Aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak

Kandungannya

Aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak bukan sahaja bermanfaat, tetapi juga sangat menarik untuk mereka. Sebagai peraturan, mereka diadakan dalam bentuk permainan, di mana orang-orang bergabung dengan keseronokan. Bagi ibu bapa, ini bukan sahaja menghabiskan masa bersama anak, tetapi juga membantu dia mengembangkan dan mempelajari perkara-perkara baru.

Kepentingan membangunkan aktiviti

Secara praktikal semua ibu bapa tahu betapa pentingnya untuk mengembangkan bayi anda dari usia dini. Lagipun, perkembangan yang betul adalah permulaan yang berjaya dalam kehidupan kemudian.

Dalam perkara yang sukar ini anda tidak boleh berharap hanya untuk tadika, orang dewasa harus terlibat dengan bayi di rumah.

Ibu dan bapa cuba melakukan segala-galanya agar anaknya tumbuh sebagai orang yang bijak, berjaya dan berorientasikan gol yang tahu bagaimana untuk mencapai matlamat mereka. Dan mereka melakukannya dengan betul, kerana keupayaan yang paling hebat untuk menyerap otak baru adalah dalam tempoh dari masa kelahiran hingga 6 tahun. Pada usia ini, bayi akan dapat mengingati jumlah maklumat baru untuknya.

Rumah

Faedah bekerja dengan anak di rumah banyak:

 • Jadual itu boleh disesuaikan dengan bayi anda, dengan fokus pada masa dia dapat berlatih. Anda boleh dengan mudah mengambil iktibar, minat, mod hari anak anda.
 • Terlibat dengan bayi di rumah, anda boleh menggunakan beberapa puisi, nyanyian atau ritual lain yang akan menggubal kanak-kanak itu ke kelas.
 • Sebagai peraturan, di rumah, semua yang anda perlukan untuk berlatih sentiasa di tangan, kerana mereka tidak hanya memerlukan kertas dan pensil. Anda boleh menggunakan mainan dan perabot, membuat manfaat dari bahan-bahan sekerap. Bayi anda akan dapat memberitahu anda bagaimana untuk menggunakan apa yang paling menarik kepadanya.
 • Kelas dengan rumah kecil - ini adalah pilihan bajet. Anda tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk melawat pusat-pusat pembangunan.
 • Masa yang anda habiskan bersama anak anda adalah tidak ternilai. Semua kejayaannya, pengetahuan dan kemahiran baru - ini akan menjadi hasil kerja keras anda.

Kesemua manfaat ini dilakukan di rumah sudah tentu sangat penting. Walau bagaimanapun, aktiviti pendidikan dengan kanak-kanak juga diadakan di tadika.

Di taman

Tujuan kelas di taman adalah peluang bagi guru untuk memindahkan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan mereka kepada anak-anak. Dan mereka mesti melaksanakan tiga tugas: pendidikan, pendidikan dan pembangunan.

Semua kelas dibina mengikut program DOW, yang ditentukan oleh pihak pengurusan dan mempunyai struktur tertentu. Ini berbeza dari kelas di rumah, di mana anda menghabiskan masa anda dalam bentuk percuma dan mengambil kira keinginan anak untuk belajar pada momen tertentu.

Satu perkara penting dalam organisasi kelas di taman adalah bahawa menjalankan profesional mereka.

Guru mengambil kira semua ciri-ciri psikologi dan umur seseorang kanak-kanak yang berumur tertentu dan akan dapat memberikannya maklumat dalam bentuk di mana kanak-kanak itu dapat menerimanya.

Kelas-kelas dibina dengan mengambil kira berapa umur kanak-kanak yang sepatutnya diketahui dan dapat dilakukan. Guru cuba untuk bersenam sebanyak mungkin semua bahan yang diperlukan untuk setiap kanak-kanak dalam kumpulan dapat belajar.

Di tadika, kanak-kanak boleh mendapat kemahiran yang tidak selalu diusahakan oleh ibu bapa mereka di rumah. Sebagai contoh, kemahiran penyelidikan bebas. Orang-orang belajar untuk bekerja dalam satu pasukan, yang hampir mustahil di rumah.

Kelas dengan kanak-kanak sehingga satu tahun

Perkembangan zaman kanak-kanak kini telah menjadi sangat popular. Ia bermula pada awalnya bulan kehidupan. Terdapat banyak kaedah yang berbeza yang boleh anda lakukan dengan anak-anak sejak lahir. Ibu bapa perlu mengenali mereka, tetapi tidak semestinya tidak perlu hanya mengikuti satu sama lain. Anda boleh memilih daripada mereka sahaja yang anda suka dan sesuai dengan bayi anda.

Kanak-kanak di bawah umur satu tahun biasanya berorientasikan kepada perasaan, tetapi sangat mungkin untuk berlatih dan mengajar mereka sesuatu. Kelas pada usia ini menyumbang kepada pembangunan psikomotor. Ia membantu anak anda dalam pembangunan fizikal dan intelektual.

Untuk pelajaran yang bermanfaat, anda tidak boleh membebankan bayi dengan mereka. Jangan menghabiskan kelas jangka panjang dan jangan menuntut kesinambungan jika sampah enggan.

Keinginan fanatik anda untuk memberi pengetahuan mendalam kepada kanak-kanak boleh berbahaya bagi mereka. Jangan lupa. Pertimbangkan contoh pelajaran dengan bayi. sehingga setahun.

Melatih huruf dan nombor

Anda perlu menjahit dari bahan bertekstur dan terang (dirasakan, beludru, kain terry) yang sesuai dengan nombor dan huruf yang sesuai, ukurannya kira-kira dari telapak orang dewasa. Mereka harus dalam bentuk bantal dengan pelbagai pengisi: bijirin (semolina, beras, kacang), bulu kapas, kertas, habuk papan, bola buih.

Tawarkan kanak-kanak satu huruf atau nombor, dengan jelas melafazkan namanya. Kanak-kanak akan berkenalan dengan skor dan abjad, kemahiran motor halus tangan dan persepsi tentang pelbagai warna akan dibangunkan (apabila merapatkan huruf-huruf ini).

Anda boleh mula terlibat dalam bulan pertama kehidupan. Pada mulanya anda boleh meletakkan bahan pendidikan dalam serbuk mengendalikan beberapa kali pada siang hari. Apabila bayi membesar, anda boleh meletakkannya di atas tikar, menyebarkan pad di dekatnya. Ini akan berfungsi sebagai rangsangan untuk pembangunan fizikal serbuk. Sehingga dia boleh mendapatkan surat yang dia suka, ia perlu untuk mencapainya - atau merangkak ke sana.

Dimainkan dengan semolina

Anda tidak perlu menyediakan apa-apa untuk aktiviti ini. Anda hanya perlu meletakkan serbuk di lantai dan meletakkan dulang di hadapannya atau menyebarkan kain minyak. Sekarang lancar semolina, dan biarkan bayi mula menarik dengan jari-jarinya. Dia boleh menarik, merapikannya, tuangkannya dari pen pada dulang - dan rasanya juga.

Teknik kad Glenn Doman

Kelas dengan kad tidak perlu bermula dari semasa lahir, ia layak menunggu selama 9 atau 10 bulan. Intipati kaedah ini ialah kanak-kanak ditunjukkan kad dengan imej tertentu yang berbeza (lebih baik daripada satu kumpulan - contohnya, haiwan peliharaan, haiwan liar, hidangan, perabot, dll.), Huruf, angka, dengan jelas mengucapkan nama masing-masing.

Demonstrasi satu kad perlu mengambil beberapa saat. Apabila anda menunjukkan anak anda semua kad, minta dia bermain permainan luar, memberi perhatian kepada pembangunan fizikal. Anda boleh melakukan beberapa kali sepanjang hari.

Lukisan oleh Maria Gmoshinskaya

Untuk memulakan kelas dengan kaedah ini memerlukan keupayaan kanak-kanak untuk duduk dengan baik. Untuk membuat karya, anda boleh menggunakan jari, telapak tangan dan juga kaki serbuk. Anda akan memerlukan kertas lukisan besar atau gulung kertas dinding lama, serta cat yang cerah dan selamat (lebih baik untuk membeli barang-barang yang tidak perlu dicairkan dengan air), bekas untuk mereka, dan kain minyak. Ia perlu disebarkan supaya tidak mencemarkan lantai.

Letakkan bayi di atas kain minyak yang tersebar di atas lantai, letakkan kertas lukisan di hadapannya dan letakkan bekas dengan cat. Anda perlu menunjukkan kepadanya sekali apa yang perlu dilakukan. Beri dia contoh dengan mencincang jari anda dalam cat dan lukis sesuatu.Ketepikan seterusnya akan bertindak secara bebas.

Jangan cuba mengajar anak anda untuk menggambar, jangan minta dia mengulangi selepas anda. Beri dia peluang untuk menghasilkan semula apa yang dia inginkan.

Biarkan dia menggunakan bahagian-bahagian badan yang dia mahu, memilih warna yang paling disukainya. Lukisan tersebut menyumbang kepada perkembangan kreatif, deria dan psiko-emosi serbuk dan kemahiran motor tangan halus.

Latihan Fitball

Mereka mempunyai kesan positif terhadap perkembangan fizikal bayi, memperbaiki fungsi alat vestibular, dan mempromosikan perkembangan orientasi di ruang angkasa. Kelas boleh diadakan dari tiga bulan.

Untuk memulakan, cuba mengayunkan bola ke atas bola, meletakkan anak itu di perutnya. Anda boleh melakukan swing yang sama, meletakkan remah di belakangnya. Dalam latihan seterusnya, anda perlu meletakkan anak itu di atas bola dan perlahan-lahan tekan tangan anda pada keldai atau perut - bergantung kepada bagaimana ia terletak di atasnya. Bola harus bermula pada musim bunga.

Latihan "Stuffers" perlu dilakukan dengan memegang bola antara kaki. Letakkan anak itu pada bola dan, memegangnya dengan belakang, ajar dia untuk melompat padanya. Kelas-kelas semacam itu biasanya sangat menyeronokkan dan seperti bayi. Anda boleh melakukan banyak latihan lain.

Latihan dengan bola yang berbeza

Untuk perkembangan bola fit pendengaran dengan loceng yang berbeza di dalamnya. Bola dengan pancang merangsang perkembangan kemahiran motor halus di tangan, serta dengan bantuan mereka, anda boleh membuat urut ringan dengan kaki bayi. Bola kain akan membantu membentuk kemahiran menggenggam.

Permainan dengan botol

Untuk menjalankan permainan tersebut, isi satu botol dengan air dengan separuh, dan yang kedua dengan beberapa bijirin. Anda boleh menggunakan beras, kacang atau soba. Sekarang tutup topi dengan ketat dan beri mereka kepada bayi. Biarkan dia menggoncang mereka, menghidupkan mereka, melakukan apa saja. Permainan sedemikian menyumbang kepada perkembangan pendengaran, penglihatan, penjagaan.

Gunakan pakaian, mainan muzik, piramid, kiub, gelang permainan dalam permainan dengan kanak-kanak sehingga tahun ini. Kesemuanya mempunyai kesan positif terhadap perkembangan anak anda.

Aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak

Dari saat anak bertukar menjadi 1, anda sudah boleh mula merumitkan tugas untuknya. Aktiviti pembangunan harus ditujukan untuk perkembangan ucapan, pendengaran, penglihatan dan ingatan Bayi, keupayaannya untuk berfikir secara logik, menjadi sangat prihatin, mengenali dunia luar, untuk mengembangkan kemahiran motor halus. Anda boleh mempromosikan perkembangan fizikal dan intelektual serbuk.

Dari 1 hingga 2 tahun

Kita boleh membezakan pilihan berikut.

Melukis dengan bantuan jari

Cara lukisan ini sesuai untuk kanak-kanak yang masih kecil. Ia membantu dalam pembangunan kemahiran motor halus, kepekaan deria, pemikiran seni, menanamkan cinta kepada seni visual. Bayi berusia satu tahun menarik garisan pendek pada helai, keriting, meletakkan titik. Anda sudah boleh mula menarik gambar sebenar dengan anak anda. Sebagai contoh, dengan melukis titik putih pada satu keping kadbod biru, anda akan menerima salji malam.

Dengan cara yang sama, anda boleh menarik hujan yang jatuh dari awan di atas tanah, bunga di padang hijau, bintang di langit. Secara beransur-ansur, lukisan bayi akan menjadi lebih sukar, mereka akan muncul rumah, matahari, tumbuhan, haiwan, potret keluarga. Peraturan penting: gunakan hanya cat untuk lukisan jari, kerana mereka tidak membahayakan bayi, walaupun dia memutuskan untuk merasakannya.

Pasir kinetik dan meriah

Pada masa ini, permainan sedemikian semakin popular. Pasir Kinetik dan meriah sangat serupa dalam persepsi sentuhan, tetapi warna dan komposisi mereka berbeza. Kedua-dua jenis pasir adalah selamat dan tidak beracun.

Kinetik dipanggil pasir, yang terdiri daripada pasir semulajadi 98%, dan 2% silikon adalah komponen mengikatnya. Pasir tersebut adalah tahan kelembapan, ia boleh dibasuh dan disimpan hampir di mana-mana.

Pasir pasir berbeza daripada komposisi dan sifat kinetik.Ia terdiri daripada batu shell, minyak pati dan sebilangan kecil komponen mengikat. Ia mesti dilindungi dari kelembapan dan cahaya matahari langsung. Apabila dilepaskan ke dalam air ia larut. Pastikan anda menyimpannya dalam bekas tanpa menutup tudung. Ia perlu memberi dia peluang untuk "bernafas."

Kanak-kanak suka bermain-main dengan pasir, mereka membuat kek dan kek untuk permainan mereka, membina benteng dan pelbagai tokoh. Sebagai kotak pasir, gunakan bekas mudah untuk kanak-kanak. Ia harus cukup luas dan mempunyai sisi yang agak tinggi supaya anda tidak perlu mengeluarkannya dari lantai dengan jumlah yang besar.

Terowong

Untuk aktiviti pembangunan boleh digunakan dan bahan buangan. Permainan ini akan memerlukan gulungan kadbod kertas tandas, bola yang akan lulus bebas ke dalam tiub ini, dan sekeping kardus tebal.

Kencangkan tubules bersama-sama dan buat terowong panjang - dengan giliran dan zigzag. Buat stabil dari dua keping kadbod tebal, terowong anda perlu dilampirkan padanya. Sekarang minta anak anda untuk menurunkan bola ke dalam terowong dari atas. Biarkan dia memerhatikan bagaimana bola akan muncul dari bawah. Permainan ini boleh mengambil masa remah tahun lama untuk masa yang lama.

Permainan Clothespins

Kelas-kelas semacam ini sangat baik untuk mengembangkan kemahiran motor yang baik. Anda boleh memikirkan pelbagai permainan dengan mereka. Pertama anda perlu menerangkan dan menunjukkan bayi bagaimana memegang, cara lampiran kepada sesuatu. Selepas itu, anda boleh memulakan permainan.

Anda boleh menawarkan anak anda pelbagai kekosongan dari kadbod dan memintanya untuk menyelesaikan imej dengan bantuan pakaian. Sebagai contoh, ia boleh menjadi siluet landak, di mana anak melekat jarum. Dengan cara yang sama, anda boleh membuat pokok Krismas, matahari dan banyak lagi kraf yang menarik.

Anda boleh membuat urut ringan untuk jari-jari bayi, yang menutupi pakaiannya di jari-jarinya. Berhati-hatilah agar pakaian baju tidak menyakiti anak-anak.

Anda boleh menawarkan untuk menyediakan pakaian haiwan apa sahaja yang benar-benar mahu makan. Apabila baju sorong dibuka, haiwan itu akan membuka mulutnya. Makan anjing, harimau atau ikan anda. Gunakan kacang kering, pasta, butang atau barang kecil lain sebagai makanan. Berhati-hati memastikan bayi tidak menariknya ke dalam mulut anda.

Melukis setem

Pada usia satu hingga dua tahun, sudah mungkin untuk menunjukkan kepada anak bagaimana membuat karya dengan bantuan setem. Untuk pembuatannya, anda boleh menggunakan pelbagai barangan, sayuran dan buah-buahan.

Anda boleh gunakan untuk tujuan kentang ini, memotongnya di separuh, wortel, kili benang, topi kerinting dari balang - imaginasi anda akan membantu anda dalam memilih yang anda perlukan. Cat harus dicairkan dengan air - untuk konsistensi krim masam. Tunjukkan anak anda bagaimana untuk mencelupkan setem dalam cat dan letakkan setem pada sekeping kertas. Kanak-kanak untuk masa yang lama untuk terlibat dalam aktiviti yang menarik itu.

Permohonan

Pada usia satu tahun, anda boleh mula melakukan aplikasi paling mudah dengan bayi anda. Tunjukkan anak anda bagaimana merobek kepingan kecil dari serbet dan gunakannya pada sekeping kadbod yang dilapisi dengan gam. Di kadbod, anda boleh menarik apa-apa objek atau haiwan terlebih dahulu. Tuliskan tuala wanita di atasnya.

Lukisan dan permainan pasir

Untuk permainan ini, campurkan pasir dan apa-apa bijirin, anda boleh mengambil beras atau soba. Lay kain minyak di lantai dan letakkan bayi di atasnya. Letakkan dulang dengan campuran di hadapannya dan tunjukkan bagaimana untuk menariknya.

Pada masa akan datang, serbuk mesti mempunyai kebebasan penuh tindakan. Dia boleh menarik, tuang, tuangkan ke dalam acuan, percikan air. Permainan sedemikian juga dapat meningkatkan kepekaan deria dan membantu mengembangkan kemahiran motor halus.

Bizybord

Mainan yang dicintai oleh anak-anak. Membantu dalam pembangunan kemahiran motor halus.

Lagu dan permainan oleh kaedah Zheleznov

Dengan bantuan permainan muzik ini, anda boleh mengembangkan telinga muzik untuk anak anda, rasa irama.Lagu-lagu ini memberikan bantuan yang baik dalam perkembangan emosi dan intelektual kanak-kanak, menyumbang kepada perkembangan ucapan. Mereka membantu untuk membangunkan keyakinan diri dan menyumbang kepada pembentukan kemahiran untuk segera bertindak balas terhadap situasi dan kata-kata yang dikatakan orang dewasa.

Memilih lagu-lagu 3-4 setiap hari untuk berlatih, anda akan dapat menyenangkan dan menghiburkan anak anda, sambil berjaya membangunkannya.

2 hingga 3 tahun

Pada usia 2-3 tahun, perlu perhatian khusus bukan sahaja untuk perkembangan kecerdasan bayi, tetapi juga untuk pembangunan fizikalnya. Kelas dengan bayi boleh dilakukan bukan sahaja di rumah, tetapi juga berjalan kaki. Jangan lupa bahawa semua maklumat yang anda ingin sampaikan serbuk harus diberikan dalam bentuk permainan.

Anda tidak boleh memaksa kanak-kanak untuk melakukan jika dia tidak mahu. Berpikir lebih baik tentang cara untuk menjalankan aktiviti perkembangan dalam cara yang suka bermain yang akan menarik minatnya.

Untuk mempelbagaikan kegiatan anda dengan anak-anak kecil, anda sudah dapat memulakan untuk menjalankan kelas yang komprehensif, yang membayangkan perubahan aktiviti.

Membangunkan kemahiran motor halus dan kepekaan deria

Sangat berguna untuk permainan ini dengan pelbagai barangan. Ia boleh menjadi butang, manik, butang, ritsleting, batu kecil, kerang, bahan semula jadi. Kanak-kanak boleh menyentuh mereka, belajar menyentuh pada benang, zip dan unzip, kali ganda dalam balang kecil. Anak itu sendiri akan dapat mencari banyak variasi permainan yang berbeza dengan semua khazanah ini. Ini akan membantu beliau:

 • Liner dan penyusun.
 • Permainan dengan pasta dan bijirin. Kami menyusunnya, tuangkannya dari bekas ke dalam bekas, gunakannya untuk kraf tangan, kami meletakkannya bertaburan di mana-mana hidangan dengan bantuan sudu.
 • Kotak pasir dengan pasir kinetik atau hidup.
 • Permainan dengan pelbagai konstruktor, teka-teki, mosaik.
 • Kami belajar bagaimana untuk memasak makanan yang ringkas dengan ibu kami - salad, sandwic, pastri.
 • Permainan dan teater jari.

Perkembangan imaginasi melalui kreativiti

Anda boleh menawarkan anak anda:

 • Melukis - jari, cat air, gouache, pensel berwarna, krayon lilin, pen dan pen. Gunakan kaedah yang tidak standard: blot, benang, setem, titisan cat dan sebagainya.
 • Kerajinan yang dibuat dari tanah liat atau adunan.
 • Kraftangan diperbuat daripada bahan semula jadi atau sekerap (bijirin, pasta, kerucut, herbarium, kotak kadbod, surat khabar, sel telur dan banyak lagi).
 • Appliqués dari angka yang sudah dipotong, kepingan kertas berwarna. Penggunaan pukal bijirin, pasta dan kapas.
 • Anda sudah boleh mula mengajar remah-remah untuk dipotong dengan gunting dalam garis lurus, sepanjang garis dengan lengkungan yang halus, biarkan anak itu membuat bentuk yang rumit. Ia mesti dilakukan di bawah pengawasan ketat orang dewasa. Pastikan anak anda belajar untuk mematuhi keselamatan ketika bekerja dengan gunting.
 • Gunakan template lukisan. Alat berguna juga boleh digunakan sebagai mereka - sebagai contoh, anda boleh menarik bulatan dengan bantuan kaca.

Pembangunan fizikal, ketangkasan

Cadangkan latihan berikut:

 • Berjalan dengan halangan dalam bentuk trek lengkung, balak, pendakian dan keturunan dari bukit, pelbagai hummok.
 • Berjalan - dengan halangan, pada laluan yang dipersetujui. Salki, ekor, mengejar.
 • Pelbagai permainan bola, melemparkan, melemparkan sasaran, rolling.
 • Melompat dalam pelbagai permainan (lebih banyak halangan).
 • Mendaki bar dinding, tangga, di platform jalan, di sofa, di terowong.
 • Menari tarian pelajaran tarian.
 • Sembunyikan dan cari, sembunyikan dan cari.
 • Berikan keseronokan dalam bentuk yang suka bermain dan puitis.
 • Basikal, basikal, skuter.

Ucapan pembangunan, belajar membaca, mengira

Ini termasuk kelas berikut:

 • Kami belajar huruf dan nombor, mencari mereka dalam persekitaran, berjalan-jalan.
 • Kami menganggap objek, tangga semasa keturunan dan pendakian, langkah-langkah. Belajar untuk mengaitkan nombor dan nombor.
 • Belajar puisi kanak-kanak.
 • Kami mencadangkan kanak-kanak untuk mendengar cerita di mana terdapat kesilapan.Tugasnya - dengan bantuan soalan utama mengenai keperluan untuk menunjuk dan meneruskan cerita.
 • Teka-teki Cari item yang sepadan dengan penerangan yang diberikan.
 • Pemeriksaan ilustrasi, membaca cerita dan puisi, mendengar cerita dongeng audio, menonton filem.

Permainan bermain-main

Ini termasuk:

 • Permainan "Anak perempuan-ibu" di mana kanak-kanak belajar menjaga seseorang. Objek permainan boleh menjadi anak patung, mainan lembut, dan untuk lelaki - malah kereta.
 • Permainan yang berkaitan dengan profesion tertentu. Ia boleh menjadi "Store", "Doktor", "Fireman", "Pendandan rambut", "Polis" dan lain-lain.
 • Permainan dengan pelbagai jenis pengangkutan: "Bas", "Perlumbaan", pengangkutan barang, "Kereta khas", "Garasi" dan sebagainya.

Perkembangan memori, logik, perhatian

Ini adalah permainan yang bertujuan menghafal warna asas, bentuk, jumlah:

 • Permainan didactic dengan kad: mencari item tambahan, perbezaan, apa yang hilang, apa yang telah berubah, yang mempunyai rumah, cari pasangan, cari barang yang sama, yang makan apa.
 • Kami meneruskan urutan mudah dari kiub, manik.
 • Kami mengedarkan kiub warna, satu bentuk.
 • Kami mula mengajar kanak-kanak untuk bermain domino, lotto.
 • Teka-teki dan potongan gambar.
 • Cari di rumah objek bentuk atau warna tertentu.

Berkenalan dengan dunia sekitar

Moms harus memasukkan kelas berikut dalam senjata mereka:

 • Keluarga saya: hubungan keluarga, pencarian dan pengiktirafan dalam foto, cerita mengenai setiap ahli keluarga, pelbagai jenis komunikasi - hubungan langsung, telefon, panggilan video.
 • Haiwan dan anak-anaknya, di mana mereka hidup, apa yang mereka makan, menyatakan bunyi, rupa. Menggunakan pelbagai sumber maklumat - ilustrasi, persembahan, filem, dongeng.
 • Kami mengenali kalendar, musim dan tanda-tanda mereka, kami bercakap tentang pelbagai fenomena cuaca, kami meminta anak itu memberitahu cuaca di jalanan.

Kami mula memperkenalkan konsep "tahun", "bulan" dan "minggu", "hari dalam seminggu". Bercakap mengenai cuti yang datang.

 • Kami menjaga tumbuh-tumbuhan - dalaman dan luaran (pondok, taman).
 • Buat pengumpan burung dengan anak anda dan memberi makan secara teratur. Panggil burung bayi yang tiba untuk memberi makan, serta orang yang anda temui semasa berjalan.
 • Beritahu anak anda mengenai cahaya dan bayangan, tunjukkan kepadanya "teater bayangan" yang sebenar.
 • Memperkenalkan serbuk dengan konsep yang berbeza, mengajar cara mengukur ketinggian, berat, lebar, dan panjang.
 • Main teater. Letakkan persembahan boneka, meja atau jari bersama anak anda, dan kemudian tunjukkan kepada orang yang anda sayangi.
 • Beritahu anak anda tentang bandar, negara, ruang, planet yang berlainan.
 • Bermain sebaliknya: boleh dimakan dan tidak boleh dimakan, berat dan ringan, panjang dan pendek, sejuk dan panas - dan sebagainya.
 • Ajarkan bayi anda untuk membantu orang dewasa: dengan itu mencuci lantai, pinggan, menyapu, mengelap debu. Biarkan dia mempunyai peralatan yang diperlukan: kain, penyapu, spons, baldi kecil air.
 • Buat makmal yang menyeronokkan di rumah dengan menunjukkan percubaan dan eksperimen mudah anak anda. Perhatikan bagaimana gula dan garam larut dalam air, cat, katakan bahawa tidak semua bahan boleh dibubarkan. Mengendalikan eksperimen dengan keadaan air yang berlainan: pepejal, cecair, gas. Buat ais dengan bayi anda, putarkannya semula ke dalam air dan kemudian stim.
 • Bercakap tentang perkara yang berbeza di rumah dan di jalan, terangkan apa yang mereka ada.

Ingatlah bahawa kanak-kanak itu hanya tahu dunia. Baginya, sekarang setiap fenomena yang kelihatan seperti orang dewasa dewasa menjadi penemuan sebenar.

3 hingga 4 tahun

Ketelitian kanak-kanak 3-4 tahun adalah tidak terbatas. Mereka tertarik dengan segala yang mengelilinginya. Mereka berusaha untuk mempelajari bagaimana dan apa yang sedang berlaku, mempelajari sifat pelbagai objek, membandingkannya dengan orang lain, untuk mencari yang biasa dan yang berbeza di antara mereka. Tugas yang paling penting untuk ibu bapa dalam tempoh ini adalah untuk menyokong bayi dalam usahanya. Adalah perlu untuk tidak melepaskan peluang untuk membentuk sikap positif terhadap pembelajaran, untuk menggalakkan aktiviti kognitif serbuk.

Pada usia ini, orang-orang sudah sepenuhnya bebas, mereka telah belajar banyak dan telah memperoleh pengetahuan yang mencukupi. Sekarang mereka sedang giat membangun pemikiran logik, membangunkan keupayaan untuk mewujudkan hubungan kausal. Ia adalah pada zaman ini bahawa asas-asas diletakkan untuk pembentukan identiti kanak-kanak.Oleh itu, pembangunan sepanjang masa sangat diperlukan.

Bantuan yang baik untuk ibu bapa boleh buku itu di bawah penyiaran L. A. Paramonova "Aktiviti pendidikan dengan kanak-kanak berusia 3-4 tahun". Di dalamnya anda boleh menemui banyak abstrak sedia untuk keberhasilan perkembangan bayi anda dalam pelbagai arah.

Terlibat dengan anak-anak zaman ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkembangan ucapan, kemahiran motor halus, pemikiran logik, kebolehan kreatif, kebiasaan dengan konsep matematik asas, dunia luar, pembangunan muzik. Perhatikan perkara berikut.

Membangunkan ucapan

Senarai kelas adalah seperti berikut:

 • Kami memperkenalkan anak-anak dengan kata-kata sopan: hello, terima kasih, sila, dan sebagainya. Contoh peribadi orang dewasa memainkan peranan yang sangat penting dalam hal ini.
 • Dengan bantuan gambar plot membuat cerita kecil.
 • Ajarkan bayi anda untuk menggambarkan gambar.
 • Item kumpulan mengikut ciri dan tujuan tertentu. Pelbagai permainan didaktik membantu dengan baik dalam hal ini.
 • Orientasi dalam ruang - pada, di bawah, untuk, dekat, di atas, di bawah dan sebagainya.
 • Belajar dengan ciri-ciri objek yang tersusun, sifat dan tanda-tanda mereka - dengan bantuan ilustrasi dan realitinya.
 • Mintalah kanak-kanak untuk mengulang cerita dongeng yang anda baca kepadanya; Biar dia cuba menulis kisah dongeng pendek sendiri.
 • Tontonlah penggunaan perkataan, kata kerja, kata ganti kata yang betul.
 • Adakah gimnastik artikulasi.

Membangunkan kemahiran motor halus

Pelbagai aktiviti riadah yang disenaraikan di bawah:

 • Gimnastik untuk jari.
 • Sculpting and drawing.
 • Permohonan.
 • Belajar untuk memotong dengan gunting.
 • Lacing.
 • Pembina.
 • Menangkap, melukis corak pada mata, lulus mazes, memegang trek.

Pemikiran logik

Dalam perkembangan kemahiran ini akan membantu anda:

 • Teka-teki dan potongan gambar.
 • Cari perbezaan dalam gambar.
 • Mencari barang tambahan.
 • Mengumpulkan barang ke dalam kumpulan (hidangan, perabot, kasut, dll.).
 • Perbandingan ciri-ciri utama - warna, bentuk, saiz.
 • Perbandingan dua objek antara mereka - mencari persamaan dan perbezaan.

Kreativiti

Perhatikan:

 • Lukiskan mata.
 • Melukis pada model yang dicadangkan.
 • Mewarna.
 • Menetas.
 • Melukis dengan teknik yang tidak konvensional.
 • Lukisan stensil.

Perwakilan Matematik Elemen

Ibu disyorkan untuk menguasai perkara berikut dengan seorang kanak-kanak:

 • Skor sehingga 5 secara langsung dan terbalik.
 • Hubungan nombor objek dengan nombor.
 • Akaun terpilih bagi barang-barang tertentu (contohnya, temui matahari di antara item dalam gambar dan menghitungnya).
 • Berkenalan dengan konsep "besar", "tengah", "kecil", "atas", "bawah", "kanan", "kiri".
 • Memorihkan bentuk geometri mudah (bulatan, segiempat, segitiga), keupayaan untuk menunjukkan kepada mereka, mencari objek yang serupa dengannya kepada mereka.

Berkenalan dengan dunia sekitar

Ini termasuk:

 • Kenali musim (musim sejuk, musim bunga, musim panas, musim gugur), perubahan ganti dan ciri utama mereka.
 • Perjumpaan dengan masa hari (pagi, petang, petang, malam).
 • Kenalan dengan pelbagai jenis pengangkutan (air, udara, kereta api, jalan raya, kereta khas, pembantu kereta, pengangkutan untuk penggunaan awam dan peribadi, dan sebagainya).
 • Bertemu dengan profesion.
 • Pengetahuan haiwan - mereka yang tinggal di kampung dan di hutan. Ajarkan bayi untuk menggambarkan mereka, untuk memanggil, seperti yang mereka katakan, untuk membezakan bahagian-bahagian tubuh seseorang dan haiwan (bukan kaki, tetapi cakar, bukan muka, tetapi muncung dan sebagainya).
 • Belajar membezakan antara pokok dan daun mereka, bertemu dengan bunga yang berlainan, pembantu rumah.
 • Kanak-kanak perlu belajar untuk membezakan antara sayur-sayuran dan buah-buahan, bagaimana mereka berbeza (sayur-sayuran - tumbuh di taman, buah-buahan - di taman, di dalam pokok).
 • Bayi harus dapat menamakan haiwan dan anak-anak mereka.
 • Kami belajar kata-kata sopan.

Beri anak-anak contoh peribadi, bagaimana cara menggunakannya.

Perkembangan muzik

Aktiviti sedemikian adalah perlu bagi anak anda untuk berkembang sepenuhnya dan komprehensif. Dengan bantuan mereka, kanak-kanak belajar mendengar irama, mengarahkan diri ke angkasa, mengembangkan pendengaran dan perhatian.

Kanak-kanak cuba menggunakan ekspresi wajah dan pergerakan untuk meluahkan watak sebuah karya muzik, plastik, alat muskuloskeletal berkembang, koordinasi pergerakan bertambah baik. Dengan bantuan tarian, kanak-kanak membuat imej mereka sendiri yang unik, memandangkan sifat muzik yang berbunyi.

Dalam kelas muzik dengan kanak-kanak berusia tiga tahun, anda pasti mesti memasukkan langkah seperti:

 • latihan pembangunan ucapan;
 • belajar tarian mudah;
 • belajar lagu dan puisi;
 • senaman, jari dan latihan pernafasan;
 • kerja-kerja dan tarian-tarian, di mana corak irama jelas dikesan;
 • kenalan dengan pelbagai alat muzik dan pengiktirafan bunyi mereka;
 • permainan luaran.

Dari 5 hingga 6 tahun

Pada usia lima tahun sudah penting untuk memulakan kelas untuk menyediakan anak untuk sekolah. Lagipun, dalam tempoh ini, asas-asas telah diletakkan untuk latihan yang berjaya untuk graduan pertama masa depan. Dengan bantuan aktiviti perkembangan, anda akan dapat menyediakan bayi secara kualitatif untuk tahap sukar ini, tidak hanya bergantung pada tadika. Perkara yang paling penting adalah mengatur pelajaran anda sedemikian rupa sehingga ia dijalankan dengan cara yang berkualiti dan menarik untuk kanak-kanak.

Pada usia ini, kelas masih dijalankan dengan cara yang suka bermain, tetapi mereka seharusnya sudah termasuk elemen latihan - dengan peraturan yang ditetapkan, keperluan khusus dan penilaian hasilnya. Seorang kanak-kanak prasekolah sudah seharusnya belajar untuk mendengar arahan orang dewasa dan mengikutinya dengan jelas.

Dalam program kelas dengan kanak-kanak prasekolah senior, perlu memasukkan tugas pembangunan:

 • kemahiran motor halus;
 • ucapan;
 • minat kognitif;
 • proses mental asas;
 • kreativiti;
 • kecerdasan;
 • fizikal.

Anda perlu memasukkan dalam aktiviti anda kitaran aktiviti pembangunan dengan anak-anak usia prasekolah untuk berjalan-jalan. Hobi bersama sedemikian menyumbang kepada pembangunan harmoni keperibadian, tidak kurang daripada pelajaran mudah di rumah.

Menumpukan setiap kitaran pekerjaan tersebut kepada subjek tertentu (kajian rumah, peraturan lalu lintas, infrastruktur kawasan kediaman, profesion, tingkah laku tingkah laku di tempat awam, pemerhatian benda hidup, dan lain-lain). Bentuk mendapatkan pengetahuan baru mengenai topik tertentu adalah paling mudah. Adalah mungkin untuk menggabungkan subjek tertentu kelas dengan berjalan kaki dengan tugas-tugas mengenai topik yang sama di rumah - untuk menyatukan pengetahuan yang diperoleh.

Mula memasak untuk sekolahdengan mengembangkan pengetahuan, kemahiran dan kebolehan yang akan berguna kepadanya apabila memasuki kelas pertama. Aktiviti-aktiviti ini termasuk membaca pengajaran dan penyediaan tangan untuk menulis, menghitung, kebiasaan dengan huruf dan nombor blok.

Membangunkan kemampuan untuk mengaitkan bilangan dan nombor, suara dan huruf, keupayaan untuk menulisnya. Ajar anak prasekolah untuk menavigasi sekeping kertas, menetas, mengesan mata, menghias, memotong, menggariskan dengan sengaja. Termasuk dalam pemodelan dan lukisan, yang boleh mempelbagaikan teknik yang tidak konvensional.

Mewujudkan kraf dan aplikasi yang menarik. Foster menghormati alam dan haiwan, membuat teka-teki dan teka-teki untuk kanak-kanak.

Bagi kanak-kanak umur sekolah rendah

Di zaman sekolah rendah, terdapat perkembangan kecerdasan intensif. Dalam tempoh umur ini, perkembangan fungsi mental asas berlaku. Ini, sebagai contoh, perhatian, pemikiran logik, ingatan, persepsi, imaginasi. Menghasilkan kesedaran mereka. Faktor penting ini perlu diambil kira semasa menyediakan kelas pembangunan pelajar.

Adalah perlu untuk membantu kanak-kanak dalam menguasai mata pelajaran pendidikan asas, bersiap sedia untuk mereka, membentuk sikap positif terhadap proses pembelajaran. Perhatikan untuk memperluaskan cakrawala kanak-kanak, mengembangkan ucapan.

Pada usia sekolah rendah, aktiviti utama berubah dari permainan ke sekolah, tetapi anda masih perlu membayar banyak perhatian untuk bermain dengan cara yang suka bermain. Ini adalah bagaimana orang mengasimasikan maklumat sepenuhnya.

Kanak-kanak usia sekolah rendah akan menyukainya jika anda menggunakan komputer untuk berlatih. Sekarang anda boleh bertemu banyak permainan pendidikan dalam talian. Perkara yang paling penting - jangan lupa tentang had masa yang dibelanjakan pada permainan komputer.

Bertanggungjawab mendekati pilihan mainan untuk pelajar sekolah rendah. Cuba untuk mengelakkan pembelian raksasa menakutkan, mutan, robot. Sebaliknya, ia akan sangat berguna untuk membeli pelbagai pereka, teka-teki, mosaik, kit untuk kreativiti kanak-kanak.

Pilihan yang baik akan menjadi permainan papan, yang boleh dimainkan oleh seluruh keluarga: dam, catur. Mereka menyumbang kepada perkembangan intelek kanak-kanak, logik, belajar untuk membuat alasan dan membuat kesimpulan, menjangka hasil aktiviti mereka. Permainan ini membantu mengembangkan memori, belajar meringkaskan dan menjalankan pengiraan. Dengan bantuan mereka, kanak-kanak akan meningkatkan kecekapan, mengembangkan ketekunan, ketekunan, disiplin diri, akan membentuk keupayaan untuk melakukan tindakan dalam minda, serta keinginan untuk menang.

Kelas pembangunan untuk ahli psikologi dengan kanak-kanak

Seorang ahli psikologi boleh sangat membantu ibu bapa dalam membesarkan dan membangunkan anak-anak mereka. Terdapat kelas yang diadakan dalam kumpulan. Sebagai peraturan, ibu bapa memilih kerja individu seorang ahli psikologi dengan seorang kanak-kanak.

Perkembangan bayi bermula dengan diagnosis yang komprehensif dan perbualan terperinci dengan ibu. Dengan bantuan guru ini menerima maklumat mengenai tahap perkembangan kanak-kanak pada suatu masa yang diberikan, membina kerjanya dengan mengambil kira ciri-ciri anak tertentu, membuat program individu.

Ahli psikologi membantu dalam perkembangan proses mental kognitif asas pada kanak-kanak. Ini, sebagai contoh, ingatan, pemikiran, perhatian, persepsi dan imaginasi. Ia adalah tahap perkembangan yang tinggi yang menyumbang kepada kejayaan pembelajaran kanak-kanak. Dalam kelas mereka, ahli psikologi memberi perhatian kepada perkembangan emosi kanak-kanak, yang sangat relevan pada masa ini.

Ahli psikologi mengajar kanak-kanak itu untuk menguruskan emosi mereka dan mengatasi mereka, membetulkan manifestasi pencerobohan dan kemarahan. Mereka membantu dalam pembangunan kemahiran komunikasi kanak-kanak, tanpa interaksi dengan orang dewasa dan rakan sebaya adalah mustahil.

Pakar-pakar boleh membantu ibu bapa mencari jalan keluar yang betul, mencadangkan bagaimana untuk bertindak balas dengan betul terhadap tindakan kanak-kanak dalam keadaan tertentu.

Dalam kerja mereka, psikologi boleh menggunakan pelbagai kaedah dan teknik kerja. Kadang-kadang mereka sangat tidak dijangka untuk ibu bapa. Pertimbangkan beberapa daripada mereka:

 • Kaedah yang sering diamalkan bermain terapidi mana kanak-kanak kehilangan situasi kehidupan sebenar dengan mainan atau orang dewasa.
 • Terapi dongeng - kaedah kerja, yang membolehkan anda untuk menyatakan dalam kata-kata situasi dan momen yang sama seperti dalam permainan. Ia berbeza dari yang sebelumnya kerana ada wira dongeng atau penolong penasihat yang bijak yang memberitahu anak itu jalan keluar dari situasi yang sukar sekarang.
 • Terapi seni - ini adalah lukisan. Selalunya, kanak-kanak ditawarkan untuk menarik haiwan yang tidak wujud dan bercakap mengenainya. Ibu bapa tidak boleh cuba mentafsirkan lukisan tersebut sendiri, kerana hanya ahli psikologi yang dapat menentukan sama ada kanak-kanak hanya berfantasi, dan di mana terdapat masalah nyata.

Semua kaedah kerja ini boleh digunakan dengan anak-anak kecil.Bagi anak-anak sekolah, teknik lain digunakan, yang paling sering digunakan untuk mencirikan dan mengenal pasti masalah dalam hubungan interpersonal kanak-kanak dengan rakan, rakan sekelas, ibu bapa, guru, dan orang lain. Pada usia ini, pilihan kaedah dan teknik kerja sangat luas.

Petua untuk ibu bapa

Cadangan berguna berikut harus dipertimbangkan:

 • Ingat bahawa kanak-kanak berkembang dalam permainan. Cuba untuk menjalankan semua kelas sahaja dalam bentuk permainan. Bina aktiviti anda, dengan mengambil kira kepentingan bayi.
 • Ia perlu dilakukan secara teratur, setiap hari.
 • Cuba pada bila-bila masa interaksi anda dengan kanak-kanak untuk memberinya pengetahuan baru. Jika anda mula menyediakan makanan - mintalah anak itu untuk membantu anda, pada masa yang sama bercerita tentang sayur-sayuran dan buah-buahan, tentang bagaimana mereka berbeza antara satu sama lain.
 • Di berjalan kaki, anda dapat melihat tumbuh-tumbuhan dan haiwan, memerhatikan pengangkutan, mempelajari peraturan jalan raya dan sebagainya. Sekiranya anda mula membersihkan pakaian anda di dalam almari, tanyakan serbuk roti untuk membantu anda menyusunnya.

Semasa perjalanan ke klinik kanak-kanak, anda boleh memberitahu kanak-kanak mengenai doktor yang bekerja di sana. Tunjukkan imaginasi anda dan kembangkan anak anda bila-bila masa dan di mana sahaja.

 • Tonton bayi itu. Pada manifestasi pertama kelesuan harus berhenti berolahraga.
 • Cuba buat keadaan yang diperlukan untuk perkembangan serbuk. Tiada apa-apa yang perlu mengalih perhatian kanak-kanak.
 • Mula berlatih hanya dalam suasana yang baik.
 • Jangan tergesa-gesa kanak-kanak itu.
 • Jangan bandingkan bayi anda dengan sesiapa sahaja, jangan memarahinya, jangan jeritan. Cuba untuk memuji sesering mungkin, tetapi hanya apabila sesuatu telah ternyata sangat baik untuknya. Tentukan kelulusan anda jika hari ini lebih baik daripada semalam.
 • Sayang bayi anda - tidak peduli apa. Terimanya untuk apa, dengan semua kejayaan dan kegagalannya. Jangan cuba merealisasikan impian zaman kanak-kanak anda.

 • Beri dia peluang untuk menjadi seorang yang bebas dan membuat keputusan sendiri. Mengajar bertanggungjawab terhadap pilihan dan tindakan anda.

Dalam video seterusnya anda akan menemui pilihan aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak mengikut kaedah Montessori.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan