Bagaimana untuk mengajar nombor kanak-kanak?

Kandungannya

Untuk mengajar nombor kanak-kanak, anda tidak boleh melindunginya dari mereka dan biarkan dia berminat kerana umurnya, selalu menjawab soalan-soalannya.

Asas: bagaimana untuk mengajar nombor kanak-kanak?

Setiap kanak-kanak adalah individu, oleh itu adalah mustahil untuk mengukur semua kanak-kanak dengan satu langkah. Ia sentiasa lebih tepat untuk menilai tindakan dan tindakan mana-mana orang. Anda tidak boleh membandingkan kanak-kanak antara satu sama lain, anda perlu membandingkan anak dengan dia: bagaimana dia semalam dan bagaimana dia menjadi hari ini.

Berapa lama anak perlu tahu nombor?

Jawapan untuk soalan ini ialah pengalaman peribadi dan program pengarang yang unik untuk perkembangan anak, Masaru Ibuka, seorang pengusaha Jepun terkenal, pengasas dan ketua jurutera Sony Corporation. Judul penerbitannya bercakap sangat ketara untuk dirinya sendiri: "Selepas tiga tahun sudah terlambat".

Semua ahli psikologi dan pendidik bersetuju dengannya: sehingga tiga tahun, otak kanak-kanak itu begitu plastik, bebas, lentur, ingin tahu dan cekap, yang tidak menggunakan keupayaannya dalam tempoh ini adalah satu jenayah.

Fakta menarik: sehingga tujuh tahun, bayi mempunyai masa untuk menguasai jumlah maklumat sedemikian, yang boleh dibandingkan dengan dimensi pengetahuan yang diperoleh oleh seseorang sepanjang hayatnya.

Sekiranya serbuk tidak mempunyai masalah dengan sistem tanda, dan sangat menarik bagi ibu bapa untuk mengetahui bagaimana dan bagaimana anaknya hidup, maka nombor dan bahkan kanak-kanak boleh belajar dalam tiga dan bahkan dua tahun tanpa masalah.

Kami belajar yang terkecil

Semuanya mudah dengan anak-anak: terang, lucu, mudah alih sentiasa menarik mereka:

 • Oleh itu, kita menggunakan mainan lembut, angka, puisi tentang mereka dan akaun, dan anak itu secara tidak sengaja akan menjadi tertarik pada watak-watak yang tidak dikenali kepadanya.
 • Kertas dinding di tapak semaian dengan nombor (kereta api dengan kereta bernombor, rumah haiwan di jalan hutan) berfungsi dengan baik dalam hal ini.
 • Kanak-kanak suka mengukir, yang bermaksud kita bermain dengan tanah liat dan doh dan membuat tanda digital. Dari doh, anda juga boleh membakar cookies.

Kajian nombor untuk "Einstein" kecil - aktiviti yang sangat menarik. Kanak-kanak dengan mudah boleh dinaikkan ke pelajaran perkembangan pada usia apa-apa, jika proses ini tidak melanggar jiwa kanak-kanak. Ia adalah kanak-kanak yang paling berminat dengan simbol, dan jika orang dewasa adalah terhad kepada sikap acuh tak acuh pada masa yang terbaik, maka yang sangat menyedihkan bagi kenalan anak dengan angka akan ditangguhkan sehingga dia berumur lima atau enam tahun. Dewasa perlu ingat bahawa untuk mengajar kanak-kanak sesuatu yang anda perlukan pada masanya: sudu jalan untuk makan malam.

Pendidikan pada 4 tahun

Seorang kanak-kanak berumur 4 tahun sudah menjadi anak prasekolah yang lebih muda, jadi terdapat lebih banyak keperluan untuk perkembangan mentalnya daripada sebelumnya.

Masa telah tiba untuk kerja aktif mengenai kemahiran motor halus. Cara paling mudah untuk melakukan ini dalam proses semua aktiviti kegemaran kanak-kanak adalah lukisan.

Kanak-kanak akan belajar untuk membezakan nombor-nombor dan menghubungkannya dengan nombor tertentu (tertentu), dan juga untuk menarik mereka secara bebas.

Lukisan akan membolehkan anda secara optimum menyediakan kanak-kanak untuk surat terima kasih kepada:

 • perkembangan otot kecil tangan;
 • pembentukan aktif imej visual dan motor bagi setiap angka.

Peringkat lukisan:

 1. beberapa kali remah-remah menarik angka besar;
 2. menarik imej yang lebih kecil.

Kanak-kanak perlu dapat menarik bahan-bahan warna yang berbeza - maka latihan akan membawa kegembiraan.

Pembangunan koordinasi visual-motor difasilitasi oleh tugas-tugas seperti "trek":

 • Dengan pensel berwarna, seorang kanak-kanak melewati trek perlumbaan yang ditarik di atas kertas, kusut dan berkelok-kelok. Kita tidak boleh terbang keluar dari jalan pada gilirannya.
 • Potong jalan berbentuk kompleks dari kadbod atau kertas tebal dan sediakan pertandingan Formula 1, menjalankan kereta mainan kecil di trek.

Permainan ini juga akan memudahkan anak belajar huruf itu.

Adalah dinasihatkan untuk memilih tugas-tugas yang dibina sedemikian rupa untuk memastikan pembangunan perhatian dan permulaan pemikiran logik, dan juga untuk mencetuskannya kepada penyelesaian bukan standard:

 • Kami melihat nombor dengan serbuk dan cuba mencari objek, sekurang-kurangnya entah bagaimana dikaitkan dengan angka dalam penampilan (bentuk).
 • Kami mengukir angka dari adunan garam, dari plasticine, meletakkannya menggunakan macaroons, perlawanan, kami menulis pada asfalt, di atas pasir, di salji.
 • Kami membaca S. Ya Marshak "Marilah berkenalan", cuba untuk mempelajari apa yang kami suka.

Dewasa perlu memberi perhatian kepada yang berikut dalam aktiviti kanak-kanak ini:

 • sama ada kanak-kanak duduk dengan betul (menjaga posturnya dan menjaga matanya);
 • memegang berus, pensil, krayon lilin, pen teratai;
 • Seorang kanak-kanak sentiasa mempunyai bahan yang cukup untuk kerja kegemarannya: album, pensil, krayon, buku pewarna, stensil;
 • Semua kelas harus dijalankan hanya dalam bentuk permainan dan hanya jika anak itu ingin.

Kelas pada umur 5-6 tahun

Selepas tahap membiasakan kanak-kanak dengan proses pendidikan apa-apa nombor, anda boleh mula berkomunikasi rapat dengan kanak-kanak dengan angka-angka.

Dia juga akan mengetahui versi cetak yang dia lihat dalam akhbar, majalah, buku, dan tulisan tangan dalam buku nota kanak-kanak yang lebih tua dalam keluarga.

Adalah mungkin untuk mendidik kanak-kanak pada umur 5-6 tahun lebih teliti dan lebih sengaja, kerana ini adalah usia prasekolah purata. dan memerlukan sikap lebih berhati-hati orang dewasa terhadap pengetahuan dan kemahiran serbuk:

 • Jika bayi tidak mempunyai masalah dengan sistem isyarat, dia dengan tenang ingat dan belajar dengan cepat untuk mengenali dan mengenali imej grafik semua sepuluh digit, dan jika ada, sukar untuk menghafal beberapa nombor dan menjadi keliru.
 • Pada kanak-kanak dengan terapi pertuturan terdapat persepsi cermin nombor, dan ini berlaku lebih kerap dengan nombor: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Sesetengah aksara angka memerlukan perhatian khusus:

 • 3 - serupa dengan huruf "Z" untuk kanak-kanak prasekolah yang telah memahami abjad Rusia.
 • 4 - imej dicetak dilihat dalam dua cara kerana kebolehubahan dalam percetakan, dan yang ditulis adalah sama dengan huruf "H".
 • 6 dan 9 - sukar bagi lelaki untuk tidak mengelirukan mereka, kerana gambar grafik angka-angka ini hanya berbeza dalam putaran sekitar paksi mereka sendiri sebanyak 180 °.

Nombor dan nombor pembelajaran dengan betul

Sebelum menjelaskan apa-apa tentang nombor dan nombor kepada seorang kanak-kanak, orang dewasa patut jelas memahami perbezaan antara dua konsep ini:

 • Adalah penting untuk tidak mengelirukan: digit adalah tanda yang digunakan untuk menetapkan nombor, nombor adalah nilai di mana akaun dibuat.
 • Anda boleh menarik selari dengan bunyi dan huruf: bunyi adalah apa yang kita dengar dan diucapkan, dan huruf adalah simbol (ikon) untuk menunjukkan bunyi dalam huruf.
 • Oleh itu, huruf-huruf itu membentuk abjad, dan oleh itu angka - ini juga sejenis "abjad", dengan bantuan simbol mana anda boleh menulis sebarang nombor.

Bilangan (rekod mereka) terdiri daripada nombor dengan cara yang sama seperti kata-kata dalam rekod terdiri daripada huruf.

Abjad Rusia hanya mempunyai 33 huruf, dan anda boleh membuat jumlah perkataan yang tidak terhingga daripada mereka.

Kami hanya mempunyai sepuluh angka: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, tetapi ada kemungkinan untuk membuat dari mereka banyak angka yang tak terhingga. Setiap kali menambah nombor 1, kami akan mendapat nombor berikut.

Setiap angka dalam versi solo (sahaja) menunjukkan nombor satu angka dalam rekod. Dalam rekod nombor dua digit - dua ikon (nombor), dan dalam rekod nombor tiga digit - tiga aksara (nombor) dan sebagainya.

Nombor di mana kita menggunakan lebih daripada satu digit dipanggil berbilang nilai.

Untuk mengelakkan kekeliruan, kanak-kanak perlu menerangkan:

 • Antara nombor dari 1 hingga 20 terdapat dua kumpulan: satu angka dan dua angka.
 • Nombor selepas 10 dibentuk seperti ini: letakkan satu pada dts (sepuluh) dan dapatkan 11, letakkan dua pada ds dan dapatkan 12, dan sebagainya.
 • Kami mengkaji 2,3,7,6,10 sebagai demonstrasi perbezaan antara nombor satu angka dan dua digit, menekankan bahawa 10 adalah nombor dua digit terkecil, dan 9 adalah nombor satu angka terbesar.
 • Nombor dari 1 hingga 100 merupakan "ratus" yang pertama, tetapi 100 adalah nombor tiga digit terkecil.

Warna untuk membantu

Penggunaan warna dan warna cerah mempunyai kesan yang baik pada jiwa kanak-kanak dan berfungsi sebagai sejenis terapi warna:

 • warna terang sentiasa meningkatkan mood dan kecergasan anda;
 • sekotak pensel berwarna 18 atau 24 akan membolehkan kanak-kanak berasa lebih yakin - dia akan mempunyai banyak pembantu berwarna;
 • warna-warna cerah mempunyai kesan positif terhadap jiwa kanak-kanak yang tidak berubah, ketakutan kanak-kanak terhadap yang baru dan tidak diketahui hilang.

Bagaimana kepelbagaian warna, boleh dilihat dalam contoh-contoh:

 • Kanak-kanak akan gembira dengan warna kedua-dua nombor dan lukisan untuknya. Sebagai contoh, kepada "tujuh" - pelangi dicat, kepada "tiga" - keluarga beruang yang hebat.
 • Setelah mengkaji angka baru, kami akan cuba menggunakan pensel warna untuk menggilap pakaian watak-watak dalam pewarna kanak-kanak, meletakkan "cetakan digital" di atasnya.

Mengira bahan

Bergantung pada penganalisis (visual atau auditori) yang ada, pemimpin lebih maju, bentuk dan kaedah maklumat yang dibentangkan akan bergantung.

Ini adalah fakta yang terkenal: bagi kebanyakan orang (dan untuk yang kecil, lebih banyak lagi), penganalisis visual secara semula jadi lebih baik. Tidak hairanlah mereka mengatakan bahawa lebih baik untuk melihat 1 kali daripada mendengar 100 kali.

Kanak-kanak adalah penonton istimewa, memerlukan jejak yang jelas, helah luar biasa, objek yang tidak dapat dilupakan. Kesemua proses mental mereka sering sukar dilakukan. Ia memerlukan orang dewasa persiapan yang menyeluruh untuk kelas dengan kanak-kanak.

Bagaimana untuk membantu anak anda?

Calmly menjelaskan kepada bayi bukan tugas mudah. Dalam proses ini, adalah penting untuk tidak tenggelam ke tahap kanak-kanak, tetapi cuba untuk membangkitkan serbuk satu langkah lebih tinggi daripada kedudukan terdahulu mereka, membawa mereka lebih dekat kepada diri mereka sendiri.

Kaedah pengertian

Selepas berkenalan dengan nombor baru dan senaman, anda harus cuba menggabungkan pengetahuan yang diperoleh: dengan kanak-kanak mencari nombor biasa di objek sekitar - di halaman buku kegemaran, nombor rumah, di pintu pangsapuri, tetapi peti mel, nombor kereta dan sebagainya.

Sekiranya kanak-kanak itu tidak memahami sepenuhnya bahan yang sedang dikaji, perlu juga melakukan tugas yang serupa dengannya, dan selepas itu perlu kembali ke topik yang mudah dan ulangi. Bahan ini dipelajari dari sederhana hingga kompleks. Anda tidak boleh bergerak ke hadapan tanpa mengasimilasikan bahan sebelumnya, kerana ia adalah asas, asas untuk kajian topik berikutnya.

Borang Permainan

Kanak-kanak prasekolah mengajar bermain berterusan:

 • "Cari gambar yang betul." Murid diminta untuk menyambung dengan pensil semua gambar dengan bilangan subjek yang sepadan.
 • "Setiap gambar gambar." Untuk setiap gambar untuk memilih nombor yang sepadan dengan bilangan objek di atasnya.
 • "Angkat kad itu." Kepada buku-buku popular untuk mengambil kad dengan nombor. Contohnya: "Tiga beruang", "Bunga tujuh bunga".
 • "Angka artis" - kami melukis rantai "eights" yang berterusan - ternyata tarian putik anak patung, yang "bertaburan" secara rawak bertaburan - burung berkaki, garis "unit" - pagar.
 • "Lukis potret nombor." Orang dewasa membaca deskripsi nombor dalam ayat, dan kanak-kanak perlu melukisnya.
 • "Gambar dengan rahsia." Menyambungkan titik-titik dengan satu nombor kod seterusnya (misalnya, "enam"), kanak-kanak akan menerima lukisan (sebagai contoh, gajah bayi).
 • "Nombor lucu." Kanak-kanak meneka nombor dalam lukisan luar biasa, di mana mereka tersembunyi dalam plot lucu.
 • "Nombor bercakap". Mengikut angka cerita tentang diri anda sendiri mesti meneka siapa itu. Sebagai contoh, berapa angka saya akan memberitahu lampu isyarat. Atau saya - penilaian kegemaran semua pelajar. Atau semua loafers takut kepada saya.

Belajar untuk mengira dengan cepat

Setelah belajar dengan cepat mengira dari 1 hingga 9, kanak-kanak akan dapat mengingati secara visual urutan nombor dalam siri nombor, yang akan membantu dia mengawal dirinya, mengingati bagaimana imej grafik angka kelihatan.

Penyatuan bahan yang dikaji

Untuk memastikan bahawa kanak-kanak telah mempelajari nombor dan imej mereka, anda boleh menulis dengannya "pengimejan matematik":

 • nombor digit tunggal terbesar;
 • nombor apa yang menandakan "kosong" dan "tidak ada";
 • tulis nombor yang "hidup" antara 4 dan 6 dalam siri nombor;
 • Jawab nombor: tiga kali 2.

Huruf nombor terbaik diperbaiki dalam buku nota dalam sel besar atau dalam "Resipi" khas.

Di peringkat penyatuan, anda boleh menggunakan bentuk geometrik: tiga segi tiga, tiga kotak dan tiga oval, masing-masing diulang dalam tiga warna: kuning, merah dan biru.

Pada segi tiga kita menulis 1, di segi dua-2, di atas oval-3. Kami meminta kanak-kanak itu untuk mengelompokkan bentuk dengan cara yang diketahui olehnya. Varian pilihan ditentukan olehnya: dengan warna, mengikut bentuk, dengan nombor bertulis.

Untuk mengetahui bagaimana untuk mengajar tokoh kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan