Belajar membaca mengikut kaedah Nadezhda Zhukova

Kandungannya

Antara pilihan kaedah yang sangat besar, pengajaran membaca mengikut kaedah Nadezhda Zhukova sangat popular. Kaedahnya disesuaikan untuk belajar sendiri ibu bapa dengan anak-anak di rumah. Alat bantu mengajar N. Zhukova boleh diterima, mereka boleh dibeli di hampir semua kedai buku. Mari cuba cari apa yang istimewa tentang kaedah ini dan kenapa ia begitu popular.

Dari biografi

Nadezhda Zhukova adalah seorang guru domestik yang biasa dengan ramai, calon sains pedagogi dan mempunyai pengalaman terapi ucapan hebat. Dia adalah pencipta siri pendidikan sastera pendidikan untuk kanak-kanak, yang diterbitkan dalam berjuta-juta salinan. Banyak karya ilmiahnya telah diterbitkan bukan sahaja di Rusia, tetapi juga dalam penerbitan khusus negara-negara lain.

Nadezhda Zhukova melakukan banyak kajian dengan anak-anak prasekolah, dengan teliti mempelajari proses-proses progresif perkembangan ucapan mereka. Dia mencipta teknik unik yang membolehkan kanak-kanak cepat belajar membaca dan mudah bergerak dari situ untuk menulis. Dalam kaedahnya, N. Zhukova mengajar anak-anak untuk melipat huruf silab yang betul yang digunakan dalam dirinya sebagai satu bahagian dalam membaca dan menulis kemudian.

Penjualan "Primer" moden melepasi jumlah 3 juta salinan. Dari angka-angka ini, menurut statistik, kita dapat menyimpulkan bahawa setiap anak keempat belajar untuk membaca secara tepat di atasnya. Pada tahun 2005 beliau dianugerahkan gelaran "Buku Teks Klasik".

Pada tahun 1960-an, Nadezhda Zhukova adalah seorang pekerja aktif dalam kumpulan inisiatif, yang menangani isu-isu mewujudkan kumpulan khusus untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah dan gangguan aktiviti ucapan. Kumpulan terapi pertuturan dan tadika keseluruhan dengan bias ini tidak hanya meluas di negara kita, tetapi juga di negara-negara CIS.

Ciri-ciri teknik ini

Dalam membuat kaedah tersendiri, N. Zhukova menggunakan pengalaman bekerja terapi pertuturannya selama 30 tahun. Dia mampu membina kombinasi latihan literasi yang berjaya dengan keupayaan untuk mengelakkan kesilapan yang dibuat oleh anak-anak ketika menulis. Buku teks ini didasarkan pada pendekatan tradisional untuk mengajar membaca, yang dilengkapi dengan ciri-ciri unik.

Dalam aktiviti ucapan, secara psikologi lebih mudah bagi seorang kanak-kanak untuk mengenal pasti suku kata daripada bunyi yang berasingan dalam perkataan yang diucapkan. Prinsip ini digunakan dalam teknik N. Zhukova. Pembacaan suku kata dicadangkan dalam pelajaran ketiga. Kerana fakta bahawa pada awalnya pembelajaran untuk membaca proses ini untuk kanak-kanak adalah satu mekanisme untuk menghasilkan model surat perkataan itu ke dalam bunyi, anak itu sudah tentu sudah biasa dengan huruf-huruf pada saat belajar membaca.

Belajar dengan kanak-kanak semua huruf abjad sekaligus tidak berbaloi. Mengenali bayi pertama dengan vokal. Terangkan kepada bayi bahawa vokal menyanyi huruf, anda boleh menyanyi mereka. Mulailah dengan mempelajari apa yang disebut vokal keras (A, U, O). Setelah bayi telah mengenali mereka, sudah tentu perlu bermula lipatan: AU, AO, OU, UA, UO, OA, OU. Sudah tentu, ini bukanlah suku kata, tetapi ia adalah pada gabungan vokal bahawa prinsip penambahan suku kata dapat dijelaskan kebanyakannya. Biarkan anak itu sendiri, menolong dirinya dengan jarinya, melukis laluan dari surat ke surat, menyanyi mereka. Jadi dia dapat membaca gabungan dua huruf vokal. Kemudian anda boleh mula menghafal konsonan.

Kemudian, apabila anda mula mengajar serbuk untuk membaca, terangkan kepadanya bagaimana untuk menentukan dengan mendengar berapa banyak bunyi atau huruf yang anda sebut, bunyi apa yang terdengar dalam bunyi pertama, terakhir, kedua. Di sini anda boleh membantu dalam mempelajari Alphabet Magnetik oleh N. Zhukova. Dengan bantuannya, anda boleh meminta anak anda untuk meletakkan sukatan yang diucapkan oleh anda.

Anda juga boleh merasakan huruf-huruf, menyerang mereka dengan jari, yang akan menyumbang kepada hafalan sentuhan mereka. Apabila serbuk belajar untuk menggabungkan suku kata, anda boleh menawarkannya untuk membaca perkataan tiga huruf, kata dua suku kata. (O-SA, MA-MA).

Dalam "Bukvare" Zhukova, ibu bapa akan dapat mencari ringkasan mini pelajaran mengenai kajian setiap huruf, cadangan untuk pembelajaran lipatan suku kata. Semuanya ditulis dalam bahasa yang boleh diakses. Untuk menggunakannya, tidak perlu untuk ibu bapa mendapat pendidikan pedagogi. Benar-benar orang dewasa boleh melakukan pelajaran.

Petua penting

Ajar anak anda dengan cara yang suka bermain.

Kanak-kanak prasekolah dapat melihat maklumat hanya dalam bentuk permainan. Permainan untuknya adalah persekitaran yang tenang di mana tiada siapa yang akan memarahi atau mengkritiknya. Jangan cuba memaksa kanak-kanak dengan cepat dan segera. dibaca oleh suku kata. Baginya, membaca bukanlah satu tugas yang mudah. Bersabarlah, tunjukkan kasih sayang dan kasih sayang kepada anak semasa latihan. Dia kini lebih penting daripada sebelumnya. Menunjukkan ketenangan dan keyakinan, belajar untuk meletakkan suku kata, kata-kata mudah, ayat. Kanak-kanak mesti menguasai teknik membaca. Proses ini tidak cepat dan sukar untuknya. Permainan mempelbagaikan pembelajaran, menghapuskan tugas yang membosankan untuk terlibat, akan membantu menanamkan rasa suka membaca.

Kesabaran dan ketenangan fikiran anda akan membantu anak anda belajar membaca lebih cepat.

Bermula usia

Tidak boleh tergesa-gesa perkara. Adalah agak biasa bahawa kanak-kanak berusia 3-4 tahun masih belum dapat belajar. Pada masa ini, anda boleh memulakan kelas hanya dengan syarat bahawa kanak-kanak menunjukkan minat yang besar dalam aktiviti membaca, menunjukkan keinginan untuk belajar membaca.

Anak berusia 5-6 tahun akan mengambilnya secara berbeza. Di institusi prasekolah, program latihan direka untuk mengajar kanak-kanak membaca suku kata. Walau bagaimanapun, tidak semestinya kanak-kanak dapat mempelajari maklumat yang diperolehi dalam pasukan yang besar. Ramai kanak-kanak memerlukan pelajaran individu agar mereka dapat memahami prinsip-prinsip suku kata lipat dan perkataan. Jadi jangan lepaskan peluang untuk bekerja dengan anak anda di rumah. Setelah bersekolah dengan baik, lebih mudah bagi kanak-kanak untuk memindahkan tempoh penyesuaian.

Adalah penting untuk mengambil kira kesediaan psikologi untuk belajar membaca. Kanak-kanak sudah bersedia untuk membaca hanya jika mereka sudah bercakap dengan baik, Betul membuat ayat dalam ucapannya, pendengaran fonemik dikembangkan pada tahap yang sepatutnya. Kanak-kanak tidak sepatutnya mempunyai masalah dengan pendengaran dan penglihatan, masalah pertuturan.

Pembelajaran untuk membaca harus bermula pada usia ketika anda melihat minat anak dan merasa bahawa dia sudah siap

Bunyi atau huruf?

  Kenalan dengan huruf tidak seharusnya bermula dengan menghafal nama mereka. Sebaliknya, kanak-kanak perlu tahu bunyi yang dirakamkan dalam satu huruf atau yang lain. Tiada EM, ER, TE, LE, dan lain-lain tidak boleh. Daripada EM, kita belajar bunyi "m", bukan BE, kita belajar bunyi "b". Ini dilakukan untuk memudahkan kanak-kanak memahami prinsip suku kata lipat. Jika anda mengetahui nama-nama huruf, maka anak itu tidak akan memahami bagaimana perkataan PAPA diperoleh dari PE-A-PE-A, dari ME-A-ME-A - perkataan MAMA. Dia tidak akan menambah bunyi, yang dilambangkan dengan huruf, tetapi bagaimana dia belajar - nama huruf dan, dengan itu, dia akan membaca PEAPEA, MEAMEA.

  Kita belajar vokal dan konsonan yang betul

  Jangan mula belajar huruf dalam susunan abjad A, B, C, D ... Ikuti urutan yang diberikan dalam "Bukvare".

  Pertama sekali, pelajari vokal (A, O, U, U, E). Seterusnya, pelajar perlu diperkenalkan kepada konsonan-konsonan yang tegas M, L.

  Kemudian kita berkenalan dengan bunyi pekak dan mendesis (K, P, T, W, W, dan sebagainya)

  Dalam "Bukvare" N. Zhukova mencadangkan urutan pembelajaran berikut: A, U, O, M, C, X, R, W, S, L, N, K, T, I, P, Z, Y, D, B, D, B, F, E, b, i, yu, y, h, e, t, f, y, b.

  Dibentangkan di Zhukova primer, urutan surat pembelajaran akan membantu anda dengan mudah menyesuaikan diri dengan kurikulum sekolah.

  Kami membetulkan bahan yang dikaji

  Pengulangan huruf-huruf sebelumnya yang dipelajari dalam setiap pelajaran akan menyumbang kepada perkembangan yang lebih pesat dalam mekanisme bacaan bacaan pada kanak-kanak.

  Bacaan suku kata

  Apabila anda dan anak anda belajar beberapa huruf, sudah tiba masanya untuk belajar menambah suku kata. Budak ceria membantu dengan ini dalam "Bukvare". Dia berjalan dari satu huruf ke huruf lain, membentuk suku kata. Huruf pertama suku kata mesti ditarik sehingga bayi mempunyai jari di jalan yang budak itu berjalan. Sebagai contoh, suku kata MA. Surat pertama M. Kami meletakkan jari pada permulaan trek di dekatnya. Kami tarik bunyi M semasa kami menjalankan jari kami di sepanjang jalan, tanpa berhenti: MMMMMMAAAAAAAAA. Kanak-kanak perlu belajar bahawa huruf pertama terbentang sehingga anak lelaki berjalan ke tahap kedua, akibatnya, mereka disebut bersama, tidak melihat dari satu sama lain.

  Kami bermula dengan suku kata mudah

  Kanak-kanak mesti memahami algoritma suku kata lipat dari bunyi. Untuk ini, dia memerlukan latihan pertama pada suku kata mudah, seperti MA, PA, MO, PO, LA, LO. Hanya selepas kanak-kanak memahami mekanisme ini, belajar membaca suku kata mudah, mungkin untuk meneruskan ke suku kata lebih sukar - dengan konsonan-konsonan yang berdesir dan tuli (JA, JU, Sains, HA).

  Belajar membaca suku kata tertutup

  Apabila kanak-kanak belajar untuk melipat huruf silap terbuka, perlu belajar untuk membaca suku kata tertutup, iaitu. mereka yang mempunyai vokal di tempat pertama. AB, CSS, UM, OM, AN. Sukatan pelajaran untuk kanak-kanak lebih sukar dibaca, jangan lupa tentang latihan biasa.

  Membaca kata-kata mudah

  Apabila kanak-kanak memahami mekanisme lipat suku kata, mula membacanya dengan mudah, tiba masanya untuk membaca kata-kata mudah: MA-MA, PA-PA, SA-MA, KO-RO-VA.

  Tonton sebutan dan jeda

  Dalam proses belajar membaca, anda mesti memantau dengan teliti pengucapan anak. Perhatikan pembacaan kata-kata yang betul, kanak-kanak tidak boleh meneka apa yang ditulis, tetapi membaca perkataan pada akhirnya.

  Jika pada peringkat awal latihan anda mengajar kanak-kanak untuk menyanyi suku kata, sekarang, ia datang masa untuk dilakukan tanpa itu. Pastikan anak berhenti di antara perkataan. Terangkan kepadanya apakah maksud tanda baca: koma, tempoh, tanda seru dan tanda tanya. Biarkan pada mulanya jeda di antara perkataan dan ayat-ayat yang bayi cukup lama. Lama kelamaan, dia akan memahami dan memendekkan mereka.

  Dengan mengikuti peraturan mudah ini, anda boleh mengajar anak anda membaca dengan cepat.

  Buku-buku popular untuk kanak-kanak N. Zhukova

  Untuk membolehkan ibu bapa dapat mengajar kanak-kanak membaca dan menulis dengan bantuan metodologinya, Nadezhda Zhukova menawarkan pelbagai siri buku dan buku panduan untuk kanak-kanak dan ibu bapa.

  Ini termasuk:

  "Primer" dan "Resipi" untuk kanak-kanak berusia 6-7 tahun dalam 3 bahagian

  Resipi adalah aplikasi praktikal untuk buku ini. Asas adalah prinsip silabik grafik. Suku kata adalah unit yang berasingan bukan sahaja membaca, tetapi juga menulis. Menulis huruf vokal dan konsonan berfungsi sebagai elemen grafik tunggal.

  "Alatan Magnetik"

  Sesuai untuk kegunaan rumah dan kelas di institusi kanak-kanak. Satu set huruf besar membolehkan anda membuat bukan sahaja perkataan individu, tetapi juga ayat-ayat. ABC termasuk cadangan metrik untuk kerja, mereka ditambah dengan latihan untuk mengajar anak-anak.

  "Saya menulis dengan betul - dari Primer ke kemampuan menulis dengan indah dan cekap"

  Buku teks ini sesuai untuk kanak-kanak yang sudah belajar membaca suku kata bersama-sama. Ia juga perlu agar anak-anak kecil dapat mengenal pasti bunyi pertama dan terakhir dalam perkataan, memanggil perkataan untuk bunyi yang mereka panggil, menandakan tempat bunyi yang diberikan dalam perkataan - pada mulanya, di tengah atau di akhir. Buku ini direka untuk memaparkan kreativiti guru, yang terlibat dalamnya. Bahagian yang dicadangkan boleh diperluas atau disempitkan, jumlah latihan lisan dan tulisan bervariasi oleh guru. Di bahagian bawah beberapa halaman, anda dapat melihat garis panduan untuk menjalankan kelas.Set plot plot yang ditawarkan sebagai ilustrasi untuk buku teks akan membantu kanak-kanak bukan sahaja mudah mempelajari asas-asas asas tatabahasa, tetapi juga mengembangkan ucapan lisan.

  "Pelajaran ucapan yang betul dan pemikiran yang betul"

  Buku ini sesuai untuk kanak-kanak yang sudah dibaca dengan baik. Di sini untuk membaca teks yang dicadangkan daripada genre klasik. Bagi ibu bapa terdapat huraian terperinci mengenai terperinci dalam buku. Untuk setiap kerja untuk analisis beliau melampirkan sistem kerja pada teks. Dengan bantuannya, kanak-kanak belajar berfikir, memahami subteks tersembunyi, untuk menjelaskan, untuk membincangkan. Anda juga boleh melihat maksud kata-kata yang tidak diketahui oleh kanak-kanak, yang terdapat dalam kamus untuk kanak-kanak. Juga Penulis memperkenalkan anak-anak kepada penyair dan penulis terkenal, dan mengajar cara membaca ini atau yang berfungsi dengan betul.

  "Pelajaran Scrapbook dan Literasi" (resipi pendidikan)

  Manual itu menambah unsur-unsur yang tinggal sistem N.Zhukovoi. Dengan bantuannya, kanak-kanak itu akan dapat belajar menavigasi di lembaran, bekerja pada model, bulatan dan menuliskan pelbagai unsur huruf dan sebatian mereka secara bebas. Tugas dicadangkan untuk analisis bunyi-huruf perkataan, menulis surat yang hilang dalam kata, menulis huruf besar dan huruf kecil, dll.

  "Jurucakap Ucapan Pelajaran"

  Buku teks ini dicirikan oleh sebuah sistem yang boleh diakses untuk memahami bukan sahaja oleh guru dan ahli terapi pertuturan, tetapi juga oleh ibu bapa sistem pelajaran di mana kanak-kanak boleh mencapai ucapan yang murni. Latihan yang dicadangkan memberi tumpuan kepada penghuraian hanya satu bunyi tertentu. Terima kasih kerana kelas ini diadakan dengan kesan yang sangat baik. Tahap perkembangan ucapan anak dengan siapa mereka mula terlibat tidak begitu penting. Bagi semua kanak-kanak, kelas akan mempunyai hasil yang positif. Sempurna untuk kelas dengan kanak-kanak dari mana-mana umur.

  "Saya bercakap dengan betul. Dari pelajaran pertama ucapan lisan ke Bukvary"

  Diatur dalam susunan kelas tertentu, yang ditawarkan dalam manual ini, sesuai untuk digunakan dalam aktiviti guru, terapi ucapan dan orang tua yang bekerja dengan anak-anak 1-3 tahun.

  Terapi Pertuturan

  Dengan bantuan buku ini, anda boleh membantu anak anda secara beransur-ansur mempelajari bahasa ibunda dan memberikan bantuan yang cekap dalam pembentukan fungsi ucapan. Buku teks ini dapat mengesan hubungan jelas antara perkembangan ucapan anak dan jiwa mereka.

  "Buku pertama selepas buku asas untuk membaca"

  Bagi kanak-kanak yang telah menyelesaikan kajian Primer, disarankan sebagai buku pertama - "Buku pertama selepas Primer untuk dibaca." Ia akan melembutkan peralihan dari Primer kepada kesusasteraan biasa. Tujuan utama alat pengajaran ini adalah untuk membangunkan rasa ingin tahu kanak-kanak, keinginan untuk mempelajari perkara-perkara baru, mengembangkan kecerdasan dan ketekunan.

  Keseluruhan kandungan buku ini disatukan oleh satu garis tematik: sifat asli dalam dongeng, cerita, puisi dan kehidupan. Manual ini mengandungi tiga jenis teks, berbeza dalam kandungan, gaya tulisan dan fon.

  1 bahagian - ini adalah dongeng dan cerita. Mereka meneruskan teks yang diberikan dalam Bukvare, hanya versi yang lebih kompleks yang dicadangkan.

  Bahagian 2 - Maklumat untuk naturalis muda. Ia menawarkan data daripada ensiklopedia tentang watak utama cerita atau dongeng.

  3 bahagian mewakili serpihan puisi oleh penyair hebat. Dalam setiap petikan boleh dikesan untuk mana-mana bahagian serpihan buku. Ia boleh menjadi puisi tentang musim salah satu cerita, mengenai haiwan salah satu dongeng, cuaca, dan sebagainya.

  Oleh itu, dengan menggunakan kaedah pengajaran Nadezhda Zhukova, ibu bapa secara bebas boleh menyediakan anak-anak mereka untuk sekolah dengan sempurna. Menggunakan alat bantu pengajaran dan pembelajaran, anda tidak boleh hanya mengajar anak anda membaca dengan baik dan betul, tetapi juga mengajar cara menulis, memperkenalkan asas-asas penulisan celik huruf, dan mengelakkan banyak masalah terapi pertuturan.

  Tinjauan primer Nadezhda Zhukova, lihat video berikut.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan