Bagaimana untuk membangunkan ingatan seorang kanak-kanak?

Kandungannya

"Dalam satu telinganya terbang, dalam yang lain terbang" - seringkali mereka berkata tentang kanak-kanak yang tidak mengingati maklumat baru dengan baik. Dan kanak-kanak ini - sejumlah besar. Secara semulajadi, ibu bapa tertanya-tanya bagaimana untuk meningkatkan ingatan kanak-kanak, kerana dia akan sangat membantu dia bukan sahaja di tadika, tetapi juga kemudian, semasa sekolah. Kaedah dan teknik mudah yang akan membantu bukan sahaja membuat proses hafalan lebih mudah, tetapi juga mempunyai kesan positif terhadap perkembangan intelektual kanak-kanak akan datang kepada ibu dan bapa.

Bagaimanakah proses memorisasi?

Memori, sebagai kemampuan, diberikan kepada semua makhluk hidup yang dikurniakan dengan aktiviti saraf yang lebih tinggi. Tetapi di luar kemampuan untuk menghafal imej, maklumat, belajar lelaki maju. Penyelidik yang telah mempelajari proses ingatan mengakui masih terdapat banyak "titik putih" dalam soalan ini, tetapi mereka masih berjaya menghasilkan semula mekanisme memori dengan ketepatan yang lebih tinggi:

 • Memorization;
 • Pemeliharaan;
 • Pembiakan selepas pengiktirafan;
 • Melupakan.

Seorang kanak-kanak boleh menghafal maklumat dalam dua cara - sewenang-wenangnya dan secara sukarela. Dalam kes pertama, ia adalah tentang menghafal puisi, yang, sebagai contohnya, perlu dibaca pada matinee di tadika. Dalam hafalan sewenang-wenang, motivasi memainkan peranan yang besar. Jika bayi memilikinya, maka hafalan akan lebih cepat dan lebih mudah.

Hafalan sukarela tidak dapat diramalkan. Kanak-kanak ingat segala yang dia lihat, mendengar, dan bersentuhan dengannya. Walau bagaimanapun, satu maklumat kekal dalam ingatan untuk masa yang lama, yang lain dengan cepat hilang, sebagai peraturan, sebagai tidak perlu, jika seseorang tidak mengakses fragmen memori ini, tidak menggunakannya. Seorang kanak-kanak dapat mengingati orang yang dilihat di dalam bas untuk masa yang lama hanya kerana dia ternyata sama dengan watak kartun kegemaran. Dan penjelasan anda tentang cara kerja paip itu, yang mengikut soalan "mengapa", dia akan lupa dengan cepat sekiranya soalan itu ditanya "lulus" dan maklumat itu kepada kanak-kanak itu tidak perlu.

Apabila menghafal maklumat ditetapkan oleh "sel memori" khas, mekanisme - gerak otak, yang juga disebut "jejak memori".

Selepas menghafal, proses kedua berlaku - pemeliharaan. Ia boleh dinamik dan statik. Dalam kes pertama, kita bercakap tentang ingatan jangka pendek (mendengar, teringat, dilupakan). Pemeliharaan statik adalah jaminan ingatan jangka panjang (terdengar-teringat-disimpan-kembali ke disimpan-reworked-remembered-back). Mekanisme ini adalah penting untuk proses pembelajaran, kerana kanak-kanak itu, pada mulanya mengingati sesuatu yang penting, boleh sekali lagi dan kembali kepada maklumat ini, yang disimpan dengan hati-hati oleh ukiran, dan, di bawah pengaruh maklumat masuk baru, "membetulkan" data, mengubahnya, . Inilah yang menjadi mekanisme pembelajaran bahan yang penting untuk pembelajaran yang berjaya.

Tahap ketiga yang penting dalam kerja ingatan adalah pengiktirafan dan pembiakan serpihan yang telah disimpan sebelumnya. OuseLebih mudah untuk memakai apa yang ada dalam ingatan. Kanak-kanak itu ditunjukkan ilustrasi sajak yang diajarkannya di tadika - kanak-kanak mula mengingati puisi itu sendiri. Tetapi jika ibu hanya memintanya menceritakan puisi bahawa dia belajar lebih dari enam bulan yang lalu, tidak begitu mudah untuk menghasilkan maklumat tentang si kecil itu.Petunjuk memori lain akan datang kepada pertolongannya - persatuan, mereka mengiringi kedua-dua hafalan dan pemeliharaan. Jika kanak-kanak itu boleh membiak persatuannya sendiri, dia mungkin mengingati teks puisi tersebut.

Melupakan proses melepaskan engrams maklumat yang tidak perlu disimpan dan tidak digunakan. Proses pemusnahan sambungan saraf adalah sangat penting untuk jiwa kanak-kanak, yang mungkin terlalu banyak jika anak tidak melupakan sesuatu. Para saintis percaya bahawa korteks serebrum juga terlibat dalam proses "memadamkan" maklumat, "termasuk" perencatan.

Semua proses ini berlaku di tahap fisiologi, biokimia, saraf, ia melibatkan pelbagai bahagian korteks serebrum.

Jenis ingatan

Memori dibahagikan kepada beberapa jenis. Mengikut tahap keamatan proses mental, ia boleh menjadi emosi, motor, kiasan (visual), lisan-logik. Mengikut jenis hafalan - sewenang-wenang dan mekanikal (sukarela), dengan tempoh penyimpanan maklumat - jangka pendek, jangka panjang, operasi.

Ingatan pertama yang mula berkembang pada bayi baru lahir adalah motor. Hafalan bermotor memberi bayi peluang untuk belajar duduk, berjalan, memegang mainan, sudu. Ingatan emosi pada awal hidup adalah refleks dalam alam - ibu sudah dekat, bayi tenang, ibu jauh - bayi kesepian. Hanya dengan 6 bulan adakah hafalan emosi menjadi lebih sedar, dan bayi itu sudah dapat menangis jika dia diperlihatkan mainan dengan mana dia sangat menyakitkan menampar mukanya sehari sebelumnya. Pada usia ini, bakteria tahu ahli keluarganya dengan baik dan ingatan emosi menjadikan pengiktirafan ini mungkin - dia melihat ibunya dan senyuman, dia tidak akan tersenyum kepada orang luar.

Memori kiasan dibentuk pada kanak-kanak lebih dekat dengan 1 tahun. Ia bukan sahaja menghafal selera, ragam perbualan, pelan visual, tetapi juga penciptaan persatuan yang berkaitan dengannya. Ia adalah melalui memori ini bahawa kanak-kanak membentuk idea-ideanya tentang dunia. Memori logik secara lisan akan membolehkan kanak-kanak merumuskan dan menghasilkan semula pemikiran mereka. Ini akan mungkin apabila bayi belajar untuk bercakap sekurang-kurangnya 10-20 perkataan.

Memori jangka pendek untuk setiap anak individu mempunyai kelantangan sendiri, kerana ia adalah keupayaan yang sangat individu, diberikan secara semula jadi, dan kekal untuk kehidupan hampir tidak berubah. Ia membolehkan anda untuk melihat maklumat baru, menyusun serta-merta dan membiarkannya hanya perlu. Selanjutnya, kes memori jangka panjang. Pada kanak-kanak, hafalan jangka panjang berkembang pada usia kira-kira satu tahun, untuk seseorang - sedikit kemudian. RAM diperlukan untuk menyimpan maklumat sementara, seperti yang berlaku apabila kita menambah dua angka dalam minda (keputusan pertengahan selepas menambahkan berpuluh-puluh, sebagai contoh, kita meninggalkan "dalam minda").

Semua jenis memori sangat berinteraksi dengan satu sama lain, tanpa satu pun, fungsi orang lain adalah mustahil atau sangat sukar.

Ciri-ciri pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, semua jenis memori berkembang secara beransur-ansur, dan urutan ini amat penting. Bayi yang baru lahir pada tahap memori motor dengan sempurna mengingati bagaimana untuk membuat pergerakan menghisap. Dengan 5-6 bulan, ingatan emosi "dihidupkan", dan menjelang tahun - kiasan. Dengan tahun ini, ingatan jangka panjang mula terbentuk, dan bayi sudah pasti ingat di mana dia dan ibunya berjalan semalam. Tahap pembangunan memori jangka panjang yang tinggi akan mencapai 2-2.5 tahun. Bayi akan membina pengetahuannya tentang dunia, secara sukarela menerima maklumat semasa permainan.

Pada usia 5-6 tahun, kanak-kanak biasanya sudah mempunyai ingatan yang sewenang-wenangnya, dan secara khusus dapat menghafal sesuatu, seperti puisi atau dongeng, jika mereka mempunyai motivasi.

Terdapat ciri-ciri menarik kanak-kanak yang sangat menarik:

 • Memori visual lebih baik dibangunkan pada kanak-kanak perempuan daripada kanak-kanak lelaki.
 • Memori motor berkembang lebih cepat pada kanak-kanak lelaki.
 • Memori jangka panjang digunakan untuk membentuk kanak-kanak perempuan, dan, terutamanya, ia adalah emosi.
 • Anak lelaki lebih mudah menghafal nombor.

Berapa umurnya untuk berkembang?

Anda boleh mengembangkan ingatan seorang kanak-kanak sejak lahir. Pada mulanya ia akan menjadi pergerakan, dan kemudian - emosi dan kata-kata. Ingatan sukar sukarnya (selepas semua, dia tidak cuba menghafal sesuatu, dia melakukannya dengan sendirinya) lebih terlatih dalam bentuk permainan, ini adalah bagaimana kebarangkalian meningkatkan jumlah maklumat yang paling besar akan dianalisis dengan memori jangka pendek.

Di samping itu, adalah penting untuk diingat bahawa pengulangan adalah ibu pembelajaran, tanpa pengulangan, kanak-kanak dengan cepat akan melupakan apa yang anda ajarkan kepadanya.

Cara untuk "bersenam"

Meningkatkan ingatan bukanlah istilah yang sesuai ketika datang kepada anak. Ingatan yang buruk pada kanak-kanak yang sihat hampir tidak pernah berlaku, ia mungkin tidak cukup dibangunkan, dan ibu bapa perlu bekerja dengan ini.

Dalam pemakanan kanak-kanak itu pasti perlu memasukkan vitamin, yang termasuk asid amino. Sangat berguna minyak ikan, yang mengandungi asid lemak tak tepu (Omega 3 dan Omega 6), jika tidak ada alahan, anda boleh memberikan kacang. Seorang kanak-kanak mesti berjalan banyak di udara segar, kerana otaknya memerlukan oksigen yang mencukupi.

Terdapat beberapa cara mudah untuk memupuk memori bayi yang akan berguna kepada ibu bapanya, kerana ingatan mereka juga akan dilatih:

 • Apa yang awak buat? Jadikan peraturan untuk memberitahu anak anda bagaimana hari anda pergi, terangkan semua butiran, dan kemudian minta anak anda melakukan perkara yang sama.
 • Buku itu adalah sahabat terbaik. Baca buku kepadanya setiap hari, walaupun disebabkan oleh kekangan masa, ia akan menjadi 1-2 muka surat, tetapi bacaan harus menjadi tradisi harian.
 • Permainan ini akan membantu. Setiap hari bermain dengan anak dalam perkataan. Ini boleh dilakukan di rumah, dalam perjalanan ke tadika. Beri dia 10 perkataan, dan minta dia menamakan orang-orang yang dapat dilihat di sekelilingnya (jalan-jalan, tanglung, bas, orang, kedai, anjing, genangan). Memori visual terlatih dengan gambar. Letakkan beberapa imej, membincangkannya, menerangkannya, dan kemudian mengeluarkan 2-3 gambar dan minta kanak-kanak mengatakan apa yang hilang atau yang hilang. Untuk melatih perhatian akan membantu tugas-tugas dengan gambar-gambar yang sama, di mana anda perlu mencari perbezaan, anda boleh mencari mereka untuk sebarang umur di Internet.
 • Bina persatuan. Untuk lebih mengingat bayi, bantu dia mencari persatuan yang difahami olehnya dengan perkataan atau fenomena. Dia akan segera mula mengendalikan kemahiran ini.
 • Muzik dan bahasa asing. Sangat melatih memori pelajaran tentang alat muzik, nyanyian, serta belajar bahasa asing.
 • Alat - perjuangan. Internet, perkembangan teknologi komputer telah menjejaskan memori orang ramai, ia semakin merosot, kerana tidak perlu menghafal maklumat jika ia selalu dapat dijumpai dalam enjin pencarian. Ini bukan panggilan untuk meninggalkan penggunaan alat, tetapi ibu bapa yang ingin melatih memori anak mereka harus memberinya sedikit sebanyak untuk berkomunikasi dengan tablet dan komputer, dan sebanyak mungkin untuk berkomunikasi dengannya secara peribadi.

Permainan dan latihan yang berkesan

Pada sebarang umur, anda boleh menggunakan pelbagai permainan dan teknik pembangunan memori. Mereka juga boleh datang sendiri, bergantung kepada bidang kepentingan bayi yang sedang berkembang. Berikut adalah beberapa permainan yang mungkin menjadi asas untuk anda, individu:

 • Untuk kanak-kanak sehingga 3 tahun. Pada usia ini, permainan yang bertujuan untuk pembangunan memori motor sangat berguna. Kumpulkan kiub warna dengan anak anda dan namakan warna, piramid. Kanak-kanak dari 2 tahun boleh dipercayai untuk mencari perbezaan dalam dua objek atau gambar yang sama pada pandangan pertama. Selepas 2 tahun, adalah penting untuk memulakan cerita dongeng dan puisi yang dibaca, tanyakan kepada bayi seberapa banyak soalan yang mungkin, ini bukan sahaja akan membina memori, tetapi juga ucapan bayi. Pada usia 1.5 tahun, anda boleh mula bermain mini dan mencari. Untuk melakukan ini, tunjukkan kepadanya tiga mainan, biarkan dua, dan buang satu. Dia harus menamakan mainan mana yang hilang.
 • Untuk kanak-kanak 3-4 tahun. Pada usia ini, perhatian khusus harus diberikan kepada perkembangan ingatan logik kiasan dan verbal. Sering meminta untuk menerangkan gambar dengan perkataan, mencirikan watak dongeng atau kartun, memberitahu apa yang dia lakukan, apa yang akan berlaku kepadanya kemudian. Ia berguna untuk mengajar kanak-kanak itu bermimpi. Tunjukkan dia gambar haiwan, dan kemudian keluarkan mereka dan minta mereka membayangkan bahawa dia sedang berjalan di sekitar zoo itu. Panggil haiwan yang dilihat bayi dalam gambar sebelum ini, tetapi "lupa" untuk menamakan satu atau dua. Biarkan bayi menjawab soalan siapa yang hilang di zoo itu. Setiap hari bilangan kad dengan haiwan perlu meningkat.

Pada usia ini, kanak-kanak juga perlu mengembangkan hubungan antara jenis memori yang berbeza. Mintalah dia untuk memperkenalkan lemon. Biarkan bayi memberitahu anda apa warna, apa yang rasanya. Kemudian minta untuk menerangkan epal, oren, pir, dan lain-lain

 • Untuk kanak-kanak prasekolah. Pada zaman ini, penting untuk mengamalkan permainan yang melatih memori jangka pendek. Baris logik hebat untuk ini. Tunjukkan kanak-kanak gambar beberapa item berturut-turut, kemudian shuffle imej dan minta mereka untuk memulangkan gambar ke kedudukan asal mereka. Baiklah, jika anak prasekolah anda belajar dengan cepat mengumpul gambar dalam bahagian. Mengambil imej yang mudah dan memotongnya ke beberapa bahagian, biarkan anak itu cuba memasang "teka-teki" ini secepat mungkin.
 • Untuk pelajar yang lebih muda. Bagi seorang kanak-kanak untuk berjaya, seorang kanak-kanak harus mencipta memori yang mencukupi, kerana jumlah maklumat yang jatuh kepadanya setiap hari di sekolah sangat bagus. Ia tidak perlu untuk menuntut tadika semalam untuk menghafal semuanya dengan hati, jadi ingatan jangka pendeknya akan dilatih, tetapi bukan jangka panjang. Kelas-kelas yang terbaik dilakukan dengan cara yang suka bermain, masih tetap paling diterima untuk kanak-kanak. Pada usia ini, sudah mungkin untuk menetapkan anak untuk menyelesaikan teka-teki dan teka-teki silang, serta membentuk kata-kata ke dalam rantai logik, contohnya, pemetik-cendawan hutan-cendawan-bakul-pai dengan cendawan.
 • Untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun. Pada usia ini, kanak-kanak mempunyai keupayaan yang tinggi untuk belajar. Dia masih melihat maklumat baru dengan mudah, tetapi dia sudah tahu bagaimana untuk membina sambungan logik, membuat imej, memperbaikinya dalam ingatan. Ini sepatutnya digunakan untuk memberi dorongan kepada perkembangan baru seorang remaja. Ia akan menjadi baik jika pada waktu petang dia memberitahu secara terperinci bagaimana dia menghabiskan masa di sekolah, dengan keterangan wajib kelasnya (apa warna tirai, apa yang dicat pada mereka, bunga apa yang tumbuh di tingkap) Dalam perihalan orang yang bertemu dengan anak itu adalah penting bagi ibu bapa Tanya seberapa banyak butiran mengenai rupa dan pakaian, tentang ciri-ciri wajah, tentang bagaimana dia, menurut seorang remaja, baik atau tidak (ia memajukan ingatan emosi-asosiatif).

Ingatan seorang remaja akan menjadi lebih baik jika dia membaca banyak, belajar bahasa asing dan bermain sukan. Dan kebolehan logik akan meningkat dalam masa yang agak singkat jika anak itu akan bermain dengan ayah atau ibu caturdam

Apakah cara terbaik untuk memilih menghafal puisi?

Sekolah moden menggunakan pendekatan yang bertujuan untuk pembangunan memori jangka pendek yang dipelajari-dilupakan. Betul atau salah, bukan untuk kita membuat keputusan. Tugas ibu bapa adalah untuk mengimbangi jurang yang ada dalam sistem sekolah ini dan membantu anak belajar menghafal dan menyimpan maklumat tentang apa yang telah dipelajarinya selama mungkin. Cara yang kita ketahui untuk masa yang lama akan datang untuk menyelamatkan, kerana kebanyakan kita diberitahu tentang mereka oleh nenek kami:

 • Kami belajar untuk malam itu. Jika ada keperluan untuk belajar puisi dengan cepat, sebaiknya mengambilnya apabila semua pelajaran lain telah dipelajari, atau sebaliknya, 2-3 jam sebelum waktu tidur. Para saintis telah mendapati, dan ahli sihir yang bijak telah mengetahui bahawa proses hafalan dalam korteks serebrum berlaku sebelum waktu tidur dan pada waktu pagi, dalam masa 2-3 jam selepas kebangkitan, paling aktif. Oleh itu, ayat ini mengajar di waktu petang, dan kemudian mengulanginya semasa sarapan.
 • Kami belajar di bahagian-bahagian pada saat terakhir. Sekiranya seorang kanak-kanak membaca sajak dengan teliti hanya beberapa kali sebelum ini, bayangkan seberapa banyak yang mungkin dalam bentuk imej dalaman yang dia bicarakan, dan beberapa jam sebelum pelajaran atau peperiksaan yang perlu anda hafal, baca semula dan cuba ingat, kebarangkalian mengingati keseluruhan teks maksimum. Pada masa lalu, motivasi yang kuat berubah, dan oleh itu proses hafah sukarela berlaku berkali-kali lebih cepat.
 • Belajar dengan telinga. Dewasa telah lama menyedari bahawa kanak-kanak menghafal lirik lebih cepat daripada teks cerita atau puisi. Hidupkan puisi ke trek, bacakannya dengan ungkapan pada perakam, dan kemudian mari kita dengar kanak-kanak itu beberapa kali sehari - pada waktu pagi dalam perjalanan ke sekolah dan pada waktu petang sebelum tidur. Biasanya hafalan berlaku secara sukarela, tetapi sebaliknya, sudah selama 2-3 hari. Sekiranya ibu bapa menunjukkan kebolehan kreatif maksimum, maka mereka akan dapat mengalihkan puisi ke muzik kegemaran anak mereka. Jadi, "Borodino" boleh menjadi lagu berdasarkan motif rap popular, dan "Sail" - lagu lirik yang indah.
 • Pembelajaran di atas kertas. Anda boleh menentukan puisi kepada kanak-kanak itu untuk dirakam oleh telinga di atas kertas. Kemudian pecahkan kerja ke beberapa bahagian, lebih baik dalam makna, dan minta kanak-kanak untuk mengingati kata-kata pertama setiap bahagian, ini akan membantunya pada waktu untuk mengingati apa yang "sekeping" kerja seterusnya bermula dengan. Kaedah ini, walaupun persediaan terpanjang, dianggap salah satu cara yang paling cepat dan paling berkesan untuk menghafal bukan sahaja puisi, tetapi juga prosa.

Petua untuk ibu bapa

Kelas tidak dilakukan setiap hari, kerana ini mungkin melahirkan anak. Pakar psikologi menganggap kekerapan optimum - 2 kali seminggu selama 20-30 minit (bergantung kepada usia kanak-kanak).

Tidak perlu memarahi anak itu, jika dia terlupa sesuatu, tidak boleh ingat. Keadaan ini menunjukkan bahawa beberapa peringkat proses hafalan dilanggar, anda harus kembali ke awal dan cuba lagi.

Setiap kanak-kanak dikuasai oleh beberapa jenis memori (maksimum dua). Seorang kanak-kanak mengingati gambar lebih mudah, yang lain mempunyai kesukaran mengingat imej, tetapi dia mempunyai memori sentuhan dan rasa yang baik, serta ingatan untuk bau.. Cari keupayaan ini, dan menjalankan proses menghafal atau "melatih" ingatan melalui keupayaan asasnya - kata-kata dalam puisi itu boleh mempunyai "bau", warna. Jika ia membantu kanak-kanak menghafal lebih cepat, mengapa tidak!

Jika kanak-kanak umur sekolah rendah mempunyai masalah mengingati, guru mengadu bahawa dia tidak berfikiran dan tidak dapat menumpukan perhatian, mengkaji semula rejimen hari kanak-kanak.. Berterusan, mintalah untuk membersihkan benda-benda di tempat-tempat yang disediakan untuk mereka, dan juga mengikuti jadual hari.

Untuk memastikan kanak-kanak mencapai tahap memori jangka panjang yang secepat mungkin, tanyakan kepadanya tentang apa yang dia pelajari dahulu, sekali seminggu, dan sekali sebulan sekali.

Kelas anda perlu menyeronokkan untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Tiada apa-apa yang perlu dilakukan "di bawah lash." Jika kanak-kanak tidak mahu belajar kali ini, jangan berkeras. Apabila kanak-kanak memberikan jawapan yang betul, pastikan untuk menggalakkan dia, tersenyum, dengan ikhlas bergembira dalam kejayaannya.

Bagaimana untuk membangunkan ingatan kanak-kanak, lihat video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan