Ciri-ciri teknologi memori dalam mengajar kanak-kanak prasekolah

Kandungannya

Bagi kanak-kanak usia prasekolah, salah satu keutamaan yang paling penting ialah perkembangan ucapan kognitif. Kejayaan pendidikan lanjutannya bergantung kepada tahap yang akan dikuasai oleh anak itu sebelum sekolah. Pada masa ini, di sekolah prasekolah terdapat mnemonik yang digunakan secara aktif untuk kanak-kanak prasekolah.

Artikel ini akan menerangkan intisari sistem ini, kaedah dan tekniknya.

Apa itu?

Teknologi perkembangan ini mendapat namanya dari dewi Yunani purba Mnemosyne, yang dianggap sebagai pelindung memori dan kecerdasan. Bergantung pada kerumitan, latihan ini direka untuk kanak-kanak berusia 3-4 tahun, pra-sekolah, umur sekolah rendah dan menengah.. Pada masa ini, terdapat pengubahsuaian sistem latihan ini yang boleh digunakan untuk orang dewasa.

Mnemoteknologi telah berjaya digunakan untuk pembangunan ucapan, ingatan dan proses kognitif di tadika. Dalam mnemonik terapi pertuturan digunakan untuk mempercepatkan perkembangan ucapan yang koheren pada kanak-kanak, serta untuk melicinkan kecacatannya.

Guru, guru dan pendidik, menggunakan kaedah mnemonik, menyumbang kepada penyelesaian banyak tugas dalam mengajar dan membangunkan kanak-kanak dan pelajar prasekolah:

 • peningkatan kemahiran kawalan kendiri, peningkatan ketekunan dan tahap kepekatan kanak-kanak dalam tugas;
 • perkembangan berkesan proses hafalan, serta perhatian, pemikiran logik dan kemahiran pertuturan;
 • pencapaian ucapan, pembetulan pelbagai kecacatan;
 • kemahiran latihan untuk merumuskan maklumat;
 • perkembangan pemikiran kreatif pada kanak-kanak;
 • belajar kemahiran balas lisan.

Menguasai pelajaran teknik ini di dalam bilik darjah, kanak-kanak prasekolah belajar menghafal puisi dan cerita pendek, serta menyusun ayat mudah dan teks kecil sendiri. Anak-anak bersemangat dalam proses kreatif, berjalan melalui dongeng, berkenalan dengan watak-watak yang terang dalam ilustrasi.

Teknologi ini membolehkan kanak-kanak berminat, jadi pelajaran itu mudah dan menarik untuknya.

Di tadika, kanak-kanak belajar mnemonik, melawat bulatan atau kelas dalam kumpulan persediaan. Selalunya Projek program pendidikan prasekolah termasuk kelas mengikut kaedah dalam semua peringkat umur tadika.

Prinsip dan kaedah mnemonik

Pembelajaran berlaku secara konsisten, yang membolehkan harmoni membangunkan kemampuan kreatif, kognitif dan intelektual kanak-kanak. Di dalam bilik darjah, gambar menarik yang terang digunakan, yang sangat penting untuk kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah. Pada usia ini, kanak-kanak mempunyai pemikiran visual-kiasan, jadi mereka paling ingat apa yang menarik perhatian mereka secara visual.

Selalunya ibu bapa keliru tentang mengapa anak mereka mengingati satu keping komersial atau serpihan kartun dengan hati, tetapi tidak dapat mengingat ayat pendek dari buku yang dibaca dengan kuat kepadanya. Hakikatnya ialah gambar di TV mengaktifkan perhatian sukarela bayi. Oleh kerana itu, dia dapat secara tidak sengaja menumpukan perhatian pada bahan yang dikemukakan dari skrin menggunakan imej yang terang.

Kesan yang sama untuk hafalan dan pengekalan perhatian yang lebih baik semasa kelas boleh dicapai dengan bantuan gambar menarik yang berwarna-warni. Tidak hairanlah mereka disertai dengan hampir semua kesusasteraan kanak-kanak. Ia adalah imej visual yang merupakan asas teknik dan latihan yang digunakan pada pelbagai peringkat teknik.

 • Di peringkat awal, latihan dikuasai menggunakan apa yang dipanggil mnemokvadratov. Tugas-tugas tersebut paling sesuai untuk kanak-kanak usia sekolah rendah. Gambar objek, haiwan, profesion atau fenomena semula jadi ditunjukkan kepada bayi. Tugasnya ialah nama lisan imej pada kad. Selepas kanak-kanak mula yakin menavigasi imej visual dan merumuskan apa yang dilihatnya dalam gambar tanpa kesilapan, guru meneruskan ke peringkat kedua.
 • Langkah seterusnya dari mnemonik adalah jejak dengan imej. Jadual pelbagai panjang menunjukkan urutan perkataan untuk membuat ayat mudah. Buat permulaan, 4-5 gambar sudah mencukupi. Setelah menentukan nama objek atau fenomena yang digambarkan pada mereka, kanak-kanak itu merumuskan frasa itu, secara logik menghubungkan konsep-konsep tersebut. Semasa anda menguasai bilangan lukisan di dalam trek secara beransur-ansur meningkat.
 • Tahap yang paling maju dan sukar bekerja dengan mnemotables.. Ini sudah menjadi blok keseluruhan imej. Pada masa yang sama, lukisan yang berasingan adalah frasa lengkap. Iaitu, sepanjang meja, kanak-kanak perlu membuat cerita pendek dari beberapa ayat.

Pada permulaan perkembangan tahap ini metodologi kanak-kanak prasekolah ditawarkan meja-meja yang sudah siap dengan gambar. Dalam kes kata-kata yang berjaya dari cerita dari gambar, tugas menjadi lebih rumit. Guru mencadangkan bahawa anak-anak itu sendiri harus menulis sejarah ringkas sendiri, yang menggambarkan secara berperingkat peringkat perkembangannya dalam sektor-sektor meja.

Di samping fungsi kognitif, penggunaan teknik itu secara efektif membangunkan imaginasi, kreativiti, kemahiran lukisan dan kemahiran motor halus.

Kaedah Kursus

 • Walaupun seorang kanak-kanak mempunyai petunjuk pembangunan intelektual yang tinggi, seseorang harus bermula dari peringkat pertama, iaitu, dengan mnemokvadratov, apabila mengenali metodologi. Selanjutnya, sebenarnya yakin menguasai kerja dengan tugas-tugas, guru boleh pergi ke trek, dan kemudian ke mnemotables.
 • Gambar-gambar bahan pendidikan harus berwarna dan cerah. Tugas teknik ini adalah untuk menarik perhatian dan minat bayi untuk perkembangan latihan yang berkesan.
 • Tugas harus dilakukan dengan cara yang suka bermain. Jika bayi itu jelas tidak dikonfigurasikan untuk melibatkan diri, jangan paksa dia. Tugas-tugas mnemonik direka bentuk untuk pemikiran kreatif dan kepentingan hidup anak. Jika tidak, tidak akan ada kesan dari pelaksanaan.
 • Pendidik, pendidik dan ahli terapi pertuturan perlu merekod bahan yang dilindungi dan keputusan setiap pelajaran dengan kumpulan atau anak individu.
 • Apabila bekerja dengan bahan yang paling rumit, jadual mnemo, jangan memuatkan kanak-kanak secara berlebihan. Untuk satu kelas, latihan 1-2 cukup.
 • Ia sangat tidak diingini untuk meniru kotak, laluan atau jadual mimik untuk diulang. Ini akan mengurangkan minat kanak-kanak dalam kelas.
 • Ketika bekerja dengan mnemotables, pelajar yang paling berjaya dapat diberi tugas menulis sajak kecil. Untuk ini, adalah perlu untuk membuat blok gambar dari perkataan dan frasa berirama.

Adalah disyorkan untuk menjalankan kelas-kelas di mnemotechnics secara individu atau di mini-kumpulan 2-3 orang.

Latihan untuk kanak-kanak prasekolah

 • Menulis ayat. Kanak-kanak itu ditawarkan trek 3-5 gambar. Pertama, kanak-kanak diminta untuk menamakan apa yang digambarkan pada masing-masing.

Jika kanak-kanak salah mengenal pasti objek atau fenomena, bantu dia dengan soalan-soalan utama.

Selepas itu Apabila bayi telah menentukan apa yang ditunjukkan dalam setiap gambar, dia dijemput untuk membuat cerita kecil dengan barang-barang ini dari satu frasa yang mudah.. Sebagai contoh, imej burung, sarang, kayu. Jawapannya ialah: "Burung membuat sarang di dalam pepohonan." Versi rumit adalah imej fenomena atau konsep abstrak.

 • Untuk memudahkan kanak-kanak menghafal sajak, anda boleh menyusunnya dengannya. Membaca teks itu kepada kanak-kanak itu, mintalah dia menarik apa yang diwakilinya.. Kualiti gambar tidak penting dalam kes ini, ia boleh menjadi skema. Perkara utama adalah bahawa anak itu sendiri mengingati perkataan atau frasa yang ditandai dengan simbol-simbol yang digambarkan.
 • Tugas berikut sesuai untuk perkembangan logik dan fungsi generalisasi. Kanak-kanak itu ditawarkan imej berasingan dari pelbagai kawasan: haiwan, orang, makanan, tumbuh-tumbuhan, dll. Bayi diberi tugas untuk memilih gambar dengan asas tertentu. Sebagai contoh, pilih saja bunga atau hanya boleh dimakan. Kawasan pemilihan yang lebih sempit dan lebih spesifik, semakin kompleks tahap pengekstrakan ciri akan dikuasai.
 • Membuat frasa dan cerita daripada kad individu yang ditawarkan kepada kanak-kanak dalam bentuk bercampur. Sebagai permulaan, anda boleh cuba mengumpulkan urutan tindakan yang jelas dan terkenal kepada kanak-kanak. Sebagai contoh, basuh tangan. Bayi perlu mengatur gambar-gambar bertema dari awal hingga akhir dalam susunan yang betul.
 • Begitu juga kanak itu ditawarkan untuk mengulang cerita dongeng menggunakan adegan dan imej dari kerja yang biasa dengannya. Pada peringkat pertama adalah lebih baik untuk mengambil cerita yang sangat singkat. Tugas pelajar adalah untuk meletakkan imej mengikut peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam kisah dongeng yang diberikan. Pastikan anda meminta anak anda mengulangi apa yang diletakkannya menggunakan kad berwarna.
 • Bacalah ayat kecil kepada kanak-kanak itu dan minta kanak-kanak itu menggambarkannya menggunakan beberapa gambar. kerana dia nampak sesuai. Kemudian shuffle imejnya dan tugasnya memulihkan urutan, dan kemudian ulangi frasa yang dibacakan kepadanya pada permulaan latihan. Kerana meningkatnya kerumitan, anda boleh membaca 3-4 ayat, dan kemudian cerita-cerita kecil.

Video berikut dengan jelas menunjukkan contoh kelas dengan kanak-kanak menggunakan kaedah ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan