Doktor Komarovsky mengenai vaksinasi

Kandungannya

Subjek vaksinasi adalah subjek perdebatan hangat di kalangan mereka yang untuk vaksinasi dan mereka yang benar-benar menolaknya. Mari mengetahui apa yang dikatakan oleh ahli pediatrik terkenal Komarovsky mengenai vaksinasi.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir

Adakah saya perlu diberi vaksin: "untuk" dan "melawan"

E. Komarovsky bekerja untuk masa yang lama di hospital penyakit berjangkit. Beliau memberi jaminan bahawa semua penyakit yang diberi vaksin terhadap hari ini adalah biasa sekarang. Kanak-kanak menderita difteria, parotiditis, tetanus, campak, tuberkulosis dan jangkitan lain, dan hasil daripada penyakit tersebut mungkin berbeza. Jadi Komarovsky pasti bahawa semua ibu bapa yang tahu bagaimana berfikir dan alasan dengan bijak tidak akan meragui bahawa vaksinasi adalah penting.

Isu lain adalah risiko tindak balas terhadap vaksin, yang bergantung terutamanya pada keadaan bayi. Jika ibu bapa bimbang tentang perkara ini, maka mereka tidak harus menolak vaksinasi, tetapi menghantar kekuatan mereka untuk menyediakan kanak-kanak itu untuk vaksinasi. Faktor seperti menyusu, mengelakkan hubungan dengan alergen, gaya hidup yang sihat, prosedur pengerasan dan yang lain akan membantu mengurangkan kesan sampingan kepada vaksin.

Ia juga penting untuk menjalankan vaksinasi mengikut terma yang disyorkan oleh pakar pediatrik, kerana ini memberi kesan kepada keberkesanan pencegahan. Setiap negara mempunyai jadual vaksinasi yang diluluskan di peringkat negeri. Adalah penting bagi ibu bapa mengetahui tentang jadual vaksin yang akan datang terlebih dahulu untuk merancang urusan mereka, seperti cuti dan perjalanan.

Menyusu dengan suntikan
Dalam bayi yang menyusu, tindak balas yang buruk sangat jarang berlaku.

Mengapa mendapat divaksinasi?

Inti dari vaksinasi adalah pengenalan ke dalam tubuh ubat perubatan khusus, sebagai respons terhadap antibodi yang mula dihasilkan. Mereka akan melindungi orang itu dari penyakit berjangkit berbahaya yang mana vaksin itu diarahkan. Jadi matlamat semua suntikan adalah untuk merangsang penampilan kuantiti antibodi yang dapat melindungi terhadap penyakit ini.

Setiap vaksin mempunyai skim pentadbiran spesifik, masa, cara di mana mereka sedang vaksin. Dan tindak balas terhadap vaksin yang berbeza adalah berbeza. Terdapat vaksin, satu dos yang memberikan imuniti yang tahan lama, sementara yang lain harus diberikan berulang kali (melakukan pembersihan semula).

Tindak balas badan terhadap vaksinasi dan komplikasi

Komarovsky menarik perhatian ibu bapa kepada hakikat bahawa tindak balas mungkin benar-benar mana-mana vaksin. Ia ditunjukkan oleh kelesuan, selera makan yang tidak enak, demam dan gejala lain.

Sesetengah kanak-kanak mentolerir vaksin dengan mudah (contohnya, terhadap poliomielitis), yang lain memberikan reaksi kepada sejumlah besar bayi (contohnya, DTP).

Seorang pakar pediatrik terkenal mengingatkan ibu bapa bahawa adalah penting untuk tidak mengelirukan tindak balas terhadap vaksin dan komplikasi selepas suntikan. Sekiranya tindak balas vaksin cukup biasa dan dianggap biasa, komplikasi sangat jarang berlaku. Ini termasuk suhu 40 darjah, kehilangan kesedaran, ruam seluruh badan, penyembuhan tapak suntikan, sawan, dan gejala buruk yang lain. Komplikasi selalu dianalisis oleh doktor dan boleh menjadi penghalang untuk suntikan lanjut.

Bilakah tidak boleh divaksinasi?

Komarovsky mengingatkan bahawa tidak mungkin untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak yang mempunyai penyakit akut. Adalah sangat penting bahawa tidak ada penyakit berjangkit, kerana vaksinasi mempengaruhi sistem imun. Lagipun, supaya badan bertindak balas terhadap vaksinasi, seperti yang dijangkakan, sistem imuninya tidak boleh diduduki oleh "benda" yang lain. Jadi gejala seperti ruam, demam, cirit-birit, dan hidung berair harus memberi amaran kepada ibu bapa dan mencegah mereka daripada mengosongkan bayi pada ketika itu.

Pada masa yang sama, penyakit tidak berjangkit dan jangkitan tanpa mengganggu keadaan umum tidak akan menjadi kontraindikasi kepada pentadbiran vaksin, kecuali mononukleosis berjangkit dan cacar air. Penyakit ini menjejaskan sel-sel imun, jadi mereka tidak diimunisasi dengan mereka, walaupun dalam keadaan normal kanak-kanak itu.

Peperiksaan kanak-kanak sebelum vaksinasi
Sebelum vaksin, seorang pakar pediatrik perlu memeriksa dengan teliti kanak-kanak tersebut dan menilai keadaannya.

Persediaan untuk suntikan

Menurut Komarovsky, penyediaan khusus untuk vaksin tidak diperlukan. Adalah disyorkan untuk tidak bereksperimen dengan makanan baru, dan jika kanak-kanak mempunyai kecenderungan untuk alahanDoktor mungkin menetapkan rawatan anti-alahan sebelum vaksinasi. Adalah penting bahawa ia ditetapkan oleh seorang doktor, oleh itu ibu bapa tidak boleh memberikan antihistamin kepada bayi atas inisiatif mereka sendiri.

Diet sebelum vaksinasi
Perhatikan diet khusus sebelum suntikan hanya diperlukan untuk kanak-kanak yang terdedah kepada alergi.

Apa yang perlu dilakukan selepas suntikan?

Komarovsky menasihati:

  • Sediakan akses anak anda ke udara bersih. Sekiranya suhu adalah normal atau meningkat kepada 37.5, ahli pediatrik yang popular mengesyorkan berjalan. Dalam kes ini, komunikasi dengan orang yang tidak dikenali perlu dihadkan supaya mikroorganisma yang lain tidak dapat menyusukan bayi dan tidak mengganggu perkembangan imuniti.
  • Ikuti selera makan kanak-kanak. Jika dia makan, lebih baik untuk memberi makan bayi sedikit, dan jika anak itu enggan makan, memberi makan dia hanya mengikut kehendaknya. Tetapi anda perlu memberi lebih banyak minuman. Ia boleh menjadi air, teh, kompos.
  • Sekiranya tindak balas terhadap vaksin dinyatakan, anda perlu memanggil doktor. Tanpa perundingan dengan pakar pediatrik, paracetamol boleh diberikan kepada kanak-kanak dalam apa jua bentuk.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan