masalah yang agak besar.

Bayi pramatang berkembang dengan lebih perlahan - kebanyakan mereka mempunyai kemahiran memegang kepala dalam kedudukan tegak hampir tidak dapat dibentuk oleh 3-4 bulan. Kemudian orang lain boleh mula memegang kepala dan anak-anak yang dilahirkan dengan berat badan besar atau raksasa, serta balita yang dilahirkan dengan berat badan yang tidak mencukupi.

Bayi yang paling sihat dalam 5 bulan memegang kepala, walaupun tidak pasti dan tidak terlalu lancar, tetapi cukup lama - beberapa minit. Kekurangan kemahiran ini mungkin disebabkan kecederaan tulang belakang serviks yang tidak didiagnosis sebelumnya.

Cedera kelahiran biasanya didiagnosis dengan baik pada hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak walaupun di hospital bersalin. Tetapi microtrauma mungkin tidak disedari. Kanak-kanak itu boleh mendapat kecederaan di rumah, contohnya, apabila jatuh atau sebagai akibat dari kecondongan spontan yang tajam di kepala, jika anak kecil itu salah dipegang di dalam lengannya.

Cerebral palsy, serta pelanggaran berat serius sistem saraf pusat, yang boleh diterima oleh kanak-kanak hasil daripada kehamilan yang sukar dan akibat kelahiran rumit, boleh menjadi sebab ketidakupayaan untuk menjaga kepala selama 5 bulan.

Bagi sebahagian besar, diagnosis seperti ini menjadi jelas pada usia ini jika ibu bapa tidak mengabaikan pemeriksaan rutin di pakar pediatrik, penghantaran ujian, dan ultrasound.

Sekiranya ibu bapa karapuz yang berumur lima bulan tidak pernah diberitahu apa-apa jenisnya, dan tidak ada aduan lain mengenai keadaan kesihatan atau keterlaluan dalam tingkah laku kanak-kanak, kemungkinan besar adalah perkara utama yang mengabaikan pedagogical dan keunikan individu.

Sekiranya bayi dari lahir agak lambat dan malas, dan mereka lakukan sedikit dengannya, jangan mengembangkannya, maka pemerolehan kemahiran baru mungkin tertunda.

Apa yang perlu dilakukan

Pertama sekali, ibu bapa perlu menarik diri bersama-sama dan membuat temujanji dengan kanak-kanak itu untuk melihat ahli saraf kanak-kanak.

Anda mungkin perlu menjalani neurosonografi yang tidak berjadual (ultrasound otak melalui mata air yang besar, yang pada masa ini masih belum ditutup), serta pemeriksaan radiografi atau MRI tulang belakang serviks. Ini akan membolehkan doktor memahami sama ada terdapat patologi yang mengganggu perkembangan fizikal biasa.

Sekiranya kanak-kanak itu menimbulkan kepala yang terletak di perutnya, tetapi memegangnya tidak sekata, adalah perlu untuk melawat seorang ortopedis - tidak mustahil untuk torticollis, di mana ketegangan otot leher pada satu sisi lebih kuat, dan oleh itu ia bukan sahaja sukar untuk memegang kepala tetapi sangat tidak selesa.

Di rumah, kanak-kanak harus lebih kerap ditempatkan di perut, melakukan gimnastik dengannya, melakukan urutan menguatkan umum. Nah melatih otot leher anda di kolam renang atau mandi. Bayi itu boleh berenang dalam alat ortopedik khas - bulatan di leher, yang diikat supaya dagu tetap berada di kedudukan yang betul, dan bayi itu ditahan di atas air. Dr. Komarovsky mengesyorkan melakukan ini selepas pemeriksaan oleh seorang doktor.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Pendapat Dr. Komarovsky mengenai piawaian pembangunan kanak-kanak, anda boleh belajar dari video berikut.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan