Bagaimana untuk membangunkan memori dalam kanak-kanak 7-8 tahun

Kandungannya

Sebaik sahaja kanak-kanak pergi ke sekolah, ibu bapa tidak dapat dielakkan menghadapi situasi di mana kanak-kanak menjadi terganggu, terpisah. Dan walaupun dari petang seluruh keluarga diajar puisi yang ditetapkan oleh guru, pada waktu pagi dia hampir tidak dapat mengingat beberapa baris. Dalam pertumbuhan penuh, keluarga dihadapkan dengan persoalan bagaimana untuk meningkatkan ingatan kanak-kanak dan bagaimana untuk membezakan masalah ingatan daripada masalah lain, kebanyakannya psikologi, dan kesunyian ban.

Dalam artikel ini kita akan menerangkan bagaimana untuk mengenang ingatan seorang kanak-kanak dan bagaimana untuk membantunya memperbaikinya.

Ciri zaman

Tanggungjawab baru dan luar biasa jatuh pada anak lelaki atau anak perempuan anda dengan permulaan sekolah: sebelum ini, segala-galanya adalah mudah dan jelas, sekarang mereka menuntut anaknya di sekolah dan di rumah. Dari ini, kebanyakan kanak-kanak jatuh ke dalam tempoh yang sangat lama, yang dipanggil krisis 7 tahun. Mereka takut untuk tidak menjangkakan jangkaan orang yang paling sayang mereka - ibu bapa mereka, dan mereka sudah mulai ketakutan dari rakan-rakan mereka. Sistem saraf menderita ketegangan saraf yang berterusan, kanak-kanak menjadi pelupa dan tidak berpikiran. Kemerosotan ingatan sementara pada usia ini adalah variasi kadar perkembangan.

Tetapi ada lelaki yang belajar mudah dan mudah.

Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai "jurang" dalam ingatan mereka, tetapi mereka lebih cenderung dihubungkan dengan kemalasan kepada satu darjah atau yang lain. Untuk memahami mengapa kanak-kanak terbang ke dalam satu telinga dan terbang keluar dari yang lain, anda perlu berhati-hati menonton kanak-kanak, bercakap dengannya lebih kerap, menuntut lebih kurang dan menolak apa-apa manifestasi kategorisinya.

Kami menjalankan ujian

Anda boleh menyemak keupayaan anda untuk menghafal, menyimpan dan memainkan maklumat. Untuk melakukan ini, terdapat beberapa ujian mudah untuk ingatan:

  • Uji Luria. Kaedah penyelidikan ini akan menunjukkan betapa ingatan seorang kanak-kanak dikembangkan, ia adalah elemen yang paling penting dalam proses pembelajaran. Lakukan ujian dalam suasana yang santai, sebaiknya di dalam bilik yang tenang, supaya kanak-kanak tidak mengalih perhatian. Mintalah kanak-kanak itu duduk dan cuba mengingat kata-kata. Panggil tanpa tergesa-gesa yang tidak perlu (dengan jeda 2-3 saat) sepuluh perkataan yang diketahui kanak-kanak dengan baik, tetapi mereka tidak seharusnya bersambung secara logik. Contohnya: kucing, sekolah, sudu, ayunan, hutan, jem, kereta, laut, susu, gajah.

Mintalah kanak-kanak itu untuk mengeluarkan semula perkataan yang dia ingat dan tandakan di atas kertas berapa banyak perkataan dan yang dia ingat dengan serta-merta.

Kemudian ulangi siri kata-kata dan memberi percubaan kedua, ia akan memberi peluang untuk memahami kata-kata apa yang kanak-kanak itu "tetap" di kepala di tempat kedua. Terima kasih dan tunda ujian untuk kemudian. Selepas satu setengah jam, minta kanak-kanak itu mengingat kata-kata yang anda panggil, jadi ia akan menjadi jelas keadaan keupayaan untuk menghasilkan semula maklumat baru (hendal ditunda).

Jika kanak-kanak itu mengingati kata-kata 3-4 pada pendekatan pertama, ini menunjukkan kemampuan normal untuk menghafal. Dalam percubaan kedua, seorang kanak-kanak dengan ingatan biasa perlu menghasilkan sekurang-kurangnya 6-7 perkataan. Satu jam kemudian, kanak-kanak mesti ingat sekurang-kurangnya 6 perkataan. Dengan kebolehan menghafal yang tinggi, kanak-kanak selepas percubaan kedua boleh menamakan dari 8-10 perkataan, dan dengan petunjuk rendah - dari 0 hingga 2.

  • Ujian Smirnitskoy. Ujian ini akan menilai keadaan memori visual, yang penting untuk dikaji. Letakkan 10 gambar di hadapan kanak-kanak dengan pelbagai objek (bola, strawberi, belon, dan lain-lain), beri dia dua minit untuk melihat dengan teliti seluruh baris, dan kemudian minta dia untuk menolak dan mengeluarkan 1-2 atau tiga kad.Minta kanak-kanak menjawab apa yang hilang. Sekiranya dia berjaya pada percubaan pertama, maka segala-galanya adalah teratur, tetapi jika pada percubaan kelima kanak-kanak itu sukar untuk mengatakan kad yang hilang, ini adalah tanda yang agak membimbangkan.
  • Uji untuk memeriksa memori jangka panjang. Untuk kajian ini, anda boleh menggunakan kad yang sama dengan imej objek yang biasa dengan kanak-kanak. Letakkannya berturut-turut, dan kemudian tunjukkan kepada mereka satu persatu dan panggil apa yang ditunjukkan di sana. Kemudian kad dikeluarkan dan kanak-kanak diminta untuk menyenaraikan semua 10 perkataan yang telah diucapkan. Kemudian kembali kepada ini dalam satu setengah jam dan minta untuk mengingati apa yang digambarkan pada kad dan perkataan yang anda panggil. Hasilnya dinilai seperti berikut: biasanya, kanak-kanak mengingat sehingga 7 kata-kata apabila dia mula-mula melihat dan mendengar. Selepas satu setengah jam, dia harus ingat sekurang-kurangnya 5-6 daripadanya.

Bagaimana untuk meningkatkan ingatan?

Sekiranya hasil ujian memuaskan sedikit anda, sudah tiba masanya untuk meningkatkan ingatan dan perhatian anak anda. Untuk melakukan ini, terdapat beberapa teknik "rumah" sederhana yang akan membantu kanak-kanak dalam masa satu setengah bulan menghafal bahan mudah dan cepat, dan menghasilkan semula melalui masa dengan ketepatan yang besar.

Buatlah peraturan setiap hari untuk bertanya bagaimana kesnya.

Biarkan dia bercakap tentang hari sekolahnya dengan butir-butir yang paling terperinci, sehingga warna elastik pada rambut jirannya di atas meja. Bacalah dengannya, sering bertanya soalan-soalan yang menjelaskan tentang kandungan buku. Rekod kanak-kanak di bahagian sukan, pastikan dia berjalan cukup dan menghembuskan udara segar.

Latihan dan permainan berkesan

  • "Perjalanan ke Afrika." Anda boleh memainkan permainan ini pada waktu petang, walaupun pada waktu makan malam keluarga atau dalam perjalanan ke sekolah. Anda bermula dan berkata: "Saya pergi ke Afrika dan melihat seekor gajah di sana!" Tugas kanak-kanak itu adalah untuk mengulangi nama binatang anda dan menambah yang baru ("Saya pergi ke Afrika dan melihat gajah dan monyet di sana!" monyet dan burung unta "). Sekiranya panjang rantai sebelum kesilapan pertama adalah 20-25 perkataan.
  • "Detektif Sherlock Holmes." Anda boleh memainkan permainan ini semasa berjalan, di jalan raya dan di dapur sendiri. Namakan objek yang ada di bidang pandangan persegi anda (kotak untuk bijirin). Kanak-kanak merebut "baton" dan memanggil objek persegi kedua di dapur anda (bingkai foto). Kemudian giliran anda, dan kemudian - sekali lagi perkataan itu kepada kanak-kanak itu. Sebaik sahaja anda mengambil semua objek persegi di dalam bilik bersama, minta kanak-kanak itu menutup matanya dan sembunyikan salah seorang dari mereka. Tugas kanak-kanak adalah untuk mencari kerugian.
  • "Perbezaan besar." Tawarkan kanak-kanak dua gambar yang sama yang dibuang hanya sedikit (seperti boleh didapati di Internet dan dicetak). Tanya dia untuk masa yang diberikan (untuk 5 minit, sebagai contoh) untuk mencari semua perbezaan. Latihan sentiasa rumit, kanak-kanak ditawarkan gambar yang lebih rumit, dan masa untuk mencari perbezaan diberikan kurang dan kurang.
  • "Apa rupanya?" Tujuan latihan ini adalah untuk mengajar kanak-kanak untuk menghafal persatuan. Beri dia perkataan yang tidak dikenali, sebagai contoh, "pengundi". Mintalah mereka untuk berfikir apa yang boleh bermakna, biarkan anak lelaki atau perempuan nama semua persatuan mereka, dan hanya kemudian, beritahu kami, sebenarnya, adalah orang-orang yang akan mengundi. Semakin banyak persatuan kanak-kanak itu muncul, lebih cenderung dalam 2-3 hari dia akan memberitahu makna perkataan yang betul.

Petua

Jangan paksa kanak-kanak itu terlibat latihan pembangunan dengan kekerasan - ini akan menyebabkan penolakan berterusan dari chad. Lebih baik jika kanak-kanak merawatnya seperti permainan.

Pastikan bahawa tempoh kelas tidak melebihi 15-20 minit.

Para pelajar yang lebih muda dengan cepat menjadi letih, dan ini perlu diambil kira.

Tambah makanan yang mengandungi Omega-3 dan Omega-6 untuk diet anak-anak, telah terbukti bahawa bahan ini meningkatkan ingatan. Produk ini termasuk walnut, ikan laut, coklat, minyak zaitun, sayur-sayuran segar.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai bagaimana untuk membangunkan ingatan kanak-kanak berusia 7-8 tahun dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan