Kanak-kanak tidak taat pada umur 4 tahun: nasihat ahli psikologi

Kandungannya

Pada usia 4 tahun, tingkah laku ramai kanak-kanak berubah. Hal ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa kanak-kanak telah mengatasi krisis 3 tahun, dan pada dasarnya dia berubah secara psikologi. Pada ketika ini, ibu bapa perlu membina semula hubungan mereka dengan bayi dengan betul. Selepas membaca artikel ini, anda akan belajar bagaimana untuk mencari bahasa yang sama dengan kanak-kanak dan cara terbaik untuk menaikkan anak anda dalam tempoh ini.

4 tahun - tempoh peralihan dalam psikik kanak-kanak

Sebabnya

Ibu bapa sering tidak faham bagaimana untuk bertindak ketika anak mereka berusia empat tahun berhenti mendengar. Oleh itu, bayi sedang mengalami sejauh mana amaran dewasa berbahaya. Hal ini membolehkannya memahami ukuran kebenciannya dan memahami kesilapan yang mana perintah ibu dan ayah dapat dilakukan.

Ia tidak dibenarkan turun ke ketidakpatuhan, kerana pada masa akan datang sukar bagi seseorang untuk menyesuaikan diri dengan dunia dewasa. Adalah perlu untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa semua keperluan mesti dipenuhi tanpa syarat, bahkan yang paling ketat.

Umur 4 tahun adalah permulaan fasa baru dalam perkembangan kanak-kanak. Kanak-kanak mempunyai tingkah laku yang bijak, yang membolehkan anda berfikir tentang tindakan mereka dan akibatnya.

Apa yang perlu dilakukan

Seorang kanak-kanak empat tahun sudah masak untuk keputusan bebas dan mencari kebenaran untuk merealisasikan peluang ini. Seringkali, preskripsi ibu bapa membuat anak-anak berasa bergantung kepada mereka, dan bukannya bebas, yang mendorong mereka untuk tidak mematuhi.

Ibu bapa perlu menetapkan peraturan tertentu di dalam rumah, dan mana-mana daripada mereka harus mudah dan jelas untuk kanak-kanak.

Menjerit dan tantrums dalam dialog untuk menghapuskan sepenuhnya dan bercakap dengan bayi dengan suara yang tenang. Oleh itu, lebih mudah untuk menyampaikan kepada kanak-kanak yang ibu bapa perlu mendengar. Daripada teguran tegas, saya mencadangkan perbualan yang ikhlas dengan mendengar pendapat kedua-dua pihak.

Perbualan akan membantu mengetahui mengapa seorang kanak-kanak menolak untuk patuh. Mungkin sebab kelakuannya adalah ketidakupayaan untuk memenuhi tugas yang diberikan kepadanya, dan tidak sama sekali tidak diinginkan. Oleh itu, adalah penting untuk memahami apa yang berlaku, sebelum anda menghukum anak anda.

Dalam perbualan, anda boleh mengetahui punca sebenar ketidakpatuhan.

Hukuman

Sekiranya tidak perbualan atau persuasan orang dewasa membantu, dan kanak-kanak itu enggan patuh, maka hukuman berikutnya. Kadang-kadang ibu dan bapa beralih daripada menjerit kepada penggunaan kekerasan, tidak menyedari bahawa dengan cara ini mereka hanya akan memburukkan keadaan.

Tindakan semacam itu bukan sahaja akan menyelesaikan masalah ini, tetapi juga menyinggung perasaan kanak-kanak, atau lebih buruk lagi, mereka akan mengganggu, menimbulkan ketidakpatuhan. Tetapi tingkah laku buruk tidak boleh dihukum. Tetapi, dalam apa jua keadaan, bukannya menggunakan kekerasan, lebih baik untuk menghukum dengan pengaruh psikologi, memilih kaedah yang sesuai.

Perkara utama adalah bahawa kanak-kanak perlu memahami mengapa dia sedang dihukum. Ingat bahawa kerap "memarahi" menjadi kebiasaan dan tidak mencapai matlamatnya. Jangan sekali-kali tidak menghukum kanak-kanak semasa kemarahan - hasil daripada "pendidikan" sedemikian boleh menjadi tidak dapat diramalkan dan jauh dari positif.

Umur 4 tahun membenarkan kelakuan kanak-kanak yang tidak taat. Pada usia ini, kanak-kanak itu sedikit pemberontak, berusaha untuk mempertahankan kemerdekaannya. Jika anda melihat keadaan dari pihak yang lain, tindakan sedemikian hanya berfungsi sebagai kaedah menarik perhatian yang tidak sampai kepada anak.

Meningkatkan bayi nakal anda, ingatlah bahawa anda perlu memuji lima kali lebih kerap daripada menghukum.Mendengar kata-kata pujian daripada ibu bapa, kanak-kanak akan berusaha untuk menerima mereka lebih kerap, dengan itu membetulkan tingkah lakunya mengikut arah yang anda perlukan.

Larangan

Seorang kanak-kanak berumur 4 tahun mesti sentiasa mengingatkan apa yang ada dan apa yang tidak. Pada masa ini, bayi mula mempelajari norma-norma tingkah laku dan moral.

"Tidak" - perkataan yang tidak disyorkan untuk kerap digunakan. Banyak larangan boleh memegang bayi dan menjejaskan kelangsungan perkembangan kognitifnya.

Bagi kanak-kanak zaman ini, syarat-syarat ini perlu dipertikaikan dan ringkas:

 • ia dilarang melarikan diri dari orang dewasa di jalan raya - ia berisiko;
 • Ia dilarang menyinggung haiwan - mereka hidup;
 • adalah dilarang menggigit - ini buruk.
Kanak-kanak mesti memahami dengan jelas apa yang mungkin dan apa yang tidak

Sudah tentu, senarai tindakan yang dilarang boleh diteruskan ke tak terhingga, semuanya adalah individu dan bergantung kepada asas-asas dalam keluarga anda. Perkara utama yang harus diingat: peraturan yang diguna pakai mesti dipatuhi dan semua isi rumah mesti tahu.

Petua psikologi

Ia sering berlaku bahawa anak-anak tidak mendengar kepada ibu bapa mereka dan ketidakpatuhan berterusan. Katakan seorang kanak-kanak tidak mahu membersihkan di belakangnya mainan, enggan berkumpul di suatu tempat, merosakkan buku. Bagaimana untuk bertindak dalam keadaan ini? Kami mengesyorkan urutan tindakan berikut yang sesuai untuk sebarang majlis.

 1. Sebagai permulaan, ia harus dikatakan dilarang untuk melakukan ini, dan membenarkan kanak-kanak membetulkan kelakuannya sendiri.
 2. Jika dia tidak berhenti memanjakan, anda perlu memberi amaran kepadanya bahawa dia akan dihukum. Pilihan hukuman boleh berbeza - contohnya, pembatalan tunggangan jalan, larangan menonton kartun. Adalah penting untuk tidak menggunakan ayat tertunda. Pada akhir minggu, kanak-kanak boleh melupakan salah lakunya.
 3. Sekiranya langkah ini tidak menjejaskan anak anda, maka anda perlu melaporkan hukuman itu dengan menetapkan kata-kata: "Nah, anda menyebarkan perkara, jadi pada waktu petang kami tidak akan bermain di kotak pasir".
 4. Mungkin, dua jam kemudian, kanak-kanak itu tidak akan ingat hukuman itu. Kami mengulanginya, yang mana dia dihukum, dengan suara yang tenang - tanpa bersuara: "Pada siang hari anda berkelakuan buruk, melemparkan benda-benda, tetapi ini tidak dibenarkan. Kerana kita tidak masuk dalam kotak pasir.

Dalam keadaan apa pun tidak boleh memberi. Kasihan pada saat itu hanya memperburuk keadaan. Jangan perhatikan air mata atau permintaan bayi. Setelah meyakinkan anda sekarang, pada masa akan datang dia akan terus memanjakan, dan anda akan kehilangan kredibiliti anda. Anda mahu anak anda mendengar pendapat anda?

Ahli psikologi juga digalakkan untuk mengabaikan hanya tindakan buruk kanak-kanak itu, dan bukan anaknya sendiri. Sesetengah ibu dan bapa enggan bercakap dengan kanak-kanak kerana mereka berkecimpung. Ini tidak boleh diterima. Anda boleh dihukum secara munasabah, tetapi untuk mencabut cinta adalah salah.

Dan satu lagi kata-kata: jika anak anda tidak mematuhi anda, mungkin patut dipertimbangkan semula keadaannya? Mungkin ia tidak berbaloi dan anda tidak memerlukan keperluan anda sama sekali? Berikan anak anda kebebasan pilihan, dan kemudian dia tidak lagi dapat menentang anda dan, seperti yang anda inginkan, tanpa syarat memenuhi permintaan anda.

Aktiviti pembangunan

Pelajaran dengan kanak-kanak 3-4 tahun harus dirancang terlebih dahulu, lebih baik untuk minggu depan. Oleh itu, anda akan mengambil kira semua momen yang penting untuk kanak-kanak, mencegah muatan bayi terlalu banyak dan akan mempunyai masa untuk bersedia untuk mereka. Apabila membuat pelan mingguan, adalah penting untuk mengambil kira lawatan ke tadika. Jika kanak-kanak di taman sepanjang hari, adalah penting untuk mempertimbangkan aspek-aspek berikut:

 • Seorang kanak-kanak di tadika mengambil bahagian setiap hari dalam aktiviti pembangunan dan menerima aktiviti fizikal secara kerap;
 • Kelas anda akan diadakan hanya pada waktu petang dan pada hujung minggu;
 • Anda tidak boleh menjadualkan acara aktif untuk petang;
 • Pada waktu petang anda tidak mempunyai banyak masa, jadi anda boleh membuat rancangan untuk maksimum dua kelas;
 • Adalah perlu untuk memperjelaskan program mana yang digunakan dengan kanak-kanak di tadika agar tidak mengulanginya, tetapi untuk membantunya dengan cekap;
 • Bagi kanak-kanak yang tidak menghadiri taman, jadual pelajaran akan menjadi lebih besar.Rancangan pelajaran dibuat dengan mengambil kira kemahiran dan kepentingan anak yang ada sekarang.
Terlibat dengan urusan umum kanak-kanak

Petua

Aktiviti utama pada usia ini adalah permainan. Yang ditetapkan dalam beberapa bahagian sukan dibuka seawal 4 tahun, jadi jika anak anda gelisah dan tangkas, sukan akan menjadi penyelesaian yang baik untuknya. Disiplin pekerjaan sedemikian dan mengajar pelbagai kemahiran.

Perhatian yang cukup dan pujian yang melimpah adalah apa yang diperlukan. Kanak-kanak telah menjadi lebih matang, tetapi dia masih memerlukan ibu bapanya.

Dalam masa empat tahun, pilihan hebat adalah melawat pawagam, sarkas dan tempat-tempat yang sama. Buat pertama kalinya tidak bernilai membeli tiket di baris pertama.

Isu harian dan banyak anak memerlukan kesabaran dan kebijaksanaan dari ibu bapa. Jangan enggan jawab, walaupun ia tidak tahu apa-apa. Pencarian bersama bagi jawapan dapat memuaskan rasa ingin tahu kanak-kanak. Juga pada usia 4 tahun adalah baik untuk memulakan pembelajaran bahasa asing. Pelajaran mestilah dalam bentuk permainan.

Kesimpulannya

Saya tidak pernah bosan mengulangi, perkara utama adalah cinta tanpa syarat. Kanak-kanak mesti sentiasa berasa selamat. Ini adalah janji pembangunan yang sesuai dan harmoni. Walaupun dia sentiasa nakal, maka anda tidak boleh marah. Sebaliknya, anda perlu mengetahui sebabnya. Tugas anda adalah untuk menyediakannya dengan keadaan yang selesa untuk pembangunan. Dan jika sesuatu mengganggu kanak-kanak, apakah jenis perkembangan yang boleh kita bicarakan? ...

Satu lagi perkara penting: anda mesti menjadi contoh tiruan untuk anak-anak anda. Apa yang anda minta dari mereka adalah wajib untuk melakukannya sendiri, dengan menunjukkan dengan contoh bagaimana semua yang anda minta dilakukan dengan betul.

Cinta, memahami, menghormati anda dan anak-anak anda.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan