Berapa banyak gigi pada kanak-kanak berumur 2 tahun dan bagaimana gigi dirawat pada usia ini?

Kandungannya

Adalah penting untuk semua ibu bapa bahawa remah-remah mereka memotong gigi pada waktunya, menjadi kuat dan tidak cedera. Dan jadi mereka berminat untuk berapa banyak gigi harus pada usia tertentu, contohnya, pada 2 tahun. Di samping itu, penting untuk mengetahui tentang kemungkinan masalah dengan gigi berusia dua tahun, serta pencegahan masalah seperti itu, kerana perhatian yang mencukupi pada gigi pada usia awal memberi kesan kepada kesihatan gigi susu dan letusan yang kekal.

Idealnya, kanak-kanak harus mempunyai 20 gigi pada usia dua tahun

Berapa banyak gigi sekiranya kanak-kanak mempunyai 2?

Pediatrik adalah norma untuk kanak-kanak berumur dua tahun yang mempunyai 20 gigi susu, yang terletak pada 10 pada setiap rahang bayi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bayi, empat gigi terakhir (molang kedua) tidak boleh meletus. Dan kerana kehadiran 16 gigi pada umur 2 tahun juga normal. Gigi ini sering meletus pada usia 20-26 bulan di rahang bawah dan pada usia 26-33 bulan di atas. Itulah sebabnya beberapa orang berumur dua tahun mungkin tidak mempunyai mereka.

Penyimpangan dari norma

Ibu bapa tidak boleh panik, jika ada gigi dalam anak meletus dengan kelewatan, tetapi jika seorang kanak-kanak mempunyai sedikit gigi dalam mulut dalam 2 tahun, ini adalah kesempatan untuk menunjukkan bayi kepada seorang pakar.

Keadaan gigi pada bayi berusia dua tahun dipengaruhi oleh pelbagai faktor, antaranya yang paling penting ialah:

 • Ciri-ciri pemakanan karapuz, kerana yang serbuk kehilangan penting untuk nutrien gigi.
 • Lama menghisap dummy.
 • Penggunaan oleh seorang kanak-kanak atau ibu mengandung yang menjejaskan keadaan kuman gigi.
 • Penjagaan tidak betul untuk rongga mulut bayi.
 • Memberi makan jangka panjang bayi dari botol, serta meminumnya pada malam minuman manis.
 • Sakit yang kerap terhadap kanak-kanak.
 • Beban yang tidak mencukupi pada rahang remah disebabkan oleh penggunaan berterusan dadih dan hidangan cincang.
Jika seorang kanak-kanak dalam 2 tahun telah berkembang hanya beberapa gigi, sudah tiba masanya untuk melihat pakar.

Semua faktor ini boleh menjejaskan urutan gigi, dan masa penampilan mereka dalam rongga mulut, dan perkembangan penyakit mereka.

Perhatikan pemindahan gigi Dr. Komarovsky.

Apakah masalah yang boleh?

 • Kerosakan gigi dengan karies. Ia seolah-olah ramai ibu bapa bahawa pada usia 2 penyakit ini tidak mengerikan, tetapi walaupun bayi-bayi tersebut mempunyai gigi yang tidak baik. Selalunya sebabnya ialah penggunaan makanan jangka panjang, contohnya, menghisapnya dari botol. Seringkali, ibu-ibu sendiri membahayakan gigi anak mereka apabila mereka memberikan serbuk yang bangun pada waktu malam untuk minum jus atau kompos. Dalam kes sedemikian, bayi akan mengalami karies, yang dipanggil botol. Ia adalah luka gigi depan, yang kelihatan sangat cepat dan merosakkan senyuman indah bayi. Juga, kanak-kanak berumur 2 tahun boleh mula merosakkan gigi mengunyah, kerana mereka sukar membersihkan plak. Pada masa yang sama, manifestasi awal jangkitan, yang merupakan bintik-bintik putih, ibu bapa tidak dapat melihatnya. Penyakit ini secara aktif berkembang dan mendapati dirinya sendiri apabila gigi sudah rosak dan menyakitkan.
 • Kemunculan plak pada gigi dan menukar warna. Biasanya, pada siang hari, makanan kekal dan sel-sel mukosa dikumpulkan di dalam mulut serbuk, tetapi dengan pembersihan yang tepat pada masanya, deposit sedemikian tidak terkumpul dan tidak membahayakan gigi.Jika penjagaan gigi tidak mencukupi, gigi kanak-kanak itu menjadi kuning dan risiko membina bakteria pada permukaannya meningkat. Juga, warna gigi mungkin berubah kerana mengambil ubat atau memakan makanan dengan pewarna. Di samping itu, beberapa bayi di dalam mulut membina bakteria khas, yang mana gigi ditutup dengan mekar hitam.
 • Enamel hypoplasia. Ia disebabkan oleh proses metabolisma terjejas di dalam badan serbuk, kerana gigi tidak berkembang dengan baik, dan enamel mereka terlalu nipis dan rapuh (mereka meremukkan dengan teruk). Selalunya, masalah seperti itu dicetuskan oleh faktor-faktor yang mempengaruhi tubuh wanita semasa kehamilan (ketika gigi bayi diletakkan), tetapi juga terjadi akibat hypovitaminosis, ricket, penyakit berjangkit atau kronik pada anak pada tahun-tahun pertama kehidupan.
 • Fluorosis Ini adalah patologi kronik gigi, disebabkan oleh masuknya fluorida yang berlebihan ke dalam badan kanak-kanak dari air minuman bayi itu. Ia ditunjukkan dengan rupa jalur putih, yang berubah menjadi bintik-bintik putih dan coklat. Gigi mula pecah dan menjadi ditutup dengan kawasan hakisan enamel. Walaupun masalah ini paling kerap didiagnosis pada anak sekolah, dengan kadar fluorida yang tinggi dalam air, ia juga boleh berlaku pada kanak-kanak berusia 2 tahun.
 • Kelengkungan gigi. Walaupun gigi tetap boleh membengkak lebih kerap, dalam kes yang jarang berlaku, doktor mendiagnosis lokasi yang tidak normal dan gigi susu. Oleh kerana kekurangan mineral dan vitamin dalam makanan bayi, jurang dapat membentuk antara gigi. Juga, tabiat buruk kanak-kanak, seperti menghisap ibu jari dan memberi makan lama, boleh menyebabkan pertumbuhan gigi melengkung.

Kaedah rawatan

Pergigian moden mempunyai banyak cara untuk merawat gigi kanak-kanak, antaranya yang paling biasa:

 • Fluoridation. Gigi kanak-kanak dirawat dengan bahan yang mengandungi fluorida. Rawatan sedemikian disyorkan untuk pencegahan atau pada manifestasi pertama karies, dan dengan kerosakan yang mendalam pada gigi, ia akan menjadi tidak berkesan.
 • Remineralization. Gigi bayi disalut dengan penyelesaian di mana ada bahan mineral yang diperlukan untuk mengukuhkannya. Kaedah ini juga hanya sesuai untuk melindungi gigi atau untuk membaiki kerosakan kecil.
 • Perak. Gigi bayi diliputi dengan penyelesaian perak untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya semasa karies awal. Kelemahan kaedah ini adalah kegelapan gigi selepas rawatan.
 • Pengisian. Dalam kes-kes di mana karies telah menembusi secara mendalam, tisu yang dijangkiti perlu dikeluarkan dari gigi dan digantikan dengan bahan pengisian moden. Pada masa yang sama, tampalan boleh berwarna, yang menyenangkan kepada banyak bayi dan memudahkan rawatan.
 • Penjajaran. Untuk membetulkan kedudukan gigi pada usia awal, pelatih atau plat dibuat secara individu boleh digunakan.
 • Pemadaman. Sekiranya karies terlalu mendalam atau kanak-kanak telah mengembangkan salah satu komplikasinya, bahaya gigi kekal kepada kesihatan gigi kekal mesti dikeluarkan.
Dengan prosedur silvering anda boleh menghentikan perkembangan karies.

Dalam rawatan kanak-kanak berusia dua tahun, anestesia boleh digunakan di doktor gigi, yang sering diwakili oleh anestesia tempatan. Kanak-kanak itu dioles dengan gusi anestetik atau disuntik ke dalam tisu dengan suntikan. Jika serbuk gigi yang banyak dijangkiti, kanak-kanak itu secara mutlak menolak rawatan atau menderita dari patologi saraf neuropikik, doktor akan mencadangkan anestesia am.

Petua

 • Pemeriksaan gigi secara berkala dan jika anda mendapati mata, noda, kawasan gelap enamel, kelengkungan dan tanda amaran lain, segera pergi bersama bayi ke doktor gigi.
 • Ingatlah bahawa pada usia 2 kanak-kanak hanya belajar menyikat gigi mereka sendiri. Galakkan keinginan untuk menyikat gigi anda sendiri, tetapi mengawal proses ini supaya pembersihan adalah menyeluruh. Berikan serbuk di tangan berus dan biarkan mereka bertindak secara bebas, dan kemudian sikat gigi kanak-kanak dengan lebih berhati-hati.
 • Dari umur 2 tahun, anda boleh mula menggunakan ubat gigi untuk memberus gigi anda. Pada masa yang sama, ia perlu dipilih tanpa fluorida, kerana kanak-kanak berumur dua tahun masih tidak tahu bagaimana untuk membilas mulut mereka dan meludahkan keseluruhan tampalan, dan jika lebih banyak fluorida memasuki badan bayi, masalah dengan gigi dan tulang mungkin.
 • Tunjukkan anak anda contoh positif anda sendiri. Biarkan bayi melihat bahawa ibu dan ayah kerap berus gigi dua kali sehari dan secara berkala pergi ke doktor gigi.
Selepas 2 tahun, kanak-kanak boleh menyikat gigi dengan ubat gigi, tetapi ia tidak sepatutnya mengandungi fluorida.

Pencegahan

Mulailah menjaga gigi kanak-kanak itu harus semasa trimester pertama kehamilan, apabila serbuk meletakkan permulaan gigi masa depan. Ibu masa depan dalam tempoh ini harus mengawal dietnya lebih banyak dan mengelakkan penyakit berjangkit.

Selepas kelahiran anak kecil untuk pencegahan masalah dengan gigi, anda mesti:

 • Mula memberus gigi anda sebaik sahaja ia dipotong.
 • Pantau pemakanan bayi, supaya bayi menerima nutrien yang penting untuk pembentukan gigi.
 • Masa untuk meninggalkan botol makan.
 • Jangan berikan pada waktu malam untuk minum jus, susu dan teh manis.
 • Untuk berurusan dengan tabiat buruk seperti keghairahan panjang untuk pemerah susu dan menghisap ibu jari.
 • Segera tambah makanan pepejal untuk diet bayi anda.
 • Setiap 6 bulan, pergi bersama anak ke doktor gigi.

Ramai ibu akan tertanya-tanya bagaimana mengajar bayi untuk membersihkan gigi dengan betul. Dalam video seterusnya anda boleh melihat bagaimana untuk mengajar anak anda berus gigi semasa permainan. Permainan ini akan merayu kepada bayi anda dan dia mahu membawanya semula.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan