Gimnastik untuk kanak-kanak 7-10 bulan

Kandungannya

Pada separuh kedua tahun ini, kanak-kanak menjadi aktif, ada yang - bahkan tidak resah. Semuanya menarik bagi mereka, mereka mahu bergerak, bergerak, menukar kedudukan badan mereka. Karapuz memahami kemahiran baru dengan pantas. Anda boleh membantunya memperkuat senaman, gimnastik, yang termasuk satu set latihan untuk usia tertentu.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan secara terperinci tentang cara melakukan gimnastik dengan seorang anak dari 7 hingga 10 bulan.

Apa yang perlu dipertimbangkan?

Gimnastik untuk bayi tidak boleh membebankan, dan usaha fizikal berlebihan. Oleh itu, apabila merancang satu set latihan, perlu mengambil kira keunikan watak, keadaan kesihatan anak anda, dan tahap kesediaannya untuk menguasai kemahiran motor ini atau ini.

Pada 7 bulan, jika anak lelaki atau anak perempuan belum duduk, anda boleh menambah latihan untuk menguatkan bahagian belakang, perut, lengan dan leher. Jika kanak-kanak itu yakin pada semua empat, anda boleh menambah dia senaman yang akan merangsang merayap.

Pada 10 bulan, anda boleh bergerak untuk mengukuhkan kaki, kerana tidak lama lagi bayi akan perlu mengambil langkah pertama, dan beberapa kanak-kanak sudah cuba melakukannya. Pastikan untuk mengambil kira kemahiran karapuz sedia ada, untuk membina satu set kelas baru.

Adalah jelas bahawa latihan seperti "Basikal" dan "Katak", yang menyebabkan anak anda gembira dalam 3-4 bulan, tidak mungkin dirasakan olehnya sekarang dengan keseronokan, kerana tidak semua kanak-kanak akan bersetuju untuk berbohong secara senyap-senyap pada separuh kedua tahun ini dalam keadaan terjaga.

Gunakan keinginan kanak-kanak untuk bergerak, menyesuaikan program gimnastik dengan senaman aktif yang memerlukan penyertaan kanak-kanak sendiri dalam segala hal yang berlaku.

Kebanyakan kanak-kanak pada umur 8-9 bulan mengetahui dengan baik badan mereka, mereka tahu di mana pen, di mana kaki, mereka memahami ungkapan biasa yang biasa, dan oleh itu gimnastik untuk kanak-kanak harus dibuat dengan jelas dan mudah.

Latihan untuk merangkak, duduk, berdiri, berjalan harus disertai dengan komentar ceria dan baik dari ibu, ini akan memberi anak rasa semangat, akan menarik minatnya, dia akan senang melakukan trik menyenangkan dan bermanfaat.

Jika anak kecil mempunyai patologi sistem muskuloskeletal, penyakit neurologi, penyakit kongenital atau penyakit yang lain, adalah penting untuk menambah senaman baru dengan kebenaran ahli fisioterapi atau doktor yang menghadiri, kerana kanak-kanak ini memerlukan beban yang sangat spesifik pada kumpulan otot tertentu, bergantung kepada diagnosis.

Kenapa gimnastik?

Senam, seperti yang telah disebutkan, akan membantu anak anda menguasai kemahiran motor baru dengan lebih aktif, menyediakan tisu otot dan tulang untuk beban yang semakin meningkat, untuk berdiri, untuk langkah-langkah bebas yang pertama. Gimnastik membangunkan pertuturan, fantasi, sebahagiannya memenuhi keperluan kanak-kanak dalam hubungan emosi dan sentuhan dengan ibu.

Pada kanak-kanak yang kerap bersenam, peredaran darah bertambah baik, penyelarasan pergerakan dan radas vestibular diperbaiki. Kanak-kanak seperti ini kurang cenderung untuk jatuh sakit, tidur lebih baik dan tidak mempunyai, sebagai peraturan, masalah dengan selera makan.

Latihan untuk bayi

Termasuk dalam latihan gim gim yang mungkin anda lakukan dengan bayi pada usia yang lebih lembut, dengan syarat bayi itu tidak membantahnya. Sekiranya latihan tidak membosankan, ia hanya mencukupi untuk menambah teknik baru ke kompleks yang sesuai dengan usia anak kecil.

7-8 bulan

Kanak-kanak ini perlu dipromosikan dalam merangkak dan duduk. Kami menyenaraikan beberapa latihan yang berkesan untuk merangsang kemahiran ini.

 • "Sudut". Peregangkan pada anak, yang terletak di belakang, jari telunjuk tangan anda. Apabila dia membawa mereka, tarik tangan anda sedikit ke arah anda. Jangan angkat bayi secara paksa, walaupun dia sendiri, berdasarkan kekuatan lengannya, akan menaikkan batang tubuh seperti yang dibenarkan oleh pembangunan otot. Jangan menanam anak itu. Apabila sudut ketinggian adalah 45 darjah, perlahan-lahan menurunkan anak itu kembali. Lakukan latihan 5-10 kali.
 • "Merangkak dengan sokongan". Letakkan bayi di perut, letakkan tangan anda di bawah perut dan mula menaikkan telapak tangan anda dengan lancar ke atas. Apabila bayi berusia empat tahun, tahan di dalam posisi itu selama satu minit. Jangan melonggarkan lengan. Komplikasi senaman boleh berlaku apabila bayi mula berdiri di atas semua empat dengan lebih yakin. Letakkan mainan dengan bunyi di depan kacang dan menyokong remah-remah di bawah perut anda semasa dia cuba mencapainya. Jika pada masa yang sama dia mula menyusun semula tangan dan kaki, pertimbangkan bahawa dia akan mula merangkak dalam masa terdekat.
 • "Kereta Sorong". Latihan ini membantu menguatkan otot-otot lengan dan leher. Ambil bayi berbaring di perutnya, untuk kaki dan perlahan-lahan bergerak bersama dia di sepanjang lantai ke hadapan. Ia perlu memastikan bahawa anak itu "berjalan" di dalam tangannya, menyusun semula mereka untuk bergerak.

Berayun di atas bola, cuba mendapatkan mainan sambil berbaring di fitball dengan perut dengan sokongan wajib ibu bapa untuk kaki berguna.

"Kereta Sorong"
Pada fitball

9-10 bulan

Tambah kepada kompleks kanak-kanak latihan ini untuk menguatkan kaki dan kaki yang lebih rendah. Sediakan anak untuk berdiri sendiri dan berjalan. Anda juga boleh menambah latihan dalam kedudukan duduk. Inilah beberapa helah menarik.

 • "Bola salji". Bola gimnastik diletakkan di atas lantai, meletakkan anak kecil di atas kaki, meletakkan pemegang pada bola, sentiasa memegang bayi di bawah lengannya, tetapi tidak sehingga kakinya menggantung di udara. Mula bergerak ke depan, sedikit menyengetkan badan anak itu ke bola. Adalah perlu untuk memastikan bahawa kanak-kanak melakukan langkah-langkah utama dengan sokongan dan sokongan tangan pada bola beralih ke atasnya.
 • "Baton Relay". Ajarkan anak lelaki atau anak anda untuk bergerak lebih banyak, anda akan dibantu oleh bola kecil, tongkat, dari mana, jika dikehendaki, anda boleh membuat geganti. Letakkan objek dan merangkak bersama bayi pada semua empat sebelum itu. Beri peluang kepada anak anda untuk menangkap yang pertama dengan tongkat atau bola. Yang ikhlas dan emosional bergembira dalam kemenangannya.
 • "Stomping dan cerun." Letakkan anak anda kembali kepadanya supaya kakinya berada pada anda. Pastikan karapuz di bawah lengan anda. Mula mengambil langkah. Apabila anda mencapai mainan di atas lantai, pegang anak itu supaya dia dapat membengkokkan dan merebutnya. Kemudian mula bergerak ke matlamat baru.
 • "Kerdil hendap." Untuk latihan ini, anda memerlukan beberapa bola kecil yang sesuai dengan telapak anak, dan bakul atau kotak. Duduklah bayi itu. Duduk di sebelahnya, sebagai contoh, ke kanan. Tarik bola runtuh, dia akan mengambilnya dengan tangan kanannya. Adalah penting bahawa kanak-kanak itu bertukar badannya dalam separuh giliran. Seterusnya, bayi perlu mengalih bola ke tangan yang lain dan memasukkannya ke dalam kotak di sebelah kiri. Pada ketika ini, anda akan menyediakan bola baru, yang mana anda perlu melakukan perkara yang sama.

Kanak-kanak zaman ini hebat untuk senaman aktif dengan muzik berirama, ada yang mula memanjat atau beralih ke pukulan. Gunakannya semasa kelas anda.

Petua berguna

 • Bekerja tanpa pakaian, jika mungkin, pada musim panas menghabiskan gimnastik di udara segar. Oleh itu, ia boleh dilakukan untuk menggabungkan mandi udara dan pembajaan dengan senaman yang berguna.
 • Jangan bersenam pada hari-hari apabila kanak-kanak mempunyai demam, gigi, tidak mood bermain dan berbual.
 • Sekiranya terdapat kanak-kanak yang lebih tua dalam keluarga, mintalah mereka untuk "bermain" untuk mengambil bahagian dalam latihan aktif untuk kanak-kanak dari 8-9 bulan. Pada zaman ini, tiruan telah dibangunkan, dan kanak-kanak akan belajar permainan dan teknik baru dengan lebih cepat jika dia melihat bagaimana orang lain melakukannya.
 • Sentiasa mula gimnastik selepas pra-sesi urut ringan.
 • Agar tidak mengatasi sistem saraf bayi dan tidak mengganggu tidurnya, lakukan latihan pada separuh pertama hari ini. Pada waktu petang, ia akan mungkin mempunyai urutan kelonggaran yang lembut dan mandi.

Ketahui lebih lanjut mengenai gimnastik untuk kanak-kanak 7-8 bulan, anda akan belajar dari video berikut.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan