10 bulan 12 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 11 bulan

Kandungannya

Kanak-kanak berumur sebelas tahun menggembirakan ibu bapa dengan langkah-langkah bebas dan kata-kata mudah. Kanak-kanak zaman ini secara aktif membangunkan kedua-dua fizikal dan emosi, mengukuhkan kemahiran yang diperoleh sebelum ini dan menguasai kemahiran baru. Mari tentukan bagaimana ibu bapa dapat menentukan sama ada kanak-kanak berkembang biasanya selama 11 bulan dan bagaimana untuk merangsang lagi pembangunan bayi zaman ini.

Perubahan fisiologi

 • Sistem otot anak dengan 11 bulan sangat kuat sehingga ia membolehkan bayi memegang dan menggerakkan badan dalam posisi menegak, iaitu berdiri tanpa sokongan dan berjalan.
 • Kebanyakan bayi berusia 11 bulan sudah mempunyai empat gigi. Walau bagaimanapun, seseorang mula muncul selepas gigi (gigi kedua), dan seseorang tidak mempunyai gigi pertama. Ini adalah variasi norma dan seseorang tidak perlu bimbang tentang usia satu.
Kanak-kanak dalam tempoh 11 bulan
Pada 11 bulan, bayi boleh membuat anda gembira dengan perkataan pertama atau bahkan mula berjalan.

Pembangunan fizikal

Semasa bulan hidup kesebelas, berat badan kanak-kanak purata 400 gram, dan ketinggiannya adalah kira-kira 1.5 sentimeter. Peningkatan lilitan dada dan kepala berlaku kira-kira 0.5 cm.

Kadar pertumbuhan kanak-kanak yang berbeza, tentu saja, adalah berbeza, tetapi untuk menentukan sama ada bayi sedang berkembang secara normal, terdapat batasan norma dan nilai rata-rata penunjuk pembangunan fizikal. Utama penunjuk ini akan anda dapati dalam jadual ini:

Petunjuk

Purata 11 bulan

Lelaki dalam 11 bulan

Gadis pada 11 bulan

Berat badan

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

Pertumbuhan

72.8-74.5 cm

69.9-79.2 cm

67.7-77.8 cm

Lilitan kepala

44.6-45.8 cm

43.2-48.3 cm

41.9-47.3 cm

Lilitan dada

47.8-48.4 cm

45.6-52 cm

45.8-50.8 cm

Untuk perkembangan muzik kanak-kanak menjalankan kelas dengan kaedah "Tsvetonik" Lazarev M. L.

Bayi apa?

 • Bayi 11 bulan aktif dan sangat bergerak. Kemahiran kanak-kanak baru adalah kemahiran untuk berdiri tanpa bantuan orang dewasa atau memegang sokongan. Di samping itu, kanak-kanak itu sudah berjalan dengan baik, tidak memegang tangan ibunya, tetapi hanya untuk satu. Untuk mendapatkan mainan kegemaran dari lantai, kanak-kanak itu tidak akan jatuh lagi, tetapi akan membungkuk atau duduk. Sesetengah kanak-kanak sudah mula berjalan tanpa sokongan.
 • Dengan mainan, bayi berusia 11 bulan memanipulasi dengan mahir dan sangat bijak. Mengambil barang, bayi membuka tangannya mengikut saiz item. Karapuz sudah berjaya meletakkan kiub dalam menara kecil, memasang piramid, membuka kotak, mengambil objek kecil dari lantai atau dari meja dengan dua jari.
 • Kanak-kanak suka muzik, jadi dia suka mainan muzik yang berbeza. Setelah mendengar melodi berirama, bayi akan mula menari hingga ke pukulan.
 • Scarce berminat dengan buku dan untuk masa yang lama melihat ilustrasi di dalamnya.
 • Atas permintaan ibunya, kanak-kanak itu dapat menunjukkan bahagian badan dan melakukan banyak tindakan dan pergerakan yang dipelajari dan dilihatnya sebelum ini. Sebagai contoh, bayi mengguncang anak patung, mengucapkan selamat tinggal, membuat "wanita", menghilangkan kaus kaki, mengosongkan jaket, mendapati mainan tersembunyi di bawah selimut atau dalam kotak.
 • Ucapan bayi menjadi lebih dan lebih emosi dan pelbagai. Di dalamnya terdapat kata-kata, yang terdiri daripada 1-2 suku kata.
 • Kanak-kanak memahami apa yang dikatakan ibunya. Dia bergembira dengan ganas apabila dia dipuji, dan juga segera bertindak balas dengan nada ketat.
 • Bayi dalam 11 bulan menjadi lebih bebas. Bayi secara beransur-ansur mempelajari pakaian dan mencuci muka, gigi berus, makan dengan sudu.Jika bayi memerlukan sesuatu, dia tidak lagi hanya menangis, tetapi menunjuk ke objek dengan jari, menggelengkan kepalanya (tegas atau negatif), dan juga kata-kata mudah.
Kanak-kanak dalam tempoh 11 bulan
Dalam 11 bulan, pussy mengucapkan kata-kata yang pertama.

Untuk memeriksa sama ada bayi 11 bulan berkembang secara normal, anda perlu:

 1. Menilai sama ada kanak-kanak duduk dengan baik, merangkak di semua empat dan berdiri di atas sokongan.
 2. Tunjukkan kanak-kanak kotak penutup di mana di hadapan serbuk untuk menyembunyikan mainan. Kanak-kanak harus menyedari bahawa barang itu telah hilang dan cuba mencarinya.
 3. Semak sama ada kanak-kanak itu dapat meniru pergerakan orang dewasa yang sebelum ini menunjukkan kepadanya. Sebagai contoh, bayi harus cuba makan dengan sudu, sikat, mencuci wajah.
 4. Untuk menawarkan serbuk untuk meletakkan menara kiub. Kanak-kanak itu sudah boleh meletakkan 2-3 kiub pada satu sama lain.
Bayi berjalan pada 11 bulan
Sesetengah kanak-kanak berusia 11 bulan.

Kelas untuk pembangunan

 • Merangsang merangkak dan berjalan kaki. Letakkan pita di lantai dan tawarkan bayi untuk melangkah ke atasnya (pegang anak itu dengan satu tangan). Biarkan bayi juga pergi untuk kereta dorong, bola, bergerak dengan kerusi roda mainan.
 • Jangan terlepas peluang untuk berjalan dengan serbuk di tangga. Ramai kanak-kanak memanjat tangga dengan mudah, tetapi mereka mungkin tidak dapat turun lagi.
 • Membayar banyak perhatian kepada pembangunan karapuz kemahiran motor dan latihan untuk jari-jari kecil. Biarkan crumb tuangkan bijirin dari satu cawan kepada yang lain, mengambilnya dengan sudu. Biarkan kanak-kanak itu menarik dulang tepung, cadangkan meletakkan cincin pada jari dan jari anda, dan juga mengumpul piramid.
 • Apabila berenang, berikan anak kecil satu sudu atau ayakan dan tawarkan untuk menangkap mainan kecil terapung di dalam air.
 • Berikan anak mainan yang dibungkus serbet kertas atau foil, dan kemudian menawarkan untuk membentangkannya. Juga memberi peluang kepada bayi untuk membuka kotak dan tin dengan skru.
 • Bermain bersama anak dalam permainan plot, misalnya, anda boleh memberi makan bersama, memakai jaket atau topi pada anak patung. Dalam permainan sedemikian, anda boleh menunjukkan situasi yang berbeza-beza, contohnya, kelinci itu meminta beruang untuk kiub dan beruang berkongsi mainan, anak patung itu jatuh dan menangis, sakit.
 • Lukis dan panggul dengan bayi. Berikan pensil nipis kanak-kanak ini, krayon atau pens kembaran, serta adunan garam dan tanah liat yang selamat.
 • Menyokong perkembangan ucapan bayi dengan komunikasi berterusan dengan kanak-kanak. Panggil mainan yang anda berikan atau tunjukkan kepada anak anda, tunjukkan kad Doman, mengulas tindakan anda sendiri.
 • Berikan sedikit masa untuk membaca bersama setiap hari. Sebaik-baiknya, bayi harus mempunyai rak tersendiri untuk buku-buku, yang boleh merosakkan untuk memilih buku. Sering membaca kanak-kanak itu dengan kuat, serta menceritakan kisah dengan gambar.
 • Jika anda pergi dengan membeli-belah bayi berusia 11 bulan, tunjukkan produk bayi anda yang berbeza, dan juga memberi peluang kepada bayi anda untuk meletakkan beberapa barang dalam bakul atau troli.
 • Jangan terlepas peluang bercakap dengan anak-anak lain. Keluar untuk berjalan kaki ke laman web ini, jemput keluarga dengan anak-anak melawat, buat kenalan baru.
Bayi bermain selama 11 bulan
Nikmati bermain dengan anak anda dan ajar emosi semula jadi anak anda.

Penjagaan

 • Setiap pagi, kanak-kanak berusia 11 bulan bermula dengan mencuci, memberus gigi, menyikat.
 • Secara kerap menanam serbuk di atas periuk selepas tidur, membiasakannya dengan tabiat ini, tetapi jangan menegaskan jika anak itu mengabaikan periuk atau bahkan takut kepadanya.
 • Selepas tandas, pastikan untuk mencuci bayi anda.
 • Apabila perlu, potong serbuk rambut dan kuku, bersihkan telinga.
 • Tidak mungkin untuk mandi seorang kanak-kanak pada zaman ini tidak setiap hari, tetapi mandi setiap hari boleh menjadi elemen penting dalam upacara malam, maka anda tidak boleh meninggalkannya.
 • Untuk pengerasan gunakan penyaman bilik sebelum tidur, mandi udara, berjalan kaki harian, mengelap, mandi, meringis dan prosedur lain yang telah diremukkan sebelumnya.
 • Jangan enggan melakukan senaman urut dan gimnastik. Pada 11 bulan, bayi masih memerlukannya setiap hari.

Rutin harian

Pada 11 bulan, kanak-kanak memerlukan 14-15 jam tidur setiap hari. Selama kira-kira 10 jam, seorang kanak-kanak usia ini tidur pada waktu malam, dan pada siang hari dua impian berlangsung sekitar 1-2 jam terakhir. Dua kali sehari, dengan bayi berusia 11 bulan, mereka pergi berjalan-jalan, mengaturnya supaya sebahagian daripada berjalan kaki anak tidur di jalan (sekurang-kurangnya satu hari tidur), dan sebahagian daripada mereka menghabiskannya secara aktif. Adalah disyorkan berjalan kaki dengan bayi pada pukul 10-11 pagi dan pukul 16-17 petang.

Bayi berusia 11 bulan duduk di atas rumput dengan labu di luar
Apabila anda berjalan, beritahu anak anda apa yang anda lihat. Jadi anda akan menyumbang kepada pembangunannya.

Dalam organisasi bangun kanak-kanak zaman ini mengambil kira masa hari. Di waktu pagi mereka menghabiskan gimnastik, permainan aktif, aktiviti pendidikan, dan selepas makan tengah hari hobi bayi perlu lebih tenang. Adalah disyorkan untuk mematuhi ritual meletakkan malam, yang akan memudahkan tidur anak kecil. Ritual seperti itu boleh termasuk mandi, membaca, dan aktiviti lain yang diulang setiap hari dalam susunan yang sama.

Makan bayi berusia 11 bulan masih lima kali sehari. Antara makanan lazimnya berlalu dari 3 hingga 4 jam, manakala anda harus cuba memberi makan bayi pada waktu yang sama setiap hari (penyimpangan sehingga 30 minit boleh diterima) dan tidak membenarkan istirahat melebihi 4.5 jam.

Untuk menentukan jumlah makanan yang sepatutnya diberikan setiap hari kepada seorang kanak-kanak zaman ini, berat kandungannya dibahagikan dengan 9. Rata-rata, kanak-kanak 11 bulan makan dari 1000 hingga 1200 ml makanan setiap hari. Jumlah ini diagihkan kepada jumlah penyusuan, menerima bahagian purata 200-240 ml.

Menu bayi yang diberi susu formula dan bayi yang terus menyusu pada usia 11 bulan hampir bertepatan, dengan satu-satunya perbezaan semasa makan bayi pertama dan terakhir diberikan sama ada campuran atau susu ibu. Di samping itu, bayi yang menerima susu ibu sering digunakan pada payudara ibunya pada waktu malam pada usia ini, dan kanak-kanak buatan biasanya tidur tanpa makan sepanjang malam.

Penyusuan ibu pada usia ini berbeza-beza sedikit disebabkan oleh peningkatan jumlah makanan bayi yang digunakan. Kacang tanah digunakan sepanjang hari ke payudara ibunya selama beberapa minit, dan juga boleh meminum sebarang makanan dengan susu ibu. Pada waktu malam, kanak-kanak itu aktif menghisap tidur pada waktu pagi.

Mengenai menu bayi pada 11 bulan baca lebih lanjut dalam artikel lain.

Bayi ibu menyusu pada 11 bulan
Cuba terus menyusu selama sekurang-kurangnya 1.5 tahun
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Apabila kanak-kanak membesar tahun pertama hidup, menghabiskan masa dengan bayi menjadi semakin menarik. Terima kasih kepada penubuhan rejimen harian, sistem saraf bayi itu biasanya terbentuk, dan ibu berjaya melakukan lebih banyak, kerap melibatkan diri dengan bayi, dan juga memastikan bayi mempunyai tidur yang baik dan selera makan yang baik. Sudah tentu, rejim akan berbeza untuk setiap anak kecil, tetapi sebagai contoh, kami menawarkan salah satu pilihan untuk rutin harian dengan anak berusia 11 bulan:

7: 00

Awakening.

Hidangan pertama, termasuk, bergantung kepada jenis pemakanan, sama ada campuran atau susu ibu.

7: 30

Prosedur kebersihan.

Senaman bangun dan gimnastik.

10: 30

Makan kedua, di mana anaknya biasanya mendapat bubur, kuning telur, bubur buah, jus buah dan mentega.

11: 30

Berjalan, semasa kanak-kanak tidur di udara segar.

14: 30

Makan ketiga, di mana kanak-kanak ditawarkan sayur-sayuran dalam bentuk sup atau kentang tumbuk, hidangan daging (dua kali seminggu digantikan dengan hidangan ikan), minyak sayuran, roti dan jus buah.

15: 00

Masa bangun dengan permainan pendidikan.

16: 00

Berjalan, sebahagian daripadanya mengambil impian kedua bayi di udara segar.

18: 30

Makan keempat, di mana anak-anak mendapat minuman susu yang difermentasi, bubur buah, kue dan keju kotej.

19: 00

Masa bangun dengan permainan yang tenang.

21: 30

Mandi

22: 30

Makanan kelima, termasuk, bergantung kepada susu ibu atau campuran.

Bersedia untuk tidur malam dan meletakkan.

Waktu malam

Bayi yang diberi susu ibu diguna pakai pada payudara ibu dalam mimpi beberapa kali, dan bayi tiruan biasanya tidak bangun untuk memberi makan.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara mengajar bayi anda berjalan dan sama ada menggunakan walker, lihat "Hidup Sihat!"

Masalah kerap

 1. Kecederaan dan ketakutan selepas kejatuhan. Bengkak, membuat langkah pertama, sering jatuh, yang berbahaya bukan hanya munculnya kecederaan, tetapi juga penghentian percubaan untuk berjalan karena ketakutan. Berhampiran dengan anak dan jangan biarkan bayi di dalam bilik sahaja, dan tenang dan mengalihkan perhatian anak kecil yang jatuh. Jika kanak-kanak cedera apabila jatuh, pastikan untuk memerhatikan keadaan bayi dan, jika serius, tunjukkan bayi kepada doktor.
 2. Menolak makanan dalam ketulan. Ramai bayi sangat terbiasa dengan makanan yang digilap dan dicincang yang secara harfiah mereka tercekik pada makanan yang tidak manusiawi. Untuk seketika, buang barang-barang dengan potong dan masak semua makanan untuk kanak-kanak itu, dan kemudian secara beransur-ansur mula menawarkan serbuk makanan padat, seperti pengeringan, wortel kupas, kentang rebus, kepingan epal, dan kue bayi. Jangan bimbang jika bayi itu masih akan menolak, kerana dia hanya belajar untuk mengunyah. Mungkin kegagalan serbuk yang berkaitan dengan pemotongan gigi atau masalah kesihatan lain, jadi jika penggunaan produk cincang bayi hanya mengganggu anda, anda harus berunding dengan doktor anda.
 3. Penafian apa-apa produk. Pada umur 11 bulan, kanak-kanak telah membentuk keistimewaan mereka sendiri dalam makanan, jadi anda tidak perlu menegaskan jika produk tidak menyukai serbuk. Cara terbaik ialah dengan tidak memasukkan produk tersebut dari menu untuk seketika, dan kemudian menawarkannya kepada kanak-kanak itu lagi.
Kanak-kanak 11 bulan di kerusi untuk makan
Kanak-kanak menjawab "ya" atau "tidak", bertindak balas terhadap perkataan seperti "makan", "memberi" dan "mengambil"

Petua untuk ibu bapa

 • Ramai kanak-kanak, yang merangkak dengan cepat, tidak tergesa-gesa untuk membuat langkah-langkah bebas pertama, kerana lebih mudah bagi mereka untuk bergerak ke atas empat anggota badan. Tidak perlu risau dan menegaskan bahawa serbuk mula berjalan lebih cepat. Di samping itu, penyelidikan telah menunjukkan bahawa bayi-bayi yang merangkak mula bercakap lebih awal, dan postur mereka lebih baik.
 • Pasti langkah pertama kanak-kanak itu perlu menjaga kasut yang selesa dan berkualiti tinggi. Dia sepatutnya mempunyai tumit pepejal dan tunggal lentur tanpa lentur yang kukuh. Pada musim panas, tawarkan bayi anda berjalan kaki tanpa alas kaki di rumput, pasir dan permukaan tidak rata yang lain.
 • Bersabarlah mengajar yang penuh dengan kemerdekaan. Biarkan bayi belajar berpakaian, makan dengan sudu, mengumpul mainan, mencuci dirinya sendiri, bantu ibunya di dapur.
 • Pada 11 bulan, sudah tiba masanya untuk berfikir tentang menganjurkan ulang tahun pertama bayi. Anda masih mempunyai masa yang cukup untuk membuat percutian itu menarik dan tidak terlalu memenatkan untuk kanak-kanak itu.

Mempelbagaikan hari anda dengan pelajaran mengenai kaedah "Little Leonardo." O. Teplyakova, pakar dalam pembangunan intelektual.

10 bulan 12 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri.Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan