Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk mengira contoh dalam masa 20?

Kandungannya

Nombor mengelilingi kita di mana-mana. Mungkin itulah sebabnya anak-anak ingat dengan mudah, walaupun tidak mencerminkan makna dan nilai. Untuk kelas pertama skor adalah salah satu prinsip asas latihan. Adalah lebih baik untuk mengenali anak dengan skor sebelum sekolah supaya lebih mudah untuk mengalir ke dalam proses pendidikan dan tidak mengalami banyak tekanan.

Adalah penting untuk memulakan pembelajaran dari usia muda. Dalam masa dua tahun, otak bayi sudah mampu menghafal akaun. Sekiranya anda membiarkan segala-galanya berkemungkinan besar, terdapat risiko pemikiran matematik akan muncul hanya dalam tempoh 10 tahun.

Bagaimana untuk menarik minat?

Sukar untuk mengajar kanak-kanak untuk mengira, terutama jika dia tidak merasa simpati untuk subjek kompleks seperti matematik.

Walau bagaimanapun, pada mulanya, minat dalam akaun dapat terbangun dengan cara yang paling mudah:

  • Kami menganggap segala yang kita lihat - langkah, pokok, langkah, bunga, orang. Mulailah sendiri, dan kanak-kanak akan menangkap inisiatif, mengingat angka-angka.
  • Bandingkan - tawarkan kanak-kanak cara yang manis - gula-gula. Ambil nombor yang berbeza dan tawarkan untuk membandingkan. Pertama, ia akan menjadi perkataan "lebih", "kurang", dan kemudian anda boleh beralih ke nombor dan memperkenalkan konsep "berapa banyak". Anda boleh menggunakan manik besar, mainan dari kejutan Kinder, kereta dan item yang serupa.
  • Cari nombor itu - Tawarkan anak buku atau jurnal dengan nombor. Namakan nombor dan mainan detektif - cari pada halaman dan gambar.
  • Melancarkan roket - senaman membantu mengajar kanak-kanak undur dari 10 hingga 1.

Adalah penting untuk mengambil kira suasana kanak-kanak dan tidak mengganggu. Kemudian lihat kaedah pengiraan yang menarik untuk kanak-kanak. Jangan suka tongkat - kiraan gula-gula, epal, mainan kegemaran.

Satu lagi peraturan penting - jangan merumitkan. Tidak perlu memberikan tugas yang kompleks sekaligus. Bagaimanapun, contoh yang terlalu sederhana, yang dikhafalkan oleh anak dengan hati, dapat dengan cepat bosan dan tidak menggalakkan pengetahuan baru.

Perkara utama adalah pengulangan. Jangan perhatikan bahawa seseorang Petya atau Masha dianggap lebih baik dan lebih cepat. Semuanya adalah individu, dan semua orang perlu mencari pendekatan mereka sendiri.

Kelas gangguan jika anak anda letih. Secara umum, masa kelas tidak boleh melebihi 10 minit pada satu masa. Pada siang hari, anda boleh memulakan akaun beberapa kali. Lebih baik melakukan ini apabila seorang pelajar kecil mengambil inisiatif. Belajar dengan bermain. Pelajaran tidak boleh berubah menjadi kuliah profesor yang akan menjadi tidak menarik kepada anak.

Akaun hingga 20

Jika sehingga 10 ia mudah dipelajari untuk dikira, kerana akaun unit ada dalam biasa, maka lebih sukar untuk dikira dalam masa 20.

Agar kanak-kanak dapat mengingat nombor dengan baik selepas 10, anda memerlukan 20 objek yang sama - batang, kiub, mainan kecil. Sememangnya pertama sekali, kanak-kanak itu mempunyai skor sehingga sepuluh

Kami menyiarkan dua baris sepuluh item setiap satu. Ia perlu menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa nombor selepas 10 adalah serupa. Hanya di hadapan masing-masing adalah satu unit, yang bermaksud sedozen. Maksudnya, seberapa banyak baris kiub, sebanyak puluhan, maka dalam angka dua puluh, terdapat dua kiub dua kali sepuluh. Ini akan membantu kajian angka lanjut.

Selanjutnya, kami menjelaskan bahawa kepada nombor biasa, dua, tiga dan seterusnya, anda perlu menambah akhir - "sebelas". Untuk memudahkannya, dalam baris kedua, kita menukar bilangan kiub dan minta bayi namakan angka yang dihasilkan.

Untuk kejelasan, kiub boleh bernombor, supaya kanak-kanak juga mempunyai imej yang jelas mengenai nombor tersebut. Walau bagaimanapun, dalam pengiraan, jangan mengelirukan nombor-nombor, sebaliknya urutan dan hasil aritmetik akan memperkenalkan kanak-kanak tersebut kepada buntu. Untuk pengiraan, keluarkan penomboran dari kiub.

Contoh penyelesaian

Cepat belajar bagaimana menambah dan tolak akan sukar. Perkara utama di sini ialah pengulangan. Selalunya kanak-kanak akan terlibat, semakin cepat dia akan belajar mengira dalam fikirannya.

Untuk bermula, biarkan anak anda "ayunan" dan mula menyelesaikan teka-teki mudah hingga 10. Kemudian anda boleh meneruskan ke sepuluh yang kedua.

Buat semula tongkat atau kiub dalam dua baris sepuluh. Untuk hafalan yang lebih baik, sebutkan nama nombor sepuluh yang kedua apabila meletakkan. Sebagai contoh, sepuluh ditambah satu - sebelas, sepuluh ditambah dua - dua belas, dan sebagainya. Tetapkan contoh untuk bayi anda, tuliskannya pada sekeping kertas supaya kanak-kanak dapat melihat imej.

Jelaskan bahawa hanya sepuluh yang kedua perlu ditukar sekiranya ia menambah dari sepuluh. Letakkan 10 kiub dan minta bayi menambah lima dan serukan hasilnya. Apabila anda belajar untuk menambah, pergi ke penolakan. Jelaskan bahawa sekarang anda perlu mengeluarkan kiub tambahan.

Pada mulanya, cuba untuk tidak mengelirukan berpuluh-puluh dan tidak mengumpul kiub dalam satu longgokan. Adalah penting untuk mengingati berpuluh-puluh dan unit dan membina pangkat dan keputusan sepuluh. Sekiranya skor tidak melalui puluhan, dan kanak-kanak boleh mengira kepada dua puluh, maka anda boleh mengabaikan siri ini. Sebagai contoh, 8 + 8 boleh ditambah tanpa menggunakan baris perpuluhan.

Pengiraan menggunakan berpuluh-puluh

Terdapat satu lagi cara untuk mengira, di mana kanak-kanak belajar untuk mengira dengan menggunakan berpuluh-puluh, di mana adalah penting untuk mengekalkan baris, sehingga jelas berapa banyak puluhan nombor berpuluh-puluh milik.

Iaitu, dalam contoh 8 + 8, kita akan menavigasi dalam berpuluh-puluh. Anda boleh memindahkan 8 kiub sedikit lagi. Kemudian kanak-kanak mesti memikirkan berapa banyak kiub yang tersisa dalam sepuluh pertama untuk lapan kedua - ini dua, dan berapa banyak yang anda perlu tambah dari sepuluh kedua - ini adalah enam. Kaedah ini akan memaksa kanak-kanak melatih ingatan dan skor ke sepuluh dalam fikiran. Begitu juga dengan penolakan. Daripada jumlah yang kita keluarkan sepuluh, dan kemudian kita menguraikannya pada sepuluh yang kedua. Iaitu, sebagai contoh 14-7, kita membuat 14 sepuluh dan empat. Seterusnya, kami akan menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa terdapat 4 orang dari nombor 7, jadi untuk mendapatkan 7, anda perlu mengambil 3 kiub lain daripada sedozen, kerana 3 + 4 = 7. Seterusnya datang pengiraan kiub yang tinggal.

Untuk membuat kanak-kanak memahami bagaimana tindakan ini kelihatan dalam bentuk digital, tulis contohnya pada helaian. Dalam kes pertama, ia akan menjadi 8+ (2 + 6) = 16, dan pada kedua 14- (4 + 3) = 7.

Pada mulanya, kaedah ini sukar untuk kanak-kanak. Tetapi apabila asas akaun terbentuk, dia akan dengan cepat menguasai cara yang menarik dan mudah untuk dikira dalam fikirannya tanpa menggunakan apa-apa bahan penghitungan.

Teknik latihan akaun

Setiap berkembang dengan cara tersendiri, jadi kaedah latihan mungkin memerlukan lebih banyak. Dan lebih baik menggantikannya, supaya anak itu mempunyai idea yang berbeza tentang rang undang-undang, dan inovasi sekolah tidak menakutkannya. Walau bagaimanapun, obsesi boleh mengelirukan, jadi jurang antara teknik sepatutnya baik. Sebaik sahaja anak tuan itu, dan akan merasa seperti ikan di dalam air, anda boleh meneruskan ke yang lain:

  • Jari kecil. Teknik yang paling terkenal dan praktikal. Busting jari membantu dan ingatan visual, dan kemahiran motor halus. Untuk skor sedozen kedua, imej visual juga akan berkembang semasa pertimbangan berapa jari yang perlu anda tambah dan hasilnya. Kaedah ini sesuai untuk berpuluh-puluh akaun.
  • Mainan untuk akaun. Kami belajar untuk menambah dan mengurangkan bilangan besar pada dadu, tongkat, mainan. Kami menulis contoh dalam buku nota dan menjemput kanak-kanak itu untuk memasukkan jawapan. Tambahan pula, kanak-kanak itu boleh menulis satu contoh imun dari orang dewasa. Sempurna membantu permainan domino, di mana pada satu sisi perut adalah angka, dan pada objek lain -. Bermain dengan mereka, kanak-kanak akan dapat membandingkan dan membandingkan mental perkara bilangan dan nombor.
  • Buku dan kad untuk pembelajaran. Latihan untuk kanak-kanak yang telah dikira. Sempurna menguatkan kemahiran dan menyumbang kepada hafalan dan visualisasi akaun yang lebih baik. Banyak majalah yang berbeza dengan penyelesaian bertahap contoh, mengira bilangan perkara dan membandingkan akan membolehkan untuk melaksanakan operasi aritmetik dalam bentuk permainan. Lebih-lebih lagi, anda boleh belajar untuk skor secara bebas, tanpa bantuan orang dewasa.

Anak yang lebih muda, lebih mudah untuk mengajarnya untuk dihitung. Kerana ia berlaku dalam bentuk permainan dan tidak dianggap sebagai tugas. Perkara utama dalam proses ini adalah konsistensi dan kejelasan. Lebih tua kanak-kanak, kaedah penghitungan yang lebih banyak yang anda boleh gunakan.

Dalam kes ini, anak anda akan bersedia untuk belajar dan mudah untuk menghadapi tugas dalam pelajaran matematik di sekolah.

Untuk mengetahui cara mengajar kanak-kanak untuk dikira dalam masa 20, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan