Perkembangan ingatan pada kanak-kanak usia prasekolah

Kandungannya

Memori adalah salah satu proses mental yang diperlukan, tanpa perkembangan intelektual kanak-kanak itu mustahil. Masa yang mencukupi mesti diberikan kepada perkembangannya pada usia prasekolah. Ia dengan bantuannya bahawa bayi akan dapat menerima pengetahuan baru, mengetahui dunia atau belajar di sekolah, memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukannya. Dalam kelas pembangunan ingatan, anda akan mengajar kanak-kanak bagaimana menghafal, menyelamatkan dan membiak maklumat menggunakan senaman dan permainan yang mudah.

Ciri khas

Bagi kanak-kanak prasekolah, hafalan maklumat mekanikal adalah ciri, tanpa refleksi. Tugas orang dewasa adalah untuk mengajar anak untuk melakukan ini secara sedar, secara logik menafsirkan pengetahuan baru. Hafalan sukarela dan penghasilan semula maklumat harus secara beransur-ansur disampaikan kepada orang yang sadar.

Pada tahun pertama kehidupan bayi, memori motor berkembang, yang dinyatakan dalam refleks yang disediakan.

A crumb dapat menghafal pergerakan dan tindakan. Ini sangat baik jika mereka disertai dengan emosi (atau jika dia memahami hasil tindakan ini). Kanak-kanak belajar duduk, berdiri, merangkak, mengambil apa-apa objek dengan tangannya dan banyak lagi.

Ingatan kiasan berkembang sehingga dua tahun. Karapuz mengiktiraf saudara dan sahabat, bau, rasa, suara. Pada usia ini, terdapat perkembangan aktif sistem saraf bayi, meningkatkan jumlah maklumat. Pada usia 3 tahun, pemikiran logik aktif berkembang, perbendaharaan kata berkembang. Anda sudah boleh bercakap mengenai kemunculan ingatan lisan-logik.

Sehingga kira-kira 4 tahun, memori mekanik telah dibangunkan. Ia dicirikan dengan mengingati bahawa kanak-kanak melakukan apa-apa tindakan. Sekiranya ibu bapa mahukan anak pada usia ini untuk lebih mengingati beberapa maklumat, anda perlu memikat dan menarik minatnya. Hasilnya dalam hal ini akan jauh lebih baik.

Dari umur 5 tahun kita sudah boleh bercakap tentang perkembangan memori sewenang-wenangnya. Ia adalah semasa zaman ini bahawa kanak-kanak sudah boleh menggunakan teknik khas untuk menghafal maklumat yang lebih baik.

Jenis ingatan

Bergantung pada berapa lama maklumat itu disimpan, pada objek yang diingati, pada tahap peraturan volyar, memori dikelaskan secara berbeza.

Istilah hafalan adalah jenis berikut:

 • Jangka pendek - dalam kes ini, maklumat itu diingat dengan mudah, tetapi kemudian dilupakan.
 • Jangka panjang - bahan boleh diterbitkan semula walaupun selepas waktu yang lama.

Hafalan Objek memancarkan:

 • Visual - apabila gambar itu diingati (orang, keadaan di sekeliling dan sebagainya).
 • Mendengar - hafalan apa yang didengar.
 • Motor (motor). Ia dicirikan dengan menghafal pelbagai pergerakan - bergantung kepada keadaan: tarian, merangkak bayi, bekerja dengan alat makan.
 • Emosi. Jika kanak-kanak mempunyai lengannya dibakar dengan besi, maka dia tidak akan lagi mendekatinya, emosi ini jauh lebih baik daripada apa-apa larangan orang tua akan membantu mempelajari peraturan.
 • Rasa - menghafal selera.
 • Olfactory - memori untuk bau yang berbeza.
 • Taktil (sentuhan) - remah-remah mengingati perasaan apabila menyentuh pelbagai objek.

Semua jenis memori ini boleh digabungkan menjadi satu - ingatan kiasan.

Logik-logikal - keupayaan untuk menghafal kata-kata, muncul selari dengan perkembangan ucapan.

Kaedah pembelajaran dibezakan:

 • Mekanikal - dengan pandangan ini, makna bahan yang diingati hilang, hanya sesuatu yang konkrit dipelajari. Jika kata-kata ini adalah susunan di mana ia dicadangkan. Jika ini adalah tindakan, maka ia adalah dalam urutan di mana mereka diulang. Ingatan semacam ini amat memerlukan apabila menghafal kata-kata asing, rakaman dan sebutan mereka, belajar tarian.
 • Logik - adalah penting untuk menghafal makna hafalan. Bahan yang perlu diingat adalah tertakluk kepada analisis yang teliti, dibahagikan kepada bahagian-bahagian semantik. Idea utama masing-masing dan hubungan antara mereka ditentukan. Dengan bantuan semua teknik ini, perkara yang paling penting dalam teks diserlahkan dan diingati, intinya.

Tahap regulasi volatsi mengeluarkan:

 • ingatan sewenang-wenangnya - untuk menghafal bahan yang diperlukan yang anda perlukan untuk membuat usaha;
 • secara sukarela - tiada usaha diperlukan, semuanya dikenang dengan sendirinya.

Permainan dan latihan yang disyorkan

Terdapat beberapa latihan yang berkesan tetapi berkesan.

"Apa yang salah?"

5-6 item dibentangkan di atas meja di hadapan bayi, dan dia ditawarkan masa untuk menghafal mereka. Selepas itu, serbuk itu harus berpaling dari meja, dan penyampai pada masa ini menukar sepasang mainan atau membersihkan 1-2. Tugas kanak-kanak dalam permainan adalah untuk memulihkan urutan yang betul atau memberitahu tentang apa yang hilang dari meja. Tepat permainan yang sama boleh dimainkan dengan gambar subjek.

"Ingat apa yang berlaku"

Latihan mengatasi latihan dengan memori jangka panjang. Mintalah anak anda untuk mengingati dan berkongsi apa yang berlaku semalam. Biarkan dia menceritakan segala-galanya dalam detail yang mungkin.

Permainan "Nama"

Anda boleh memainkan permainan ini apabila anda berada dalam barisan, dalam perjalanan ke kedai, pada bila-bila masa - jika ada keperluan untuk mengambil kanak-kanak dengan sesuatu supaya ia bertindak dengan senyap. Mintalah dia menamakan 5 nama anak laki-laki itu, maka lima nama gadis itu, kemudian permainan terus dalam urutan yang sama. Pada mulanya, bayi akan memanggil nama orang yang paling dekat dengannya, kemudian kawan dan kenalan, tetapi selepas itu dia akan mula mengingat nama-nama yang pernah dia dengar.

Lidah lidah

Pembelajaran mereka membantu bukan sahaja untuk membangunkan ucapan anak prasekolah, tetapi juga untuk melatih ingatan. Perhatikan hakikat bahawa ini sepatutnya "dengan cara" - dalam permainan, dengan minit percuma. Anda boleh menawarkan anak anda untuk mengatur persaingan, yang lebih baik menangani tugas ini. Dalam kes ini, pemenang mestilah mendapat pujian atau hadiah yang tidak penting. Mintalah serbuk untuk mengulangi patter selepas anda, dan keesokan harinya hendaklah dia mengingatnya.

Permainan "Perkataan"

Terdapat dua varian permainan.

 1. Biarkan anak itu memberitahu anda apa-apa huruf abjad. Kini mula bergilir memanggil perkataan itu ke surat ini.
 2. Tanya bayi itu untuk menamakan perkataan.. Kemudian anda perlu menamakan perkataan yang bermula dengan huruf terakhir yang sebelumnya. Permainan ini sangat mirip dengan permainan "Cities" yang terkenal.

"Jalan ke rumah"

Apabila anda berjalan jauh dari rumah anda semasa berjalan dengan bayi, anda boleh menawarkan kepadanya latihan ini - biarkan dia menunjukkan jalan pulang. Sememangnya, anda dengan ketat mengawal proses ini. Dalam perjalanan, perhatikan perkara-perkara kecil yang boleh sangat berguna apabila mencari jalan: tanda-tanda kedai, pokok-pokok yang luar biasa, rumah yang kelihatan. Kemudian pada masa akan datang dia akan cuba melakukan segala-galanya sendiri.

Herbarium

Keluar di jalan dengan bayi, anda boleh mengumpul daun dan bunga yang berbeza, sebutan pada masa yang sama nama setiap tumbuhan. Di rumah, lipat daun ini ke dalam album dan kering. Selepas beberapa ketika, anda boleh meneliti dan meminta kanak-kanak untuk mengingati apa tumbuhan ini dipanggil. Kemudian anda boleh menggunakannya dalam kraftangan.

"Nama pasangan"

Latihan ini membantu dalam memori bersekutu (semantik) latihan.Beritahu anak anda beberapa perkataan yang berkaitan dengan makna: panas dan musim panas, sup dan makan tengah hari. Mulakan dengan 5-6 pasang. Beritahu mereka dengan jelas. Kemudian tanyakan kepada orang yang remeh untuk mengulang perkataan kedua dalam pasangan, memanggilnya yang pertama. Secara beransur-ansur, tugas itu boleh menjadi rumit dengan menawarkan lebih banyak pasangan.

"Ulangi selepas saya"

Namakan kanak-kanak prasekolah 10 perkataan yang tidak berkaitan dengan makna. Dan kini biarlah dia cuba mengingati kata-kata yang anda katakan. Latihan ini dengan sempurna melatih memori pendengaran.

Retretings

Ajar anak anda untuk mengulang kerja yang dibacanya, kartun yang dilihatnya, cerita yang dia dengar. Sebelum tidur, minta memberitahu anda mengenai peristiwa menarik hari ini. Latihan ini adalah latihan yang baik untuk perkembangan memori.

"Ingat dan lukis"

Beri bayi anda 1 minit untuk melihat gambar. Dia harus cuba mengingatnya. Selepas ini, gambar itu ditutup dan kanak-kanak itu dijemput untuk menariknya, mengeluarkan semua butir-butir yang secepat mungkin.

Petua

Cara memajukan memori anda dipengaruhi oleh banyak faktor. Antaranya - makanan, rutin harian, gaya hidup anak anda, aktiviti fizikal, masa yang digunakan bersama ibu bapa mereka. Cadangan berguna:

 • Cuba tolak penggunaan manis dan tepung. Gantikan dengan makanan sihat: pelbagai jenis kacang, bijirin, keju keras, pelbagai sayur-sayuran, biji. Ia sangat berguna untuk makan ikan berlemak, sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri, hati, daging putih.
 • Perhatikan rejimen harian.
 • Kanak-kanak perlu menghabiskan sekurang-kurangnya 2-3 jam di udara segar., adalah perlu untuk pengayaan sel-sel otak dengan oksigen.
 • Pastikan bayi tidur pada waktu, walaupun dia tidak mahu. Dengan melakukan ini setiap hari pada masa yang sama, anda mengajar kanak-kanak, dan secara beransur-ansur semua masalah dengan peletakan akan hilang. Tidur siang juga wajar.
 • Pastikan anak itu aktif secara fizikal. Ini boleh menjadi permainan luaran dengan rakan-rakan, bermain sukan, menari, berbasikal, skating atau ski. Cuba tolak masa yang mereka habiskan bermain permainan komputer atau menonton TV.

Keupayaan bayi untuk menghafal sangat bergantung kepada berapa banyak masa yang ditanggung oleh ibu bapanya kepadanya. Main dengannya dalam permainan pendidikan, membaca buku, belajar sajak, berikan dia seberapa banyak mungkin yang baru dan menarik, menarik dan menyanyikan lagu-lagu. Semua ini akan menyumbang kepada perkembangan memori.

Kaedah permainan untuk perkembangan memori kanak-kanak boleh dilihat dalam video ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan