Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak komposisi nombor hingga 10 dan seterusnya?

Kandungannya

Bermula untuk belajar dan belajar nombor dan menghitung, kanak-kanak dihadapkan dengan konsep komposisi nombor. Ramai ibu bapa tidak berfikir dan tidak memberi perhatian kepada ini, terlibat dalam pembelajaran urutan. Walau bagaimanapun, kajian komposisi nombor akan mempercepatkan hafalan, serta pemahaman kanak-kanak tentang prinsip pembentukan nombor.

Mengapa anda memerlukannya?

Mengajar kanak-kanak komposisi nombor adalah penting. Bermula dari 10 yang ringkas dan memperkenalkan konsep "puluhan", "unit", anda akan memudahkan proses menghafal nombor. Juga, kanak-kanak secara logik memahami pembentukan nombor dari 10 dan seterusnya. Ini akan ditambah untuk menjalankan operasi aritmetik, membandingkan nombor.

Permulaan persekolahan rumah akan menjadi permulaan yang berjaya dalam pendidikan bayi anda. Dia tidak akan ditekankan apabila menyelesaikan masalah dan masalah dan ketinggalan topik. Dalam taraf pendidikan moden, penekanan diletakkan pada skor dengan bantuan komposisi nombor, dan bukannya menggunakan kayu dan jari yang menghitung, sehingga latihan lebih intensif dan efektif.

Umur optimum

Konsep umur optimum adalah relatif, kerana seseorang pada 4-5 ditarik ke skor, dan sukar bagi seseorang untuk melakukannya di sekolah. Walau bagaimanapun, tempoh prasekolah yang penting ialah 5-6 tahun. Oleh itu, adalah penting untuk memupuk minat kanak-kanak untuk mempelajari dan mempelajari sesuatu yang baru. Bonus pembelajaran adalah fleksibiliti minda kanak-kanak. Dalam kumpulan persediaan, penekanan terhadap kelas dibuat secara tepat pada rang undang-undang. Kanak-kanak dengan gambar mudah, contoh hidup atau jari diajar untuk menambah dan menolak.

Untuk memudahkan proses ini, kini penting untuk mengajar kanak-kanak komposisi nombor. Di sekolah, bekerja dengan komposisi nombor bermula pada gred pertama. Jika separuh pertama tahun berjalan pada kadar yang mudah, maka selanjutnya meningkatkan kelajuan pembelajaran: kanak-kanak diajar nombor sehingga seratus.

Bagaimana untuk mengajar dengan pantas?

Untuk mengajar kanak-kanak untuk mengira hingga 10 adalah yang paling mudah. Mengenai proses ini, bergantung kepada pemahamannya tentang nombor-nombor tersebut. Mulailah dengan yang mudah: ajar anak anda untuk mengira segala yang dilihatnya (tangga, kereta, pokok dalam perjalanan ke tadika).

Pastikan fokus kepada unit. Ia tidak sepatutnya menjadi "satu" bahasa sehari-hari, tetapi satu "matematik" matematik. Jangan lupa kekosongan - sifar. Seterusnya, mulailah mempelajari nombor dari buku, baca cerita dongeng dengan penggunaannya. Kemudian perhatikan undur (penerbangan roket, pengurangan beri, gula-gula). Belajar skor dalam 10 adalah paling mudah.

Untuk menetapkan permainan di rumah untuk nombor: menetapkan dua nombor, dan kanak-kanak mesti mengatakan apa antara mereka atau sebelum dan selepas. Sebagai contoh, 3 dan 5. Antara mereka adalah nombor 4. Sebelum 3 adalah 4, dan selepas 5-6. Tulis nombor di sekeping kertas dan minta untuk mencari bilangan objek yang diperlukan (manik, bijirin, kacang). Pastikan anda menggunakan keterlihatan: mainan, nombor, papan magnetik.

Semakin sering anda mengambil kira permainan, semakin cepat bahan akan diserap. Perkara utama dalam kes ini tidak menghafal, tetapi memahami bilangan dan kuantiti.

Belajar untuk mengira dengan betul

Selepas mengkaji nombor-nombor yang anda boleh meneruskan operasi mengira. Tunjukkan anak anda "fokus" sebagai dua nombor berubah menjadi satu dengan menggabungkan objek atau, sebaliknya, pemisahan. Kemudian tunjukkan bagaimana anda boleh bergantung pada jari anda dan dengan bantuan pelbagai objek. Bandingkan nombor. Ajarkan untuk menentukan dari dua nombor yang kurang dan lebih. Adalah penting untuk mengkaji tanda-tanda operasi dan menetapkan nama mereka.

Apabila datang kepada nombor sepuluh, mula memperkenalkan konsep "unit", "puluhan".

Biarlah angka menjadi rumah dua tingkat. Kami mengkaji komposisi.Puluhan adalah lantai, dan unit adalah pangsapuri. Terangkan bilangan sepuluh yang kedua menggunakan mainan yang serupa yang disusun dalam dua baris sepuluh - dari 11 hingga 18. Perhatikan lebih lanjut bahawa nombor 19 adalah yang terakhir pada sepuluh yang kedua, yang bermaksud bahawa anda perlu mengganti nombor satu dengan 2 - kita mendapat 20. Akan lebih mudah jika Item akan bernombor dari 0 hingga 9.

Ia adalah perlu untuk mengajar kanak-kanak itu untuk membuat sejumlah dua mudah dan memanggilnya. Menawarkan dua digit dan minta nombor kompleks. Apabila bahan itu akan dipelajari, pelajari sebaliknya - untuk membongkar nombor ke unit dan puluhan. Latihan harus dilakukan dalam bentuk permainan. Jadi minat anak tidak akan hilang dan pelajaran akan menjadi kenalan menarik dengan angka-angka. Jika anda mematuhi peraturan, akaun lisan akan diberikan dengan mudah.

Ingat bahawa ia bukan kelajuan yang penting, tetapi prosesnya. Ia perlu memahami pembentukan nombor-nombor, dan bukan hanya menghafal mekanikal, hakikat bahawa kanak-kanak sentiasa mendengar.

Akaun lisan

Akaun lisan membolehkan anda melakukan tugas dengan cepat. Untuk memudahkan, anda perlu menerangkan kepada kanak-kanak komposisi berangka. Untuk melakukan ini, aturkan nombor dari 2 hingga 10. Semakin besar jumlahnya, semakin banyak perhatian harus dibayar kepadanya. Jelaskan bahawa untuk mengira selepas sepuluh anda perlu mengisih nombor komponen dalam fikiran anda. Sebagai contoh, 8 + 7. Tanya bayi berapa banyak 8 yang diperlukan untuk mendapatkan 10.

Cadangkan untuk mengurai nombor 7 menggunakan nada. Kemudian kanak-kanak akan memahami bahawa jawapannya akan menjadi 5. Dan tambahan itu akan memberi kita 15. Pada mulanya ia tidak akan mudah, tetapi apabila anak itu menguasai kaedah ini, akaun lisan akan disesuaikan.

Jangan keterlaluan, pelajaran tidak boleh melebihi 10 minit. Anda boleh mengambilnya beberapa kali sehari atau mengambil rehat sehari.

Apabila anda berpindah ke akaun lisan, hadkan kanak-kanak menggunakan bahan-bahan yang mengira (jari, tongkat), semua ini hanya akan melambatkan proses pembelajaran. Sudah tentu, bahan itu tidak boleh dikeluarkan secara drastik, lakukan secara beransur-ansur.

Mengira bahan

Pilihan bahan pengiraan hari ini sangat kaya. Yang paling terkenal - mengira kayu. Ibu bapa tertarik dengan kemudahan penggunaan dan aksesibiliti mereka. Walau bagaimanapun, kesederhanaan tidak memberi kecekapan tinggi. Kanak-kanak itu bergantung kepada templat dan tidak boleh memindahkan akaun sedemikian kepada yang lisan.

Terdapat banyak kad: "Komposisi nombor", "Bilangan rumah", "Bunga", "Domino". Kesemua mereka adalah set bahan yang boleh dikira komposit dengan ciri-ciri berubah-ubah. Kanak-kanak belajar untuk mencari dalam bilangan komponen, iaitu, dia belajar bahawa sepuluh terdiri bukan sahaja dua 5, tetapi juga 8 dan 2, 7 dan 3 dan sebagainya.

Set kayu dan plastik nombor dan simbol pengiraan dengan penyepit dalam set juga membolehkan anda untuk membangunkan ingatan visual, mengaitkan bilangan kayu dan nombor. Skor klasik, skor dengan dubbing juga sangat baik untuk mengkaji komposisi nombor. Berikut adalah kaedah penguraian angka dengan penambahan sehingga sepuluh dan selebihnya untuk mendapatkan jawapan.

Drum digital dengan nombor dan tanda digunakan untuk kanak-kanak yang lebih berpengalaman. Prinsipnya mudah: kanak-kanak itu melalui roda dengan nombor dan tanda dan mendapat contoh yang jelas untuk penyelesaiannya. Bagi yang kecil - piramid dan pin. Penghitungan dan peralihan mudah akan membantu mengingat nombor.

Lebih menarik bagi kanak-kanak untuk membuat bahan pengiraan dengan ibunya. Lukiskan bersama-sama, buat kotak dengan angka dan isi dengan manik-manik, kiraan merasakan tip pen, pensil, membuat nombor dan, dengan itu, kacang atau donat. Iaitu, menggabungkan kaedah dan kaedah pengiraan yang berbeza untuk hafalan yang lebih baik.

Teknik popular

Kaedah untuk mengkaji komposisi nombor, anda boleh mencari banyak dan memilih yang sesuai untuk anak anda.

Bahan, buku, pembelajaran didactic semuanya bertujuan untuk memudahkan kajian nombor, hafalan dan aplikasi mereka dalam latihan.

  • "Pelatih yang hebat", pengarang Elena Bortnikova. Manual ini bertujuan untuk kanak-kanak dari 4 hingga 6 tahun. Bertujuan untuk membangunkan kemahiran matematik dan logik, yang diperlukan untuk akaun lisan.Dengan bantuan puisi, lukisan, tugas, kanak-kanak dengan mudah dalam cara yang suka bermain akan mengenali konsep-konsep kompleks seperti angka, nombor, nombor, dan sebagainya.
  • Teknik Nikolay Zaitsev. Latihan pada kad "Stoschet". Angka sehingga 100 dengan komposisi mereka. Di bawah setiap digit adalah bilangan mata yang diperlukan, yang sepadan dengan puluhan dan unit. Teknik ini sering digunakan di tadika.
  • "Langkah Matematik" oleh Elena Kolesnikova. Untuk kanak-kanak dari 3 tahun dan seterusnya. Ia bermula dengan bentuk yang mudah (bentuk geometri, menghitung mainan, dan kenalan dengan nombor dalam bentuk permainan), tugas menjadi lebih rumit akibat kelas, kanak-kanak itu menyedari konsep "komposisi nombor".
  • "Saya mengkaji komposisi nombor itu." Bahan didactic dengan banyak kad. Kad termasuk nombor, bilangan item yang bersamaan dengan nombor (domino, dadu), dan juga komposisi nombor tertentu.

Mempelajari komposisi nombor adalah sangat penting untuk pembelajaran mudah kanak-kanak di sekolah. Semakin cepat anda mula memperkenalkan bayi dengan nombor, semakin cepat dia akan memahami komposisi angka itu dan belajar skor lisan.

Video berikut yang boleh anda gunakan semasa mengajar kanak-kanak komposisi nombor.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan