Kaedah Pavel Tyulenev

Kandungannya

Teknik Pavel Tyulenev adalah salah satu penemuan paling luar biasa dalam pedagogi abad yang lalu. Penulis percaya bahawa dengan mengikuti ibu bapanya akan dapat memaksimumkan potensi anak itu. Orang dewasa perlu menyediakan syarat untuk fungsi "genius genius", yang, menurut pendapat Pavel Tyulenev, benar-benar semua kanak-kanak mempunyai.

Pavel Tyulenev menegaskan bahawa setiap kanak-kanak adalah seorang jenius dengan cara tersendiri, ciri ini mesti dikembangkan dalam masa kanak-kanak

Dia mengandaikan bahawa dengan bantuan kaedah membina kanak-kanak, seorang kanak-kanak pada usia muda akan dapat melakukan dan mengetahui apa yang anak-anak pada zaman prasekolah tidak dapat. Dan pada usia 18 tahun, kanak-kanak itu sudah dapat memperoleh pendidikan tinggi dan bahkan tidak. Mari kita lihat dengan lebih dekat teknik ini dan bagaimana ia berfungsi.

Mengenai pengarang

Pada tahun 1970, Pavel Tyulenev menamatkan pengajian di TSU (FOP) di jabatan-jabatan sosiologi dan kewartawanan. Dari 1970 hingga 1974, beliau adalah pengarah eksekutif Persatuan Falsafah di Tomsk University, setiausaha dalam lingkaran logika formal dan matematik, makmal sosiologi di bawah bimbingan Profesor V. Sagatovsky, dalam masyarakat profesor psikologi pendidikan E. Sagatovskaya.

Pada tahun 1975, setelah memutuskan untuk menangani masalah semasa dalam bidang petrokimia, beliau menyelesaikan pengajiannya di jabatan kimia dalam kepakaran "kimia" dan "guru kimia". Selepas itu, beliau terlibat dalam menyelesaikan masalah penciptaan dan pelaksanaan "sistem pencarian optimum, pengeluaran dan pemprosesan minyak yang mendalam", sistem SPHINX dan SIRIUS, dengan bantuan yang mana dapat meningkatkan kecekapan eksport produk minyak domestik lebih dari 5 kali. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk membawa sistem hidup kerana penyusunan semula yang telah bermula dan pembubaran pelan negeri.

Selepas itu, Pavel Tyulenev, memutuskan untuk meninggalkan industri mineral dan bahan mentah dalam pedagogi, mempercayai bahawa rakyat memerlukan pembaharuan dalam sistem pendidikan. Pada tahun 1991, beliau menduduki jawatan kepimpinan di Pusat Promosi dan Pembangunan Kanak-kanak. Sejak saat ini, dia menumpukan hidupnya untuk mengajar.

Apakah MIR dan dari mana ia berasal

Dorongan untuk perkembangan metodologinya sendiri adalah karya Boris Nikitin, yang dapat membuktikan bahawa perkembangan awal seorang anak mungkin akan berlaku dalam kehidupan. Ini Pavel Viktorovich berkongsi dalam salah satu penerbitannya. Kanak-kanak, yang dibesarkan oleh kaedah B. Nikitin, dalam perkembangan mereka, baik intelektual dan fizikal, jauh mendahului rakan sebaya mereka. P. Tyulenev memutuskan untuk tidak memikirkannya dan mengetahui kebolehan kanak-kanak untuk mula belajar membaca, muzik, kesusasteraan dan aktiviti seni, matematik, bermain catur adalah marginal.

Mengendalikan pelbagai kajian, dia mendapati bahawa bayi boleh belajar membaca sebelum ia berjalan. Kegiatan otak remah-remah ketika membaca "untuk diri sendiri" bekerja kurang dari saat berjalan. Prosiding dari ini, Pavel Viktorovich menyatakan hipotesis bahawa jika, dengan menggunakan sistem pengajaran khusus kanak-kanak, untuk mula membangun dengan betul dari kelahiran, maka itu adalah mungkin mengajar serbuk untuk membaca lebih cepat daripada dia mula bercakap atau pergi.

Pengarang kaedah MIR mengambil hampir 20 tahun untuk membangunkan projek itu.

Pavel Tyulenevy mengambil hampir 20 tahun untuk membangunkan kaedah pengajaran yang diperlukan, untuk menguji dan membuktikan hipotesisnya.Dan pada Disember 1998, buat pertama kalinya, seorang anak berusia sebelas bulan, yang masih merangkak, mampu membuat keputusan dari surat-surat individu.

Pada masa yang sama, apabila kanak-kanak ini membesar, dia sentiasa terkejut dengan mengatakan bahawa dia boleh melakukan ini apabila ditanya apabila dia belajar membaca. Jawapannya kemudian mengejutkan semua pekerja saintifik dan doktor dalam pedagogi dan psikologi, kerana terbukti bahawa bayi tujuh bulan sudah dapat dibaca, hanya proses pembelajaran yang perlu dimulakan sebelumnya.

Sementara itu, Pavel Tyulenev dan rakan-rakannya mula mengembangkan kaedah mereka sendiri, dan kanak-kanak itu menjadi semakin berjaya dalam pembelajaran. Persoalannya timbul bagaimana seorang kanak-kanak di zaman ini boleh menggunakan kemahiran tanpa kehilangannya dan membangunkannya lagi. Kerana serbuk masih tidak tahu bagaimana bercakap dengan baik pada zaman ini, idea itu timbul untuk menawarkan kepadanya mesin taip dan komputer. Kanak-kanak menguasai menaip dengan mudah dan akhirnya melihat cahaya "Laporan dari Masa Depan" - surat dari bayi yang berusia hampir setahun.

Selari dengan sistem pengajaran membaca dan menulis, Pavel Viktorovich juga bekerja pada kaedah membangun lain. Pada tahun 1992, di bawah pengaruhnya, program "Dalam lima tahun - dalam gred kelima" telah dilaksanakan dan diterbitkan, dan pada tahun 1995-1996 penerbitan buku "Baca Sebelum Anda Berjalan." Telah diterbitkan.

Sebagai tambahan kepada metodologi MIR, Pavel Tyulenev adalah pengarang kaedah yang berkesan untuk perkembangan kanak-kanak.
Sistem latihan untuk P. Tyulenev dipanggil Kaedah Pengembangan Intelektual - MIR, yang merupakan bahagian khusus dari sains kecerdasan, yang dicadangkannya untuk sistem pendidikan optimum pada tahun 1995. Kaedah pengajarannya tertumpu kepada ibu bapa dan guru, dan boleh sepenuhnya bebas daripada pendidikan tradisional. Dengan bantuan MIR, bayi akan dapat belajar bagaimana untuk membaca ketika masih pada usia slider, dan pada usia 18 tahun, mendapat lebih dari satu pendidikan tinggi atau menjadi PhD dalam sains, setelah mempertahankan tesis.

Dalam video seterusnya, Pavel Tyulenev sendiri akan membincangkan metodologinya dan hasilnya dapat dicapai dengan bantuannya.

Ciri khas

  • Ia perlu bermula dari hari-hari pertama kehidupan.

Pavel Viktorovich percaya bahawa guru dan doktor yang bercakap tentang bahaya aktiviti perkembangan awal dengan anak-anak tidak dapat mewujudkan persekitaran yang diperlukan untuk perkembangan bayi. Malah, bayi boleh berkembang lebih cepat daripada orang ramai berfikir. Lagipun, kebolehan manusia diletakkan dalam dua tahun pertama dalam hidupnya. Oleh itu, perisikan itu berkembang lebih daripada 80%. Pada tahun-tahun ini, bayi akan lebih mudah belajar membaca daripada, sebagai contoh, dalam 5-6 tahun.

Alam semulajadi berupaya untuk aktif mengasimilasikan imej grafik dalam empat bulan pertama kehidupan. Pada bulan-bulan ini, kanak-kanak tidak memerlukan hiburan, dia hanya memerhati. Sekiranya anda memanfaatkan masa ini dan mula menunjukkan kepadanya surat, kemudian membesar, dia akan mengenali mereka dan gembira sebagai mainan kegemarannya. Mencapai usia tiga atau empat bulan, bayi sudah mula menyelaraskan tindakannya dengan tangannya dan dia akan memerlukan mainan lain yang dapat dia sentuh dan ambil. Masa yang sesuai untuk pembelajaran akan terlepas.

Tyulenev mendakwa bahawa ia perlu untuk belajar dengan kanak-kanak mengikut kaedahnya dari saat melahirkan

Oleh itu, anda perlu mengambil sedikit masa dan menunjukkan kepada anak gambar imej, bentuk geometri, dan lain-lain, yang disyorkan oleh kaedah, dari hari pertama kehidupan hingga tiga bulan, supaya bayi menghafal imej kata-kata. Mereka akan menjadi seorang pereka bentuknya, dari mana dia akan menambah perkataan pada masa akan datang, iaitu, dia akan dapat membaca.

  • Mewujudkan persekitaran pembangunan yang betul untuk pembelajaran tanpa belajar.

Persekitaran yang sedang membangun adalah apa yang mengelilingi anak dalam perkembangannya, itu adalah permainan, mainan dan bantuan yang ditawarkan kepadanya oleh orang tersayangnya. Dalam persekitaran ini kanak-kanak membuat penemuan pertama, membuat kesimpulan pertama, belajar untuk berfikir dan mengembangkan ingatan. Ia adalah dia yang memberikan gegaran untuk pembangunan serbuk.

Nilai persekitaran yang sedang membangun dalam pendidikan sukarela kanak-kanak. Dengan menggunakannya dengan betul, tidak perlu memaksa kanak-kanak untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran, untuk melatih mereka. Dewasa hanya menawarkan mainan kanak-kanak, dan dia sendiri memilih mana yang menarik untuknya dan mana yang tidak. Sebagai peraturan, kanak-kanak mengetepikan mainan yang tidak sesuai untuk umur atau kebolehan mereka adalah kompleks.

Pengarang kaedah MIR menegaskan bahawa untuk pembangunan yang betul adalah perlu untuk mengatur ruang di sekitar bayi dengan betul.

Dengan bantuan persekitaran perkembangan yang baik, anda tidak akan membebankan bayi, kerana dia mengawal bebannya sendiri, melakukan apa yang membuatnya menyenangkan dan membawa kegembiraan. Oleh itu, tidak duduk dengan satu huruf di satu tangan dan tetes menenangkan di sisi lain, anda boleh dengan tenang dan aman (dan ini penting) mengajar kanak-kanak untuk membaca dengan usia dua tahun.

  • Kemahiran membaca adalah yang paling penting.

Ia membaca yang membolehkan kanak-kanak mengenali dunia maklumat, untuk memperoleh ilmu pengetahuan dan membangun dengan pesat, terutamanya pada usia muda. Ibu bapa tidak akan dapat memberikan kepadanya maklumat yang dapat diperolehnya dengan memperoleh pengetahuan sendiri. Itulah sebabnya Pavel Tyulenev membentangkan bacaan sebagai salah satu penunjuk umum yang paling penting dalam pembangunan kanak-kanak.

Ciri-ciri kelas

Untuk menguasai metodologi menjalankan kelas di bawah daya orang dewasa yang jauh dari pedagogi. Kejayaan akan berlaku sekiranya salah seorang ibu bapa mula bekerja dengan kanak-kanak itu, walaupun pada hakikatnya dia sibuk dengan kerja. Orang hanya perlu menghabiskan sekurang-kurangnya beberapa minit pada waktu pagi sebelum hari bekerja, dan pada petang sebelum tidur, mengikuti cadangan yang paling mudah. Crumbs akan mempelajari perkara-perkara baru dengan sendirinya.

Keseluruhan proses belajar P. Tyulenev dibahagikan kepada 10 "dunia kelas", masing-masing sesuai dengan tempoh perkembangan bayi tertentu. Keperluan dan program untuk masing-masing adalah berasingan. A crumb pergi ke dunia kelas pertama segera selepas kelahiran, dan sebelum dia mencapai usia dua tahun dia akan menyelesaikan lima dunia kelas pertama.

Program pembangunan Tyulenev dibahagikan kepada 10 kelas

Ia adalah dalam dua tahun pertama kehidupan yang latihan sangat sengit, sejak kanak-kanak berkembang sangat cepat selama periode ini. Dalam kelas dunia yang paling baru ke-sepuluh, kanak-kanak itu akan didaftarkan pada usia 12 tahun dan akan menamatkan pengajian pada usia 18 tahun. Menurut Pavel Viktorovich sendiri, akhir gred ke-10 dunia sama saja untuk mendapatkan pendidikan tinggi.

Pemaju manual mengikut P.Tyulenev mengatakan bahawa ia perlu menggunakan bahan-bahan yang sudah sedia untuk kelas. Tidak mustahil untuk menjadikannya bebas, kerana masing-masing mempunyai "rahsia" kejayaannya sendiri.

Tanpa membuat lubang di tempat yang betul, menggantikan atau menambah gambar, melekatkan manual anda tanpa mengetahui perihal itu, anda tidak akan dapat mencapai kejayaan. P. Tyulenev membandingkan ini dengan kajian fizik mengikut formula yang dicipta oleh anda.

Senarai manfaat yang anda perlukan tidak begitu besar. Contohnya, untuk mengajar kanak-kanak membaca, anda perlu:

  1. Katil yang sedang dibangunkan adalah mikrosekolah (mesti memenuhi keperluan yang ditetapkan oleh sistem).
  2. Set kad (poskad, gambar). Kaedah bermain permainan dengan mereka.
  3. Surat ikhtisar: abjad abjad MIR dan permainan yang disyorkan; Abjad dan permainan magnet yang ditawarkan dengannya.
Bedah pembangunan harus memenuhi semua keperluan program, menurut Pavel Tyulenev

Hasil kerja dan maklum balas daripada ibu bapa

Setakat ini sukar untuk mengatakan apa-apa tentang kesan luar biasa yang dicipta oleh pencipta teknik. Ada anak-anak yang dalam dua tahun dapat membaca kata-kata dan menaipnya di komputer atau mesin taip, tetapi apa yang mereka akan dalam 10-15 tahun tidak diketahui.

Masih tiada generasi kanak-kanak yang dilatih dengan kaedah P. Tyulenev, mereka tidak mempunyai masa untuk membesar. Oleh itu, sama ada perlu untuk mula belajar untuk membaca seorang kanak-kanak sejak lahir atau sama ada ia bernilai menunggu sehingga 5-6 tahun tidak jelas pada masa ini.

Antara ulasan ibu bapa boleh didapati positif dan negatif. Banyak soalan telah timbul mengenai buku teks sistem. Semua yang diperlukan untuk latihan boleh dipesan di laman web rasmi MIR. Menurut pengarang, tidak mustahil untuk menjadikannya sendiri, semuanya mengandung rahsia pembuatan yang tidak ada yang mengungkapkannya.

Sebagai perbandingan dengan kaedah lain, ini adalah tolak yang besar. Lagipun, ibu bapa tidak mempunyai peluang untuk mencuba teknik ini untuk mereka atau tidak.

Dalam kaedah Tyulenev, menurut ibu bapa, terdapat kedua-dua buah tambah dan minus

Kos faedah adalah tinggi, dan tiada pilihan percubaan ditawarkan di laman web ini. Laman ini direka bentuk dengan cermat, strukturnya kompleks, tidak semua orang boleh memikirkan apa yang ada. Terlalu banyak iklan kaedah ini dan hanya ciri umum yang ditawarkan untuk semakan.

Ulasan ibu bapa yang telah berjaya menguruskan faedah, juga meninggalkan banyak yang dikehendaki. Sebilangan besar buku teks, pelbagai buku panduan dan risalah sangat sukar difahami, ini bukan untuk semua orang.

Beberapa ibu bapa percaya bahawa pembelajaran bermula dari kelahiran hanya sia-sia. Segala-galanya yang dipelajari kanak-kanak pada usia muda akan menjadi lebih daripada sekadar menghafal. Seorang kanak-kanak perlu belajar sesuatu secara sedar, memahami apa yang dia lakukan dan bagaimana.

Kebanyakan ibu bapa suka hanya momen tertentu dan permainan teknik dan mereka menggunakannya, berjaya menggabungkan mereka dengan teknik lain. Ibu bapa sedemikian tidak mempunyai latihan khusus, praktikal, beberapa tugas ternyata terlalu sukar untuk diselesaikan.

Terdapat juga ibu bapa yang mengajar kanak-kanak hanya dengan kaedah dan sangat gembira dengan hasilnya.

Dalam video berikut, teknik pembangunan MIR diterangkan dengan lebih terperinci. Menonton video, anda boleh mengetahui apa yang boleh dicapai oleh kanak-kanak dengan siapa mereka berlatih mengikut kaedah MIR.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan