Dr Komarovsky mengenai apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak tidak bercakap pada 3 tahun

Kandungannya

Sesetengah ibu bapa bermimpi bahawa anak itu diam selama sekurang-kurangnya lima minit, tetapi orang yang gelisah selalu memberi komen tentang sesuatu. Dan sesetengah ibu bapa dan bapa bermimpi bahawa kanak-kanak itu berkata sekurang-kurangnya sesuatu. Tetapi kanak-kanak itu berdegil senyap.

Pada 1 tahun, sebagai peraturan, mereka baru mula bimbang tentang keheningan anak, pada 2 tahun mereka sudah bersedia untuk berlari dengan anak senyap untuk doktor dan ahli psikologi. Sekiranya bayi tidak bercakap pada 3 tahun, ini adalah sebab kebimbangan yang serius.

Seorang pakar pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky membantu ibu bapa untuk menangani terma pembentukan ucapan anak-anak.

Pembangunan pertuturan

Sekiranya kanak-kanak tidak bercakap, dia tidak akan bercakap. Masa permulaan bercakap bermakna adalah konsep yang agak individu. Sesetengah kanak-kanak pergi dari suku kata untuk cuba mengucapkan kata-kata sebelum tahun ini, yang lain hanya cuba melakukannya 2 tahun.

Terdapat tempoh purata, dengan lag yang kuat dari mana anda boleh mengesyaki kanak-kanak dengan kelewatan pengembangan pertuturan:

 • Pada 3 bulan, bayi mulai meraung;
 • Dalam 6-8 bulan mereka boleh mengejek;
 • Kanak-kanak perempuan pada usia 10 bulan biasanya menyebut perkataan pertama mereka. Kanak-kanak lelaki membuatnya hampir 12 bulan.
 • Pada usia 1.5 tahun, seorang kanak-kanak cukup mampu mengucapkan sepuluh perkataan.
 • Dengan 2 tahun dia biasanya mengenali kata ganti, jumlah kata dalam leksikon biasanya meningkat dengan cepat.
 • Pada usia 3 tahun, bayi yang sihat dan maju boleh dengan mudah melafazkan kira-kira 350 perkataan, dengan bebas beroperasi dengan mereka, memujuk, dan menyatakan emosi mereka.
 • Dalam 4 tahun, perbendaharaan kata bayi sudah lebih daripada seribu perkataan;
 • Dalam lima tahun, leksikon berganda, kanak-kanak tahu dan bercakap lebih daripada 3000 perkataan.

Keupayaan untuk bercakap tanpa keupayaan untuk mendengar tidak dapat wujud, dan oleh itu untuk pembangunan data pertuturan dengan seorang anak dan dengannya anda perlu banyak bercakap.

Pakar menasihatkan untuk bermula dengan tempoh pranatal - perbualan antara ibu dan anak yang belum lahir manfaat kedua-duanya. Pada masa lalu kehamilan janin sudah mendapat getaran bunyi yang baik.

Selepas kelahiran, komunikasi dengan bayi harus berterusan. Katakan dia tidak faham perkataan apa yang anda katakan, tetapi dia mesti selalu mendengar ucapan manusia banyak dan sering.

Ia sangat penting untuk bayi sehingga enam bulan untuk melihat peralatan artikulasi ibu dan ayah, pada usia ini dia mula mengambil sambungan antara pergerakan bunyi dan bibir. Kekurangan dirinya cuba meniru apa yang dia dengar. Mula-mula ia menggelegak, dan kemudian dikocok.

Dengan kesabaran yang tepat terhadap ibu bapa dan kelas biasa berdasarkan pengulangan kata-kata baru, berkaitan dengan kata-kata dengan imej, anak-anak belajar dengan keseronokan, perbendaharaan kata mereka meningkat hampir setiap hari.

Walaupun bayi tidak tergesa-gesa untuk bercakap secara bebas, dengan perkembangan yang tepat, ucapan pasif harus dikembangkan oleh 2 tahun. Kanak-kanak seperti itu boleh diminta untuk melakukan dua tindakan berturut-turut - mengambil objek itu dan lulusnya kepada salah seorang ahli keluarga.

Menjelang tiga tahun, biasanya kanak-kanak kurang bernasib baik harus dapat mengawasi rantai tiga tindakan berturut-turut berdasarkan pemahaman ucapan pasif.

Walau bagaimanapun, ini adalah teori. Dalam amalan, perkara-perkara tidak begitu lumayan, dan kadang-kadang ibu bapa mula bimbang dan bertanya kepada doktor tentang sebab-sebab kelewatan dalam pembangunan ucapan.

Kelewatan ucapan

Jika seorang kanak-kanak tidak bercakap 1-2 tahun, terlalu awal untuk bimbang, kata Yevgeny Komarovsky.

Umur di mana anda perlu mengambil serius kekurangan ucapan adalah 3 tahun.Pada masa yang sama, ibu bapa harus merumuskan diri mereka sendiri dan doktor mereka dengan betul bagaimana bayi itu diam: dia tidak memahami orang dewasa atau tidak bercakap, tetapi dia memahami segala-galanya.

Seringkali serbuk itu bercakap, tetapi orang dewasa tidak mengerti dia, kerana dia menggumamkan sesuatu yang tidak dapat difahami, tidak menghafal nama objek, memanggil mereka dengan cara tersendiri sendiri, tidak dapat diakses orang dewasa, bahasa.

Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak tidak bercakap, anda boleh mencari jawapan dalam video seterusnya daripada Dr. Komarovsky.

Kadang-kadang kanak-kanak berusia tiga tahun bercakap, tetapi hanya terhad kepada kata-kata yang berasingan yang tidak dapat menghubungkan ayat atau ungkapan.

Selepas ibu dan ayah menerangkan intipati masalah secepat mungkin, anda boleh mula mencari sebab-sebab kebisuan yang kecil.

Kelewatan dalam perkembangan ucapan dalam doktor dianggap sebagai keadaan di mana tidak ada ucapan yang koheren pada usia tiga tahun. Pada masa yang sama, kehadiran ucapan phrasal pada zaman ini juga dianggap sebagai penyelewengan dari norma, tetapi tidak begitu penting.

Menurut statistik perubatan, lag ucapan direkodkan dalam 7-10% kanak-kanak berusia 3 tahun, dan anak lelaki lebih senyap daripada kanak-kanak perempuan - terdapat 4 lelaki diam untuk seorang gadis yang tidak bercakap.

Sebab untuk berdiam diri

Alasan yang paling asas dan paling biasa yang menghalang kanak-kanak berusia tiga tahun dari bercakap ialah masalah pendengaran. Mereka boleh sama ada kongenital atau diperolehi.

Pendengaran boleh dikurangkan sedikit atau ketara, sehingga menjadi pekak. Bayi harus ditunjukkan kepada ahli otolaryngolog. Dia akan menjalankan pemeriksaan visual organ pendengaran, memeriksa keupayaan bayi untuk melihat bunyi.

Jika perlu, prosedur audiometry nada akan diberikan, yang menunjukkan dengan ketepatan yang baik bagaimana baik telinga.

Sekiranya tiada masalah pendengaran, ibu bapa perlu melawat ahli neurologi kanak-kanak. Dalam beberapa gangguan neurologi, pusat ucapan menderita, jadi doktor perlu mengetahui sama ada kanak-kanak mempunyai patologi seperti itu. Anda mungkin perlu melakukan MRI untuk menolak kemungkinan tumor atau kecacatan struktur otak.

Komarovsky berhujah bahawa anomali dan penyakit otak jarang sekali menjadi penyebab keterlaluan ucapan, tetapi kemungkinan ini tidak dapat dikecualikan sama sekali.

Dumbness kongenital - fenomena yang sangat jarang berlaku dalam pendengaran biasa, ia berdasarkan lesi alat ucapan.

Sekiranya bayi itu diperiksa oleh pakar, dan mereka semua sebagai satu tuntutan bahawa kanak-kanak itu benar-benar sihat, boleh ada alasan pedagogi dan psikologi untuk berdiam diri.

Kadang-kadang serbuk boleh menolak untuk bercakap selepas mengalami tekanan yang kuat, ketakutan, ketakutan yang kuat. Lebih-lebih lagi, sebab untuk berdiam diri terletak pada pendekatan pendidikan ibu dan ayah yang salah: jika ibu bapa pada waktu malam berkomunikasi lebih banyak dengan rakan-rakan maya di Internet daripada dengan anak mereka yang berputar berdampingan, maka anak kecil tidak mempunyai tempat untuk mendapatkan kemahiran komunikasi ucapan yang mencukupi. Dalam soalan-soalan ini, anda boleh menghubungi psikologi kanak-kanak, psikiatri.

Sering ada masalah dengan bercakap pada usia tiga tahun. mempunyai anak dwibahasa yang keluarganya bercakap dua bahasa sekaligus.

Kadang-kadang alasan untuk kekurangan ucapan boleh penyakit mental biasanya kongenital (autisme, dsb.). Dalam 10% kes perkembangan pertuturan yang tertangguh dalam 3 tahun, punca sebenar tidak dapat diwujudkan.

Jika seorang kanak-kanak dalam 3 tahun bercakap suku kata yang berasingan, tetapi tidak tahu bagaimana menambah kata-kata dari mereka, atau bercakap kata-kata individu, tetapi tidak membawa mereka bersama-sama ke dalam frasa dan ayat, Yevgeny Komarovsky menasihati melawat pakar neurologi dan ahli terapi pertuturan.

Dan jika kanak-kanak itu memahami segala-galanya, tetapi dia menjawab dengan set bunyi yang sama sekali tidak dapat difahami dengan pemeliharaan karakter intonasi ucapan yang normal, dia memerlukan mandatori Perundingan terapi pertuturan.

Umur berbahaya

Terdapat beberapa tempoh umur apabila pembentukan ucapan paling sengit, dan sebarang faktor negatif boleh mempengaruhi kelajuan proses ini (baik mempercepat dan melambatkan):

 • 6 bulan. Jika pada zaman ini kanak-kanak mempunyai sedikit komunikasi, maka dia tidak membentuk keperluan untuk bercakap, meniru bunyi, mengejek.
 • 1-2 tahun. Pada zaman ini, terdapat perkembangan aktif zon percakapan kortikal. Tekanan yang teruk, penyakit yang kerap, kekurangan komunikasi, trauma boleh menyebabkan berlakunya metamorfosis kortikal.
 • 3 tahun. Pada zaman ini, ucapan yang koheren terbentuk. Faktor eksogen dapat melambatkan proses ini.
 • 6-7 tahun. Apabila terdedah kepada faktor negatif pada usia ini, kanak-kanak itu hampir tidak dapat ditutup sama sekali, tetapi fungsi ucapan mungkin mengalami gangguan (gagap).

Bagaimana mengajar untuk bercakap

Sekiranya sebab kelewatan dalam perkembangan pertuturan adalah organik (penyakit pendengaran, keabnormalan neurologi, patologi alat ucapan atau pusat ucapan otak), maka Komarovsky menasihatkan untuk memulakan dengan penghapusan sebab ini.

Kanak-kanak perlu diberikan rawatan yang sesuai bergantung kepada diagnosis. Selari dengan ini, doktor akan memberi cadangan mengenai bagaimana untuk mengadakan kelas untuk perkembangan ucapan.

Jika alasan kesunyian kanak-kanak terletak pada masalah sosial, pedagogi atau psikologi, anda juga harus menghapuskan faktor-faktor yang menghalang bayi daripada menyatakan fikirannya melalui ucapan.

Dr Komarovsky akan bercakap tentang cara untuk membantu anak anda belajar bercakap dalam video seterusnya.

Yevgeny Komarovsky berhujah bahawa kadang-kadang cukup untuk memberikan seorang anak berusia tiga tahun dengan kekurangan komunikasi yang ketat dalam keluarga dalam tadika. Dalam pasukan kanak-kanak, ramai kanak-kanak lelaki dan perempuan belajar bercakap lebih cepat daripada di kalangan orang dewasa.

Ibu bapa yang telah memutuskan untuk membangunkan ucapan anak berusia tiga tahun dengan ketiadaan penyakit yang menyebabkan kesunyian, harus bersiap sedia untuk proses yang lambat dan buruh. Seorang ahli psikologi kanak-kanak atau ahli psikoterapi kanak-kanak boleh membantu mereka dalam hal ini, jika ada pakar di bandar anda. Kunci kejayaan sebanyak 70% terletak tepat pada usaha dan usaha ibu bapa.

Petua psikologi

Fikirkan anak anda sebagai individu, penting dan penting kerana setiap orang dewasa dalam keluarga anda. Bercakap dengannya, bincangkan isu-isu penting dan setiap hari, isi rumah (apa yang hendak dimasak untuk makan malam, di mana untuk pergi hujung minggu untuk berjalan-jalan, dan lain-lain). Walaupun kanak-kanak tidak bertindak balas pada mulanya, dia akan mula membentuk tabiat yang baik - untuk berkomunikasi. Selari dengan itu, perkembangan ucapan dalaman, pemahaman yang lebih baik mengenai ucapan pasif, akan bermula.

Pengawasan ibu bapa dapat menyebabkan kurangnya motivasi untuk berbicara. Jika seorang ibu bertanya apa jenis epal yang diperlukan oleh bayi - hijau atau merah, dan dia sendiri bertanggungjawab untuk itu (merah, kerana ia lebih baik), maka anak itu tidak mempunyai peluang untuk memilih perkataan dan menjawabnya.

Sekiranya keadaan seperti itu berulang kali, maka serbuk menjadi kebiasaan diam. Sekiranya keadaan ini mengulangi anda, ubah sikap anda terhadap anak itu dan lepaskan dia dari penjagaan yang berlebihan.

Anda tidak boleh menggalakkan bicara bayi dan mengejek. Jika ibu, mengikuti bayi, memanggil objek di sekeliling bahasa sendiri, menggunakan sedikit akhiran haiwan kesayangan yang kecil (mesin taip, bubur, ayah, anak, dan lain-lain), maka anak itu tidak akan membentuk fungsi ucapan yang betul.

Perkataan dengan akhiran sedemikian jauh lebih sukar untuk diucapkan. Bercakap dengan bayi sebagai orang dewasa. Dia akan gembira dan bermanfaat.

Termasuk muzik bayi. Lagu, tiruan imitasi, muzik klasik - semua ini memberi kesan yang menjejaskan keupayaan untuk melihat dunia, bunyi, ucapan.

Pekerjaan boleh menjadi minit percuma. Gunakan setiap jam yang anda habiskan bersama anak anda. Dalam perjalanan ke kedai atau farmasi, terangkan dan berbincang dengannya segala-galanya yang berlaku di jalanan: kereta sedang memandu - merah, besar, anjing berjalan - ia kecil, baik, cantik.

Semasa memasak, ibu boleh memaparkan peralatan dapur kepada kanak-kanak dan memanggilnya dengan kuat (sudu, pan), serta produk (epal, lobak merah, kubis, walnut).

Jika terdapat beberapa kanak-kanak dalam keluarga, maka, sebagai peraturan, mereka yang lebih muda yang mempunyai masalah dengan perkembangan ucapan. Psikologi percaya bahawa cara ini memberi kesan kepada komunikasi yang kerap dengan anak-anak lain, kerana komunikasi dengan orang dewasa dianggap optimal untuk perkembangan ucapan.

Anak-anak muda dari keluarga besar sering terlalu malas untuk bercakap sebagaimana mestinya dan jumlah yang tepat.

Tanya soalan anda kepada anak anda. Walaupun dia tidak dapat menjawabnya, jangan berhenti bertanya. Cepat atau lambat, anak lelaki atau anak perempuan mesti bertindak balas.

Nasihat doktor

 • Dr Komarovsky menekankan bahawa jika seorang kanak-kanak tidak bercakap lebih kurang dalam 3 tahun, ini adalah alasan yang jelas untuk pergi ke doktor.
 • Menilai kebolehan ucapan anaknya, ibu bapa harus mengambil kira bukan sahaja berapa banyak dan apa yang dia katakan pada masa ini, tetapi juga mengikuti dinamika ucapan: jika anak itu berbicara beberapa kata pada kedua-dua tahun dan 3 tahun, dan perbendaharaan kata praktikalnya tidak meningkat, Komarovsky menyebutnya kecenderungan berbahaya.
 • Jika pada tiga tahun kanak-kanak itu berada di belakang piawai dan hanya tahu sedozen atau dua perkataan, dalam beberapa bulan, leksikon akan meningkat dengan sepuluh kata baru, ini adalah perkara biasa. Walaupun kanak-kanak itu ketinggalan dalam piawai, beliau mempunyai dinamik positif dalam perkembangan peribadinya.
 • Seorang kanak-kanak dengan kelewatan pertuturan tidak boleh diberikan alat untuk masa yang lama.
 • Daripada bermain permainan komputer dan menonton kartun untuk masa yang lama, mengatur perjalanan bersama, bermain dengan anak anda, baca buku kepadanya.
 • Tidak perlu membandingkan anak dengan kanak-kanak lain. Anda adalah orang yang unik, tidak ada orang lain, oleh itu mana-mana perbandingan tidak relevan.

Ramalan

Jika ibu bapa melemparkan semua usaha mereka untuk memulakan fungsi ucapan seorang anak berusia tiga tahun, menarik perhatian pakar ini, kanak-kanak itu mendapat rawatan jika perlu, maka ramalan itu agak baik. 85-90% kanak-kanak sepenuhnya "mengejar" dengan rakan sebaya mereka dengan 6-7 tahun.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan