Buku pendidikan untuk kanak-kanak

Kandungannya

Buku-buku secara tradisinya dianggap sebagai harta karun pengetahuan manusia, dan tidak ada teknologi, termasuk televisyen dan komputer, secara pasti boleh menggulingkan mereka. Sehingga kini, penunjuk minda seseorang sering diukur dengan bilangan buku yang telah dibacanya. Buku ini mungkin mengandungi banyak maklumat yang berguna bukan sahaja untuk orang dewasa tetapi juga untuk kanak-kanak. Mahu mengalihkan perhatian kanak-kanak dari pelbagai aktiviti yang tidak berguna - membelikannya dengan buku yang sedang berkembang!

Keperluan apa yang harus dicapai oleh buku yang sedang berkembang?

Buku-buku perkembangan berbeza jauh di antara mereka bergantung kepada umur, reka bentuk, dan fungsi perkembangan kanak-kanak. Ingat, walaupun buku yang paling bijak dan berguna tidak akan menyebabkan minat bayi, jika ia tidak mempunyai gambar terang.

Penggunaan buku membangun dibenarkan dari umur satu tahun, dan beberapa salinan, menurut penulis, adalah relevan walaupun dari usia enam bulan. Jadi, sekiranya kita bercakap mengenai buku untuk kanak-kanak berumur 1-2 tahun, maka teks dan makna yang mendalam di sini adalah sekurang-kurangnya - 90% dari halaman itu mestilah imej, dan sekali lagi, tidak rumit, tetapi yang paling mudah. Dalam ertikata, ia bukanlah sebuah buku, tetapi sebuah album ilustrasi pelbagai subjek - sebagai contoh, pelbagai objek, haiwan boleh digambarkan dan ditandatangani di sana.

Untuk kanak-kanak prasekolah, mana-mana buku yang mengandungi, sebagai tambahan kepada lukisan yang terang, tugas mudah jenis latihan yang telah berubah menjadi permainan yang menarik akan menjadi relevan.

Akhirnya, untuk kanak-kanak umur sekolah rendah dan lebih tua, buku-buku perkembangan harus dibekalkan dengan maklumat teks tertentu yang sudah ada dalam jumlah yang signifikan, walaupun masih terlalu awal untuk menolak keterampilan. Contoh yang sangat baik dari sebuah buku yang sedang berkembang untuk zaman ini adalah ensiklopedia dengan gambar terperinci.

Pandangan

Terdapat pelbagai jenis buku pendidikan.

Untuk pemikiran spatial

Ini adalah buku untuk yang terkecil, dibekalkan terutamanya dengan ilustrasi. Mereka direka untuk bayi yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di rumah dan belum dapat menangkap dan menghafal gambar dinamik. Marilah kita memberikan contoh yang mudah: seorang kanak-kanak berusia 1-2 tahun di kebun binatang lebih cenderung ketakutan daripada terkesan, anda tidak akan tertarik dengan program televisyen tentang alam liar sama ada, tetapi anda boleh menonton gambar-gambar dengan gajah, beruang, chanterelles dan kelinci selama berjam-jam.

Tugas penerbitan sedemikian adalah untuk membiasakan kanak-kanak dengan objek atau fenomena tertentu di dunia dan tidak ada lagi.

Sebagai tambahan kepada objek, terdapat juga konsep-konsep warna dan bentuk, besar dan kecil, atas dan bawah, dan lain-lain. Buku "Warna buku-buku solar" boleh menjadi contoh yang baik dalam penerbitan sedemikian.

Untuk perkembangan logik

Buku-buku sedemikian secara tradisinya mengandungi tugas-tugas tertentu untuk perkembangan minda - karikatur, menegur. Kebanyakan maklumat mesti dikemukakan dalam bentuk maklumat visual. Dengan umur, produk sedemikian mesti dikemas kini untuk membawa logik kanak-kanak ke peringkat baru. Pembangunan fasa logik dipikirkan dengan baik dalam buku The Great Book of the Hare.

Untuk meningkatkan kemahiran ucapan dan perbendaharaan kata

Agar seorang kanak-kanak belajar bercakap secepat mungkin, dia memerlukan amalan, dan kemudian timbul pertanyaan - apa topik yang dia akan bincangkan.

Psikologi percaya bahawa cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan bantuan sebuah buku gambar yang membina tentang anak yang sama yang hidup dalam kehidupan seorang anak biasa. Topik ini adalah dekat dan difahami oleh kanak-kanak, ia menarik minatnya dan akan menjadi platform ideal untuk memberitahu orang dewasa sesuatu yang baru untuk mereka - mengenai watak utama.

Untuk mengembangkan perbendaharaan kata, pengarang-pengarang buku tersebut sering menambah konsep cerita yang digambarkan bahawa kanak-kanak itu pasti akan bertemu dalam kehidupan seharian dalam kehidupan seharian, tetapi setakat ini tidak digunakan olehnya - misalnya nama-nama pelbagai buah, haiwan, tindakan. Kerja-kerja Sergei Savushkin, khususnya, "Pembantu Ibu" dan "The Bunny Himself", boleh menjadi model.

Dengan tugas dan ujian

Buku pendidikan sedemikian direka untuk kanak-kanak dengan asas-asas tertentu pemikiran dan logik mereka sendiri, kerana mereka memerlukan "umpan balik" yang jelas. Ketidakupayaan untuk membaca masih dibenarkan di sini, tetapi untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun, penerbitan tersebut tidak mungkin berfungsi.

Tugas "buku" yang paling popular untuk kanak-kanak adalah dijahit pewarna / lukisan khusus untuk subjek yang sama dengan cerita dan cerita yang menarik. Sebagai satu lagi tugas alternatif, boleh ada operasi matematik yang mudah, atau ujian yang "menentukan" siapa anak itu dari watak kegemarannya.

Walau bagaimanapun, pandangan sekadar tugas semacam itu kelihatan sederhana memaparkan kanak-kanak walaupun soalan paling mudah dengan tuntutan jawapan yang wajib, tetapi dengan cara yang suka bermain, dapat membuatnya berfikir, dan dengan itu memberikan hasil. Bagi kanak-kanak 1-2 tahun, buku "Sastera" adalah sempurna.

Untuk perkembangan kreatif

Tugas buku untuk pembangunan kreatif adalah arahan beransur-ansur kanak-kanak di jalan kreatifnya dari yang paling mudah hingga yang paling rumit, dengan penjelasan terperinci yang terperinci untuk setiap peringkat. Pertama, ia kelihatan seperti cabaran - sejauh mana saya boleh pergi, kedua, ia benar-benar menyediakan kemunculan kemahiran baru dan pendedahan bakat. Nah mendedahkan faedah bakat kanak-kanak "menarik dengan jari anda" dan "menarik dengan telapak tangan."

Pembelajaran Etika dan Domestik

Pelbagai ini direka untuk kategori usia yang berbeza. Dalam varian untuk yang terkecil, penerbitan sedemikian dalam bentuk yang jelas harus mengajarkan asas-asas tingkah laku dan kesopanan - salam, perpisahan, menyatakan permintaan atau penghargaan, mengatasi penatua dan sebagainya.

Pada usia yang lebih tua, buku ini mungkin menambah ciri-ciri tingkah laku dalam situasi tertentu - dalam bentuk cerita, mungkin terdapat contoh siapa yang perlu memberi laluan kepada pengangkutan awam, bagaimana untuk bertindak dalam situasi ketidakadilan yang jelas.

Pencipta beberapa risalah dari siri "Sekolah Tujuh Kerdil" mencontohkan isu ini.

Kognitif

Cara yang baik untuk menarik minat anak anda dalam pelbagai ilmu adalah ensiklopedia yang digambarkan. Penggunaannya adalah mungkin dalam kategori usia yang berbeza, namun, mereka paling banyak digunakan pada kanak-kanak usia sekolah menengah, yang tidak lagi hanya ingin tahu, tetapi juga mempunyai kemahiran membaca dan pembelajaran yang baik.

Faktor yang menarik adalah gambar yang sama, tetapi sekarang anda perlu memberi tumpuan kepada ketepatan fotografi imej.

Teks itu tidak boleh terlalu banyak, dan ia tidak sepatutnya mengandungi konsep yang terlalu rumit untuk kanak-kanak itu. Subjek adalah pelbagai - geografi, biologi, fizik, ia boleh ditambah dengan bahagian-bahagian kajian ruang dan fenomena paranormal. Pada satu masa, siri ensiklopedia "Saya Tahu Dunia" tersebar luas, yang masih dianggap sangat relevan hari ini.

Buku asal

Terdapat beberapa jenis buku pendidikan, jadi dibezakan dari jumlah yang mereka tidak termasuk dalam kategori yang disebutkan. Hakikatnya ialah mereka membina kanak-kanak di beberapa kawasan sekaligus, dan berbeza dari semua yang lain dengan penampilan ciri mereka.. Kami menyenaraikan pilihan yang paling biasa.

Wimmelbukh, atau buku, "peepers"

Yang kedua adalah terjemahan ringkas yang pertama. Keanehan buku-buku tersebut - dalam gambar-gambar yang jelas dengan terperinci tinggi, tanpa teks sama sekali atau dengan minimumnya, yang membolehkan kebebasan untuk mentafsirkan apa yang mereka lihat - ini dapat ditafsirkan secara berbeza setiap kali. Kekurangan plot tertentu menjadikan kanak-kanak itu menyambung logik dan fantasi, dan kecerahan imej merangsang minat tambahan dan keinginan untuk membincangkan, iaitu, membantu membentuk kemahiran pertuturan.

Buku pendidikan magnetik

Malah, ini bukanlah sebuah buku sebagai permainan papan. Kit ini termasuk satu set magnet dengan imej tertentu yang mesti diletakkan pada medan khas dalam urutan yang betul. Penerbitan sedemikian melatih ingatan, kerana, dengan memberi maklumat tertentu, ia membolehkan anda mengalihkan dan menyulitkan semula magnet secara berkala, menukar tempat untuk memeriksa tahap asimilasi pengetahuan yang diperoleh.

Sebagai contoh buku sedemikian, atlas magnet dengan bendera sering dinamakan, tetapi ini adalah tugas untuk kanak-kanak usia sekolah menengah, dan terdapat analog untuk kanak-kanak yang lebih muda, khususnya, yang berkaitan dengan dunia haiwan.

Dengan pelekat

Buku-buku yang berkembang seperti ini sama dengan titik sebelumnya, tetapi, kerana kesederhanaan yang lebih tinggi membuat pelekat berbanding dengan magnet, ia membolehkan variasi yang lebih besar dalam hal perkara.

Apakah buku dan manual apa yang harus saya pilih?

Pilihan moden bagi buku pendidikan untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur boleh membuat ibu bapa berfikir secara serius tentang penerbitan yang mana untuk memberi keutamaan. Adalah lebih baik untuk mengemudi dengan dua kriteria - terlebih dahulu, mengikut usia dan tahap perkembangan kanak-kanak yang dimaksudkan untuk pembelian itu, kedua, menurut simpati peribadi orang tua atau bahkan pemilik masa depan sendiri, jika dia sudah dapat memilih untuk dirinya sendiri. Walau bagaimanapun, ramai ibu bapa ingin memilih sesuatu yang tinggi dalam kalangan keluarga Rusia, tetapi mereka tidak selalu dibimbing oleh topik itu.

Projek tujuh gnomes, yang menakjubkan dalam skala, menawarkan untuk merangkumi secara literal semua aspek perkembangan kanak-kanak dari kelahiran ke sekolah. Walau bagaimanapun, ini bukan buku yang sedang berkembang, tetapi seluruh perpustakaan. Konsep penerbitan itu disusun sedemikian rupa sehingga setiap tahun kehidupan bayi, 12 manual disediakan, disatukan oleh watak umum watak utama - gnome, yang pada tahap ini akan mengajar bayi. Semuanya bermula dengan yang paling asas - perbezaan warna, dan datang ke ujian untuk persediaan untuk sekolah, dan juga wawasan ringkas mengenai cerita - tentang bagaimana nenek moyang kita hidup. Dengan kata lain, dengan membeli buku pembangunan ini, tiada yang lain dapat dipertimbangkan. Bagi mereka yang masih ragu-ragu, ada berita hebat - di Internet dalam akses percuma anda boleh mencari versi elektronik penerbitan.

Satu alternatif yang baik, tetapi hanya sehingga usia lima tahun, boleh menjadi "Buku Hebat mengenai Hare, atau cerita berguna dan perbualan dalam gambar." Cerita tentang Zaka adalah perkembangan pendidik domestik yang terbaru, di mana pada enam ratus halaman terdapat gambar, tugas, dan banyak maklumat yang berguna. Tidak seperti edisi terdahulu, program ini tidak keluar dengan sia-sia dalam format satu, walaupun sebuah buku yang tebal - pengarang mengesyorkan mengerjakannya secara komprehensif dan sengaja, tidak sesuai untuk menarik topik tertentu dari konteksnya. Tambahan pula buku itu mengandungi cadangan metodologi untuk ibu bapa dan soalan yang boleh ditanya kepada kanak-kanak itu untuk tujuan pemeriksaan dan memperbaiki masa lampau.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Sekiranya ibu sendiri tidak suka terlibat dalam kreativiti, maka membangunkan buku untuk kanak-kanak boleh dilakukan dengan tangan sendiri. Mungkin ia akan mempunyai makna pedagogi yang kurang, tetapi dari segi hadiah yang cerah dan cantik, ia pasti sesuai, dan dengan pendekatan yang seimbang dan terpikirkan dapat bersaing dengan beberapa sampel pasaran.

Buku pendidikan buatan sendiri biasanya dilakukan hanya untuk anak-anak termuda - untuk kanak-kanak lain, ilustrasi terlalu rumit yang dekat dengan foto diperlukan. Sebagai peraturan, buku sedemikian lembut, asasnya adalah kain, dan untuk menghasilkan produk akhir, anda memerlukan kemahiran yang minimum dalam memasak, memotong dan menjahit, serta idea yang pasti. Adapun isipadu - dibimbing oleh maksimum 3 pembalikan dan perlindungan.

Laman-laman dibuat dengan ketat dari kain semulajadi - sutera, merasakan atau kalori, kerana ia benar-benar selamat untuk kanak-kanak. Saiz halaman yang disyorkan adalah kira-kira 20 sentimeter pada setiap sisi, kerana ruang yang cukup untuk menyampaikan maklumat visual dan kanak-kanak akan dapat menutup semuanya tanpa menghilangkan perhatian. Sampul boleh dibuat dari bahan yang sama dengan halaman, setelah sebelumnya dilipat pada separuh.

Aplikasi dan angka watak boleh ditemui di kedai khusus, tetapi dalam kebanyakan kes mereka lebih mudah untuk membuat diri anda. Untuk melakukan ini, gunakan kain atau kadbod yang sama, serta unsur hiasan - manik dan manik, pita dan tali, benang, dan banyak lagi. Appliques boleh dilampirkan pada halaman dengan cara yang berbeza, bergantung kepada sama ada ia harus dikeluarkan atau tidak - mereka boleh dijahit dan dilampirkan dengan butang, butang atau lekat. Jangan teragak-agak untuk menghiasi halaman, sebagai tambahan kepada aplikasi, juga dengan unsur-unsur hiasan murni.

Bagaimana untuk membuat buku pembangunan dengan tangan anda sendiri, lihat lebih lanjut dalam video di bawah.

Menentukan spesifik reka bentuk, membina umur kanak-kanak. Kanak-kanak di bawah umur satu tahun akan menyukai segala-galanya yang cerah, terutamanya jika permohonan itu akan memberi peluang tambahan, seperti menarik kucing dengan kumis, menyengat atau berdering, dan sebagainya. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat permohonan volumetrik dan mengisi, sebagai contoh, dengan pembungkus gula-gula. Bagi kanak-kanak yang berumur lebih dari setahun, akan menjadi lebih baik untuk menghasilkan konsep di mana watak utama yang sama akan berada dalam situasi mengajar yang berbeza.

Bagi perkara ini, anda boleh mulakan dengan perkara yang paling mudah - kajian warna dan bentuk.

Perkara utama ialah kehadiran contoh ilustrasi yang terang, manakala tugas tambahan ibu akan menjelaskan kepada anak bagaimana setiap warna atau bentuk dipanggil. Dalam buku ini, anda boleh menjahit ritsleting atau poket dengan butang - kanak-kanak itu akan berminat, dan pada masa yang sama dia akan mendapat kemahiran praktikal yang berguna.

Dengan bantuan aplikasi komposit yang boleh dilepas dan dilipat, seseorang boleh mempertimbangkan konsep bahagian dan keseluruhan, dan idea awal matematik diberikan dengan bantuan nombor bersebelahan dengan bilangan objek tertentu - manik yang sama.

Berbekalkan fantasi atau idea yang dipinjam, anda boleh mencapai hasil yang benar-benar indah dan berguna.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan