Vaksinasi DPT: kesan sampingan pada kanak-kanak, kebaikan dan keburukan vaksinasi

Kandungannya

Inokulasi kanak-kanak ditujukan untuk memerangi penyakit yang berbahaya kepada manusia. Antara vaksinasi yang meletakkan kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan, terdapat juga DPT. Mari kita periksa secara terperinci ciri-ciri vaksin sedemikian, serta kemungkinan kesan negatif terhadap pengenalannya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah itu dan apakah penyakit yang sedang divaksinasi?

Vaksin DTP bertujuan untuk mencegah timbulnya beberapa penyakit sekaligus:

 1. Dipteria;
 2. Tetanus;
 3. Batuk kokol.

Kesemua jangkitan ini dikelaskan sebagai penyakit yang serius dan sangat berbahaya dengan peratusan kematian atau kecacatan yang tinggi. Huruf K, D dan C dalam tajuk vaksin menunjukkan jangkitan ini, dan huruf A bermaksud "terserap".

DPT vaksinasi untuk bayi
Vaksin DPT melindungi terhadap beberapa penyakit dengan kadar kematian yang tinggi.

Kebaikan

 • Vaksin ini akan melindungi kanak-kanak dari tiga penyakit yang serius. Walaupun bayi mendapat dijangkiti, penyakit itu akan berakhir dengan cepat dan tanpa komplikasi.
 • Penggunaan vaksin gabungan itu mengelakkan tiga suntikan.
 • Vaksinasi DTP mempunyai komplikasi yang agak rendah.
 • Vaksin domestik boleh didapati dan sangat berkesan.

Cons

 • Vaksin ini adalah yang paling reaktif, begitu banyak bayi mengalami kesan sampingan ke atas pentadbirannya (terutamanya pada vaksin kedua atau ketiga).
 • Suntikan ini agak menyakitkan dan banyak bayi menangis untuk masa yang lama kerana itu.
 • Ibu bapa perlu membayar vaksin yang diimport secara berasingan.

Kesan sampingan yang mungkin

Reaksi terhadap pengenalan DPT muncul pada setiap anak ketiga, tetapi ia bukan patologi, kerana dalam kebanyakan kes ia berlalu tanpa jejak. Kesan sampingan yang paling biasa adalah vaksinasi kedua dan ketiga.

  Terdapat tindak balas yang buruk terhadap DTP:

  1. Tempatan Ini adalah perubahan pada kulit di tapak suntikan (kemerahan, kemunculan pengerasan atau bengkak), serta terganggu berjalan kerana kesakitan tapak suntikan.
  2. Ketua. DTP boleh menyebabkan hyperthermia, cirit-birit, anorexia, keadaan menghalang, muntah, mood yang berubah-ubah, tidur yang berpanjangan.
  Reaksi buruk DPT
  Luangkan pemeriksaan yang teliti terhadap keadaan bayi sebelum vaksinasi, kerana reaksi negatif sangat kerap selepas DTP

  Peningkatan suhu badan, serta perubahan tempatan diperhatikan pada 25% bayi. Muntah-muntah, cirit-birit, mengantuk dan selera makan miskin adalah ciri hari pertama selepas vaksin DPT dalam 10% kanak-kanak.

  Semua kesan sampingan yang terdapat pada hari pertama selepas vaksinasi. Sekiranya beberapa hari sudah berlalu, tetapi mereka tidak lulus, mungkin anak itu telah mengalami jangkitan (sangat kerap anak-anak menjadi dijangkiti di klinik ketika mereka sedang menanti manipulasi).

  Anda juga perlu menghubungi pakar pediatrik sekiranya tindak balas terhadap vaksinasi sangat ketara - tapak suntikan sangat bengkak (lebih daripada 8 cm), kanak-kanak itu menangis lebih daripada 3 jam, suhu badannya melebihi 39 darjah.

  Kesan sampingan yang serius dan statistik ke atasnya

  Komplikasi yang disebabkan oleh vaksin DTP boleh disebabkan oleh mengabaikan kontraindikasi terhadap vaksinasi, menggunakan ubat yang rosak atau pentadbiran vaksin yang tidak sesuai. Kekerapan kejadian komplikasi dari vaksinasi DTP adalah 1-3 setiap 100 ribu.

  Selepas suntikan mungkin:

  Kejang berkembang dalam satu kanak-kanak untuk 14,500 bayi yang divaksinasi. Insiden alergi DTP yang teruk adalah 1 dalam satu juta.

  Ia sangat jarang berlaku di tapak suntikan yang terjadi abses yang dikaitkan dengan pelanggaran keadaan steril semasa vaksinasi. Terdahulu, kejadian abses lebih besar, kerana DTP disuntik ke dalam punggung.

  Kajian tidak menemui kesan langsung dari DTP terhadap gangguan neurologi, oleh itu, sekiranya berlaku komplikasi seperti itu, dipercayai bahawa vaksin bertindak sebagai faktor yang memprovokasi untuk pencetulan gangguan yang sebelumnya tetapi tidak dinyatakan secara terang-terangan.

  Sementara itu, diketahui bahawa komponen pertusis vaksin merosakkan lapisan otak, yang menyebabkan gangguan jangka pendek sistem saraf. Dalam kes sedemikian, vaksinasi DTP tidak lagi diberikan kepada kanak-kanak (mereka menyuntik ADS).

  Kemungkinan komplikasi selepas vaksinasi
  Kebarangkalian komplikasi selepas vaksinasi pada kanak-kanak yang sihat hampir sifar.

  Contraindications

  Contraindikasi umum (apabila vaksin tidak dilakukan) adalah:

  • Tempoh akut sebarang penyakit;
  • Alergi kepada mana-mana komponen vaksin;
  • Immunodeficiency.

  Halangan utama kepada vaksin DTP adalah kelenjar timus yang diperbesar. Jika anda mengabaikan kontraindikasi ini, vaksinasi boleh membawa kepada masalah kesihatan yang besar pada seorang kanak-kanak.

  Adalah perlu untuk menolak pengenalan DTP untuk seketika semasa pemisahan diathesis, sehingga pengampunan dicapai. Selepas ORZh yang ringan, kanak-kanak boleh divaksin 2 minggu selepas pemulihan, dan selepas penyakit akut lain - 4 minggu.

  Terdapat juga kontraindikasi terhadap pengenalan DTP, tetapi membenarkan vaksinasi dengan ADS. Ini adalah patologi neurologi (contohnya, encephalopathy), kehadiran sawan atau alahan pada saudara-saudara bayi, serta kehamilan.

  DPT vaksinasi untuk kanak-kanak
  Sebelum anda mengosongkan vaksin, anda mestilah terbiasa dengan kontraindikasi. Terdapat kanak-kanak yang tidak boleh melakukan DPT

  Mengapa vaksin diperlukan: statistik bercakap untuk diri mereka sendiri

  Pada masa ini, DPT ditunjukkan untuk diberikan kepada kanak-kanak di semua negara maju, kerana vaksin ini menyelamatkan ribuan kehidupan kanak-kanak. Di sesetengah negara, sepanjang 5 tahun yang lalu, versi vaksin yang lebih ringan digunakan, di mana komponen pertusis tidak hadir. Hasilnya adalah peningkatan yang ketara dalam kejadian batuk kokol, serta komplikasi dan kematian jangkitan ini.

  Jika ibu bapa memutuskan untuk tidak mengambil vaksin sama sekali, maka mereka tidak berminat dengan AKDD sama sekali, tetapi jika mereka meragui keperluan untuk menggunakan vaksin itu, mempercayai bahawa sebilangan besar komponen boleh membahayakan kanak-kanak, pengalaman mereka sia-sia. Oleh kerana komponen-komponen vaksin yang ditujukan kepada jangkitan yang berlainan, mereka dapat diterima dengan baik oleh badan bayi. Di samping itu, keserasian komponen-komponen ini telah diuji selama bertahun-tahun.

  Ingatlah bahawa sebelum tahun 50-an, apabila vaksinasi bermula di Rusia, diphtheria berkembang pada 20% kanak-kanak, dan kematian hampir 50% daripada kes-kes penyakit. Tetanus adalah jangkitan lebih berbahaya dengan kadar kematian sekitar 85%. Tetapi pertusis sebelum bermulanya vaksinasi, DPT dikembangkan di semua kanak-kanak, meneruskan dengan keparahan yang berbeza-beza. Sekarang, apabila semua kanak-kanak ditawarkan vaksin, statistik penyakit batuk kokol telah menurun sebanyak 20 kali.

  DPT telah mengurangkan kematian
  Disebabkan oleh DTP, kematian daripada pertusis, diphtheria dan tetanus dikurangkan kepada hampir sifar.

  Mengapa vaksin lebih baik daripada penyakit?

  Ramai orang dewasa mempunyai kepercayaan salah bahawa imuniti selepas penyakit lebih tahan daripada selepas vaksinasi.Ini berlaku untuk beberapa jangkitan, tetapi difteria dan tetanus tidak ada di antara mereka. Jika kanak-kanak menjadi sakit dengan mana-mana jangkitan ini, imuniti kepada mereka tidak akan berkembang. Walaupun vaksinasi tiga kali ganda asas menggunakan DTP akan melindungi bayi dari penyakit ini selama 6 hingga 12 tahun. Bagi batuk kokol, imuniti selepas pemindahannya muncul, tetapi tempohnya adalah sama dengan pengenalan vaksinasi (dari 6 hingga 10 tahun). Ternyata bahawa vaksinasi lebih selamat dan lebih menguntungkan.

  Pada umur berapa vaksinasi?

  Semasa vaksinasi kanak-kanak terhadap tetanus, batuk kokol dan difteri lakukan sebanyak tiga kali. Jeda antara pentadbiran vaksin DTP mestilah antara 30 dan 45 hari. Tempoh minimum yang anda boleh memperkenalkan vaksin berikut kepada bayi anda adalah 4 minggu.

  Pertama

  Kalendar kalendar mencatat bahawa untuk pertama kalinya, vaksin DPT diberikan kepada anak-anak pada usia 3 bulan. Ini disebabkan oleh penurunan dalam perlindungan orang kecil daripada jangkitan akibat antibodi yang diterima daripada ibu. Untuk vaksin pertama, anda boleh menggunakan apa-apa vaksin - kedua-dua import dan domestik. Pada masa yang sama, dicatatkan bahawa Infanrix disahkan oleh bayi berusia 3 bulan lebih mudah, kerana komponen pertusis dalam vaksin ini bebas dari sel.

  Sekiranya ada alasan untuk membatalkan vaksinasi pada 3 bulan, anda boleh meletakkan DTP pada bila-bila masa sebelum 4 tahun. Jika kanak-kanak berumur 4 tahun tidak pernah vaksin dengan vaksin DTP, dia tidak diberikan vaksin ini, tetapi ADF.

  DPT vaksinasi untuk kanak-kanak
  Vaksinasi DTP untuk kanak-kanak sentiasa dijalankan dalam tiga peringkat.

  Yang kedua

  30-45 hari selepas suntikan pertama DPT, vaksinasi diulang, jadi umur purata untuk DPT kedua ialah 4.5 bulan. Vaksinasi boleh dijalankan sebagai vaksin yang sama, yang melakukan vaksin pertama, dan jenis lain.

  Reaksi terhadap vaksin kedua mungkin lebih ketara (ini adalah untuk pengenalan DTP yang kebanyakan bayi bereaksi), tetapi ini bukan patologi, tetapi disebabkan fakta bahawa tubuh telah menjadi biasa dengan bahan-bahan vaksinasi dan telah membangunkan tindak balas imun tertentu, oleh itu dengan kedua "Mesyuarat" maklum balas akan menjadi lebih kuat.

  DPT kedua yang terlepas perlu diserahkan dengan serta-merta, kerana akan ada peluang seperti itu, maka vaksinasi akan menjadi kedua dan anda tidak perlu memulakan proses vaksinasi lagi. Sekiranya bayi mempunyai reaksi yang serius terhadap DTP yang pertama, maka vaksin kedua boleh digantikan dengan DTP, kerana ia sering menjadi komponen pertusis yang menyebabkan kesan sampingan vaksin ini.

  Ketiga

  Kali ketiga, DTP juga diberi 30-45 hari selepas vaksinasi kedua, oleh itu umur vaksin ketiga adalah 6 bulan. Sekiranya vaksin tidak dihantar dalam tempoh ini, DTP harus diberikan dengan segera, maka vaksin vaksin akan dianggap sebagai ketiga.

  Pada sesetengah kanak-kanak, tindak balas terhadap pengenalan vaksin ini paling jelas, yang juga tidak dianggap sebagai patologi, seperti dalam reaksi terhadap vaksin kedua.

  Suntikan vaksin DPT keempat dipanggil penulenan semula pertama dan dijalankan pada usia satu setengah tahun (satu tahun selepas vaksinasi sebelumnya). Ia, seperti semua vaksinasi berikutnya, memberikan sokongan untuk imuniti kanak-kanak dan orang dewasa daripada penyakit-penyakit ini. Seterusnya, kanak-kanak itu tidak diberikan DPT, tetapi varian vaksin ini tanpa pertusis toxoid - ADS-M. Vaksin ini dilakukan pada usia 7 tahun, kemudian berusia 14 tahun, dan kemudian setiap 10 tahun semasa hayat dewasa.

  Vaksinasi DTP 1.5 tahun
  Pada usia 1.5 tahun, kanak-kanak itu mestilah diberi vaksin sepenuhnya, dan vaksin seterusnya hanya akan di sekolah.

  Bilakah dia diperlukan?

  Vaksinasi dengan vaksin DPT bermula pada usia awal dan mengekalkan imuniti yang telah dikembangkan selepas vaksinasi sepanjang hidup seseorang. Vaksin ini penting bukan sahaja untuk bayi dalam tahun pertama kehidupan mereka, tetapi juga untuk orang dewasa, kerana risiko jangkitan dengan tetanus wujud pada usia apa pun.

  Dalam kes pelanggaran jadual vaksinasi, tidak perlu memulakan DTP sekali lagi dari awal lagi.Vaksinasi berterusan dari pentas apabila vaksinasi seterusnya dilepaskan.

  Vaksin dari pengeluar yang berbeza serasi?

  Pada masa ini, vaksin DPT dihasilkan oleh beberapa pengilang dan mungkin termasuk komponen lain. Pilihan vaksin sedia ada:

  • DTP domestik;
  • Infanrix;
  • Bubo - terhadap tetanus, difteria dan hepatitis B;
  • Pentaxim - Vaksin DTP ditambah dengan komponen yang melindungi daripada jangkitan hemofilik dan polio;
  • Tritanriks-HB - divaksin terhadap batuk kokol, hepatitis B, tetanus dan difteri;
  • Tetrakok - termasuk DTP dan vaksin polio;
  • ADS - vaksin, di mana tiada komponen pertussis (ada juga ADS-M, yang ditadbir dari usia 6 tahun);
  • AC - hanya terhadap tetanus;
  • AD-M - hanya terhadap difteria.

  Untuk ketiga-tiga vaksin pertama, adalah disyorkan untuk menggunakan vaksin yang sama, bagaimanapun, jika untuk apa-apa sebab pengenalan vaksin yang sama tidak mungkin, mana-mana ubat lain boleh diberikan kepada anak itu, kerana semua DTP boleh ditukar ganti.

  Bayi divaksin dan sihat
  Semua vaksin DTP berfungsi dengan baik.

  Penyediaan DTP

  Oleh kerana tindak balas kepada DTP berlaku lebih kerap daripada vaksinasi mandatori yang lain, oleh itu ibu bapa dan kakitangan perubatan harus lebih memperhatikan kedua-dua kanak-kanak itu dan vaksinasi itu sendiri.

  1. Adalah penting bahawa kanak-kanak itu divaksinasi dalam keadaan yang sihat.
  2. Adalah lebih baik untuk memvaksikan bayi selepas najis dan perut kosong, manakala tidak disyorkan memakai bayi terlalu hangat.
  3. Ibu bapa harus membeli ubat antipiretik dari beberapa kumpulan dalam bentuk pelepasan yang berbeza (sirap dan lilin).
  4. Latihan anti-gergasi dadah mempunyai rasa untuk memelihara kanak-kanak yang mempunyai risiko alergi yang tinggi. Jadi kanak-kanak 1-2 hari sebelum vaksinasi mula memberi antihistamin dana dan terus menerima mereka sehingga hari ketiga selepas vaksinasi.
  Pemeriksaan DTP
  Sebelum setiap vaksin, pemeriksaan menyeluruh oleh pakar pediatrik diperlukan.

  Di manakah suntikan?

  Vaksin disuntik ke dalam tisu otot, kerana dari situ komponen DTP dikeluarkan pada kadar yang diperlukan untuk pembentukan imuniti. Jika anda meletakkan dadah di bawah kulit, ia akan terlalu lama untuk dikeluarkan, supaya suntikan itu tidak berguna.

  Untuk pengenalan DPT biasanya memilih paha, kerana tisu otot pada kaki sering dikembangkan dengan baik, walaupun pada anak-anak yang sangat muda. Kanak-kanak dari zaman sekolah dan orang dewasa akan diberi vaksin ke bahu, dengan syarat ia memasuki tisu otot.

  Untuk memperkenalkan vaksin ke dalam pantat tidak disyorkan, kerana kawasan ini dicirikan oleh lapisan besar tisu adipose. Di samping itu, dengan pengenalan seperti ini, ada risiko komponen vaksin memasuki saraf atau saluran darah. Pentadbiran ubat secara intravena tidak boleh diterima.

  Vaksinasi DTP untuk kanak-kanak sekolah
  Kanak-kanak berumur 7 tahun lebih cenderung mempunyai DPT di pinggul mereka, dan kanak-kanak berumur 7 tahun - di bahu.

  Apa yang perlu dilakukan jika ada tindak balas negatif?

  Sejurus selepas pengenalan vaksin disyorkan untuk tinggal di klinik selama kira-kira 30 minit atau berjalan-jalan di jalan di sebelah bangunan. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan rawatan perubatan dengan segera untuk alahan segera.

  Di rumah, bayi dinasihatkan untuk segera memberi ubat antipiretik dan memantau suhu badan sepanjang hari. Peningkatan suhu adalah tindak balas yang kerap terhadap DTP, tetapi kerana ia tidak menjejaskan pengeluaran tindak balas imun, mana-mana hiperthermia selepas vaksin harus dihapuskan dengan ubat anti-radang bukan steroid.

  Apabila kemerahan muncul, anda tidak perlu berbuat apa-apa. Jika meterai muncul di tapak suntikan, ia boleh mengambil masa sehingga dua minggu untuk dibubarkan. Ia juga merupakan tindak balas yang kerap disebabkan keradangan tisu setempat di tapak di mana vaksin diserap. Untuk membantu bayi anda, anda boleh menggunakan salmon troxevasin.

  Sesetengah kanak-kanak mungkin mengalami batuk selepas DTP. Ia tidak memerlukan apa-apa rawatan jika ia berlaku dalam masa 24 jam selepas vaksin. Sekiranya rupa batuk dicatatkan kemudian, kemungkinan besar, semasa lawatan ke klinik, kanak-kanak itu dijangkiti dengan beberapa jenis jangkitan.

  Selepas vaksinasi, beri minum lebih banyak kanak-kanak, dan suapan mengikut kehendak, dengan produk baru dalam diet tidak memasuki bayi. Ia juga disyorkan untuk menghadkan pertemuan dengan orang lain dan sering menyiarkan bilik.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan