Apakah kaedah dan teknik mnemonik yang boleh digunakan ketika mengajar anak-anak?

Kandungannya

Ingatan yang baik pada masa kita adalah salah satu faktor yang paling penting yang memungkinkan untuk membina kerjaya dan mencapai kejayaan dalam mana-mana bidang kehidupan. Tidak semua orang berbakat dengan memori yang baik sejak dilahirkan, namun anda harus melakukan segala yang mungkin untuk meningkatkan keupayaan anda untuk menghafal, dan anda harus bermula pada masa kanak-kanak.

Terdapat juga teknik khas untuk meningkatkan memori, jadi kami akan mempertimbangkan secara terperinci apa yang mnemonik itu.

Apa itu?

Mnemotechnology, juga dikenali sebagai mnemonic, adalah satu set kaedah dan teknik yang membolehkan anda mengubah maklumat yang anda perlukan untuk menghafal imej yang jelas yang disimpan secara kekal dalam memori kerana beberapa siri bersekutu.

Pelajaran sekolah yang sama untuk kanak-kanak biasanya kurang menarik, kerana mereka terlalu sering menghadirkan fakta-fakta kering; jika anda menghidupkan latihan menjadi cerita menarik dengan demonstrasi yang jelas atau bahkan permainan, hasilnya dapat melebihi semua jangkaan yang dapat dibayangkan.

Pengembangan keseluruhan memori, dengan bantuan mnemo, membolehkan untuk mencapai pelbagai kelebihan. Jika anda dimaklumkan tentang maklumat penting dalam bentuk nama, nama atau telefon, dan tidak ada apa-apa untuk menulisnya, terima kasih kepada amalan mnemonik, anda mungkin akan dapat mengingatnya sekurang-kurangnya sehingga anda mencapai pembawa maklumat yang boleh dipercayai.

Bagi pelajar ini adalah "lombong emas", kerana menghafal ayat-ayat atau bersiap-siap untuk peperiksaan kini boleh menjadi lebih cepat., dan keperluan untuk menipu sangat dikurangkan.

Seseorang yang bercakap kepada orang awam tanpa menghiraukan sekeping kertas selalu menghargai lebih banyak perhatian dan perhatian daripada orang yang hanya membaca dari lembaran, kerana untuk penceramah dan guru ini juga merupakan teknik yang sangat berharga.

Kebaikan dan keburukan untuk kanak-kanak

Prinsip menguasai mnemonik untuk pemula boleh didapati untuk sebarang umur, bagaimanapun, secara amnya diterima bahawa adalah yang terbaik untuk memulakan pembelajaran pada usia prasekolah - maka anak dapat menguasai pengetahuan sekolah dan universitas yang akan berguna dalam kehidupan kemudian lebih intensif.

Satu contoh mnemonik yang jelas adalah peribahasa yang terkenal tentang pemburu dan burung sayap, yang membolehkan kanak-kanak mempelajari urutan warna pelangi. Pada masa yang sama, pada masa kanak-kanak teknik ini memberikan peluang maksimum bagi perkembangan kanak-kanak yang pelbagai:

 • apa-apa maklumat yang perlu diingati tanpa sebarang usaha tambahan dan disimpan untuk masa yang lama;
 • di sepanjang jalan, latihan melatih ingatan, membolehkan anda untuk lebih menghafal walaupun apa yang tidak dipakai dalam bentuk yang paling tidak diingini;
 • kerana banyak metafora dan pemikiran bersekutu, perbendaharaan kata kanak-kanak berkembang, sebutan semakin baik, ufuk meluaskan;
 • logik, imaginasi, kemahiran kreatif dan kecerdasan diperbaiki, dari masa ke masa membolehkan anda mengubah apa-apa pengetahuan yang diberikan kepada bentuk mnemotechnical;
 • Kebanyakan teknik membolehkan anda bekerja walaupun di rumah, dan juga sesuai untuk kanak-kanak kurang upaya.

Seperti mana-mana kaedah pengajaran lain, mnemonik untuk kanak-kanak tertentu mungkin berubah menjadi salah, kerana hasilnya tidak akan mencapai tahap yang diharapkan.

Kesalahan biasa semasa membina program adalah seperti berikut:

 • Sekiranya pembelajaran bermula pada usia yang sangat awal, perlu diingatkan bahawa perbendaharaan kata dan cakrawala bayi masih kecil, jadi sesetengah persatuan tidak semudah itu, dan perkara-perkara yang terlalu rumit akan melambatkan pembangunan;
 • mnemonik adalah alat untuk menghafal perkara-perkara yang agak rumit; seseorang tidak boleh menggunakannya untuk membetulkan apa-apa maklumat asas dalam ingatan, kerana pengumpulan yang berlebihan persatuan hanya mengelirukan;
 • Mnemotechnics adalah salah satu cara untuk menghafal maklumat, ia tidak boleh digunakan sepenuhnya dalam apa jua keadaan, jadi anda tidak sepatutnya meninggalkan pembelajaran mekanikal sepenuhnya, kerana ia juga berguna dalam hidup.

Pendidikan oleh kumpulan umur

Menurut majoriti pakar yang mengkaji perkembangan kanak-kanak, Anda boleh memulakan kelas mnemonik pertama dengan kanak-kanak pada usia kira-kira tiga tahun. Pada peringkat ini, kanak-kanak hanya belajar untuk bercakap, kerana perbendaharaan kata beliau masih tidak melampaui skop konsep sehari-hari.

Kini penting untuk mengembangkan perbendaharaan kata beliau, dan untuk ini, konsep-konsep yang perlu dikaji untuknya sepatutnya kurang abstrak.

Oleh itu, setelah mempelajari perkataan "musim gugur", seorang budak lelaki berusia tiga tahun tidak dapat memahami maknanya dan melupakannya sama sekali selama satu tahun, tetapi gambar mudah (disebut mnemo-squares) yang menggambarkan daun kuning atau pohon dengan mahkota yang berwarna kuning akan menjadi persatuan yang jelas yang akan meningkatkan hafalan dan tidak akan membuat kesilapan apabila menentukan masa semasa tahun.

Dengan umur 4-5 tahun Otak kanak-kanak cukup maju untuk pergi ke trek - gambar yang sama, yang dibahagikan kepada tiga atau empat gambar berturut-turut dan menerangkan konsep dari sisi yang berbeza. Oleh itu, trek mungkin secara konsisten menunjukkan pokok kuning, daun kuning dan baji burung terbang. Walaupun semua ini ditunjukkan secara skematik, petunjuk seperti itu membolehkan bayi itu mendapat dari ingatan kenangannya yang sudah dia ketahui, tetapi terlupa sedikit.

Konsep kabur musim luruh menjadi lebih bermakna, kanak-kanak itu bersedia untuk memberikan takrifan seperti kanak-kanak pada musim ini, yang mungkin kelihatan naif dan tidak sepenuhnya tepat, namun ia masih menunjukkan pemahaman yang jelas mengenai apa yang sedang berlaku.

Mengenai dari umur 6 tahun boleh diberikan kepada kanak-kanak untuk belajar mnemotables. Ini adalah trek yang sama, hanya di sini terdapat lebih banyak gambar, mereka boleh masuk dalam dua baris dan sering menyampaikan bukan sahaja satu konsep, tetapi juga cerita keseluruhan, walaupun kecil. Tugas guru di peringkat perkembangan ini adalah untuk melakukan bercerita mengajar apabila seorang anak mengulangi kembali plot buku anak-anak kegemaran atau mengajarkan ayat. Di sini, jumlah maklumat yang diingati sudah cukup ketara, kerana kanak-kanak itu perlu menyambungkan pelbagai penyatuanuntuk memfailkan plot dengan betul. Pada masa yang sama mengamalkan dan cara bercakap, ketepatan persembahan.

Untuk meningkatkan pemikiran bersekutu, rebus juga boleh dihidangkan sebagai meja mnemo, dan kemudian tugas itu boleh menjadi rumit dengan mencadangkan kepada kanak-kanak untuk mencipta cerita sendiri menggunakan jadual sedemikian.

Pada masa akan datang, pictograms tersebut juga boleh berfungsi sebagai manual mengenai keselamatan hidup atau ciri-ciri tingkah laku di tempat yang berbeza. Contoh pembangunan mnemonik dan kegunaannya pada masa dewasa adalah tanda yang sama, serta arahan mengenai beberapa produk, yang dikemukakan dalam bentuk gambar sederhana.

Sebenarnya, dataran mnemo, meniru jalan dan mnemotables adalah kaedah utama mengajar kanak-kanak - hanya penting untuk membina mereka dalam urutan yang betul.

Spesifikasi permohonan

Untuk mnemonik memberikan keputusan yang baik, anda harus mengikuti beberapa peraturan yang mudah. Secara umum, mereka adalah logik, dan anda boleh memikirkannya sendiri, tetapi sekiranya kita sistematiskan mereka untuk mengelakkan kehilangan yang jelas ketika belajar di rumah.

 • Latihan disampaikan dengan konsisten. dari mudah untuk keras. Kebolehan intelektual dan logik kanak-kanak prasekolah agak sederhana, jadi orang tidak boleh mengharapkan dia mula memahami pengetahuan dengan cepat, melompat ke beberapa peringkat. Anda harus selalu bermula dengan mnemokvadratov, walaupun kanak-kanak itu jelas mengecewakan mereka dalam usia - hanya untuk memahami bahawa dari segi pembangunan dia sudah lebih tinggi. Ia tidak boleh dilupakan bahawa beberapa konsep yang diberikan oleh dataran mnemonik boleh menjadi sangat kompleks walaupun untuk orang dewasa, jadi tergesa-gesa tidak sesuai.
 • Mnemonik sangat membantu dalam mempercepatkan hafalan, tetapi keupayaannya juga mempunyai had tertentu. Sukar untuk kanak-kanak prasekolah untuk mengingati banyak maklumat dengan segera oleh itu, secara amnya diterima bahawa elaun harian maksimum adalah dua meja dengan tidak lebih dari sembilan gambar di setiap. Walaupun bayi menunjukkan minat untuk meningkatkan jumlahnya, ia tidak berbaloi - maklumat itu hanya akan ditelan, tetapi ia tidak akan berlarutan.

Sila ambil perhatian bahawa walaupun jumlah ini sedikit terlalu banyak untuk sesetengah kanak-kanak, jadi periksa hasil sebenar dengan jangkaan anda sendiri dan, jika perlu, mengurangkan jumlah yang memihak kepada kecekapan.

 • Titik mnemotechnics adalah untuk menarik, pada mulanya, bukan maklumat yang paling menarik. Dalam kes kanak-kanak prasekolah, kesan ini dicapai dengan bantuan warna-warna terang - maka anak itu sendiri mencapai pengetahuan, cuba memahami maksudnya dan "tidak sengaja" mengingatnya. Untuk hasil yang baik, elakkan imej hitam dan putih atau pucat.
 • Oleh itu, kanak-kanak tidak memahami maksud perkataan "perlu" pembelajaran sepatutnya menyeronokkan untuk mereka. Dalam proses menghafal, minat menghafal memainkan peranan yang besar, dan anak-anak cenderung untuk menyekat diri dari semua yang menakutkan atau tidak menyenangkan pada tahap bawah sedar. Atas sebab ini, persatuan mnemonik harus memberi tumpuan kepada kualiti positif atau sekurang-kurangnya neutral tanpa minima konsep-konsep yang sedang dikaji.
 • Atas sebab di atas, kanak-kanak umur prasekolah seseorang tidak boleh dipaksa belajar di sini dan sekarang, jika dia tidak menunjukkan minat dalam hal ini - ia hanya akan membuat keadaan menjadi lebih teruk. Tonton tindak balas anak-anak: pelajaran harus diteruskan selagi mereka berminat. Pada usia ini, mereka sendiri menentukan tempoh maksimumnya, dan jika bayi telah kehilangan minat atau perhatiannya yang telah menurun, isyarat yang jelas untuk berhenti, walaupun anda telah merancang lebih banyak.
 • Kanak-kanak prasekolah tidak tahu bagaimana untuk menumpukan perhatian untuk masa yang lama pada topik tertentu, tetapi minat mereka mudah dijaga dengan sentiasa memberi sesuatu yang baru. Atas sebab ini, jika anda bercadang untuk memberikan dua mnemotables yang sama setiap hari, pastikan bahawa topik ini adalah berbeza. Sekiranya anda membuat keputusan untuk menyelidiki terlalu mendalam ke salah satu topik ini, anda akan kehilangan minat kanak-kanak dan akan terpaksa menghentikan pelajaran, seperti yang dijelaskan di atas.

Dalam video seterusnya, anda akan menemui beberapa teknik teknologi mnemo untuk mengajar kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan