Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk dikira?

Kandungannya

Membaca, menulis, mengira adalah kemahiran asas yang diperlukan untuk menguasai pengetahuan kanak-kanak, sehingga mereka perlu bekerja dari usia dini dan tidak menunggu anak pergi ke sekolah. Memandangkan telah membacanya untuk membaca, menulis dan menghitung, anda akan dapat memfasilitasi hidupnya di institusi pendidikan. Salah satu tugas yang paling sukar ialah belajar akaun, tetapi jangan takut dan berputus asa kegagalan: perkara utama adalah kesabaran dan kerja.

Ciri-ciri latihan

Perhatian seorang anak kecil sukar untuk memberi tumpuan kepada sesuatu yang serius. Mulakan latihan sepatutnya dalam bentuk permainan untuk menarik minat serbuk. Ia tidak perlu duduk dengan bayi di meja, seolah-olah di meja sekolah. Anda boleh belajar dengan cara yang berbeza: bergerak, duduk di atas lantai, bahkan melompat di tempat.

Dengan kanak-kanak usia prasekolah, anda boleh mula lebih serius, yang memerlukan kelas konsentrasi. Masa yang dibelanjakan untuk rang undang-undang juga mungkin meningkat. Contohnya, disarankan untuk melibatkan bayi selama 10 minit kira-kira tiga kali sehari. Dengan kanak-kanak prasekolah - 20 (30 minit terbaik).

Mengajar kanak-kanak yang dikira akan lebih mudah jika anda bergantung pada beberapa peraturan mudah:

 • Buat suasana yang menggembirakan. Dengan jeritan, anda tidak akan mencapai apa-apa, hanya menghalang kanak-kanak daripada belajar untuk belajar. Dalam kes ini, kesabaran dan keamanan adalah faktor penting.
 • Sambung untuk mempelajari objek di sekeliling, tunjukkan kepada anak anda bahawa keupayaan untuk mengira adalah penting. Anda boleh menghitung plat di atas meja, burung terbang melalui taman, kanak-kanak di taman permainan, buah-buahan, kereta, mainan, tangga di tangga, dan banyak lagi.
 • Jangan meminta lebih banyak daripada anak kecil daripada yang dia boleh. Semua kanak-kanak adalah individu dalam pembangunan mereka, setiap kemahiran baru datang dalam masa mereka sendiri.

Jika bayi tidak berfungsi, jangan ganggu. Tunggu, kembali ke tugas selepas beberapa waktu (contohnya, dalam seminggu, bulan).

 • Apabila belajar, cuba ikuti tiga langkah. Pertama, biarkan bayi terbiasa dengan nama, istilah, proses itu sendiri. Kemudian pastikan dia memahami intipati subjek. Hafalan mudah tidak rasional, kanak-kanak perlu memahami, sedar tentang intipati setiap fenomena. Apabila maklumat difahami oleh kanak-kanak, dia boleh menceritakan semula dan menerangkannya, maka anda boleh meneruskan hafalan.
 • Jangan lupa bahawa apabila anda berkenalan dengan matematik, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada akaun. Anda juga boleh mengajar serbuk untuk mengiktiraf bentuk geometrik, orientasikan diri anda di angkasa supaya dia dapat menunjukkan di mana "puncak", "bawah", "kanan" dan "kiri" berada. Menjelang kira-kira tiga tahun, bayi harus dapat menentukan objek yang lebih pendek, lebih lama, lebih tinggi, lebih rendah, di mana arahnya akan berjalan.

Memandangkan usia

Kanak-kanak belajar sesuatu yang baru lebih mudah daripada orang dewasa. Keperluan untuk memperoleh pengetahuan baru timbul pada kanak-kanak berumur dua tahun. Maklumat segar diberikan kepada anak-anak tanpa usaha, sehingga mereka dengan cepat mempelajari beberapa jenis tindakan. Tetapi apabila melatih akaun tersebut, umur kanak-kanak harus diambil kira:

 • Mulakan untuk mengajar boleh dipertimbangkan dalam 2 tahun. Sepanjang tempoh ini, kanak-kanak dapat menguasai skor 0 hingga 3. Pada usia 2.5-3, anda boleh melatih skor ke 10. Semua ini mesti dilakukan dengan alat bantu visual, objek, cara improvisasi (contohnya, menggunakan dadu, kayu).
 • Dalam 3-4 tahun kanak dapat belajar untuk mengira hingga 20. Pada tahap ini, penglihatan masih diperlukan: ia bernilai menggunakan kad dengan nombor, objek yang perlu dihitung.
 • Jika kanak-kanak mempunyai minda matematik, dalam 4-5 tahun dia boleh belajar mengira hingga 100.Perkara utama adalah menerangkan prinsip membentuk nombor dari nombor. Jangan putus asa, jika pada usia ini anak anda tidak diberikan akaun dengan berpuluh-puluh. Anda boleh meneruskan latihan dalam tempoh 6 tahun.
 • Pada usia 5-6 tahun anda perlu bergerak dari visualisasi kepada aritmetik mental. Dalam tempoh ini, kanak-kanak perlu belajar mengira tanpa bantuan tongkat, jari, kad. Anda perlu melatih undur dan juga memanggil nombor dalam susunan yang huru-hara.

Penambahan dan penolakan

Keupayaan untuk menambah dan tolak biasanya dihasilkan oleh lima tahun. Pertama, ia perlu dilakukan dengan bantuan pelbagai item, kemudian melatih untuk menyelesaikan contoh-contoh yang paling sederhana dalam minda. Apabila latihan untuk akaun, secara beransur-ansur diperlukan untuk memperkenalkan contoh mudah penambahan dan penolakan. Masih awal untuk menyelesaikan contoh-contoh dengan lajur, tetapi sangat mungkin untuk mengajar nombor yang tidak jelas.

Melakukan matematik dengan kanak-kanak adalah perlu supaya dia tidak kehilangan minat. Oleh itu, tidak ada contoh membosankan seperti "3 + 5 =? "Tidak boleh. Kita belajar, menarik, dengan jelas. Ia mungkin dalam bentuk komik.

Perlu bermula dengan mudah. Sebagai contoh, tambahkan unit pada setiap digit yang dikenali dan tolaknya. Ia bernilai menggunakan objek yang menarik kepada kanak-kanak atau penting untuknya. Contohnya adalah lebih baik untuk hadir dalam bentuk soalan: "Anda mempunyai dua kuki. Yang anda akan berkongsi dengan ibu. Berapa banyak yang anda akan dapat? "Dan semua dalam semangat yang sama.

Untuk meneruskan penolakan, pastikan bayi itu juga menguasai tambahan. Gunakan contoh tambahan dan penolakan bukan sahaja di dalam bilik darjah, tetapi juga berjalan-jalan, di kedai, semasa makan tengahari, semasa membersihkan bilik. Biarkan anak itu menyatakan keadaan tugas selepas anda. Gunakan bantuan khas dan bahan didaktik dengan latihan mudah. Beri perhatian kepada kehadiran ilustrasi yang jelas. Jangan lupa - anda perlu memikat kanak-kanak.

Untuk menambah dan tolak dengan mudah, bayi perlu mengkaji komposisi nombor tersebut. Dia mesti belajar bahawa 5 terdiri daripada nombor 2 dan 3, 1 dan 4, 10 - dari nombor 1 dan 9, 2 dan 8 dan sebagainya. Sebelum anda belajar bagaimana mengira fikiran anda dengan betul, kanak-kanak harus menyelesaikan masalah dengan bahan visual atau pada jari dengan baik. Lebih baik memulakan latihan latihan dari usia 4 tahun, tidak lebih awal. Dari zaman ini, masa yang diperuntukkan untuk penambahbaikan dan penolakan mempengaruhi pembangunan keseluruhan.

Adalah penting untuk mempelajari konsep "lebih", "kurang". Menatal melalui buku-buku latihan, anda boleh bertanya pada haiwan apa lagi di halaman, apa warna kurang. Anda juga perlu mempelajari istilah "sama". Adalah perlu untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa jumlahnya tidak berubah daripada perubahan tempat komponen.

Kami tidak boleh melepaskan peluang untuk meminta bayi itu untuk dikira dalam fikiran anda. Ini boleh dilakukan bila-bila masa, di mana sahaja, dengan apa-apa: anda boleh mengira di rumah, bangku, bunga, kerusi.

Kesan ke atas pembangunan

Pada umur 5-6 tahun, kebanyakan kanak-kanak prasekolah sudah tahu bagaimana untuk mengira sehingga 20, atau sehingga 100. Belajar untuk mengira secara khusus dan matematik umumnya menyumbang kepada pembangunan intelektual kanak-kanak secara keseluruhan. Skor mental merangsang otak, menjadikannya tegang. Memorization of numbers, komposisi mereka membangunkan ingatan.

Menyelesaikan tugas mudah, di mana anda perlu menghitung, menambah atau menolak sebarang objek, kanak-kanak itu menghubungkan imaginasinya, menarik pelbagai imej di kepalanya. Bercakap keadaan masalah dengan kuat, kanak-kanak melatih ucapannya. Oleh itu, adalah penting bahawa orang dewasa melafazkan teks dengan betul, kerana remah-remah akan mengulanginya.

Mengetahui nombor-nombor ini akan memberi peluang kepada anak untuk mengambil bahagian dalam beberapa tahap dalam kehidupan orang dewasa: dia akan dapat membantu menetapkan jadual, mengetahui berapa banyak alat makan yang anda perlukan, menjalankan tugas kecil dari ibu bapa, yang akan membiasakannya dengan tanggungjawab dan banyak lagi. Ini adalah persiapan yang baik untuk sekolah. Sudah berada di gred pertama, kanak-kanak akan dapat mengira berapa banyak kanak-kanak yang hadir dalam pelajaran itu, untuk memanggil tarikh, dia akan tahu apa yang dimaksudkan dengan "menyediakan dua pensil untuk kerja".

Teknik cepat

Latihan perlu dilakukan secara beransur-ansur. Pertama anda perlu belajar nombor dari 0 hingga 10. Tetapi ini juga sukar bagi bayi. Oleh itu, hancurkan sepuluh teratas, sebagai contoh, ke dalam dua kumpulan dan belajar secara berperingkat.Untuk latihan, anda boleh menggunakan pelbagai alat bantu mengajar, sambungkan bahan menarik (permainan, cerita dongeng, mengira nota), membuat pelajaran anda menyeronokkan, sambil mengelakkan pembelajaran yang membosankan.

Di rumah anda boleh mempelbagaikan proses pembelajaran dengan mudah:

 • belajar mengira pada jari;
 • pilih tugas dalam bentuk permainan;
 • sambung kaunter;
 • tunjukkan gambar, menanyakan berapa item yang ditunjukkan;
 • lihat program pendidikan dengan bayi anda;
 • mengajar puisi dan dongeng dengan nombor dan nombor ordinal dengan anak anda;
 • sentiasa mempertimbangkan semua yang datang dengan cara anda.

Kaedah dan peraturan berikut untuk mengajar kanak-kanak prasekolah adalah dicadangkan. Anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai untuk anak anda. Adalah lebih baik untuk menggabungkan beberapa.

Kaedah Sergei Polyakov

Menurut kaedah ini, adalah perlu untuk memulakan mengajar anak akaun apabila dia berminat. Sebaik sahaja ibu bapa menyedari bahawa bayi itu berminat dengan nombor, pembelajaran harus bermula. Tidak lama kemudian. Sergey Polyakov tidak mengesyorkan menggunakan kaedah latihan akaun, di mana seseorang itu harus ditambah. Ini melambatkan proses pembelajaran, menghalang kanak-kanak daripada berkembang.

Dia tidak mengesyorkan memulakan latihan dengan akaun pada tongkat, jari dan penguasa. Ia juga tidak menyumbang kepada pembangunan intelektual. Menurut Polyakov, pelajarannya berdasarkan latihan akaun lisan. Pertama, bayi menyenaraikan segala yang terdapat di matanya (mainan, buku, tangga), kemudian dia cuba mengira dirinya sendiri, termasuk lipatan dan pengurangan.

Pada peringkat pertama, kanak-kanak bekerja dengan nombor dalam tempoh 10. Untuk menyelesaikan contoh-contoh mudah dalam fikiran, kanak-kanak perlu mengingat komposisi nombor. Pada peringkat kedua, kanak-kanak memecahkan contoh sudah dua digit. Pada masa yang sama, beliau tidak mengeluarkan penyelesaian siap sedia dari ingatan, kerana ia berlaku pada peringkat pertama, tetapi datang kepada pemahaman dan menghafal kaedah penambahan dan penolakan.

Apabila belajar, kanak-kanak mesti belajar konsep "lebih", "kurang", "sama". Pelajaran mengenai kaedah Polyakov disertai dengan pelbagai permainan. Sebagai contoh, pada peringkat pertama mereka menggunakan kiub dan permainan dengan mereka "Menempatkan nombor ke kubus", "Gnomes di rumah", "Bahagikan separuh". Anda boleh menggunakan orang lain.

Peterson teknik

Teknik Lyudmila Georgievna Peterson mengajar kanak-kanak untuk berfikir secara logik. Kaedah ini tidak terhad kepada pembelajaran akaun, ia termasuk banyak tugas permainan yang menarik yang membina kepintaran. Teknik ini popular di sekolah prasekolah dan sekolah rendah. Sistem pembelajaran adalah kitaran, yang dipanggil "prinsip puff pie".

Kaedah pengajaran tradisional mematuhi konsep linear: dalam kelas pertama, kita mempelajari penambahan dan penolakan, di kedua - jadual pendaraban, pembahagian dan pendaraban, dalam pecahan ketiga, dan sebagainya. Ternyata jika kanak-kanak itu sakit untuk waktu yang lama di gred kedua dan terlepas topik utama topik, ia akan menjadi sukar untuk mengejar. Mengikuti teknik ini setiap tahun perkara yang sama dipelajari, tetapi dengan kerumitan yang berbeza. Selama bertahun-tahun berturut-turut, tema telah diulang, dengan sekali lagi dan lagi muncul dalam aspek baru.

Sistem ini melibatkan sebilangan besar permainan. Anak-anak, sebagai contoh, seperti rasuk berangka. Sebelum serbuk adalah tugas: mengetahui berapa banyak akan menjadi 3 + 2. Kanak-kanak naik ke tanda 3, mengambil dua langkah ke depan (perlu ditambah) dan berhenti di tanda 5. Jika anda perlu tolak, kanak-kanak mengambil 2 langkah kembali. Jadi bayi secara beransur-ansur mengingati komposisi nombor tunggal.

Di rumah, anda boleh mengembangkan logik bayi, bermain. Anda meletakkan deretan kiub: 2 merah-2 biru, 2 merah-2 biru. Beritahu kanak-kanak untuk meneruskan siri supaya urutan tidak diganggu. Jika serbuk mengambil alih bukan kiub merah, sebagai contoh, kuning, anda mencadangkan bahawa siri ini mengubah cara ini, tetapi ia mesti dipelihara.

Satu lagi permainan yang menarik. Lukis persegi biru besar di atas kertas. Anda memberi tugas kepada kanak-kanak itu - untuk menarik satu angka yang berbeza dari anda hanya satu. Anak anda menarik persegi biru kecil.Kemudian anda menarik bulatan biru kecil. Dia adalah bulatan kuning kecil. Dan sebagainya tak terhingga, sehingga anda bosan.

Adalah sesuai untuk menggunakan tugas dengan definisi objek yang lebih besar dan lebih kecil. Dalam dua kotak yang terletak bertentangan antara satu sama lain, anda perlu menggambar, sebagai contoh, hati - 6 dan 5. Bayi perlu menentukan di mana ia lebih. Sudah tentu, dia segera bergegas untuk mengira hati. Tetapi anda boleh menunjukkan kepadanya cara lain.

Tunjukkan bahawa hati digabungkan secara berpasangan: anda menyambungkan satu jantung dari dataran kiri dengan garis ke jantung dari dataran kanan. Di dataran di mana jantung ditinggalkan tanpa pasangan, terdapat lebih banyak daripada mereka. Di sini anda boleh memasukkan tanda-tanda "lebih" dan "kurang." Ia berlaku bahawa tidak cukup masa untuk belajar dengan kanak-kanak dan menarik tugas untuknya.

Mengikut kaedah ini, banyak buku nota yang dicetak dihasilkan dengan tugas menarik yang boleh anda ambil seorang kanak-kanak.

Latihan Zaitsev

Nikolai Aleksandrovich Zaitsev telah membangunkan beberapa permainan dan set bahan visual yang memudahkan pembelajaran matematik. Contohnya, permainan "Seratus Markah". Ia termasuk satu set kad dengan nombor di depan 100. Permainan ini akan membantu membangunkan anak.

Setiap kad menunjukkan satu nombor. Selain angka, angka geometri dalam bilangan puluhan dan unit nombor digambarkan. Sebagai contoh, nombor itu adalah 75. Di bawah tujuh digambarkan berturut-turut tujuh segi empat, masing-masing dengan sepuluh batang (7 dozen), dan di bawah lima - 1 dengan lima batang (5 unit).

Secara beransur-ansur, kanak-kanak itu mesti diperkenalkan kepada setiap kad, anda boleh mengaturnya di dinding di tapak semaian. Pada kad yang sama, anda boleh belajar untuk menambah dan tolak. Metodologi Zaitsev juga termasuk permainan seperti "Saya Tutup dalam Ratusan" (mengkaji nombor sehingga seribu), "Pepejal Platonik" (kemahiran geometri), "Seribu Plus", dan sebagainya.

Sekolah Soroban

Aritmetik mental Soroban - sekolah akaun lisan dalam fikiran. Ini adalah institusi rasmi yang terletak di beberapa bandar di Rusia yang mengajar kanak-kanak di bawah program ini. Sekolah Soroban membina kelas supaya kedua-dua hemisfera otak terlibat. Pada masa yang sama mereka membentuk pelbagai kemahiran:

 • ucapan;
 • imaginasi;
 • pemikiran kiasan;
 • pemikiran analitik;
 • ingatan;
 • kreativiti;
 • perhatian;
 • intuisi.

Latihan berlaku pada akaun. Penekanannya adalah melihat dan mengingati gambar dalam gerakan. Kemudian anak itu sendiri mencipta imej bergerak, mewujudkan persatuan. Teknik ini mewujudkan keadaan untuk persepsi maklumat yang cepat, mengajar untuk mensintesis dan menganalisis maklumat, menyumbang kepada aritmetik mental cepat.

Di bawah program ini, kanak-kanak dari 5 hingga 11 tahun boleh belajar.

Teknik sekolah Soroban dibina atas tiga prinsip asas:

 • ketetapan;
 • proses pembelajaran yang menarik;
 • motivasi yang kuat.

Sehingga baru-baru ini, kaedah sekolah Soroban bekerja dengan baik hanya dengan anak-anak berbakat. Dengan lelaki kelas purata kelas pembangunan tidak berfungsi, seolah-olah terlalu sukar.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sekolah telah membangunkan satu program yang sesuai bukan sahaja untuk "geeks", tetapi juga untuk kanak-kanak dengan kebolehan rata-rata, yang membolehkan mereka mempelajari sesuatu yang lebih banyak, membangunkan kebolehan purata untuk menghasilkan keputusan yang tinggi.

Dengan kaedah yang dipilih, seseorang boleh dan harus diajar mengira. Pertama, untuk ini anda harus menggunakan bahan visual (kiub, kad, mainan yang sama). Maka penting untuk membiasakan diri dengan menghitung dengan kuat, tetapi tanpa barang-barang yang diperbaiki. Jangan lupa tentang skor ordinal.

Pendidikan boleh dilakukan dengan memberitahu kisah dongeng. Contohnya, "Teremok" ("Tikus pertama datang, yang kedua - katak ...", dll.). Kemudian anda perlu bertanya kepada bayi (yang pertama, kedua, ketiga). Anda boleh memintanya untuk mengulang kisah dengan menggunakan nombor ordinal.

Sekarang adalah kebiasaan di sekolah untuk membina pelajaran bersama dengan komunikasi interdisipliner. Sebagai contoh, dalam pelajaran matematik, anda boleh menggunakan bahan dari sejarah, kesusasteraan, geografi, dan mata pelajaran akademik lain. Semasa melatih akaun di rumah, anda juga boleh menggunakan disiplin lain.

Dalam buku teks biologi, katakanlah, adik lelaki atau adik perempuan, adalah baik untuk mengira organ-organ dalam tubuh manusia, di peta dunia - bilangan benua (sambungan ke geografi). Anda boleh menyanyikan lagu dengan nombor (sambungan ke muzik), membaca suku kata dalam kata-kata (sambungan ke bahasa Rusia).

Selepas satu siri kerja rumah dengan bayi, tetapkan dia ujian kecil dalam bentuk ujian. Dan bergantung pada bagaimana dia mengatasinya, memberi hadiah kecil. Perlu sentiasa menjadi komponen merangsang dalam latihan. Jangan lupa tentang akaun dalam kehidupan seharian.

Kaedah mana yang lebih baik?

Kaedah yang paling berkesan adalah yang sesuai dengan kanak-kanak, dengan mengambil kira ciri-ciri individunya. Anda mungkin telah membaca atau mendengar tentang beberapa kaedah super produktif, tetapi ia tidak memberikan buah kepada anak anda. Jangan menyeksa diri sendiri dan kanak-kanak: cuba sesuatu yang berbeza, kurang rumit. Dalam proses pembelajaran anda perlu menghadapinya - tidak semua kanak-kanak berkembang dengan cepat, tidak semua mereka berbakat, tugas untuk semua orang mesti dipilih mengikut kekuatan mereka.

Dalam sebarang kaedah, gunakan permainan untuk mengekalkan kepentingan anak dan hubungan dengan kehidupan seharian.

Dengan kanak-kanak prasekolah perlu terlibat dalam persediaan untuk sekolah. Dan ini bukan sahaja nombor, skor adalah 1, 2, 3, 4, penambahan dan penolakan. Kanak-kanak prasekolah perlu mengembangkan logik, pemikiran analitik. Mereka mesti belajar untuk berfikir, mencari penyelesaian kepada masalah itu sendiri, membuat andaian, dan bukan hanya mengeluarkan jawaban yang diingat dan diingat daripada ingatan. Walaupun dalam banyak situasi dan tanpa di mana-mana sahaja.

Pada permulaan kelas pertama, kanak-kanak mesti tahu skor sekurang-kurangnya 20 (lebih baik sehingga 100), dapat bekerja dalam minda dengan angka tunggal dan dua kali. Mesti tahu di mana "betul", "kiri", "atas", "bawah", yang bermaksud "lebih", "kurang", "sama".

Tiada akaun pada jari tidak boleh. Adalah penting bahawa tindakan hanya dilakukan dalam fikiran. Oleh itu, pilih kaedah yang sesuai. Mana-mana perkara di atas akan berfungsi.

Walaupun penting untuk mencapai keputusan, jangan pergi ke bilik darjah semasa menangis, jangan memarahi dan jangan menghukum kanak-kanak itu, jika ada tugas di luar kuasanya. Keinginan untuk bekerja dalam kes ini, anda tidak akan kembali, dan semuanya akan runtuh.

Bayi harus menikmati pelajaran. Nah, jika mereka akan menimbulkan sukacita ketika menunggu sebelum mereka memulakan, dan bukanlah kengerian penyeksaan yang akan datang.

Untuk maklumat lanjut mengenai cara mengajar kanak-kanak untuk dikira, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan