8 bulan 10 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 9 bulan

Kandungannya

Kanak-kanak berusia sembilan bulan tidak lagi boleh dipanggil tidak berdaya. Bayi bergerak secara bebas di sekitar bilik, menyatakan sikapnya terhadap pelbagai acara, secara aktif berkomunikasi dengan ibu bapanya. Apakah yang dipelajari oleh bayi pada usia sembilan bulan, bagaimanakah ibu bapa akan menentukan sama ada ia sedang membina secara normal dan bagaimana untuk membantu pada masa depan pembangunan?

Perubahan fisiologi

 • Tubuh bayi secara aktif bersiap untuk berjalan. Memperkuatkan otot-otot bahu dan pinggul, serta alat ligamentous, mengembangkan koordinasi neuromuskular.
 • Organ-organ rasa kanak-kanak sudah maju dengan baik. Kanak-kanak itu telah meningkatkan persepsi pendengaran, jadi kini kanak-kanak bukan sahaja dapat mendengar bunyi dari bilik sebelah, tetapi juga membandingkan apa yang dia dengar dengan pengetahuannya. Sebagai contoh, setelah mendengar bunyi periuk dan piring, bayi akan memahami bahawa makan tengah hari akan datang tidak lama lagi.
 • Lingkungan emosi juga aktif berkembang. - remah-remah dengan penampilannya menunjukkan emosi seperti kegembiraan, kesedihan, keseronokan, kemarahan dan lain-lain.
 • Ramai bayi berumur 9 bulan mula mengeluarkan gigi kedua. Pertama, mereka muncul pada rahang atas, dan sedikit kemudian - pada rahang bawah. Pada masa yang sama, rahang bayi berkembang, jadi remah-remah sentiasa perlu menawarkan sesuatu untuk mengunyah.
Bayi merangkak pada 9 bulan dengan ibu
Galakkan perayapan pada 9 bulan: ia menguatkan bahagian belakang serbuk

Pembangunan fizikal

Semasa bulan kesembilan, bayi memperoleh kira-kira 500 gram, pertumbuhannya memanjang dengan 1.5 sentimeter, dan lilitan kepala dan dada menjadi lebih tinggi dengan 0.5-1 sentimeter.

Semua ibu bapa memahami bahawa kanak-kanak berkembang mengikut jadual masing-masing, tetapi untuk menentukan sama ada kadar pembangunan serbuk biasa dan sama ada terdapat sebarang penyimpangan yang harus diperingatkan, doktor dipandu oleh purata data penunjuk fizikal untuk kanak-kanak pada usia yang sama. Juga untuk setiap umur ada petunjuk sempadan - kelebihan mereka harus menjadi alasan untuk memeriksa seorang anak. Parameter utama perkembangan fizikal kanak-kanak selama 9 bulan, kami telah mengumpulkan dalam jadual ini:

Petunjuk

Nilai purata 9 bulan

Boys dalam 9-10 bulan

Girls 9-10 bulan

Berat badan

8200-8900 g

7100-11000 g

6500-10500 g

Pertumbuhan

70.1-72 cm

67.5-76.5 cm

65.3-75 cm

Lilitan kepala

43.8-45 cm

42.5-47.5 cm

41.2-46.5 cm

Lilitan dada

46.6-47.2 cm

44.4-50.8 cm

44.5-49.3 cm

Anda boleh mempunyai urut, teknik yang ditunjukkan dalam video itu oleh Nikolay Nikonov - doktor terapi urut terapis di Rusia.

Bayi apa?

 • Kanak-kanak bergerak banyak dan dengan keseronokan menggabungkan kemahiran yang telah diperolehnya. Bayi merangkak dengan cepat dalam arah yang berbeza dan melakukan kebanyakannya pada semua empat. Juga, bayi mudah naik di atas kakinya, memegang sesuatu yang tahan lama, dan bahkan dapat melangkah dengan kakinya, memegang sokongan dan mengambil langkah tambahan.
 • Apabila kanak-kanak berbohong, dia boleh duduk sendiri, dan apabila dia duduk, berbaring. Juga, bayi sudah tahu bagaimana untuk duduk dan dari kedudukan berdiri. Sesetengah kanak-kanak pada zaman ini cuba untuk berdiri sendiri dan juga mengambil langkah pertama tanpa sokongan.
 • Petani sembilan bulan pandai memanipulasi tangannya sendiri. Dalam rawatan objek dan permainan, kanak-kanak itu meniru anak-anak dan orang dewasa yang rapat. Bayi boleh mendapatkan mainan dari kotak dan menyembunyikannya, mengambil beberapa mainan dari orang lain, menggulung kereta, dapat merobek atau menghancurkan lembaran kertas, menunjukkan bahagian tubuh.
 • Ramai kanak-kanak dari 9 bulan mula mengambil barang-barang kecil bukan dengan sawit, tetapi dengan hanya dua jari.
 • Crumbs suka mendengar muzik dan menari, menghentak kaki mereka dan bertepuk tangan.
 • Mendengar namanya, kanak-kanak akan berpaling atau merangkak ke ibunya. Atas permintaan itu, kacang boleh mencari objek yang biasa, bangun, berbaring, membuang mainan, mengambilnya dari tangan orang dewasa dan melakukan tindakan lain yang ditunjukkan kepadanya sebelum ini.
 • Bayi bayi semasa tempoh terjaga adalah kuat dan emosi. Kanak-kanak sering mengulangi suku kata untuk orang dewasa, cuba meniru mereka.
 • Kekurangan sudah boleh menipu dan cuba memanipulasi ibu.
Bayi berusia 9 bulan duduk di atas kerusi
Pada 9 bulan, bayi sudah cukup baik untuk mengawal tubuhnya.

Sesetengah bayi berkembang lebih cepat daripada rakan sebaya mereka, dan beberapa kemahiran muncul lebih awal daripada kanak-kanak yang sama umur. Pada masa yang sama terdapat kemahiran yang perlu dalam bayi sembilan bulan. Anda perlu menunjukkan serbuk kepada doktor jika kanak-kanak pada zaman ini:

 • Tidak menyimpan keseimbangan dalam kedudukan duduk.
 • Tidak berubah dan tidak merayap ke hadapan.
 • Jangan cuba mengeluarkan topi dan minum dari cawan.
 • Jangan mengetuk satu mainan yang lain.
 • Tidak mengulangi suku kata untuk orang dewasa.
 • Jangan teragak-agak untuk orang yang tidak dikenali dan tidak takut kepada orang asing.
 • Tidak marah jika anda mengambil mainan.
Rundingan dengan doktor kanak-kanak 9 bulan
Bercakap dengan doktor anda mengenai gejala yang mengganggu anda.

Kelas untuk pembangunan

 • Untuk perkembangan jari, tawarkan anak kecil untuk bermain dengan kacang, butang, kerikil, kacang. Biarkan bayi menyentuh mereka dan tuangkan mereka ke dalam bekas dengan pen, sudu atau sudu. Ia tidak kurang menarik bagi dia untuk menuangkan air ke dalam bekas yang berbeza.
 • Gunakan untuk permainan dengan cat jari bayi berusia sembilan bulan dan adunan garam. Anda juga boleh cat di jubin bilik mandi. Buta doh keluar dari adunan dan kacang-kacangan atau batu kecil ke dalamnya, menawarkan serbuk untuk mengeluarkannya.
 • Lay mainan terbalik di hadapan bayi dan tunggu anak memahami apa yang salah dengannya.
 • Bermain dengan kacang dalam "wanita", gulung bola, meletakkan piramid, membuat menara dari kiub, menyembunyikan mainan di bawah selimut. Permainan sedemikian sangat popular dengan kanak-kanak zaman ini.
 • Tunjukkan anak anda bagaimana dia boleh membuka baju. Biarkan anak kecil itu belajar untuk melepaskan kaus kaki dan topinya, buka ritsleting di jaket, tarik tangannya keluar dari lengan baju.
 • Bermain dengan bayi, meniru keadaan, seolah-olah telefon berdering. Ambil telefon dan katakan ungkapan pendek "hello", "apa yang kamu lakukan?", "Bagaimana anda?" Dan sejenisnya. Kemudian berikan telefon kepada kanak-kanak itu dan tawarkan "bercakap" juga. Tidak lama kemudian bayi akan memahami bagaimana untuk bercakap di telefon.
 • Sejak bayi pada usia 9 bulan suka kanak-kanak lain, buat situasi di mana serbuk dapat menonton dan bermain. Jemput kawan-kawan dengan anak-anak, berkawan dengan anak-anak dan ibu lain di taman permainan.
Bayi 9 bulan bermain permainan
Bermain dengan kanak-kanak dan permainan yang mengajar emosi kanak-kanak

Mengenai permainan yang berkaitan dalam 9 bulan, lihat video Anna Nahlupina.

Penjagaan

Prosedur harian untuk kanak-kanak berusia 9 bulan adalah mencuci, membasuh, mandi, memberus gigi, menanam pada periuk, membersihkan telinga, kliping kuku, menyikat dan manipulasi kebersihan yang lain. Adalah disyorkan untuk menyikat gigi bayi anda dua kali sehari menggunakan berus getah khas.

Kanak-kanak sembilan bulan terus mengeras, tidak melupakan prosedur yang beransur-ansur dan sistematik. Ia perlu untuk mengalihkan bilik sebelum tidur kanak-kanak, dan jika serbuk tidur dengan tingkap terbuka, ia hendaklah ditutup setengah jam sebelum bangun. Spesies sedemikian masih relevan. pengerasanseperti berjemur, mengelap, mandi udara dan mandi.

Dari umur 9 bulan, pengambilan kaki boleh ditambah kepada prosedur pembajaan. Mulailah dengan suhu air + 30 ° dan perlahan-lahan menurunkannya dengan ijazah setiap hari sehingga anda mencapai air sejuk (+ 20 ° + 24 °). Apabila bayi terbiasa dengan douches sejuk, anda boleh mula menjalankan prosedur kontras, menggunakan air suam pertama (+ 36 °), dan kemudian sejuk (+ 20 °).

Rutin harian

Kanak-kanak sudah boleh berjaga lama, mempelajari segala sesuatu di sekelilingnya. Pada waktu malam, bayi berusia 9 bulan sering tidur tanpa bangun.Jumlah masa tidur untuk kanak-kanak usia ini adalah sehingga 15 jam. Tidur malam berlangsung purata 10 jam, dan pada siang hari anak tidur dua kali untuk 1.5-2.5 jam.

Berjalan dengan seorang anak pada umur sembilan bulan harus dua kali sehari - pada waktu pagi (sekitar 10-11 jam) dan pada sebelah petang (kira-kira 16-17 jam). Sekiranya cuaca baik, kedua-dua tidur pada sebelah petang harus diatur semasa berjalan kaki. Pada musim panas, adalah disyorkan untuk menghabiskan lebih banyak masa di luar, menggunakan udara segar dan untuk tidur, untuk mempelajari alam semula jadi, dan untuk pengerasan.

Girl duduk di 9 bulan
Setiap kanak-kanak adalah individu, norma yang diberikan dan rutin harian hanyalah pedoman.

Apabila kanak-kanak itu terjaga, menawarkan aktiviti serbuk mengikut masa dan suasana anak kecil. Gimnastik dan permainan aksi yang menyeronokkan lebih baik pada waktu pagi, dan membaca dan melihat gambar harus ditinggalkan untuk sementara sebelum tidur.

Makan bayi berusia 9 bulan menyediakan 5 hidangan. Pecahnya antara 3.5 hingga 4 jam. Kanak-kanak perlu makan pada masa yang sama, tetapi tidak boleh tergesa-gesa dan dipaksa. Bayi yang diberi susu ibu mendapatkan susu ibu dalam makanan pertama pada waktu pagi, sebelum tidur dan selepas bangun, pada waktu malam, dan juga pada waktu malam. Bayi buatan yang diberi makan terus menerima suapan disesuaikan dalam pemakanan pertama dan kelima.

Terdapat banyak makanan dalam menu bayi. Pada usia 9 bulan, bayi yang diberi susu ibu mula memberikan keju kotej, makanan susu ternakan, tahi lalat dan susu. Kanak-kanak tiruan sudah biasa dengan produk ini, jadi diet mereka pada zaman ini hanya diperluaskan melalui gabungan baru produk yang sudah diperkenalkan.

Jumlah makanan untuk bayi berusia sembilan bulan, yang dia makan setiap hari, ditentukan dengan membahagikan berat badan karapuz sebanyak 9. Rata-rata, kanak-kanak dari zaman ini makan dari 1000 hingga 1200 ml makanan sehari, iaitu sekitar 200-240 ml makanan setiap makan.

Baca lebih lanjut tentang serbuk dalam artikel mengenai menu bayi pada 9 bulan.

Penyusuan susu pada 9 bulan
Sekiranya boleh, teruskan menyusu selama sekurang-kurangnya 1.5 tahun
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Setiap hari dengan bayi pada usia 9 bulan penuh momen yang menarik. Ia tidak mengatakan bahawa kanak-kanak yang berbeza akan mempunyai rejimen hari yang berbeza, tetapi untuk memahami bagaimana ia dapat, kami menawarkan rutin harian anggaran dengan bayi sembilan bulan:

7: 00

Awakening.

Makan pertama, di mana bayi menerima sama ada susu ibu atau formula.

7: 30

Prosedur kebersihan.

8: 00

Tempoh kesedaran.

9: 00

Gimnastik.

11: 00

Pemberian kedua, di mana kanak-kanak mendapat bubur, mentega, kuning dan buah-buahan.

12: 00

Berjalan, sebahagiannya kanak-kanak tidur di udara segar.

14: 30

Pemberian ketiga, di mana bayi dengan apa-apa jenis makan menerima sayur-sayuran, daging, minyak sayuran, roti dan jus dari buah-buahan.

15: 00

Masa bangun dengan permainan pendidikan.

16: 00

Berjalan, sebahagiannya bayi tidur kedua kali di udara segar.

18: 30

Makan keempat, termasuk buah-buahan segar, biskut, keju cottage dan minuman tenusu.

19: 00

Masa bangun dengan permainan yang tenang.

21: 30

Mandi

22: 00

Pemberian kelima, di mana bayi diberikan susu ibu atau formula.

Bersedia untuk tidur malam dan meletakkan.

Waktu malam

Bayi yang diberi makan payudara diguna pakai pada payudara ibu dalam mimpi beberapa kali, dan kanak-kanak tiruan tidur tanpa bangun untuk makan.

Masalah kerap

 1. Takut kepada orang yang tidak dikenali. Ini adalah tindak balas yang benar-benar normal terhadap anak berusia 9 bulan. Di hadapan orang asing, kanak-kanak pada zaman ini berpaling dari mereka, menangis dan meraih ibu mereka. Juga, norma untuk bayi 9 bulan adalah tindak balas negatif semasa penjagaan ibu.
 2. Sakit, demam, atau reaksi negatif yang lain terhadap gigi. Seringkali, gigi pada bayi dipotong dengan rupa gejala seperti itu. Untuk kelegaan mereka, ibu bapa menggunakan gel penyejuk, gigi gigi, ubat antipiretik.
 3. Kegagalan untuk cuba menarik. Ramai kanak-kanak memilih susu ibu untuk makanan pelengkap yang berbeza, yang sangat mengecewakan dan mengganggu ibu bapa. Memaksa serbuk untuk cuba memikat secara paksa adalah mustahil, tetapi anda tidak harus berhenti menawarkan makanan baru sama ada. Eksperimen dengan rasa dan penampilan makanan, dan juga pastikan bayi lapar dan bilik tidak terlalu panas.

Mengenai nuansa penting perkembangan kanak-kanak pada 9 bulan, lihat video berikut.

Petua untuk ibu bapa

 • Benarkan bayi anda 9 bulan untuk membangunkan kemerdekaan. Beri bayi sudu apabila memberi makan bayi. Biarkan anak itu mencuci dirinya sendiri, melepaskan pakaiannya, memilih mainan atau buku yang dia mahu mainkan.
 • Tonton postur bayi semasa duduk. Nah, jika bayi itu akan duduk di kerusi khas, di mana tulang belakangnya tidak akan bengkok.
 • Jaga keselamatan maksimum kanak-kanak. Sembunyikan dan keluarkan semua item berbahaya yang boleh dicapai oleh bayi. Katakan tidak ada pisau dan cawan teh panas di pinggir meja, semua soket ditutup dengan palam, dan kotak dan kaleng bahan kimia rumah tangga disembunyikan dengan selamat di bawah kunci.
 • Kanak-kanak pada usia ini suka membantu ibunya, jadi anda boleh memberi anak kecil sebatang kain semasa menuai dan senduk semasa memasak.
 • Di setiap bilik di mana bayi menghabiskan masa, pilih tempat untuk mainan atau barangan lain yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak. Untuk buku kanak-kanak, sediakan rak yang rendah supaya bayi boleh memilih buku untuk dirinya sendiri. Mainan perlu dimasukkan ke dalam bekas kecil, membolehkan kanak-kanak itu menggali mereka untuk mencari objek yang paling disukai dan menarik.

Mempelbagaikan hari anda akan membantu permainan dengan kaedah "Little Leonardo", yang menunjukkan dalam video Teplyakova O. N. - seorang ahli mengenai perkembangan intelektual.

8 bulan 10 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan