Menggunakan instruktur memori untuk mengajar pelajar

Kandungannya

Mnemoteknologi paling banyak digunakan untuk latihan. kanak-kanak prasekolah di tadika, tetapi pakar dalam sains ini memberi jaminan bahawa ia boleh digunakan dalam bentuk yang sedikit diubahsuai untuk mana-mana umur lain, termasuk pelajar muda dan bahkan sekolah menengah. Sudah tentu, di sini, kaedah dan teknik pembelajaran agak rumit, jadi patut dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Ciri zaman

Unsur pertama mnemonik diberikan di tadika - di mana teknologi ini digunakan paling kerap. Tetapi sekolah tidak selalu memberi perhatian yang mencukupi untuk ini. Prinsip-prinsip penyampaian maklumat mengenai penglihatan, ikatan pemikiran bersekutu dan keupayaan untuk menarik minat penerima adalah relevan, tetapi secara amnya mnemonik untuk kanak-kanak usia sekolah menggunakan alat yang sedikit berbeza daripada yang digunakan di tadika.

Jadi, dengan usia, seorang kanak-kanak secara beransur-ansur mula memahami pentingnya dan keperluan pembelajaran, walaupun bahan yang ada sekarang tidak begitu menarik baginya. Ini membolehkan anda menggunakan teknik ini untuk menyampaikan apa sahaja maklumat berguna dari kurikulum sekolah, walaupun bentuk pembentangannya tidak menarik minat orang yang tidak berminat.

Di samping itu, kanak-kanak dewasa tidak lagi melekat pada warna-warna terang, dan oleh itu adalah mungkin untuk mengemukakan maklumat tanpa sebarang gambar sama sekali. Pada masa yang sama, jumlah memorinya bertambah dengan ketara, kerana, sebagai contoh, ayat-ayat yang digunakan secara aktif untuk menghafal. Sudah tentu, tidak semua pelajaran dapat dipakai dalam bentuk puitis, tetapi untuk hafalan kosa kata asing yang sama adalah penyelesaian yang sangat praktikal.

Imej masih boleh digunakan, tetapi bukan warna terang yang penting di sini, tetapi keupayaan untuk mengembangkan pemahaman atau menambah persatuan. Apabila mengkaji biologi, lebih berguna bahkan adalah gambar hitam dan putih haiwan daripada gambar terang, dan dalam pengajaran fizik - gambarajah ilustrasi tindakan kuasa atau mekanisme. Dalam kedua-dua kes, adalah lebih baik untuk melengkapkan ilustrasi dengan teks yang membolehkan seseorang membuat kesimpulan yang tepat dari apa yang dilihatnya, sedangkan penerangan secara lisan tanpa gambar dapat memberi gambaran yang salah mengenai topik yang dipelajari. Oleh itu gambar mesti selalu jelas dan tidak membenarkan tafsiran dwi.

Sekolah rendah

Latihan mnemonik untuk umur sekolah rendah adalah dalam banyak cara yang serupa dengan tadika, tetapi mereka juga mempunyai ciri khas mereka sendiri. Di sini perhatian khusus diberikan kepada puisi, kerana banyak konsep yang dipelajari tidak dapat disampaikan oleh imej, dan puisi pada masa yang sama membantu untuk meningkatkan memori anak-anak. Untuk gred 1-4, sejumlah besar puisi kanak-kanak ditulis, di mana kaedah asas matematik yang sama didedahkan secara ringkas.

Sesetengah peraturan tidak digubal menjadi ayat, tetapi hanya dengan rumusan yang mudah diingati seperti "Saya tidak boleh berkahwin" - contoh terakhir menyenaraikan kata-kata yang berakhir dengan "g," yang pada akhirnya tidak ada tanda lembut ditulis. Terima kasih kepada ini, walaupun maklumat yang membosankan menjadikan senyuman kanak-kanak, membantu mengekalkan minatnya.

Bagi kanak-kanak yang berumur kurang dari 10 tahun, masih membasuh pakaian untuk belajar dalam permainan, kerana mereka tidak selalu bersedia menyerap bahan yang kompleks semata-mata kerana perlu. Sekiranya mungkin, beberapa kelas sepatutnya kurang formal - kanak-kanak yang berasa bebas dan yakin sering menunjukkan hasil yang terbaik. Oleh itu, kaedah pembelajaran bahasa asing yang popular adalah perhimpunan tidak formal dengan teh di dalam bilik darjah - untuk beberapa waktu, mereka yang hadir tidak dibenarkan bercakap bahasa ibunda mereka.Pada masa yang sama, tiada siapa yang akan bertanya kepada soalan yang sukar untuk kanak-kanak, dan tidak mustahil untuk mendapatkan sesuatu di sini, dan anda tidak perlu mengajar apa-apa - apabila kanak-kanak memasuki lingkungan bahasa, anak itu pasti akan mengingat sesuatu yang baru.

Sekolah menengah

Lebih dekat kepada remaja, kanak-kanak itu sudah dapat memaksa dirinya untuk menghafal maklumat, walaupun dia tidak berminat, tetapi ini tidak bermakna proses itu tidak dapat dipermudahkan.

Pada ketika ini, pelajar yang ingin tahu mungkin tertarik dengan statistik mengenai apa yang dia sedang belajar. Berfikir tentang fizik yang sama, pelajar mungkin tidak berminat dengan pernyataan terperinci peranti sebagai keseluruhan perenggan, tetapi dia mungkin berminat dengan imej dalam buku dan jadual ringkas parameter asas di sebelahnya. Ini merangkumi maklumat yang diperlukan, yang dikira berdasarkan fakta bahawa seseorang yang mempunyai logik yang maju dan pengetahuan minimum mengenai subjek akan menggantikan segala yang lain. Walaupun persembahan ini memerlukan persiapan awal minimum, blok maklumat itu sendiri kelihatan lebih kecil, dan oleh itu tidak begitu mengecewakan. Jika anda juga mengiringi angka-angka yang dikemukakan dengan fakta menarik dan perbandingan, ia akan menjadi lebih mudah untuk menghafal mereka.

Satu lagi contoh mnemonik yang jelas adalah menulis esei mengenai topik tertentu. Banyak lagi maklumat yang disimpan dalam ingatan kita daripada yang kita bayangkan, tetapi ia mesti ditakluki secara berkala dan sistematik supaya ia tidak dilupakan - maka jumlah memori akan berkembang. Dengan menawarkan kanak-kanak itu untuk bercakap mengenai topik tertentu, yang mana dia sendiri tidak dapat berfikir, guru memaksa dia untuk belajar dari ingatan semua yang diketahui tentang subjek, untuk menangkis logik, dan kadang-kadang menanyakan kepada diri mereka sendiri soalan-soalan yang tidak dijangka dan mencari secara bebas jawapan kepada mereka. Sekiranya tugas itu juga tidak menulis sebuah esei, tetapi dalam merumuskan satu jawapan terperinci dari kepala, dan untuk menyediakannya keesokan harinya, maka soalan ini juga akan melatih jumlah ingatan.

Lihat video seterusnya untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan teknik mnemotechnical untuk mengajar kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan