Bilakah anak mula bercakap?

Kandungannya

Fluking dan berjalan di dalam bayi sangat saling berkaitan kerana sukar untuk memisahkan pembentukan tahap pembicaraan dalam bayi secara individu. Sesetengah sumber menunjukkan bahawa kanak-kanak mula berteriak selepas menyanyi kegilaan vokal - vokal melodi. Pakar-pakar lain cenderung untuk mempercayai bahawa peringkat awal penyuaraan adalah agukani, dan yang berikut harus didengar. Sumber ketiga menyatakan bahawa tidak ada perbezaan sama sekali. Tidak kira bagaimana, ibu bapa menjangkakan bunyi pertama dari bayi dengan ketidaksabaran yang besar. Kami akan menerangkan masa, ciri dan perkembangan agukani dalam artikel ini.

Bilakah menunggu bunyi?

Istilah "agukanie" dalam perubatan tidak wujud, terdapat konsep "usus", yang merangkumi pelbagai pilihan untuk menyatakan suara pertama. Untuk menjerit dan meraung anak-anak bermula pada tahap perkembangan pra-lisan. Langkah pertama di dalamnya adalah menangis. Dia yang menyertai kemunculan lelaki kecil ke dunia dan pada minggu pertama adalah satu-satunya cara komunikasi bayi dengan orang lain.

Bayi yang baru lahir berteriak kerana kelaparan atau sejuk, kerana haba atau kolik bayi, kerana lampin basah, dan dari sebulan umur dan kerana keperluan untuk berkomunikasi dengan ibu. Pada usia 2-3 bulan, ketika pendengaran dan penglihatan berkembang, bayi belajar tersenyum, meniru bunyi yang didengarnya. Ia adalah pada masa ini bahawa dia mula meraung dan fuck. Tetapi seseorang boleh menunggu bunyi pertama kemudian - sehingga 7 bulan sesetengah kanak-kanak berdegil tetap diam.

Langkah seterusnya dalam perkembangan ucapan adalah mengejek - gnawing dan penuaan adalah rumit, di dalamnya suku kata dan bunyi yang menjadi ciri bahasa ibu bayi menjadi dibezakan.

Bayi mula mengimbangi bukan dengan kehendak mereka sendiri, dan terutama sekali tidak kerana usaha orang dewasa mengajar anak untuk melakukannya. Hanya agukanie dan gulking disediakan untuk pembangunan fisiologi dan psikofisikal. Malah kanak-kanak pekak agukkaut, tetapi pada tahap membingungkan perkembangan pra-lisan mereka dihalang, kerana mereka tidak dapat mendengar sendiri.

Pada mulanya, kanak-kanak menyanyikan vokal-vokal mudah dalam segala cara, dan kemudian, di tengah-tengah tempoh penyusuan, konsonan laryngeal dan belakang-laryal - "g", "k" - ditambah kepada mereka.

Ia biasanya dianggap bahawa kanak-kanak yang sihat mampu menghasilkan keseluruhan roulada bunyi berulang pada usia 4-5 bulan.

Sebab untuk berdiam diri

Adakah saya perlu risau dan lari ke doktor, jika dalam tempoh tiga bulan kanak-kanak itu tidak mengagumi? Sudah tentu tidak, kerana perkembangan ucapan dan pra-ucapan anak mematuhi peraturan individualiti dan tidak boleh sama untuk semua orang. Di samping itu, tempoh perkembangan ucapan boleh bergantian dengan tempoh kebisingan ibu bapa yang lengkap dan menakutkan. Oleh itu, bayi, yang gembira ibunya dengan "aha" dan "aha" dari 2 bulan, mungkin senyap. Sekiranya serbuk itu berhenti pada 4 bulan atau lebih, jangan teragak-agak, ini adalah fenomena sementara yang disebabkan oleh ketakutan, tekanan, penyakit, gigi. Kanak-kanak itu, seketika, melupakan kemahiran baru, tetapi dalam keadaan yang baik, dia kembali ke boom.

Jangan mengagihkan bayi mengikut "tradisi keluarga". Sekiranya dalam keluarga keluarga diam sepenuhnya, tidak digunakan untuk tersenyum, ketawa, mengekspresikan emosi mereka dengan jelas, maka anak-anak membesar sama. Semakin mereka bercakap, bercakap, tersenyum dengan kanak-kanak, semakin banyak lagu menyanyi dan membaca sajak, semakin cepat ia akan mengulangi bunyi yang telah dia dengar dan percubaan-percubaan ini akan menjadi lebih agresif dan berjalan.

Sebab untuk melawati doktor mungkin menjadi kegilaan yang luar biasa atau agukanie dalam bentuk keriangan atau merendahkan, yang digunakan oleh anak untuk berkomunikasi selepas enam bulan.Yang merendahkan, tanpa nada emosi, suasana hati, boleh menjadi tanda pertama gangguan otak atau keabnormalan mental.

Ketiadaan agukaniya semasa tahun pertama kehidupan adalah ciri-ciri kanak-kanak dengan autisme, dengan Down syndrome dan sindrom genetik lain. Kadang-kadang kekurangan bunyi semulajadi untuk bayi bercerita tentang seorang kanak-kanak yang menerima trauma kranial, pendarahan serebrum semasa kelahiran atau selepas itu, tentang kekalahan pusat-pusat individu, termasuk pusat ucapan dan pengiktirafan bunyi-bunyi.

Bayi pramatang mula menggegarkan kemudian daripada rakan sebaya mereka yang penuh.

Kanak-kanak yang lemah akibat penyakit yang kerap atau penyakit kongenital juga mula menjerit kemudian, seperti bayi yang sangat melankolik dan malas yang semacam itu kerana watak dan wataknya.

Bolehkah anda mengajar gook?

Mengajar ini tidak boleh, tetapi anda boleh membantu kanak-kanak itu. Pembantu utama ibu dalam hal ini akan menjadi komunikasi harian dan mencukupi dengan bayi.

Apa sahaja yang berlaku pada masa sekarang, jika bayi terjaga, ibu perlu memberi komen dan menjelaskan segala tindakannya dengan kuat. Lagu-lagu dan puisi harus diberitahu kepada kanak-kanak apabila orang dewasa mempunyai hubungan dengan mata, supaya bayi dapat melihat ekspresi muka.

Bayi itu akan mula meraung dan mengocok, jika ibu bercakap dengannya dalam nada yang tenang, sering mengubah intonasi, kata nyanyian. Keseronokan ucapan juga penting - tidak perlu berteriak atau berbisik, kanak-kanak terbaik melihat frekuensi purata ucapan manusia.

Tiruan bersama adalah keperluan ibu bapa. Dengan kata lain, bayi akan mengulangi bunyi berasingan selepas ibu, dan ibu perlu mengulanginya untuk bayi. Kemudian akan ada kesan pengecaman bunyi, bayi akan mula ketawa sebagai tindak balas. Komunikasi akan menjadi lebih emosi.

Ibu benar-benar harus cuba memanggil bayi semua mainan dan objek yang dia berikan kepadanya. Tetapi adalah perlu untuk menjalin hubungan pra-lisan dengan bayi apabila apartmen agak tenang. Kanak-kanak mudah terganggu dengan bunyi luaran - oleh jeritan anak-anak lain, oleh televisyen, dengan ucapan orang dewasa yang kuat, dan oleh itu masa untuk komunikasi perlu dipilih yang sesuai.

Mengajar bayi untuk bermain bunyi akan membantu mengurut telapak tangan dan jari-jari bayi, kerana pusat ucapan otak dan kemahiran motor halus saling berkaitan. Terapi pertuturan urut yang berguna, berdasarkan sentuhan cahaya ke kawasan laring dan submandibular. Jika tiada apa yang membantu, anda boleh cuba menggunakan kaedah "tiruan pasif." Jadi ahli terapi pertuturan dan ahli patologi awal kanak-kanak memanggil latihan bibir. Ibu perlu melafazkan "gu" dan "ha" sendiri, pada masa yang sama membuka batang bawah remah dengan jarinya, seolah-olah mengulangi artikulasi sendiri.

Kanak-kanak amat memerlukan kelulusan, dan oleh itu sebarang bunyi pertama yang dihasilkan harus dihargai oleh orang dewasa. Sekiranya ibu dan ayah bersungguh-sungguh bersukacita kepada mereka dan menunjukkan kegembiraan ini kepada anak, maka ini akan menjadi insentif terbaik untuk pembangunan selanjutnya gulag dan agukan.

Apabila bayi mula melafazkan bunyi pertama, ia perlu merekodkannya pada telefon atau perakam suara. Ini berguna bukan sahaja kepada datuk nenek, tetapi juga sekiranya bayi tiba-tiba menjadi senyap pada tempoh tertentu perkembangannya. Maka kemungkinan akan menerapkan teknik "tiruan diri".

Termasuk rakaman untuk mendengar bayi, anda boleh mencapai kesan pembelajaran dan bermain lagi kemahiran.

Bagaimana untuk tidak membahayakan?

Untuk mencapai ucapan yang normal dan perkembangan pra-lisan dari seorang kanak-kanak, tidak perlu memaksanya untuk mengatakan sesuatu. Jika bayi merasakan kegusaran dan kerengsaan yang datang dari orang terdekat - ibu, ia akan menjadi lebih sukar baginya untuk mula berkomunikasi dengannya dan dengan dunia di sekelilingnya.

Tidak perlu terlalu lama "licp" dengan serbuk. Peniruan "gu" dan "agag "nya tidak boleh bertahan lebih lama daripada enam bulan.Selepas ini, bayi harus menjadi seorang pengantara sepenuhnya, yang mana perbualannya adalah dewasa.

Jika tidak, perkembangan mental dan perkembangan kemahiran pertuturan akan melambatkan dengan ketara, serbuk akan kekal lama dalam peringkat pembangunan pra-ucapan.

Cuba untuk mengelakkan konflik dan pertikaian terbuka di hadapan bayi. Ketegangan dan kemarahan dalam suara orang dewasa sama sekali tidak merangsang keinginan untuk mengulangi apa yang telah didengar. Kanak-kanak yang membesar di dalam keluarga dengan iklim psikologi yang tidak berfungsi membangun dengan kelewatan yang hebat.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dr Komarovsky akan bercakap mengenai norma dan masa perkembangan kanak-kanak dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan