Grafik ketinggian, berat badan dan petunjuk penting lain perkembangan kanak-kanak mengikut WHO

Kandungannya

Salah satu cara yang paling tepat untuk mengawal perkembangan dan kesihatan kanak-kanak pada tahun-tahun pertama kehidupan adalah untuk mengukur parameter fizikal bayi. Penunjuk yang paling penting termasuk berat anak, ketinggiannya, serta lilitan kepala dan dada.

Hasil daripada kerja-kerja Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), pelbagai piawaian telah dikembangkan, yang mana kebanyakan negara diambil oleh doktor sebagai rujukan. Salah satunya adalah peraturan yang berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yang berumur berbeza.

WHO adalah organisasi yang mengendalikan isu kesihatan di semua bahagian planet kita. Ia dicipta oleh PBB untuk menangani masalah kesihatan populasi Bumi.

Berdasarkan apa jadual dan graf data yang dibina?

Sehingga tahun 1997, piawaian WHO hanya menetapkan parameter pertumbuhan kanak-kanak. Pada masa yang sama, kebanyakan jadual dibuat berdasarkan statistik mengenai kanak-kanak buatan. Sekarang semua norma telah disemak semula dan mereka berdasarkan kepada petunjuk bayi yang menyusu. Norma menunjukkan bagaimana kanak-kanak perlu berkembang dan juga membantu menentukan sama ada campur tangan diperlukan yang dapat meningkatkan pertumbuhan anak dan perkembangan yang sihat.

Pembangunan kanak-kanak yang
Salah satu petunjuk utama WHO ialah pembangunan piawaian untuk penunjuk perkembangan kanak-kanak.

Perkembangan norma-norma yang kini sedang dilaksanakan telah dilakukan demi kepentingan kesehatan anak-anak dari berbagai negara di dunia. Perbandingan petunjuk perkembangan fizikal kanak-kanak dengan norma-norma ini membantu pekerja kesihatan untuk mengesan penambahan berat badan yang berlebihan atau tidak mencukupi dan penunjuk lain pada waktunya.

Dalam graf di bawah, secara mendatar (paksi-X) mencari umur kanak-kanak, dan menegak (paksi Y) penunjuk yang sedang dipertimbangkan.

  • Garis hijau pada graf boleh dipanggil bermakna emas, penunjuk ini adalah tipikal kebanyakan kanak-kanak dan dianggap optimum.
  • Garis hitam - sempadan set indikator biasa, tetapi menghampirinya tidak boleh diganggu.
  • Jika berat melebihi garis hitam, anda perlu berunding dengan pakar.

Grafik meningkat apabila anda mengklik pada imej.

Norma dan pengukuran

Pertumbuhan

Pengukuran panjang badan bayi dilakukan dengan pita. Kanak-kanak diletakkan di atas meja atau katil sehingga kepalanya terletak di sebelah. Meluruskan kaki serbuk, tandakan garis di bawah tumit dan ukur jarak dari sisi ke garisan ini. Pertumbuhan kanak-kanak yang lebih tua ditentukan dengan menggunakan ketinggian meter.

Ketinggian gadis dari lahir hingga 5 tahun:

Pertumbuhan kanak-kanak perempuan dari lahir hingga 5 tahun WHO

Ketinggian kanak-kanak perempuan dari 5 hingga 19 tahun:

Pertumbuhan gadis dari 5 hingga 19 tahun mengikut siapa

Pertumbuhan lelaki dari lahir hingga lahir hingga 5 tahun:

Kanak-kanak yang semakin meningkat sejak lahir hingga 5 tahun WHO

Ketinggian lelaki dari 5 hingga 19 tahun:

Pertumbuhan lelaki mengikut siapa

Berat badan

Berat badan yang baru lahir dan kanak-kanak sehingga satu tahun dilakukan pada skala kanak-kanak istimewa. Untuk keaslian, anak itu harus dilucutkan, dan berat lampin, yang terletak pada skala, diambil dari petunjuk yang dihasilkan.

Berat badan dari kelahiran hingga 5 tahun:

Berat perempuan dari kelahiran hingga 5 tahun WHO

Berat perempuan dari 5 hingga 10 tahun:

Berat perempuan dari WHO berusia 5 hingga 19 tahun

Berat lelaki dari lahir hingga 5 tahun:

Berat lelaki dari lahir hingga 5 tahun WHO

Berat badan lelaki dari 5 hingga 10 tahun:

Berat lelaki dari 5 hingga 19 tahun WHO

Lilitan kepala

Untuk mengukur menggunakan pita pengukur dengan panjang 150 cm, di mana terdapat bahagian dalam milimeter. Di hadapan pita (bahagian sifar) digunakan pada bahagian paling cembung dari dahi di atas alis.Selepas itu, ia harus dibalut kepala, bermula dari kawasan temporal yang betul. Lebih jauh di belakangnya perlu menyentuh bahagian belakang kepala, bergerak ke kawasan temporal kiri dan kembali ke kawasan dahi.

Liling kepala gadis dari lahir hingga 5 tahun:

Leper kepala gadis dari lahir hingga 5 tahun yang

Ketua lilitan kepala dari lahir hingga 5 tahun:

Ketua lilitan kepala dari lahir hingga 5 tahun yang

Lilitan bahu

Parameter ini ditentukan menggunakan pita pengukur getah, panjangnya ialah 1.5 meter. Pada pita sebegini untuk mengukur ketepatan ada bahagian milimeter. Bahu diukur di dua keadaan - santai dan mungkin tegang. Pertama, tentukan lilitan bahu di sebelah kanan ke bawah, mengenakan pita di bahagian paling tebal otot bisep. Kemudian lengannya harus dibengkokkan pada siku dan otot yang ketat mungkin, dan kemudian ulangi pengukuran. Perbezaan antara data yang diperolehi akan menceritakan tahap perkembangan otot.

Lidah bahu pada perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Lidah bahu pada perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun yang

Lidah bahu pada kanak-kanak lelaki dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Lingkaran bahu pada kanak-kanak lelaki dari 3 bulan hingga 5 tahun WHO

Ketebalan kulit di bawah skapula

Pengukuran parameter ini digunakan untuk menentukan peratusan lemak badan. Oleh kerana caliper peranti khas digunakan untuk mengukur, penentuan ketebalan lipat juga disebut caliperometry. Cubit kulit sedikit di bawah mana-mana skapula supaya lipatan yang dihasilkan melepasi 45 ° ke garis menegak. Dalam kes ini, lipat harus diarahkan dari tulang belakang ke bahagian badan.

Ketebalan kulit di bawah skapula pada kanak-kanak perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Ketebalan kulit di bawah skapula pada kanak-kanak perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun

Ketebalan kulit di bawah skapula pada kanak-kanak lelaki dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Ketebalan kulit di bawah skapula pada kanak-kanak perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun

Ketebalan kulit di atas trisep

Ketebalan kulit di atas trisep mencirikan peratusan lemak tubuh.

Untuk mengukur kanak-kanak mesti menyerah. Pada titik tengah antara proses acromion skapula dan proses ulnar ulna, kulit diseret dengan memegang tisu di antara ibu jari dan telunjuk. Kaliper diletakkan di tengah-tengah jarak antara permulaan dan akhir lipatan kulit. Kulit tidak dikeluarkan, dan selepas 2 saat, ketebalan lipat diukur dengan ketepatan sehingga setengah milimeter. Pengukuran biasanya dijalankan 3-4 kali, dan kemudian mengira nilai purata (indikator tidak boleh berbeza dengan lebih daripada 1 mm.)

Ketebalan lipat kulit di atas trisep pada kanak-kanak perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Ketebalan kulit pada trisep pada kanak-kanak perempuan dari 3 bulan hingga 5 tahun

Ketebalan lipat kulit di atas trisep pada kanak-kanak lelaki dari 3 bulan hingga 5 tahun:

Ketebalan kulit di atas trisep pada lelaki dari 3 bulan hingga 5 tahun WHO

Bagaimana indeks jisim badan (BMI) dikira dan apakah yang ditunjukkan?

Indeks jisim badan membantu menilai sama ada berat seseorang sepadan dengan ketinggiannya, yang menentukan sama ada beratnya adalah normal, berlebihan, atau tidak mencukupi.

Untuk menentukan penunjuk ini, berat dalam kilogram dibahagikan dengan ketinggian dalam meter, diambil dalam persegi.

BMI perempuan dari lahir hingga 5 tahun:

BMI perempuan dari lahir hingga 5 tahun yang

BMI kanak-kanak perempuan dari 5 hingga 19 tahun:

BMI gadis dengan 5 tahun yang

BMI kanak-kanak lelaki dari lahir hingga 5 tahun:

BMI kanak-kanak lelaki dari lahir hingga 5 tahun yang

BMI lelaki dari 5 hingga 19 tahun:

BMI lelaki dari 5 tahun yang

Adakah terdapat hubungan antara norma dan jenis pemakanan anak?

Piawaian WHO yang sedang berkuat kuasa dirancang untuk mengambil penyusuan susu ibu, kerana organisasi ini kini mengikuti strategi untuk menyokong penyusuan susu dan pemberian makanan pelengkap yang mencukupi. Sekiranya sebelum ini piawaian tidak mengambil kira keunikan pertumbuhan pesat bayi pada 6 bulan pertama yang menerima susu ibu secara eksklusif, kini penunjuk rujukan telah berubah dengan mengambil kira fakta bahawa tidak ada berat badan berlebihan dalam bayi yang menyusu.

Bayi yang diberi susu ibu kini dianggap sebagai standard WHO perkembangan anak normal dalam keadaan semula jadi. Organisasi mengesyorkan menyusukan bayi di bawah 6 bulan sahaja, dan selepas setengah tahun untuk memastikan kanak-kanak mendapat makanan tambahan yang selamat dan mencukupi, sambil terus menyusukan bayi sehingga umur 2 tahun atau lebih.

Menyusu

Anda boleh menonton persembahan untuk mempromosikan salah satu inisiatif penyusuan susu ibu WHO dalam video seterusnya.

Sekiranya piawaian diambil secara harfiah?

Berat dan ketinggian bayi terjejas oleh pelbagai faktor, antaranya yang paling penting adalah jenis dan kekerapan makan, masalah dengan susu ibu atau tindak balas alergi terhadap campuran, prematur, keturunan, faktor persekitaran dan pelbagai penyakit.

Sekiranya penunjuk itu agak berbeza dari norma ke arah mana-mana arah, ia tidak berbahaya, tetapi ia boleh menjejaskan kesihatan kanak-kanak, contohnya, bayi akan pulih lebih lama daripada bayi dengan berat normal. Dengan penyimpangan yang kuat, kedua-dua ibu bapa dan doktor perlu mengarahkan usaha mereka untuk mengenal pasti punca mereka.

WHO menyatakan bahawa lebih daripada separuh kematian pada usia muda dikaitkan dengan penyimpangan ketara berat badan kanak-kanak dari nilai normal. Bagi penyimpangan besar dalam kadar pertumbuhan, mereka mengancam masalah sistem muskuloskeletis kanak-kanak itu.

Statistik menunjukkan bahawa kira-kira 3% kanak-kanak dengan penyimpangan teruk dari norma tidak sakit dan benar-benar sihat. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk memastikan bahawa kanak-kanak yang mempunyai indikator yang tidak sesuai dengan norma ini adalah 3%, kerana akibatnya sering muncul selepas beberapa tahun. Oleh itu, apa-apa kelainan dalam berat badan dan ketinggian harus menarik perhatian doktor.

Bagaimanakah norma membantu WHO menangani masalah pemakanan kanak-kanak?

Statistik yang terkumpul WHO sentiasa menunjukkan bahawa setiap tahun beberapa juta kanak-kanak mati akibat kekurangan zat makanan, dan sekurang-kurangnya 20 juta kanak-kanak di seluruh dunia berlebihan berat badan. Juga, organisasi-organisasi ini mengesahkan bahawa kekurangan zat makanan adalah penyebab utama kematian dan gangguan kesihatan bayi.

Norma-norma yang dikembangkan oleh WHO membenarkan penilaian nutrisi kanak-kanak dan untuk mengawalnya, yang sangat penting pada usia awal dan awal. Menilai prestasi kontinjen tertentu kanak-kanak dan membandingkannya dengan standard, menentukan trend dan risiko kesihatan. Ini terpakai untuk kedua-dua kekurangan zat makanan dan lebihan.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam video WHO seterusnya, anda boleh mempelajari 5 prinsip utama pemakanan yang selamat.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan