Artikulasi gimnastik untuk kanak-kanak 3-4 tahun

Kandungannya

Kebiasaan bercakap dibentuk dengan betul pada awal kanak-kanak. Seorang kanak-kanak yang telah diajar untuk bercakap dengan jelas dan indah tidak akan mengalami masalah sama ada di tadika, atau di sekolah, atau di peringkat dewasa.

Malangnya, tidak semua kanak-kanak berumur. 3-4 tahun mempunyai tajuk yang baik, tetapi ia boleh diperbaiki. Pakar terapi dan latihan rumah boleh membantu ibu bapa meningkatkan artikulasi. Bagaimana untuk melakukan gimnastik artikulasi untuk kanak-kanak usia prasekolah awal, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Mengenai kaedah itu

Kompleks senaman artikulasi - mengecas untuk menguatkan otot alat ucapan. Jika mereka lemah, maka bayi akan menghadapi masalah dengan sebutan. Sebagai bibir, tali vokal, pipi dan leher diperkuat, dan juga uva, lebih mudah bagi kanak-kanak untuk melafazkan pelbagai bunyi dan kombinasi mereka. Dan secara beransur-ansur, sebutan yang betul menjadi biasa.

Gimnastik mempunyai tujuan terapeutik dan prophylactic, iaitu, ia membantu untuk membetulkan kebiasaan ucapan yang tidak normal dan juga boleh mencegah kecacatan pertuturan.

Semasa latihan, peredaran darah otot ucapan bertambah baik, nada otot yang semakin meningkat dikurangkan, yang menghalang bayi daripada membuat bunyi tertentu tidak terhalang. Semasa menjalankan latihan statik, kanak-kanak belajar untuk menentukan kedudukan yang betul dari alat suara, dan tugas yang dinamik akan membantu dalam menguasai sebutan.

Siapa yang menunjukkan dan kelas kontraindikasi?

Gimnastik ucapan sedemikian, tentu saja, berguna untuk semua kanak-kanak. Pada usia 2-3 tahun, kemahiran ucapan asas dibentuk, dan kemudian, malangnya, kecacatan pertuturan juga terbentuk. Adalah munasabah untuk memulakan kelas pada usia tiga tahun, dan jika anak itu tergolong dalam kategori pendidik awal, maka pada 2.5 tahun.

Selepas tiga tahun, beberapa penyimpangan dan kelainan pada sebutan bunyi menjadi jelas. Jadi, pada zaman ini gagap jelas dimanifestasikan. Ramai kanak-kanak kerana kelemahan otot alat ucapan pada zaman ini "mengunyah" separuh daripada abjad, itulah sebabnya mengapa sukar untuk memahami dengan tepat apa yang anak katakan. Gagap dan dysarthria.

Latihan artikulasi gimnastik akan membantu dalam mewujudkan diction, kuasa suara, sebutan, meningkatkan kelajuan bercakap, meningkatkan kecerdasan pertuturan.

Walau bagaimanapun, terdapat situasi dan syarat yang melibatkan diri dalam senam jenis ini buat sementara waktu atau sama sekali tidak berbaloi.

Kecacatan jantung kongenital, jika gimnastik digabungkan dengan pernafasan, gangguan mental, di mana kanak-kanak tidak memahami "pengantar" dan tidak berorientasikan apa yang mereka inginkan darinya, adalah kontraindikasi.

Gigi yang sakit atau stomatitis juga merupakan kontraindikasi sementara. Luka, keradangan lidah, lelangit, permukaan dalaman pipi, dan sakit tekak di ayunan penuh - semuanya adalah syarat-syarat yang gimnasium artikulasi tidak disyorkan.

Keperluan umum

Sekiranya anda membuat keputusan untuk melakukan gimnastik seperti ini dengan bayi anda, ingatlah bahawa anda perlu memulakan tugas mudah dan secara beransur-ansur bergerak ke arah yang lebih kompleks.

Yang paling mudah dan paling mudah untuk pemula dianggap sebagai latihan statik, di mana otot ucapan harus disimpan dalam kedudukan yang telah ditetapkan. Dengan latihan dinamik tidak tergesa-gesa. Pada usia 2-4 tahun, latihan ini masih dianggap agak rumit, tetapi apabila kumpulan statik bertambah baik, anda boleh menambah tugas dinamik.

Adalah penting untuk menjalankan kelas dalam bentuk permainan, jika tidak, ia akan cepat melahirkan bayi dan dia akan menolak melakukan tugas.

Sistematik diperlukan - gimnastik perlu dilakukan setiap hari untuk masa yang lama. Pada hari anda boleh menghabiskan 3-4 kelas selama 5 minit. Ini "lima minit" tidak akan membiarkan anak menjadi letih dan menjadi menarik.

Dalam setiap tugas, cuba sertakan 2-3 latihan, tidak lebih. Pastikan anda mengulangi tugas dan teknik yang telah dipelajari sebelumnya, dan hanya satu tugas semasa kelas, memilih yang baru, belum biasa.

Gimnastik dijalankan dalam kedudukan duduk. Leher dan lengan anak mesti belajar untuk berehat. Lebih baik melakukan kelas di depan cermin. Di dalamnya, kanak-kanak dapat melihat dirinya, bibir dan ekspresi muka semasa sebutan, serta membandingkannya dengan ekspresi muka anda dan lokasi bibir dan lidah.

Kad yang dicetak atau ditarik dengan gambar yang akan menggambarkan beberapa senaman akan membantu. Sebagai contoh, untuk latihan "Hedgehog" anda perlu mempunyai gambar dengan landak lucu yang terang dan berwarna-warni. Ini akan membolehkan kanak-kanak untuk menggambarkan lebih baik tugas itu.

Jangan menyakiti bayi, jangan mengkritik, jangan memarahinya jika sesuatu tidak berfungsi.

Kebencian dan kesedihan hanya akan meningkatkan pengapit otot, melemahkan imannya dengan kekuatannya sendiri, dia akan mula menolak untuk bekerja. Suara ibu harus lembut dan tenang, tidak menuntut.

Latihan yang disyorkan

Bagi kanak-kanak tertentu, individu boleh diberikan kompleks. tetapi di antara tugas-tugas asas untuk kanak-kanak umur tertentu, perkara berikut dapat diperhatikan:

  • "Fife". Mintalah kanak-kanak itu menyegarkan span dengan jerami ke depan dan tahannya seberapa lama yang mungkin. Dengan komplikasi senaman, anda boleh meminta kanak-kanak itu menghasilkan sesuatu seperti "du-duuuuu."
  • "Kitten Breakfast". Tunjukkan bayi anda gambar anak kucing yang meminum susu dari mangkuk. Mintalah anak anda membuka mulutnya dan tunjukkan bagaimana kucing mengambil susu. Komplikasi tugas ini dengan meminta anda membuka mulut anda lebih luas, pada saat yang sama, tersenyum dan strok apabila anda "melekapkan" lidah anda dengan lelangit.
  • "Hedgehog." Ini adalah latihan aktif. Tunjukkan kanak-kanak kad dengan landak dan baca puisi: "Sepertinya bola, manis, baik, landak bagus." Kanak-kanak menghirup pada permulaan ayat, dan di penghujung couplet perlu untuk menghembus nafas secara aktif dan menghembus seketika dengan keras untuk mengatakan "puff-puff"
  • "Gate". Ibu membaca: "Kami membuka pintu, kami menjemput semua orang untuk melawat! ". Tugas bayi adalah untuk membuka mulutnya, memegangnya dalam keadaan ini selama 5-7 saat dan lancar.
  • "Balls". Tanya anak anda mengembang pipi seperti belon. Tugasnya adalah untuk menjaga mereka dalam posisi ini selama mungkin, dan kemudian tiba-tiba membanting telapak tangan mereka di pipi, melepaskan "bola".
  • "Tonton". Ibu menunjukkan kad yang menunjukkan jam dengan pendulum. Dia membaca: "Menonton dengan senyap, lima minit, tujuh minit" (dengan kata-kata ini kanak-kanak melekatkan lidahnya dan cuba menggambarkan bulatan dengan hujung di udara, seperti tangan mengikut arah jam). Ibu meneruskan: "Nah, pendulum adalah ikan paus, tanda kutu, selekoh! "(Anak selepas pergerakan pekeliling dengan ujung lidah bergerak untuk menggerakkan ujung lidah ke kanan dan kiri, seperti pendulum).

"Puppy dan ular." Tanya anak anda menunjukkan bagaimana anjing bernafas pada hari musim panas - lidahnya lambat, luas dan tersebar di atas bibir bawahnya. Dan kemudian minta untuk menunjukkan bagaimana ular ini - lidah menjadi mudah alih dan "tajam".

Jika ada kecacatan dalam bunyi tertentu, tambahkan latihan untuk meningkatkan sebutan bunyi "masalah" tertentu:

  • "Zoo". Tunjukkan kad dengan harimau dan tanyakan kepada bayi bagaimana harimau tenggelam - "Rr-r." Tunjuk gambar haiwan yang namanya mempunyai bunyi yang sukar untuk bayi dan minta mereka menyuarakan nama tersebut dan tunjukkan bagaimana binatang "bercakap": untuk menyatakan bunyi "P" - harimau harimau, badak, ikan, jerapah, untuk mengamalkan bunyi "L" - singa, serigala, rubah, lumba-lumba, rusa, rusa, lemur, "W" dan "F" - kumbang, kumbang, jerapah, anak lembu, jantan, pada "C" - anjing, burung hantu, gajah, rubah,

"Chytyorovki". Anda boleh menggunakan pelbagai puisi. Keperluan utama ialah pengulangan bunyi "masalah".Sebagai contoh, sebutan "P" yang kabur, anda boleh tampil seperti: "Ra-ra-ru, ra-ra-ru, berjalan-jalan mengelilingi halaman, ru-ru-ru, ru-ru-ru sudah pulang! ". Chistogovorki yang sama boleh menyusun secara bebas pada sebarang bunyi yang tidak begitu baik untuk menyatakan anak.

Petua berguna

Pastikan masuk ke dalam program pelajaran beberapa latihan dari senam pernafasan mengikut kaedah Strelnikova. Ia dianggap sangat berkesan dalam perkembangan ucapan. Terutama, anda boleh mengambil bulu tetap dan minta kanak-kanak itu memegangnya di udara selama mungkin, membuat penghematan yang singkat. Ajar anak anda untuk bernafas dengan tenang dan terukur. Pada keluar terakhir selepas 5-6 nafas, anda boleh mengatakan suku kata pendek "Ra", "Sa", "Aya", dll.

Jangan paksa dan jangan memaksa kanak-kanak untuk meneruskan pengajaran, jika dia letih dan mula menjadi terganggu dan tidak berubah. Adalah lebih baik untuk berhenti dan kembali ke kelas kemudian, apabila bayi ditubuhkan untuk bermain dan bersenam. Tidak akan ada manfaat daripada paksaan.

Anda boleh mempelajari senaman artikulasi yang menarik untuk kanak-kanak dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan