Latihan pendidikan untuk kanak-kanak 7 tahun

Kandungannya

Setiap kanak-kanak, semakin tua, belajar lebih banyak dan lebih baru dan menarik. Pada usia 7-8, kanak-kanak, sebagai peraturan, memulakan kehidupan sekolah. Pada usia ini, mereka sudah tahu dan dapat melakukan banyak perkara, mereka dapat belajar untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, identiti serbuk matang masih dibentuk.

Dewasa perlu menetapkan hala tuju yang tepat untuk perkembangan anak mereka. Matlamat utama ibu bapa dalam tempoh tersebut adalah untuk membantu anak menyesuaikan diri di sekolah, untuk membangunkan proses mental asas, seperti ingatan, perhatian, berfikir, ucapan, imaginasi, serta kemahiran motor yang baik dan ketekunan. Pelbagai latihan perkembangan untuk kanak-kanak berumur 7 tahun akan membantu mengatasi masalah ini di rumah.

Petua untuk menganjurkan kelas

Sekiranya tiba-tiba, atas pelbagai sebab, keluarga tidak mempunyai peluang untuk menghadiri pelbagai aktiviti pembangunan tambahan dengan anak itu, maka ibu bapa dapat bekerja dengan anak di rumah sendiri.

Apabila seorang ibu bekerja dengan bayinya, tidak hanya menjelaskan tugas yang diperlukan kepadanya dan memeriksa keputusannya kemudian, tetapi tinggal di sebelahnya semasa pelajaran, membantu dalam momen yang sukar, memuji dia untuk kejayaannya, menyokong dia dalam kegagalan dan dengan sabar menerangkan bahan yang sukar untuk anak itu. Bayi mula berusaha keras. Oleh itu, hasil kelas akan lebih tinggi, dia akan mempelajari lebih banyak maklumat.

Pada usia 7 tahun, kanak-kanak masih dikuasai oleh aktiviti permainan, yang, dengan permulaan kehidupan sekolah, secara beransur-ansur digantikan dengan pembelajaran. Jika ibu bapa yang berurusan dengan kanak-kanak mengambil kira faktor penting ini dan menggunakan permainan dalam pelajarannya, maka akan lebih mudah untuk menarik perhatian bayi. Dan jika bayi itu berminat, maka pengetahuan yang dia terima pada saat ini akan diingat lebih lama dan penuh.

Gunakan dalam amalan sebanyak mungkin aktiviti praktikal. Sebagai contoh, anda boleh memasak makan malam bersama anak anda. Dalam proses kerja ini, anda akan memberi pengetahuan anak anda mengenai alat makan apa yang ada dan apa yang dimaksudkan untuknya, ramuan apa yang akan digunakan, memberitahu tentang peraturan keselamatan di dapur.

Jika boleh, biarkan remah-remah menunjukkan imaginasi mereka. Pengetahuan yang baik mengenai peraturan etika apabila menghidangkan masakan di atas meja.

Pada usia 7-8 tahun, kanak-kanak suka bermain dalam kumpulan. Masa ini sangat penting dalam organisasi pelajaran. Syarikat boleh membuat anak bukan sahaja rakan sebaya, tetapi juga ibu bapa. Anda boleh menganjurkan pertunjukan dongeng untuk datuk dan nenek menggunakan teater jari.

Anda boleh membuat cerita dongeng anda sendiri bersama dengan bayi, membuat pakaian dan atribut yang diperlukan dari cara improvisasi dan menunjukkan kepada ayah anda. Ini semua membantu membangunkan imaginasi, fantasi, kreativiti. Juga dalam kalangan keluarga anda boleh mengatur persaingan untuk menyelesaikan masalah logik, membuat gambar dari teka-teki, bersama-sama menyelesaikan teka-teki silang, membina angka dari pereka. Dalam aktiviti sedemikian, hasil bayi boleh jauh lebih tinggi daripada ibu bapanya.

Komputer ini akan membantu mempelbagaikan kelas, tetapi ia adalah berbaloi untuk membincangkan dengan segera dengan kanak-kanak masa yang boleh dibelanjakan dengannya. Anda boleh menggunakannya untuk melihat filem pendidikan, menyelesaikan teka-teki dalam talian.

Sebagai ujian pengetahuan yang diperoleh, anda boleh menawarkan anak anda penyelesaian kepada ujian arah yang berbeza.Program sedemikian secara automatik menyediakan analisis menyeluruh yang membantu orang dewasa mengenal pasti jurang dalam pengetahuan. Kanak-kanak seperti kelas ini sangat banyak.

Latihan untuk pembangunan pemikiran logik

 • Permainan "Pemikiran membaca". Seorang dewasa atau anak secara mental membuat kata. Pesanan mesti meneka perkataan yang dibuat dengan bantuan soalan utama yang hanya boleh dijawab dengan "Ya" atau "Tidak".
 • Permainan "Rhymes". Dengan perkataan yang dicipta, anda perlu memanggil kata-kata beriringan. Pemenang adalah orang yang memanggil perkataan terakhir. Sebagai contoh, perkataan "bayi" perkataan berima akan "kasar, reed, diam". Semasa permainan ini, sebagai tambahan kepada pemikiran logik, perbendaharaan kata aktif dan pasif dari serbuk berkembang dengan baik.
 • Permainan "Selesaikan perkataan." Peserta pertama membuat kata dan menulis surat yang mana ia bermula. Peserta berikut menulis huruf satu demi satu sebelum atau selepas, cuba meneka apa yang dimaksudkan oleh pemula oleh perkataan tersebut. Permainan ini berterusan sehingga setiap kebolehan peserta untuk menulis perkataan dari huruf bertulis telah habis. Selepas itu, pemula memberitahu setiap orang apa perkataan yang asalnya difikirkannya.
 • Permainan "Cari yang berlebihan." Variasi permainan yang boleh anda fikirkan ramai. Anda boleh menggunakan hampir semuanya di dalam rumah untuknya. Sebagai alternatif, anda boleh meletakkan 5-7 sayur-sayuran di hadapan kanak-kanak, berikan dia masa untuk memeriksa mereka dan minta dia berpaling. Pada masa ini, anda perlu menambah beberapa buah. Selepas bayi berpaling, dia harus memberitahu tentang apa yang telah berubah, apa yang diperlukan dan mengapa.
 • Permainan "Kumpulkan cerita." Permainan ini memerlukan satu siri gambar, di mana kanak-kanak perlu membuat cerita secara berperingkat-peringkat. Dewasa meletakkan mereka di hadapan bayi secara rawak. Tugas kanak-kanak itu adalah untuk memulihkan urutan imej dalam makna dan membuat cerita. Adalah perlu untuk memastikan bahawa kanak-kanak mengucapkan ayat sepenuhnya, jangan kehilangan benang sejarah semantik.
 • Permainan "Buat tawaran". Kanak-kanak dijemput untuk membuat hukuman perkataan yang dicampur bersama.
 • Menyelesaikan teka-teki silang kata kanak-kanak, bermain Sudoku untuk Kanak-kanak Bantuan yang sangat baik untuk membangunkan pemikiran logik dan keupayaan untuk menjawab soalan yang tidak standard.
 • Permainan "Cari perbezaan." Kanak-kanak itu ditawarkan untuk mencari 10 perbezaan dalam dua gambar. Permainan ini boleh diadakan sebagai persaingan, jika terdapat dua pasang gambar. Tugas pemain dalam versi ini adalah untuk mencari semua perbezaan secepat mungkin.
 • Sempurna mengatasi dengan perkembangan teka-teki logik. Di samping itu, permainan ini membantu untuk membangunkan ketekunan, perhatian dan kemahiran motor halus.
 • Melewati labirin sangat menarik untuk kanak-kanak. Permainan ini boleh ditawarkan sebagai desktop dan dalam talian. Kanak-kanak akan membawa wira sepanjang laluan terikat dengan semangat, membantu dia sampai ke garisan penamat.
 • Permainan tag poket.

Kelas untuk perkembangan ingatan

 • Perbualan dengan seorang kanak-kanak tentang bagaimana hari beliau pergi. Perbualan seperti itu pada waktu petang akan membantu bukan sahaja untuk memberinya masa, yang sering kali ibu bapa tidak cukup pada siang hari, tetapi juga untuk membina ingatan dan pertuturan. Mintalah bayi memberitahu semua perkara dalam butir-butir terkecil, tanya soalan utama, tentukan butiran kecil (apa warna bola, baju t-shirt dari teman / teman wanita, dan sebagainya). Pada mulanya, kanak-kanak bercakap dengan keliru, secara tidak sengaja, tetapi secara beransur-ansur cerita menjadi lebih lengkap, kalimat dibina dengan betul, anak itu sendiri mula mengingati perkara-perkara kecil, semua butiran dan butir-butirnya.
 • Membaca buku dan menghafal puisi. Jika kanak-kanak itu masih sukar untuk membaca sendiri, maka lakukannya. Tanya dia untuk menceritakan semula apa yang anda baca, nyatakan pendapat anda mengenai apa yang anda baca. Cuba untuk menanamkan cinta membaca. Jika, bagaimanapun, ia tidak berhasil, maka membuat peraturan untuk membaca beberapa halaman setiap hari, diikuti dengan perbincangan. Menghafal sekurang-kurangnya satu quatrain setiap hari.Selain hakikat bahawa anda akan membangunkan ingatan ini, anda akan menyumbang kepada pengembangan perbendaharaan kata aktif dan pasif anak anda, perkembangan ucapannya.
 • Permainan "kata-kata." Mintalah kanak-kanak itu menghafal kata-kata yang akan dipanggilnya. Kemudian katakan 10 perkataan, anda boleh bergantung pada subjek tertentu (sayur-sayuran, buah-buahan, haiwan dalam negeri dan liar, unggas). Tugas serbuk untuk mengingat dan ulangi jumlah perkataan yang paling banyak yang anda panggil. Jika kanak-kanak berusia tujuh tahun boleh mengulangi 5 perkataan selepas anda, dianggap bahawa dia mempunyai jangka pendek yang baik ingatan, 7-8 perkataan ini menunjukkan perkembangan memori jangka panjang yang baik.
 • Permainan dengan gambar. Dari 5 hingga 10 gambar dipaparkan di hadapan kanak-kanak. Selepas bayi itu telah dipertimbangkan dan dikenang dengan teliti, dia perlu berpaling. Pada masa ini, anda boleh mengeluarkan 1-2 gambar atau mengaturnya dalam urutan yang berbeza. Tugas bayi adalah untuk menamakan sebarang gambar yang hilang atau memulihkan urutan yang sebelumnya.
 • "Gambar berpasangan." Untuk permainan ini, ambil beberapa pasang gambar dengan saiz yang sama dan sebaliknya. Kesemua mereka bercampur-campur dan dibentangkan di atas gambar meja. Pemain mesti secara bergantian membuka sepasang gambar dan tunjukkan kepada orang lain. Jika sepasang dibuka, pemain mengambilnya sendiri. Jika imej yang tidak berpasangan dibuka, ia dibalikkan dan dimasukkan ke tempat, dan gilirannya diserahkan kepada pemain seterusnya. Pemenangnya adalah orang yang dapat mengumpul jumlah gambar yang paling berpasangan.
 • Tanyakan anak anda dengan teliti mempertimbangkan apa-apa corak. Selepas itu, putuskannya dan minta dia memberitahu atau menulis pada helaian terperinci yang teringat apa yang dia ingat. Kemudian tunjukkan gambar sekali lagi dan periksa sama ada ia betul.
 • Kaedah persatuan Ia membantu untuk mengingati maklumat yang dibentangkan dalam keadaan huru huru-hara. Ajar anak anda untuk menggunakannya. Untuk melakukan ini, tawarkan anak itu untuk menamakan persatuan dengan perkataan atau membantunya dengan ini. Persatuan boleh menjadi sangat berbeza, tidak masuk akal, biasa kepada semua orang, atau hanya difahami oleh anak anda dan anda. Dengan latihan ini, anda akan membantu dia membina hubungan antara apa yang anda perlu ingat dan apa yang dia sudah tahu dan memahami.
 • Belajar bermain alat muzik belajar bahasa asing, belajar menari - semua ini bukan sahaja bermanfaat, tetapi juga memberikan bantuan yang besar dalam perkembangan kanak-kanak.

Untuk perkembangan penjagaan

Ujian pembetulan

Latihan ini sangat membantu untuk menangani perkembangan penjagaan bayi anda. Intipati ini terletak pada kenyataan bahawa remah itu ditawarkan sehelai kertas dengan teks yang dicetak di atasnya. Tugasnya ialah menyebarkan satu huruf yang dikandung oleh orang dewasa.

Secara beransur-ansur, anda boleh merumitkan tugas dengan menambah tindakan lain, sebagai contoh, menyebarkan satu huruf dan menggariskan yang kedua. Jika kanak-kanak itu belum mengenali huruf, maka anda boleh menggantikannya dengan mana-mana aksara.

Tugas yang sama boleh dibuat lebih keras dengan meminta setiap watak untuk meletakkan watak tertentu.

Spies

Bermain dengan bayi di mata-mata. Untuk melakukan ini, fikirkan cipher khusus untuk setiap huruf atau nombor - suatu petunjuk. Dan kemudian hantar mesej rahsia, yang mesti diuraikannya.

Carian untuk yang hilang

Dalam latihan ini, kanak-kanak itu ditawarkan satu set huruf di sekeping kertas, di antaranya dia mesti mencari kata-kata mengenai subjek tertentu. Sebagai contoh, iodolukvraloshkroalmorkovchioriavoyyloldvoamroarkpustadshvvffomidoryryam. Antara huruf ini, bayi mesti mencari nama-nama sayuran dan menyeberangnya.

Tugas yang sama boleh dilakukan dengan nombor. Dalam kes ini, antara satu set digit, serbuk itu perlu mencari beberapa nombor tertentu. Bagi kanak-kanak yang tidak biasa dengan nombor dan huruf, tugas ini boleh ditawarkan dengan simbol yang berlainan. Di sini kanak-kanak perlu mencari beberapa gabungan watak tertentu.

Teater

Untuk tugas ini anda perlu mengambil beberapa puisi mudah dengan satu atau lebih perkataan yang sering diulang. Mulailah dengan meminta anak anda membacanya secara ekspresif. Selepas itu, bayi perlu membacanya sekali lagi, tetapi dengan penambahan keadaan, sebagai contoh, salah satu kata yang sering diulangi perlu dibicarakan dengan sangat kuat.

Jika anak anda telah mengatasi ini, maka rumitlah tugas dengan menambah syarat lain. Jika serbuk masih tidak dapat dibaca, maka anda harus melakukannya. Dia perlu, mendengar perkataan tertentu, contohnya, bertepuk tangan.

Untuk perkembangan imaginasi

Lukisan Tangan

Selain dari fakta bahawa lukisan dengan telapak tangan dan jari sempurna merangsang perkembangan imaginasi dan fantasi, ia juga membantu dalam pembangunan kemahiran motor halus dan mengembangkan ketabahan dalam bayi. Untuk melakukan ini, menawarkan serbuk untuk melukis telapak tangan dalam warna yang dia suka dan membuat jejak pada sekeping kertas.

Anda boleh membuat cetakan dua tapak kaki di sebelah. Sekarang biarkan kanak-kanak itu fantasi dan selesaikan lukisannya. Mungkin dia akan mempunyai pokok atau burung dongeng, atau mungkin seorang lelaki kecil dengan janggut yang besar. Fantasi kanak-kanak sangat kaya. Dia akan memintanya pilihan yang menarik.

Blot menyeronokkan

Mintalah kanak-kanak itu melukis berus cat sebanyak mungkin dan jatuhkan gumpalan besar ke tengah-tengah helaian. Lipat helai separuh dan tekan ke bawah. Seterusnya, anda perlu meluruskan helaian itu dan minta bayi melihat apa yang kelihatan seperti ini. Biarkan dia menamatkan lukisannya.

Benang ajaib

Satu benang 30-40 cm panjang mesti dicelup dalam gouache dan diletakkan di atas selembar kertas, anda boleh menggulungnya seperti yang anda suka. Tutup atas dengan helaian kedua dan tekan. Seterusnya, anda perlu tarik benang, memegang kedua-dua helaian

Lihatlah gambar-gambar yang dihasilkan dengan anak dan minta dia memberitahu apa yang mereka kelihatan, minta dia membuat butiran yang diperlukan.

Evil penyihir dan jenis dongeng

Anda perlu meletakkan di depan anak sepotong kertas dengan dua angka yang sama sekali identik. Dia perlu mengubah satu angka menjadi seorang penyihir jahat, dan yang kedua - menjadi peri yang baik menggunakan pensel berwarna. Biarkan anak kecil bermimpi dan beritahu anda apa yang ahli sihir jahat boleh lakukan, dan bagaimana dongeng yang baik memenanginya.

Cerita-cerita muzik

Hidupkan anak anda untuk mendengar muzik klasik dan minta dia menutup matanya. Dia harus memberitahu anda tentang apa, menurut pendapatnya, muzik ini menceritakan perasaan yang disampaikannya.

Tarian panas

Menari ke muzik tertentu, kanak-kanak perlu memberitahu tentang imej yang dikandungnya, dan peserta lain - meneka jenis imej yang dibuatnya. Ia boleh menjadi monyet lucu, singa yang menggerunkan, adalah penting bahawa kanak-kanak berfikir melalui imejnya sendiri dan bagaimana dia harus mendedahkannya.

Pada usia 7 tahun, sangat penting untuk berfikir tentang pembelian mainan atau bahan pendidikan untuk bayi anda. Mereka semua harus memberi pengetahuan baru tentang sesuatu.

Pengambilalihan yang sangat baik akan menjadi ensiklopedia yang didedikasikan untuk subjek kepentingan kepada anak. Dalam usaha untuk belajar seberapa banyak yang mungkin baru, kanak-kanak yang mempunyai minat yang besar mula membacanya.

Juga, pada usia tujuh tahun, anda perlu bekerja pada pembangunan kemahiran motor halus tangan. Bantuan yang luar biasa dengan ini akan disediakan dengan tugas menarik selain itu, pewarna, tanah liat, pensel dan cat.

Bantuan yang baik juga disediakan oleh pelbagai pembina, mozek. Belajar dengan bayi beberapa puisi untuk prestasi bebas latihan jari.

Dan yang paling penting - sentiasa ingat bahawa perkembangan kanak-kanak bergantung pada anda. Jangan hanya bergantung kepada tadika atau sekolah dalam tugas sukar ini.

Mengenai permainan pendidikan untuk kanak-kanak 6-7 tahun, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan