Karpet yang dibangunkan oleh kanak-kanak

Kandungannya

Apa itu?

Di dunia moden terdapat banyak mainan dan permainan pendidikan untuk kanak-kanak dari masa kanak-kanak dan yang lebih tua. Sifat yang sangat popular di kalangan mereka dianggap sebagai permaidani perkembangan kanak-kanak, yang merupakan kanvas lembut kecil dengan pelbagai permainan elemen: mainan yang terang, bunyi bising dan objek berkilauan. Permaidani ini sesuai untuk kedua-dua bayi baru lahir dan bayi yang lebih tua.

Matlamat utama taman permainan kecil ini adalah untuk membantu perkembangan kanak-kanak: motilitas tangan dan jari, perhatian, memori dan aktiviti motor, serta merangsang bayi untuk merangkak aktif secara bebas, keupayaan untuk duduk dan berjalan.

Ciri khas

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, produk pembangunan ini mempunyai fungsi yang sangat besar. Kehadiran dan pelbagai bahagian kecil bukan sahaja menyumbang kepada perkembangan motilitas dan radas vestibular, tetapi juga melatih memori dan kemahiran intuitif. Karpet yang dibangunkan kanak-kanak ini merangsang kanak-kanak untuk mengetahui segala sesuatu yang mengelilinginya. Sebagai tambahan kepada semua ini, kanvas permainan ini mudah menarik dan menghibur bayi, sementara ibu bapanya dipaksa untuk menumpukan waktu mereka untuk kegiatan lain.

Adalah selamat untuk membincangkan faedah-faedah pendidikan kanak-kanak berikut:

 • Jika perlu untuk mengangkut produk sedemikian, tidak akan ada sebarang kesulitan: ia ringan, padat dan mudah untuk dilipat.
 • Fungsi produk ini bukan sahaja pembangunan, tetapi juga hiburan bayi. Bayi belajar untuk berinteraksi dengan objek dan mainan, ketika mengalami emosi pertama.
 • Seiring waktu, apabila kanak-kanak tumbuh sedikit, kanvas seperti itu boleh dikemas kini dengan pelbagai maklumat tambahan yang sesuai dengan tahap pembangunan kanak-kanak, yang digunakan dalam permainan didaktik lain, di pedalaman nurseri dan berjalan kaki di taman, sebagai contoh.

Model

Terdapat banyak variasi tikar pendidikan kanak-kanak:

 • Bagi bayi baru lahir: kanvas lembut pelbagai bentuk digunakan, terang, dengan memasukkan benang, kain dan getah busa.
 • Dengan gerbang dan sisi: produk yang paling biasa. Arka berpotongan dan anda boleh menggantung mainan, kerincingan, unsur-unsur muzik, dan sebagainya. Juga, busur ini mudah terlepas dari kanvas. Sisi boleh menjadi kain lembut, sama dengan dinding rendah atau penggelek bujur.
 • Muzik;
 • Lipat dan gulung;
 • Bilateral: tambah utama ialah perubahan medan bermain aktiviti bayi;
 • "Transformers": permadani hanya dilipat dan diubah menjadi buaian mudah alih - buaian atau beg tangan untuk mainan;
 • Dengan bingkai tegar;
 • Dalam bentuk rumah permainan;
 • Dalam bentuk trek kecil - labirin;
 • Dalam bentuk teka-teki: karpet ini diperbuat daripada pelbagai bahan. Yang paling umum adalah produk PVC, kerana anda boleh dengan selamat meninggalkan anak anda bermain di lantai, memastikan bahawa taman permainan ini tidak akan membiarkan sejuk dari lantai. Tidak kurang popular dan versi tisu model ini. Idea tikar teka-teki adalah seperti berikut: produk terdiri daripada beberapa unsur yang dilampirkan satu sama lain dengan alur, reben, tali, ritslet, pita teknikal yang melekit atau butang.

Biasa kepada produk ini adalah bahawa mereka semua dimainkan dan dilengkapi dengan sebarang butiran tambahan. Disebabkan ini, anak-anak termasuk dalam aktiviti permainan dan belajar tentang dunia dan alam sekitar.

Ulasan

Kami akan memberitahu lebih sedikit mengenai model tikar pendidikan yang paling popular, berdasarkan pengalaman dan maklum balas ibu bapa muda, yang diterbitkan di media cetak dan di pelbagai forum.

 • Muzik (elektronik)

Kelebihan: kos rendah; sebilangan besar unsur muzik dan pelbagai kesan bunyi; terang; bersaiz kecil.

Kekurangan: disasarkan terutamanya untuk kanak-kanak berumur 3 bulan ke atas; memerlukan perubahan bateri yang berterusan; sedikit atau tiada mainan dan barang tambahan dalam kit.

 • Cinta kecil (jenama Israel)

Kelebihan: sesuai untuk bayi baru lahir; untuk pembuatan bahan berkualiti tinggi dan selamat; set ciri-ciri yang baik dan bunyi peranti muzik dan bunyi yang baik; bahagian lipatan keras atau lembut; kehadiran arka yang boleh ditanggalkan; keupayaan untuk mengemaskini sendiri persekitaran permainan.

Cons: kos yang tinggi.

 • Harga Fisher (dibuat di England)

Kelebihan: kain berkualiti tinggi dan bahagian plastik; mainan muzik boleh diposisikan secara menegak dan mendatar, serta digunakan secara berasingan; busur dengan selamat dipasang ke pangkal plastik; kanvas berwarna-warni; berorientasikan kanak-kanak dari 0 hingga 3 tahun.

Cons: harga; mainan sensorimotor sangat tidak mencukupi.

 • Rug "Transformer"

Kelebihan: mudah untuk perjalanan, sebagai kalis air, dan di dalamnya adalah pemanas; lembut; terang; mudah berubah menjadi beg, buaian - membawa bayi dan mainan.

Kekurangan: kos yang tinggi; paling sering bilangan elemen permainan adalah terhad.

 • Rug - Teka-teki

Kelebihan: harga yang berpatutan; menggalakkan pembangunan logik; berwarna-warni; sesuai untuk kegunaan luaran; beberapa model menghalang perkembangan flatfoot; bahan berkualiti yang cukup.

Kekurangan: hanya sesuai untuk kanak-kanak yang sudah tahu bagaimana merangkak atau berjalan; kekurangan butiran permainan tambahan.

Semua tikar permainan di atas boleh menjadi lipat dan roll, yang sangat mudah digunakan, semasa penyimpanan dan pengangkutan.

Petua untuk memilih

Setelah memutuskan untuk membeli tikar yang sedang berkembang untuk serbuk, perlu diperhatikan butir-butir berikut:

 • Untuk pembuatan produk harus digunakan hanya bahan semulajadi. Keperluan ini digunakan untuk kedua-dua kain dan bahagian permainan tambahan. Ini penting untuk mengelakkan tindak balas alahan pada kanak-kanak.
 • Tiada kecacatan (pelbagai kerosakan, calar, cip, dan sebagainya).
 • Produk mesti dipasang dengan betul. Semua bahagian kecil ditenun atau dilekatkan.
 • Tikar bersaiz kecil sesuai untuk bayi dari 0 hingga 6 bulan, kerana kanak-kanak zaman ini tidak memerlukan banyak ruang untuk bermain aktiviti. Oleh itu, yang lebih tua kanak-kanak, semakin besar produknya.
 • Bagi bayi yang baru lahir dan bayi adalah permadani yang ideal dengan sisi. Tetapi sejak kanak-kanak berkembang dengan cepat, pilihan terbaik adalah membeli model lantai dengan tepi lipatan untuk mudah merangkak. Selalunya, permaidani sedemikian hangat dan kain minyak, kerana ia bertujuan untuk bermain di lantai. Ini penting untuk kanak-kanak itu menjadi hangat dan selesa, serta memudahkan pembersihan kanvas dari kotoran dan kotoran.
 • Adalah wajar untuk mempunyai arka di atas tikar, kerana ia adalah pada mereka yang anda boleh menetapkan dan mengubah pelbagai elemen permainan pada bila-bila masa. Arcs mesti kuat dan tegas dipasang pada kanvas.
 • Kehadiran pelbagai elemen bahan, warna dan bentuk: bunyi bising, berdering, menyengat, mencicit, sensorimotor, cahaya, bergerak, interaktif, cermin, dll. Lebih banyak mainan ini, lebih mudah untuk menarik bayi.
 • Keupayaan untuk menembak muzik dan bahagian elektronik. Ini sangat penting kerana tikar mesti dibasuh secara berkala.

Cara membuat karpet lakukan sendiri

Sudah tentu, apabila memilih permaidani yang sedang berkembang untuk bayi, ibu bapa muda mengharapkan pematuhan penuh pembelian yang akan datang dengan semua keperluan di atas.Walau bagaimanapun, kualiti produk menentukan harganya. Kos permainan kanak-kanak itu agak tinggi. Tetapi ada penyelesaian untuk masalah ini. Ia sememangnya cuba untuk membuat sendiri karpet seperti itu.

Memutuskan untuk membuat mainan yang sedang berkembang itu lakukan sendiri, anda hanya perlu menghidupkan fantasi dan bekerja sedikit.

Untuk pembuatan kanvas ini mungkin memerlukan bahan berikut:

 • Fabrik pelbagai tekstur dan pelbagai aplikasi;
 • Jarum, benang, gunting;
 • Pembungkus gula-gula untuk membuat barang-barang berkilauan;
 • Pelbagai aksesori (butang, reben, ritsleting, clasps, dll). Sekiranya apabila menghiasi karpet, ia dikehendaki mempunyai kunci - kilat, maka lebih baik memilih model gigi yang jarang, besar dan bulat.

Seterusnya, kami mempertimbangkan satu pelan tindakan untuk pembuatan tikar pembangunan:

 • Buat lakaran dalam bentuk gambar dan renungkan semuanya yang akhirnya akan berubah;
 • Tentukan saiz saiz produk;
 • Tentukan pilihan kain dan buat corak dari bahan untuk bahagian-bahagian kanvas permainan (untuk bahagian bawah dan bahagian atas). Untuk asas produk, selimut bayi, selimut lembut kecil atau kain yang mudah dibersihkan dengan corak cerah adalah paling sesuai. Bahagian bawah (bahagian berjalur) harus dijahit kain non-slip.
 • Sapu tepi dengan hati-hati, pastikan benang tidak menempel di mana saja;
 • Pilih aplikasi kain dan menjahitnya ke kain atas, yang merupakan asas karpet. Untuk melakukan tindakan yang sama dengan kelengkapan yang disediakan;
 • Selanjutnya, trim hiasan dilampirkan, butiran bunyi dan bunyi yang dijahit.

Perhatian! Kanak-kanak ingin tahu, dan objek di sekelilingnya rasa. Oleh itu, sangat penting bahawa tiada bahagian dan elemen yang longgar, dan semuanya dijahit dengan ketat, dan benangnya tahan lama.

 • Seterusnya, menjahit bahagian atas dan bawah kanvas. Untuk menjadikan produk lembut, anda boleh meletakkan getah buih atau pemanis tiruan sintetik di antara mereka.

Setiap ibu bapa yang penyayang dapat secara bebas mewujudkan sifat semacam itu untuk anaknya. Kemudian, apabila bayi itu bertumbuh, tikar ini akan menjadi objek penting baginya dalam emosi. Kanak-kanak akan tahu bahawa kanvas ini dibuat untuknya dengan kehangatan dan cinta yang tidak terhad.

Untuk maklumat tentang bagaimana anda boleh membuat permaidani yang cantik untuk bayi dengan arka dengan tangan anda sendiri, lihat dalam program "Semuanya akan menjadi baik."

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan