Gimnastik untuk kanak-kanak 5-6 bulan

Kandungannya

Kanak-kanak berumur lima bulan adalah emosi dan ingin tahu. Tetapi keperluan mereka untuk meneroka dunia adalah terhad oleh kemahiran fizikal, atau sebaliknya, kekurangan mereka. Walaupun hakikat bahawa pada zaman ini kanak-kanak telah mencapai banyak dan banyak belajar, peringkat yang paling sukar dan intensif dalam pembangunannya baru bermula. Membantu bayi adalah tugas yang layak untuk ibu bapa yang peduli. Mengenai latihan fizikal pada zaman ini harus diperkenalkan ke dalam kompleks pengecasan, kita akan membincangkan dalam artikel ini.

Ciri-ciri pembangunan fizikal pada usia enam bulan

Jika anak anda berumur 5-6 bulan, anda dengan yakin boleh mengatakan bahawa dia belajar untuk tersenyum dan menyatakan emosinya. Juga, bayi-bayi dari kategori umur ini sudah menjadi kepala yang baik, jika mereka terletak pada perut, lebih sedar membuat gerakan dengan lengan dan kaki, mereka dapat merebut objek dan mainan yang menarik. Bayi lima bulan dan enam bulan tidak boleh berbohong dan tidak berbuat apa-apa - ia melebihi kekuatan mereka.

Ramai kanak-kanak bergolek dengan sempurna - dari belakang ke perut dan belakang. Ada yang sudah cuba duduk. Semua kemahiran ini pasti perlu digunakan apabila merancang satu set aktiviti untuk kanak-kanak.

Pada lima bulan, kanak-kanak mula aktif meneroka badan mereka sendiri. Di peringkat mental, kemahiran pertuturan pertama bertambah baik, serbuk itu sudah dapat mengucapkan beberapa suara individu dan juga suku kata, dan pemikiran dan perhatiannya aktif berkembang.

Masa berumur telah menjadi lebih lama, kanak-kanak kini tidur maksimum 15-16 jam sehari. Selebihnya dia perlu berkomunikasi - taktil, lisan, emosi. Semua jenis komunikasi dan harus menjadi mandatori semasa melakukan senam senam.

Tanpa ketiga-tiga komponen ini yang paling berguna, dari sudut pandang anatomi, latihan tidak akan membawa hasil yang diinginkan.

Pada usia ini, kanak-kanak mula menyedari bahawa pergerakan tubuhnya dan anggota tubuh boleh dikawal, dan dia dapat mengawalnya. Ini membawa kanak-kanak dalam kegembiraan yang tidak dapat dijelaskan. Mengecas, ditambah dengan latihan yang memenuhi keperluan usia, akan dirasakan oleh kanak-kanak dengan keseronokan dan akan membawa banyak faedah.

Manfaat gimnastik

Bayi berusia 5-6 bulan dan berada di ambang penemuan baru: tidak lama lagi dia akan mula duduk, merangkak, dan kemudian bangkit berdiri. Gimnastik sepatutnya konsisten dengan kemahiran motornya dan menyumbang kepada pembangunan yang baru - pastikan anda memasukkan latihan untuk merangsang merangkak dan menguatkan otot-otot belakang, dada dan lengan dalam program latihan harian bersama kanak-kanak. Ini akan diperlukan supaya bayi dapat duduk lebih cepat. Anda tidak perlu duduk dengan paksa - ini berbahaya dan berbahaya, tetapi untuk membantu kanak-kanak menguatkan kumpulan otot tertentu adalah inisiatif yang hebat untuk ibu bapa yang penyayang.

Gimnastik pada usia ini menyumbang kepada pemahaman yang lebih baik mengenai peranti badan anda sendiri, dan ini adalah apa yang bayi peduli sekarang. Dengan senaman fizikal biasa, sendi dan alat tulang menguatkan, otot menjadi lebih elastik. Semua ini akan melakukan kerja yang baik apabila kanak-kanak mula mengambil kedudukan menegak: ia akan lebih mudah untuk dia duduk, berdiri dan, akhirnya, pergi.

Latihan meningkatkan aliran darah ke anggota badan, tisu otot, dan kulit. Ini mempunyai kesan positif terhadap pembentukan imuniti bayi.Adalah diperhatikan bahawa kanak-kanak dengan gimnastik mereka setiap hari kurang cenderung untuk jatuh sakit, dan jika ini berlaku, penyakit ini lebih mudah dan tidak ada komplikasi praktikal.

Sentuhan sentuhan yang dialami kanak-kanak semasa gimnastik dan urut yang mendahului ia mempunyai kesan positif terhadap kerja reseptor saraf pada kulit, khususnya, dan keseluruhan sistem saraf. Seorang kanak-kanak yang diberi latihan fizikal yang mencukupi, tidur dengan lebih baik, mempunyai selera makan yang sangat baik, dan kurang sembelit.

Anak-anak kecil dengan ibu yang terlibat dengan setiap hari semakin berkembang dengan harmoni, keperluan mereka untuk komunikasi dipenuhi. Kanak-kanak seperti belajar bercakap sebelum ini, dan pada masa akan datang mereka menunjukkan kebolehan belajar yang lebih kaya.

Sekiranya seorang kanak-kanak mempunyai gangguan neurologi atau muskuloskeletal tertentu, dia ditetapkan urutan terapeutik dan latihan khusus dari terapi fizikal yang kompleks (terapi fizikal).

Adalah disyorkan untuk menambah latihan baru ke kompleks tersebut hanya dengan kebenaran doktor yang menghadiri atau pakar kanak-kanak tempatan.

Gimnastik untuk kanak-kanak yang normal, menguatkan urut dan aktiviti fizikal yang sama disyorkan, dalam 5-6 bulan, harus diarahkan kepada perkembangan gerakan anggota yang disasarkan.

Latihan menarik

Mengecas, memandangkan peningkatan pergerakan kanak-kanak, harus dilengkapi dengan latihan aktif yang akan dilakukan oleh bayi, bukan sahaja kerana ibu memegang tumitnya dengan ketat atau pena, tetapi juga kerana dia sendiri akan berminat untuk melakukan tindakan fizikal tertentu. Jangan lupa untuk menganjurkan kelas dengan iringan muzik, membaca puisi dan menyanyikan lagu-lagu - "Rails sleepers" akan dilakukan, dan "Giraffe mempunyai bintik, bintik-bintik, tempat di mana-mana."

Lagu-lagu ini akan membantu bayi untuk meneroka badan anda dengan lebih baik. Secara umum, semua latihan haruslah sebagai emosi dan keseronokan yang mungkin supaya si kecil tidak bosan. Di bawah ini kami menyediakan senarai yang paling menyeronokkan dan menghiburkan (dan berguna!) Latihan untuk kanak-kanak umur yang ditetapkan:

 • "Tangkap saya!" Latihan ini bertujuan untuk membangunkan penyelarasan pergerakan tangan. Letakkan anak di belakang, di sebelah kanannya meletakkan mainan bunyi yang disertakan. Apabila bayi mengambilnya dengan satu tangan, putar dan letakkan mainan kedua di sebelah kiri, yang akan berbunyi berbeza. Tugas bayi adalah mengambil mainan kedua dengan tangan kedua dan, sekurang-kurangnya untuk waktu yang singkat, untuk memegang kedua-dua mainan dengan dua tangan.

 • "Bangku". Latihan ini dilakukan untuk membantu kanak-kanak belajar kemahiran duduk. Ibu membentangkan jari telunjuknya sendiri kepada bayi yang berbaring di belakangnya. Tugas kanak-kanak itu adalah untuk merebut mereka dan mengetatkan badan di dalam lengannya, sambil terus memegang lengan Ibu, mengangkat badan, cuba duduk. Tidak perlu menyeret kanak-kanak. Sekiranya ototnya tidak bersedia untuk duduk, jangan duduk. Adalah penting bahawa inisiatif untuk menukar kedudukan tubuh dengan sokongan anda adalah kepada bayi. Kecualikan kebangkitan tubuhnya dengan keadaan sudut yang tepat, akan menjadi baik jika untuk memulakan anak dapat naik 30-45 derajat relatif terhadap permukaan di mana senam dilakukan.
 • "Bulu". Latihan ini akan berguna untuk otot tulang belakang dan belakang. Bawa kanak-kanak di belakangnya, lurus tangan terbuka di bawah punggungnya dan sedikit menaikkan bayi di atas permukaan, mengikisnya dari atas dengan tangan kedua. Sebaik-baiknya, kanak-kanak itu akan membengkok, ketegangan belakang dan otot perut. Lakukan latihan ini 5 hingga 10 kali.
 • "Askar tentera." Seorang kanak-kanak yang sudah mula membuat percubaan bebas untuk duduk boleh ditawarkan latihan baru yang akan menunjukkan kepadanya bahawa kedudukan menegak badan tidak sama sekali menakutkan. Pegang kanak-kanak itu dengan tangannya di dada di tepi dan tahan dia di kedudukan tegak dengan kaki di permukaan yang kukuh selama kira-kira setengah minit. Untuk mengecas, anda boleh mengulangi teknik ini dari 2 hingga 4 kali.

Jika kanak-kanak belum mula duduk, latihan ini tidak boleh dijalankan.

 • "Anak kucing." Latihan ini direka untuk menyokong kemahiran merangkak. Letakkan bayi anda pada perut anda dan letakkan telapak tangan anda di bawah perut anda. Dengan perlahan-lahan, dengan tangan kedua memegang bayi di belakang, mula mengangkat bayi ke posisi di mana dia akan bersandar di permukaan dengan lutut dan pegangannya. Pegang anak itu dalam posisi itu selama beberapa saat, dan dengan itu lancarnya menurunkannya ke kedudukan asalnya.
 • "Saya - diri saya!". Latihan ini berkesan membangunkan semua kumpulan otot, merangsang tempat duduk dan memperbaiki radas vestibular. Angkat kanak-kanak di bawah lengan dan tahan secara menegak. Preliminarily meletakkan dia mainan tepat di bawah kaki di depan kaus kaki, yang mana dia ingin membungkuk. Memegang dadanya, membantu runtuh untuk membongkok dengan berjongkok. Selepas mainan berada di tangan bayi, perlahan-lahan angkat ke kedudukan asalnya. Ia akan mencukupi untuk mengulangi penerimaan 2-3 kali.

 • "Shchekotun". Teknik ini akan menguatkan otot kaki, kerana hari ini tidak jauh apabila anak itu mula berdiri dengan sokongan pada bahagian tubuh ini. Ambil tumit di tangan anda dan lukis jari telunjuk dari kaki ketiga kaki, dari kaus kaki ke tumit, garis lurus. Dalam kes ini, kanak-kanak akan membengkok dan melepaskan kaki.

Sebagai tambahan kepada latihan ini, ibu dapat terus menjalankan "Caterpillar" tradisional, di mana bayi akan menjangkau dan cuba merangkak di perut untuk mainan. Anda boleh merumitkan latihan dengan meletakkan dua mainan di hadapan kanak-kanak. Jika anda mencuba, dari masa ke masa, dia akan merebut kedua-dua objek dengan dua pemegang. Anda juga boleh mula melakukan senaman "Wheelbarrow" jika lengan anak cukup kuat (ibu memegang kaki kanak-kanak, dia melintasi permukaan dengan tangannya).

Cadangan am

 • Jika cuaca dan waktu tahun membenarkan, teruskan pelajaran tanpa pakaian, dan pada musim panas - di jalan;
 • Pastikan gimnastik bermula dengan urut umum, supaya otot kanak-kanak itu "dipanaskan" untuk latihan seterusnya;
 • Latihan terbaik dilakukan pada waktu pagi, kerana ia mempunyai kesan merangsang, dan boleh menyebabkan gangguan tidur jika dilakukan pada waktu petang;
 • Jangan buat pelajaran jika bayi itu nakal.

Baca lebih lanjut mengenai gimnastik untuk kanak-kanak 5-6 bulan, lihat video berikut.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan