Bagaimana hendak memulakan pengerasan seorang kanak-kanak dan prinsip-prinsip yang perlu dipatuhi?

Kandungannya

Baru-baru ini, semakin ramai ibu bapa berfikir tentang pengerasan kanak-kanak. Keadaan kesihatan kanak-kanak secara umum, menurut ahli pediatrik, meninggalkan banyak yang diinginkan. Seorang kanak-kanak dipengaruhi oleh banyak faktor negatif - ekologi buruk, pengkomputeran segala-galanya di dunia, pengurangan am dalam mobiliti dan aktiviti.

Dalam keadaan seperti itu, kaedah yang terbukti fisioterapi, termasuk pengerasan, membantu untuk menjaga imuniti kanak-kanak.

Mengenai sistem

Pengerasan tidak digunakan untuk kaedah rawatan, dan oleh itu ia tidak menyembuhkan sebarang penyakit kronik.

Pengerasan anak-anak adalah kaedah fisioterapi, yang mana membantu menguatkan sistem imun kanak-kanak dan dengan itu cuba menghalang kejadian yang kerap.

Kanak-kanak pengerasan membayangkan hubungan kanak-kanak dengan pelbagai faktor semula jadi: air, udara, cahaya matahari, suhu yang berbeza, tekanan atmosfera. Semua ini secara beransur-ansur meningkatkan keupayaan tubuh untuk menahan pelbagai faktor negatif tanpa menjejaskan kesihatan manusia.

Ia boleh dikatakan bahawa sistem pengerasan tidak dicipta bukan oleh orang, tetapi secara semula jadi itu sendiri, kerana sekali hubungan dengan persekitaran semulajadi adalah cara kehidupan sehari-hari untuk kemanusiaan. Kami berjalan tanpa alas kaki, dibasuh dengan air sejuk, tidak takut matahari dan angin.

Percubaan untuk membawa kehidupan moden lebih dekat kepada alam semulajadi, membantu alam semula jadi untuk mengekalkan potensi yang sangat besar untuk penyesuaian.

Ramai ibu bapa berminat, tetapi pada hakikatnya apakah kaedah pengerasan berdasarkan, yang mampu memberikan anak yang dikasihi? Hakikatnya ialah udara, air, perubahan suhu yang menjejaskan tubuh manusia, menyebabkan pelbagai tindak balas badan yang pelbagai. Ia melibatkan tidak banyak organ tertentu (hati atau jantung), tetapi sistem keseluruhan - muskuloskeletal, saraf, peredaran darah, dan lain-lain.

Organisma digerakkan dan dengan segala cara cuba mengekalkan keadaan dalaman pada tahap yang stabil. Penggerak ini merupakan latihan yang sangat baik untuk imuniti dan seluruh organisma.

Secara beransur-ansur, kanak-kanak menjadi lebih disesuaikan dengan dunia di mana dia telah datang. Keadaan kesihatan bertambah baik di peringkat selular dan biokimia. Akibatnya, insiden berkurangan, nada dan keadaan kesihatan meningkat.

Pengerasan adalah kaedah fisioterapeutik yang tersedia di rumah untuk kanak-kanak dari mana-mana umur. Adalah mungkin untuk menjalankan prosedur sedemikian untuk bayi, bayi yang baru lahir, anak kecil, dan anak sekolah.

Pekerjaan juga berguna untuk orang dewasa, terutamanya kerana sukar untuk membayangkan bahawa hanya kanak-kanak akan menjadi keras. Biasanya ini adalah cara hidup seluruh keluarga.

Sudah tentu, teknik yang tidak sesuai untuk kanak-kanak, misalnya, berenang musim sejuk, tetapi dengan latihan pendahuluan yang berpanjangan, seperti menunjukkan amalan, ia boleh digunakan.

Sistem pelindapkejutan tidak bertolak ansur dengan ketidakteraturan, tidak bertanggungjawab. Pengerasan anak perlu beransur-ansur, dan, sebaik sahaja permulaan berlaku, jangan berhenti kelas. Dengan rehat yang panjang, semua yang telah dicapai telah hilang, kesan pengerasan, malangnya, hilang.

Perkara pertama yang ibu bapa yang membuat keputusan untuk mengantuk kanak-kanak perlu lakukan adalah untuk menunjukkan kepada pakar pediatrik, kerana kaedah yang berbeza mempunyai kontraindikasi sendiri, yang akan dibincangkan di bawah.

Sedikit sejarah

Doktor-doktor zaman dahulu mendakwa kesan-kesan menguntungkan pasukan semulajadi ke atas tubuh manusia. Air yang mencurahkan air yang berlainan yang berlainan diterima di Greece dan Rom purba. Kaedah untuk mendidik anak lelaki di Sparta, sebagai contoh, adalah berdasarkan pengerasan yang melampau, kerana masyarakat percaya bahawa ia adalah satu-satunya cara untuk mengembangkan pahlawan yang kuat: budak lelaki itu dicukur botak, pergi tanpa alas kaki dalam cuaca buruk, dan pada musim panas mereka juga telanjang, dibasuh dengan air sejuk.

Dari umur satu tahun, kanak-kanak lelaki itu diajar untuk berlari, melempar tombak, cakera, dari dua tahun untuk bertarung, dan pada 12 mereka diberi baju hujan dan perban untuk alat kelamin, dan pakaian seperti itu Spartan pergi sepanjang tahun, tanpa hak untuk memanaskan diri, walaupun sangat sejuk.

Tinggal di bawah matahari telah diamalkan secara aktif oleh orang Mesir kuno. Mereka mengekalkan kaedah rawatan ini dalam lukisan di dinding kuil yang telah bertahan hingga ke zaman kita.

Di China, pada zaman dahulu hingga sekarang, pengerasan adalah ukuran skala nasional.. Orang-orang Cina percaya bahawa pengerasan mengubati penyakit-penyakit yang belum.

Di Rusia, mereka juga cuba membesarkan anak-anak mereka yang kuat dan kuat, dan oleh itu sejak lahir mereka membawa mereka ke bilik mandi dan mengukus mereka ke dalam salji.

Di USSR, pengerasan telah didirikan ke dalam sistem profilaksis keadaan, ia digunakan di tadika dan sekolah, dalam pembuatan. Selepas keruntuhan USSR, pencegahan nasional adalah sesuatu yang lalu dan menjadi perkara peribadi. Setiap ibu bapa memutuskan sama ada hendak menguatkan anak atau tidak.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat kecenderungan untuk memulihkan sistem pengerasan keseluruhan, dalam mana-mana keadaan, kumpulan yang berasingan telah muncul di tadika di mana mereka berlatih berkaki ayam atau menyiram dengan air, secara semulajadi, dengan persetujuan ibu bapa mereka.

Faedah untuk kanak-kanak

Semua orang telah mendengar tentang manfaat pengerasan, tetapi, malangnya, ibu bapa mempunyai sedikit maklumat dan pengetahuan yang boleh dipercayai dalam hal ini. Jadi, dipercayai bahawa pengerasan meningkatkan imuniti, tetapi ini hanya hujung gunung es.

Pengerasan meningkatkan keadaan saluran darah, yang mengurangkan kemungkinan mengembangkan penyakit kardiovaskular, menguatkan imuniti kulit tempatan, dan meningkatkan kecekapan tisu limfoid, yang mengurangkan kemungkinan jangkitan SARS, influenza.

Jangan berfikir bahawa kanak-kanak yang berpengalaman tidak sakit. Mereka boleh jatuh sakit, tetapi penyakit mereka lebih mudah. Oleh kerana potensi penyesuaian yang lebih tinggi, kanak-kanak tersebut pulih lebih cepat selepas operasi dijalankan.

Pengerasan meningkatkan tidur, pencernaan, sistem saraf. Kanak-kanak yang terkena hampir tidak pernah mengalami obesiti, reaksi alahan, enuresis.

Kekerasan pada bayi tahun pertama kehidupan memberikan peluang untuk cepat menguasai kemahiran motor dan pertuturan, ini adalah salah satu bentuk mencegah selesema, yang dianggap paling berbahaya bagi bayi.

Seorang kanak-kanak yang keras adalah lebih mudah menyesuaikan diri dan psikologi, contohnya, pada usia 3 tahun - untuk menghadiri tadika, berumur 6-7 tahun - untuk memulakan persekolahan. Pada remaja yang telah marah sejak kecil, masa pubertas lebih mudah.

Aturan dan prinsip

Terdapat banyak kaedah pengerasan untuk promosi kesihatan, kaedah menjalankan prosedur juga berbeza antara satu sama lain. Prinsip tetap kekal. Dan penting untuk mengenali mereka walaupun sebelum ibu bapa mula mengeraskan anak-anak kecil mereka.

Pemeriksaan oleh pakar pediatrik

Ia perlu bermula dengan mengenal pasti keadaan sebenar kesihatan, titik permulaan dan mengenal pasti kontraindikasi. Seorang pakar pediatrik akan membantu dalam hal ini. Sebagai contoh, kanak-kanak dengan alahan terhadap sinaran UV adalah contraindicated berjemur, dan dalam bentuk alergi yang sejuk kanak-kanak itu tidak menjadi ahli skuad walrus. Kehadiran nevi, tahi lalat patologi - kontraindikasi kepada pendedahan matahari, tetapi prosedur air tidak dikontraindikasikan. Patologi buah pinggang, jantung, sistem saraf pusat memerlukan skema yang berasingan, yang akan menjadikan doktor untuk pesakit kecil tertentu.

Rundingan dengan doktor juga diperlukan untuk ibu bapa, perbualan ini akan membantu mereka memahami dengan lebih baik maksud dan kaedah pengerasan, peraturan dan teknik keselamatan.

Pengijazahan

Apa-apa kesan baru pada badan kanak-kanak itu harus dimulakan secara beransur-ansur - dengan sedikit pendedahan masa, secara beransur-ansur meningkatkan masa pendedahan. Dingin atau panas pada badan yang tidak bersedia boleh mempunyai kesan yang mengejutkan. Oleh itu suhu berkurangan dan bertambah secara beransur-ansur, masa prosedur meningkat secara beransur-ansur. Dan secara umum "secara beransur-ansur" adalah kata utama dalam sistem pengerasan.

Dalam sebarang kaedah dan kaedah, alat kelamin anak perlu dilindungi. Satu-satunya pengecualian adalah mandi udara di musim panas untuk bayi.

Ketekalan

Sistem ini penting. Oleh itu, kelas permulaan adalah satu perkara, dan menjadikan mereka tabiat adalah satu lagi. Simpan masa pembajaan setiap hari.

Pekerjaan dan prosedur boleh dibatalkan hanya apabila kanak-kanak sakit demam tinggi. - ia memerlukan rehat tidur dan ketiadaan faktor stres untuk badan. Tetapi sebaik sahaja suhu jatuh ke 37.0 darjah dan kanak-kanak mula meningkat, anda boleh kembali ke prosedur pembajaan.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa selepas berehat, walaupun ia tidak penting dalam masa, suhu perlu dikurangkan dan masa prosedur perlu ditingkatkan secara beransur-ansur dan secara beransur-ansur.

Pilih kaedah

Langkah pertama ialah memilih kaedah dan kaedah pengerasan. Klasifikasi yang ada membahagikan kaedah tradisional dan bukan tradisional. Adalah perlu untuk mengambil kira kebaikan dan keburukan setiap kaedah untuk kanak-kanak usia tertentu dan mengambil kira status kesihatan kanak-kanak tertentu.

Bayi

Pengerasan boleh bermula dalam tempoh sebulan selepas kelahiran seorang kanak-kanak.

Pada minggu pertama selepas kelahiran, kebolehan penyesuaian kanak-kanak sudah sangat tegang: selepas ada dalam rahim, ia memasuki habitat baru. Di samping itu, beban tidak bernilai bayi. Hanya mandian udara yang dibenarkan., yang, selain memperkuat tindakan, akan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap ruam lampin bayi, dermatitis lampin.

Mandi air bermula dari 2 minit dan secara beransur-ansur membawa kepada 10-15 minit sebelum setiap makan.

Kanak-kanak mesti dilucutkan sepenuhnya, bebas dari lampin, topi dan lampin.

Pastikan bahawa keadaan di dalam bilik adalah betul: suhu udara - dari 19 hingga 21 darjah, tidak lebih tinggi, dan kelembapan udara - 50-70%. Elakkan draf.

Pada bulan kanak-kanak itu dapat mula menghamburkan air pada suhu bilik selepas mandi udara. Selepas beberapa minggu kemurungan, anda boleh meneruskan mandi sejuk mengikut kaedah Dr Komarovsky - mengurangkan suhu air untuk mandi malam dengan setengah darjah setiap hari sehingga suhu mencapai 25 darjah.

Sebaliknya mandi harus digunakan untuk bayi hanya 5-6 bulan, dengan syarat sebelum dia telah "bertemu" dengan mandi sejuk. Jika tidak, maka lebih baik untuk memulakan dengan kaki berbelanja dengan air sejuk, secara beransur-ansur menurunkan suhu: kapal kaki cenderung sempit dan ini tidak akan mengakibatkan kehilangan umum haba badan. Secara beransur-ansur mula melunaskan dan kaki, dan pen.

Kanak-kanak prasekolah

Antara kaedah tradisional untuk kanak-kanak prasekolah, adalah mungkin untuk memberi perhatian secara perlahan-lahan melatih kanak-kanak terlebih dahulu untuk menyejukkan diri, dan kemudian menjadi sejuk.

Kaedah nontradisional, sebagai contoh, Adalah dinasihatkan untuk menggunakan periuk dengan perubahan berulang dalam suhu air hanya untuk kanak-kanak yang telah menyesuaikan diri dengan pengerasan tradisional.. Perlu difahami bahawa dalam zaman prasekolah, penting untuk menggabungkan kaedah pengerasan dengan senaman - maka hasilnya akan lebih cepat dan lebih ketara.

Mandian air di kompleks dengan aktiviti fizikal adalah permainan bergerak atau sukan di udara terbuka di musim panas, gimnastik luar.

Prosedur air untuk kanak-kanak prasekolah harus termasuk berenang di air terbuka pada musim panas. Berjalan kaki tanpa alas kaki. Jika ada peluang, anda perlu menggalakkan dia di jalanan pada musim panas, biarkan anak berjalan kaki tanpa alas kaki di kampung, di negara ini, ia akan membantu bukan sahaja menguatkan sistem ketahanan badan, tetapi juga menjadi pencegahan yang baik dari kaki rata.

Bagi kanak-kanak prasekolah di tadika, sering menganjurkan kumpulan pengerasan. Sekiranya anda berada di kemudahan anda, anda perlu menulis seorang kanak-kanak ke dalamnya. Kelas diadakan di bawah penyeliaan seorang pekerja perubatan yang pada bila-bila masa bersedia menasihati ibu bapa mengenai semua perkara yang berkaitan dengan pengerasan di rumah dan di tadika.

Terutama berguna untuk melawat kumpulan sedemikian adalah untuk kanak-kanak yang sering sakit.

Pengerasan air - apa yang anda perlu ketahui?

Ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan dan cekap, yang merujuk kepada tradisional. Bagaimanapun, anda perlu memahami bahawa pendekatan tidak dapat membahayakan kanak-kanak. Ada beberapa cara untuk menggunakan air: mencuci dan mandi, mandi di bilik mandi, mandi, dan menyiram dengan air sejuk.

Jika kanak-kanak itu tidak mengeras sebelum ini, mulailah dengan basuh, dengan merendam tangan di dalam air sejuk, dan secara beransur-ansur teruskan untuk menggosok dan menggosok.

Pengerasan yang betul dengan air membayangkan penurunan suhu secara beransur-ansur.

 • Mulailah dengan air pada 35 darjah dan turun sebanyak 1-2 darjah sehari sehingga kanak-kanak mula tenang merasakan air pada 16 darjah.
 • Bagi bayi, mod pengurangan adalah lebih lancar - separuh darjah per hari, dan suhu akhir adalah terhad kepada 23 darjah.

Basuh hendaklah memasukkan bukan sahaja sentuhan air dengan muka, tetapi juga mencurahkan leher, tangan ke siku, dada atas.

 • Sekiranya ia di luar musim panas, anda boleh segera mencuci ini dengan air paip (suhu yang dikehendaki adalah kira-kira 20 darjah).
 • Sekiranya halaman adalah musim sejuk, anda tidak boleh mendedahkan badan kepada tekanan yang kuat, mula membasuh anak dengan air suam (kira-kira 30 darjah) dan secara beransur-ansur mengurangkan suhu menjadi 17 darjah. Seorang kanak-kanak mesti mencuci sekurang-kurangnya 4 minit.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk memulakan dengan mengosongkan kaki, ingatlah bahawa masa pendedahan kepada suhu di atas kaki dan kaki yang lebih rendah tidak boleh melebihi 15 saat pada awal dan mencapai satu minit, dan setelah menuangkannya pada anak, anda harus menggosok kaki anda dengan tuala keras untuk merangsang kerja saluran darah dan aktif secara biologi mata kaki.

Menggosok dianggap kaedah yang lebih berkesan daripada membasuh.. Jualan terdapat sarung tangan mandian terry khas. Itulah yang anda perlukan.

Basahkannya dalam air sejuk dan mula mengambil tangan anak ke arah dari bawah (dari jari) sehingga (sehingga bahu). Selepas tangan, lap leher dan dada, belakang dan perut dengan gerakan urut yang serupa. Adakah prosedur ini bersungguh-sungguh untuk mempunyai masa untuk menghapuskan keseluruhan kanak-kanak dalam masa maksimum 2 minit Kemudian dengan tuala menyapu kulit basah kepada kemerahan kecil.

Douche dengan menghabiskan air sejuk atau sejuk selepas mandi biasa.

Jangan lupa bahawa selepas menyusu, anda juga harus menggosok anak dengan tuala keras kering.

Kontraindikasi untuk pengerasan air tidak begitu banyak:

 • alahan sejuk;
 • suhu badan tinggi;
 • beberapa penyakit sistem genitouriner di peringkat akut;
 • Penyakit mental di mana pil panas boleh menyebabkan serangan panik, serangan atau serangan histeria pada seorang kanak-kanak.

Air dan matahari

Mandi air akan lebih berkesan sekiranya digabungkan dengan pendedahan kepada sinaran UV. Oleh itu, berjalan tanpa baju dan berkaki ayam di apartmen adalah berguna, tetapi jalan yang sama di bawah matahari adalah berguna ganda.

Dengan cahaya matahari, seorang kanak-kanak menerima vitamin D yang diperlukan untuk badannya, kekurangan yang menyebabkan riket dan masalah kesihatan lain. Tetapi kaedah pengerasan ini memerlukan kawalan ketat oleh orang dewasa: lebihan cahaya matahari dapat menjejaskan keadaan bayi.

Jika kanak-kanak itu belum berusia setahun, tidak perlu memasukkannya ke dalam kereta dorong yang telanjang di bawah sinar matahari. Bagi bayi sedemikian, berada di bawah sinaran matahari langsung adalah kontraindikasi. Mereka lebih baik mendapatkan bahagian ultraviolet mereka di bawah naungan.

Kanak-kanak yang lebih tua daripada setahun perlu dilepaskan ke dalam matahari semasa tempoh ketika aktiviti solar tidak begitu agresif - pada waktu pagi sebelum 11.00 dan selepas makan tengahari dari jam 16.00. Segera telanjang di bawah sinar matahari, kanak-kanak itu tidak dibebaskan. Pertama, dia harus berjalan dalam pakaian yang ringan, maka dalam masa seminggu, ibu harus mengurangkan bilangan pakaian untuk kebogelan (secara semula jadi, anda boleh berjalan di wilayah rumah tangga persendirian atau di negara ini).

Masa berjemur di bawah sinaran terbuka untuk kanak-kanak di bawah lima tahun tidak boleh melebihi 15 minit sehari, untuk kanak-kanak di bawah usia 7 tahun - 25 minit, untuk kanak-kanak sekolah - 30 minit.

Gabungan kombinasi solar dan air sangat berkesan.

Semasa berjemur, kita tidak boleh lupa bahawa kanak-kanak tidak boleh haus - menjaga kehadiran sebotol air minuman. Jangan lupa ambil panama atau keranjang untuk kepala.

Mandi matahari adalah kontraindikasi:

 • kanak-kanak dengan melanoma;
 • nevi gergasi dan besar;
 • tahi lalat patologi (tidak teratur, besar, mudah meningkat).

Ia juga tidak diingini untuk berjemur dengan kanak-kanak dengan photoallergy (alah kepada sinaran UV).

Masa berjemur untuk kanak-kanak dengan kulit yang saksama, rambut berambut perang sepatutnya kurang daripada kanak-kanak yang gelap, kerana mereka boleh mendapat lebih banyak cahaya matahari.

Beberapa kaedah yang tidak konvensional

Ibu bapa secara bebas boleh mengamalkan kaedah pengerasan bukan tradisional, tetapi pertama-tama ia bernilai bertanya pendapat pakar - pakar kanak-kanak atau ahli fisioterapi.

Mengeraskan kaki apabila berjalan tanpa alas kaki

Kaedah sedemikian termasuk pengerasan kaki dengan cara berjalan kaki tanpa alas kaki (beberapa kanak-kanak berjalan tanpa alas kaki walaupun di salji, yang sesuai hanya untuk yang terlatih).

Mula berjalan tanpa alas kaki dengan rumah atau apartmen - keluarkan stoking bulu dari seorang kanak-kanak, buangkan selipar.

Pertama, kanak-kanak perlu belajar berjalan kaki dalam kaus kaki ringan selama 4-5 minit sehari.. Setiap hari, tambahkan satu minit dan secara beransur-ansur menghilangkan stoking secara umum.

Pada musim panas, ajar anak anda berjalan tanpa alas kaki di atas pasir, di atas tanah, di atas rumput. Dengan ketekunan dan latihan berterusan, anda secara beransur-ansur boleh muncul dan berjalan kaki tanpa alas kaki di salji.

Kekerasan tekak

Pengerasan tekak dilakukan menggunakan kaedah yang sangat lazat dan menyenangkan - memakan ais krim. Pelindakan ini akan menarik perhatian orang dewasa dan kanak-kanak.

Menggosok salji dan berjalan di atasnya

Pada musim sejuk, beberapa amalan menggosok dengan salji dan berjalan di salji. Kaedah ini tidak sesuai untuk kanak-kanak dengan penyakit pernafasan kronik dan bentuk alergi yang sejuk. Selebihnya boleh cuba.

Pada mulanya, ibu bapa mengeluarkan satu kasut dari anak-anak mereka dan meletakkan kakinya di salji hanya 5-10 saat. Kemudian tindakan sedemikian dilakukan dengan kaki kedua. Kemudian anda boleh meletakkan dua kaki di salji.

Masa berjalan atau berjalan di salji pada mulanya tidak boleh melebihi 30 saat, secara beransur-ansur meningkatkan dan membawa sehingga 7-10 minit.

Pendapat Dr Komarovsky

Ahli pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky mendakwa bahawa seorang bayi yang baru lahir tidak memerlukan pengerasan, kerana alam telah membuatnya sedekat mungkin dengan alam semula jadi. Tugas ibu bapa adalah untuk mengekalkan keadaan yang akan membantu kanak-kanak untuk mengekalkan keupayaan untuk menyesuaikan diri - bukan untuk meredakan, tidak berlebihan, untuk memberi peluang untuk dihubungi dengan angin, matahari, air.

Bagi kanak-kanak dengan usia yang berbeza dan ibu bapanya, doktor memberi beberapa petua penting, yang juga boleh dianggap sebagai cadangan untuk pengerasan:

 • berjalan lebih kerap (ke sekolah, dari tadika, dll);
 • pastikan pakaian bayi itu selesa, supaya mereka tidak berpeluh atau terlalu panas;
 • makanan mesti memenuhi kos tenaga (jangan terlalu banyak makan anak).

Hanya perubahan umum dalam gaya hidup seluruh keluarga akan membawa hasil.

Dari menyiram selama 5 minit sehari, apabila kanak-kanak menghabiskan sisa masa dengan tablet atau di TV dengan plat cip, tidak akan ada manfaat.Dan tiada memo mengikut peraturan pengerasan akan membantu kanak-kanak menjadi lebih sihat, hanya perubahan umum dalam gaya hidup, kata Komarovsky - cara terbaik dan cara pemulihan keturunan.

Dr. Komarovsky akan memberitahu anda tentang bagaimana untuk memulakan pengerasan kanak-kanak dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan