7 bulan 9 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 8 bulan

Kandungannya

Kanak-kanak berusia delapan bulan sangat aktif, mereka bergerak banyak dan belajar ruang baru dengan minat, kerana pada usia ini mereka sudah dapat merangkak sekitar. Apa lagi yang karapuz dipelajari pada usia 8 bulan, kemahiran baru yang sudah menjadi ibu bapa yang menyenangkan dan bagaimana orang dewasa dapat membantu dalam perkembangan bayi zaman ini?

Perubahan fisiologi

 • Tempoh tumbuh gigi berterusan, dan penampilan mereka sangat individu. Seseorang dalam 8 bulan masih tidak mempunyai gigi tunggal, atau insisia yang pertama baru muncul, dan seseorang telah cuba menggerogoti kuki empat gigi.
 • Kadar pertumbuhan kanak-kanak melambatkan sedikit, yang dikaitkan dengan peningkatan aktiviti fizikal bayi. Otot-otot serbuk telah dikembangkan supaya mereka membiarkan bayi bukan sahaja menggulung dan duduk, tetapi juga untuk berdiri dan merangkak.
 • Kerusi bayi telah menjadi lebih berbentuk dan mempunyai sedikit persamaan dengan najis bayi, yang secara eksklusif menyusui. Ia mempunyai bau yang ringan, dan kekerapan pergerakan usus biasanya 1 kali sehari.
 • Ingatan kanak-kanak berkembang dan memegang peristiwa terkini. Terima kasih kepada peningkatan ingatan, bayi dapat mengulangi tindakan ibu bapa, mengenali objek yang biasa, mendengar pai, orang yang rapat.
Bayi 8 bulan
Bayi dalam 8 bulan sudah dapat berdiri dan merangkak

Pembangunan fizikal

Pada bulan kelapan kehidupan, bayi menambah kira-kira 550 gram dan menjadi lebih tinggi 1.5 centimeter. Lingkaran dada dan lilitan kepala meningkat masing-masing sebanyak 0.5-1 cm.

Walaupun kadar perkembangan setiap kanak-kanak adalah individu, berdasarkan pengukuran sejumlah besar kanak-kanak usia tertentu, doktor menentukan nilai purata, serta batas penunjuk normal pembangunan fizikal. Penyimpangan dari mereka menyebabkan kebaikan dan penyebab pemeriksaan terperinci terhadap bayi. Parameter utama untuk bayi 8 bulan ditunjukkan dalam jadual ini:

Petunjuk

Purata 8 bulan

Boys dalam 8-9 bulan

Girls 8-9 bulan

Berat badan

7900-8600 g

6900-10700 g

6300-10200 g

Pertumbuhan

68.7-70.6 cm

66.2-75 cm

64-73.5 cm

Lilitan kepala

43.4-44.5 cm

42-47 cm

40.7-46 cm

Lilitan dada

45.7-46.4 cm

43.5-49.9 cm

43.7-48.3 cm

Hakikat bahawa kanak-kanak itu boleh dapat 8 bulan, lihat dalam video Larisa Sviridova.

Bayi apa?

 • Bayi 8 bulan sangat aktif secara fizikal, dapat duduk, berbaring, berdiri (pada masa yang sama menarik sokongan), merangkak dengan cepat, dan juga menyeberang barang.
 • Kanak-kanak menghabiskan banyak masa untuk belajar mainan dan sentiasa melatih tangannya sendiri. Dia boleh menggerakkan satu mainan dengan bebas ke arah lain, dan jika objek itu jatuh dari tangannya, dia akan mencarinya. Anak suka menggulung bola, klik pada butang yang berbeza, tatal melalui halaman buku.
 • Bayi bayi berusia lapan bulan sudah mempunyai intonasi, yang bayi diterima dari ibu bapanya. The crumb mengulang suku kata yang sama berkali-kali, jadi ibu bapa sentiasa mendengar dari bayi "ma-ma-ma" atau "ba-ba-ba."
 • Kanak-kanak zaman ini sangat ceria, gembira kepada anak-anak lain, dan orang asing dewasa adalah berhati-hati. Sekiranya ibu pergi ke suatu tempat, kanak-kanak berusia 8 bulan sangat kecewa. Apabila kanak-kanak gagal, remah-remah akan menjadi kecewa, dan pujian ibu saya akan sangat gembira.
 • Seorang kanak-kanak boleh menunjukkan objek biasa apabila ditanya di mana, di mana?Juga, bayi telah belajar atas permintaan melambai tangan, melakukan "wanita" dan tindakan lain yang diajarkan oleh orang tuanya. Bayi benar-benar suka permainan di mana tindakan diulang.
 • Bayi 8 bulan bukan sahaja makan dari sudu dan juga cuba melakukannya sendiri, tetapi juga mengambil makanan yang tegas (seperti kue bayi) di kandang, menggigit kepingan itu.
Permainan dengan bayi 8 bulan
Dengan bayi 8 bulan, anda boleh bermain di pintu pembukaan dan penutup, yang meliputi balang dengan penutup

Walaupun semua kanak-kanak berkembang pada tahap mereka sendiri dan beberapa kemahiran mungkin diperoleh lebih awal daripada rakan-rakan mereka, dan beberapa - lebih lewat dari anak-anak lain yang sama umur, namun ada kemahiran yang bayi semestinya ada dalam 8 bulan. Anda perlu dimaklumkan jika serbuk:

 • Tidak duduk.
 • Tidak merangkak kembali atau tidak cuba merangkak sama sekali.
 • Jangan cuba bangun dari sokongan.
 • Tidak dapat berdiri selama beberapa saat, memegang kedua-dua tangan.
 • Tidak boleh memegang mainan itu di tangan mereka.
 • Tidak cukup mainan yang dicadangkan.
 • Tidak mengalihkan mainan dari satu pemegang ke yang lain.
 • Tidak menyebut perkataan suku kata.
 • Tidak dengar apabila dia mendengar ceramah orang dewasa.
 • Tidak menunjukkan sebarang emosi.
Bayi 8 bulan di tangan seorang doktor
Rujuk ahli pediatrik anda untuk sebarang tanda amaran.

Kelas untuk pembangunan

 • Sekiranya bayi belum lagi menguasai merangkak keempat-empat, melatih bayi di dalam air. Semasa mandi, letakkan bayi anda di bahagian bawah mandi kosong dan hidupkan air sehingga perlahan-lahan mengisi mandi. Tahap air akan meningkat dan akan menjadi insentif untuk menaikkan bayi pada siku dan lutut. Dengan senaman ini, penting untuk memastikan kanak-kanak tidak mendapat air mabuk.
 • Satu lagi cara untuk mengajar kanak-kanak untuk merangkak di semua empat adalah untuk berjalan di tangannya. Naikkan kaki bayi supaya remah-remah akan ditangani. Seterusnya, batu lelaki kecil itu bolak-balik. Sebaik sahaja bayi menjadi letih, latihan itu perlu dihentikan.
 • Untuk meningkatkan kemahiran motor halus, cadangkan si kecil untuk menyentuh pelbagai objek, mainan dengan butang dan selak, kotak dengan penutup, cincin piramid, buku-buku lembut dan lain-lain lagi.
 • Sejak kanak-kanak berusia 8 bulan dalam permainan menyalin tindakan orang dewasa, ibu harus ditunjukkan bagaimana untuk mengendalikan mainan baru. Gulung kereta mainan dengan kanak-kanak itu, goncang anak patung itu, ketuk dram, dan biarkan bayi mengulangi.
 • Menawarkan serbuk roti untuk bermain dengan beberapa objek homogen, contohnya, dengan kiub warna yang berbeza, bola, cincin piramid. Dengan melipat dan menyebarkan barang-barang tersebut, kanak-kanak akan mengetahui sambungan di antara mereka.
 • Bina piramid kecil dari kiub dan tunjukkan bayi bagaimana ia dapat dipecahkan dengan bantuan bola bergulir.
 • Pertimbangkan gambar keluarga dengan bayi anda dan minta untuk menunjukkan orang dekat dan anak anda. Kanak-kanak akan suka mencari dirinya dalam foto itu.
 • Hidupkan muzik dan tarian dengan bayi. Biarkan ia menjadi motif dengan irama yang berbeza - kedua melodi klasik, dan lagu kanak-kanak, dan lagu-lagu pemain moden.
 • Amalkan keseimbangan bayi anda dengan menaikkan bayi anda dan menurunkannya. Anda juga boleh pergi bersama dengan bayi.
 • Buat kanak-kanak rak untuk buku yang boleh dicapai oleh bayi. Isikan rak ini dengan buku-buku kanak-kanak yang terang dan biarkan karapuzu memilih untuk dirinya sendiri sebuah buku untuk dibaca.
 • Bermain dengan serbuk di dalam bilik mandi. Biar anak bergerak mainan terapung, bertepuk telapak tangannya di atas permukaan air, ambil air di dalam cetakan, tuangkan dari satu bekas ke yang lain.
 • Benarkan serbuk untuk dimainkan dengan peralatan dapur, tetapi pada masa yang sama, berikan bayi hanya item yang selamat - tong, bekas, penutup dan lain-lain.
 • Juga, bayi akan menikmati bermain dengan telefon ini, yang untuk ini perlu diputuskan dari rangkaian. Beri anak kecil telefon dan biarkan dia "bercakap."
 • Semasa berjalan, perhatikan bunyi yang berbeza dari pesawat, kereta, burung, anjing. Dalam kes ini, panggil sumber bunyi.
 • Pastikan minat bayi anda terhadap haiwan. Membeli plastik atau binatang getah dan namakan mereka, dan meniru suara mereka.Tunjukkan serbuk haiwan di dalam buku dan di jalanan.
 • Berikan bayi sudu kayu dan beberapa barang untuk ditewaskan. Jadi kanak-kanak akan memahami bahawa objek berbeza bukan sahaja dalam penampilan, tetapi juga dalam bunyi yang dihasilkan.
 • Di mata kanak-kanak menyembunyikan mainan, menutupnya dengan selimut, dan kemudian menawarkan serbuk untuk menemuinya.
Bayi 8 bulan ibu dalam lengannya
Pertama sekali, kanak-kanak memerlukan cintakan ibu bapa.

Penjagaan

Pada waktu pagi, seperti sebelum ini, bayi itu diadakan langkah-langkah kebersihan. Ini termasuk mencuci, memberus gigi anda, menanam di periuk, bilas. Setiap petang, bayi itu dimandikan semasa bermain dengan mainan yang boleh berenang. Di samping itu, pada siang hari kanak-kanak itu harus mencuci tangan secara berkala, kerana remah-remah itu merayap dan menyentuh pelbagai objek. Mengubah lampin, kanak-kanak mesti dibasuh di bawah air yang mengalir.

Untuk kanak pengerasan 8 bulan terus menggunakan udara dan berjemur, berjalan kaki setiap hari, menyiarkan bilik, mencuci, berjalan di tuala basah. Di samping itu, serbuk setiap hari melakukan urutan dan mengetatkan gimnastik. Bayi lapan bulan untuk waktu yang singkat boleh duduk di walker atau di arena.

Nikolay Nikonov - doktor terkemuka dan ahli terapi urut di Rusia dalam video seterusnya menunjukkan bagaimana untuk melakukan urutan untuk pembangunan penuh kanak-kanak dalam 8 bulan.

Rutin harian

Tidur petani lapan bulan kurang dan kurang, tetapi tetap terjaga, belajar dengan minat dunia di sekeliling kita, lebih lama dan lebih lama. Masa tidur keseluruhan seorang kanak-kanak usia ini kira-kira 15 jam, manakala bayi tidur sehingga 10 jam pada waktu malam, dan pada siang hari, kebanyakan kanak-kanak berusia 8 bulan mempunyai dua 1.5-2 jam tidur.

Berjalan dengan bayi pada usia 8 bulan masih dinasihatkan dua kali sehari - pada waktu pagi (kira-kira 11-13 jam) dan selepas makan tengah hari (kira-kira 15-17 jam). Ramai kanak-kanak terus tidur semasa berjalan-jalan, tetapi beberapa bayi tidak lagi tidur sepanjang masa mereka di jalanan, dan untuk tempoh tertentu mereka mempelajari alam semula jadi dan mempertimbangkan segala-galanya.

Memberi makan bayi lapan bulan memberikan 5 hidangan dengan jeda antara mereka kira-kira 3.5-4 jam. Untuk menentukan jumlah harian makanan yang diperlukan oleh kanak-kanak, berat serbuk itu dibahagikan dengan 9. Rata-rata, kanak-kanak lapan bulan menerima dari 1000 hingga 1200 ml makanan setiap hari dan kira-kira 200-240 ml setiap makan. Baca lebih lanjut mengenai artikel berkenaan menu bayi pada 8 bulan.

Penyiapan kanak-kanak dalam tempoh 8 bulan
Diet kanak-kanak mengembang, bayi banyak mencuba rasa baru

Menyusu atas permintaan pada usia ini, 6-8 makanan disediakan pada siang hari dan kira-kira 6 makanan pada waktu malam. Jumlah makanan pelengkap meningkat dan disajikan dalam menu bayi dengan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin bebas susu, minyak sayuran, daging, jus buah, mentega, keropok dan cookies.

Bayi makan botol menerima campuran dalam pemakanan pagi, dan juga makan terakhir sebelum tidur. Di sepanjang masa, menu buatan-krohi terbentuk daripada makanan pelengkap. Sebagai perbandingan dengan bayi yang disusui, makanan mereka lebih banyak diperluaskan - minuman susu masam, keju kotej dan kuning telur ditambah kepadanya. Bubur untuk bayi tiruan sudah direbus dengan susu, dan jumlah majoriti akan lebih tinggi daripada bayi yang menyusui.

Menyusukan bayi pada 8 bulan
Asas diet anak-anak dalam 8 bulan adalah susu ibu atau campuran
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Setiap hari baru dengan bayi lapan bulan membawa banyak momen menarik dan menyeronokkan. Adalah jelas bahawa rejim bagi setiap kanak-kanak zaman ini akan berbeza, tetapi kami menawarkan versi kasar rutin harian, yang bayi boleh mempunyai 8 bulan:

6: 30

Spud.

Makan pertama, di mana kanak-kanak menerima susu ibu atau campuran.

7: 00

Prosedur kebersihan.

7: 30

Kesejukan

9: 00

Gimnastik.

10: 00

Pemberian kedua, di mana anak-anak menyusu diberi biri-biri dengan mentega, dan kuning juga ditawarkan kepada buatan kecil.

10: 30

Tempoh kesedaran.

11: 30

Berjalan, di mana remah-remah mempunyai tidur siang yang pertama di udara segar.

13: 30

Pemberian ketiga, di mana bayi dari mana-mana jenis makan menerima bubur sayur dengan purée daging dan minyak sayuran, serta roti gandum dan jus buah.

14: 00

Tempoh bangun dan membangunkan permainan.

15: 00

Berjalan, semasa kanak-kanak mempunyai tidur siang kedua di udara segar.

17: 30

Pemberian keempat, yang dalam bayi menyusu akan termasuk buah parut, kue dan susu ibu, dan dalam botol bayi yang diberi makan - minuman susu yang difermentasi, bubur buah, keju kotej dan biskut.

18: 30

Permainan yang menyeronokkan dan tenang.

20: 30

Mandi

21: 00

Pemberian kelima, di mana kanak-kanak menerima susu ibu atau formula.

Bersedia untuk tidur malam dan meletakkan.

Waktu malam

Bayi menyusu dalam mimpi digunakan pada payudara sehingga 6 kali, dan bayi-tuan pada usia ini tidak bangun untuk memberi makan.

Mempelbagaikan permainan harian anda dengan kanak-kanak mengikut kaedah "Little Leonardo", yang boleh anda lihat dalam video Teplyakova O. N. - seorang pakar perkembangan intelektual.

Masalah kerap

 1. Takut berpisah dengan ibu. Kanak-kanak berusia 8 bulan mula takut untuk membiarkan ibunya menjauhkan diri dari diri mereka dan sangat bimbang akan berpisah dengannya. Di samping itu, ketakutan lain mungkin muncul pada usia ini, sebagai contoh, kanak-kanak mungkin takut dengan bunyi alat rumah tangga yang kuat. Tunjukkan bayi anda sumber bunyi agar ia berhenti menakutkan.
 2. Penolakan prikorma. Bayi mungkin menolak untuk mencuba makanan baru jika hidangan tidak menyukainya dengan konsistensi, rasa atau suhu. Mungkin bayi tidak mempunyai masa lapar, atau ia sangat panas di dalam bilik. Walau bagaimanapun, tidak perlu menegaskan. Tawarkan makanan kepada bayi anda sedikit kemudian.
 3. Tidur yang tidak sihat Kanak-kanak lapan bulan kerana aktiviti fizikal dan keterlaluan boleh tidur kurang dan rehat malam mereka terganggu. Untuk mengelakkan masalah tidur malam, hapuskan permainan aktif pada petang, dapatkan urut santai sebelum tidur, baca buku kecil.
 4. Makhluk yang menyakitkan hati. Penampilan gigi tanpa kesakitan dan ketidakselesaan agak jarang berlaku. Di banyak bayi, gigi dipotong dengan sensasi yang menyakitkan, perubahan najis, demam, perasaan, dan manifestasi negatif yang lain. Bantu bayi boleh menyejukkan mainan khas yang boleh digigit. Untuk menghilangkan rasa sakit, gel khas digunakan, dan pada suhu - ubat-ubatan dengan kesan antipiretik.
 5. Alergi untuk menarik. Apabila menu kanak-kanak berusia lapan bulan berkembang, terdapat risiko reaksi terhadap produk baru. Reaksi semacam itu boleh diwujudkan oleh cirit-birit, ruam kulit, hidung berair, sembelit, kolik, kemerahan mata dan gejala-gejala lain. Cuba mengenali anak usia ini hanya dengan produk selamat yang jarang menyebabkan alergi. Walaupun kanak-kanak itu tidak harus diberikan beri merah, tomato, koko, buah sitrus, produk soya, dan dengan pengenalan susu, telur dan ayam perlu berhati-hati.
Bayi dan ibu berusia 8 bulan
Bayi menjadi lebih melekat pada ibu

Petua untuk ibu bapa

 • Sejak bayi berusia 8 bulan sudah aktif menjelajah apartmen, merangkak di mana-mana, anda harus memastikan keselamatan serbuk. Anak kecil itu belum memahami risiko dan bahaya, jadi tugas ibu bapa adalah untuk menghilangkan bahan toksik jalan kanak-kanak, objek-objek kecil dan mudah pecah, serta segala tajam dan pemotongan. Sembunyikan soket, sembunyikan sudut tajam perabot, letakkan bahan kimia rumah tangga dalam kabinet berkunci dan jangan biarkan bayi merangkak di bilik tanpa pengawasan.
 • Sekiranya anak lapan bulan anda masih belum berdiri di atas kakinya, mengikuti sokongan, maka tidak perlu memaksakan pemerolehan kemahiran ini.Sebaik sahaja otot-otot remah-remah semakin kuat untuk terus tegak di kaki mereka, bayi akan segera memulakan "latihan "nya, mengasah kemahiran baru. Ingat bahawa banyak kanak-kanak yang tidak mula bangun pada usia 8 bulan, dan juga merangkak dan bergegas mereka tidak berbaloi.
 • Sekiranya anak anda telah memotong 4 gigi, galakkan mengunyah dengan menawarkan serbuk bukan puri, tetapi kepingan sayur-sayuran rebus, serta kue dan keropok bayi.
 • Bercakap dengan bayi seringkali, dan anda tidak boleh melepaskan dan memutar kata-kata itu. Walau bagaimanapun, penggunaan perkataan yang disingkat adalah dibenarkan, sebagai contoh, bukan "kucing" anda boleh menyebut "kucing".
 • Apabila memilih aktiviti pendidikan untuk bayi, pertimbangkan bukan sahaja masa hari, tetapi juga perangai bayi. Sekiranya anda mempunyai anak yang tidak selesa, maka dia akan suka permainan aktif, rampasan, merangkak. Untuk bayi yang tenang, membaca buku atau lipatan kiub lebih sesuai. Kepentingan bayi harus dihormati, walaupun ia benar-benar bayi. Jika bayi tidak menyukai apa-apa, jangan paksa atau bertegas.
7 bulan 9 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan