Teknik Glenn Doman

Kandungannya

Di dunia hari ini, ramai ibu bapa berfikir bahawa lebih awal mereka mula mengembangkan aktiviti dengan seorang anak, lebih baik. Berfikir bagaimana untuk melakukannya dengan lebih baik, mereka mencari teknik yang sesuai. Salah satu yang paling terkenal ialah teknik Glen Doman. Marilah kita mempertimbangkan dengan lebih terperinci apa ciri-ciri teknik ini dan bagaimana ia berfungsi.

Dari kehidupan Glenn Doman

Pada tahun 1919, Glen Doman dilahirkan di salah sebuah bandar tertua di Amerika Syarikat - Philadelphia. Selepas menamatkan pengajian di University of Pennsylvania pada tahun 1940, beliau memulakan kerjayanya sebagai ahli fisioterapi di hospital. Di sinilah ia mula bekerja untuk mengkaji bagaimana otak kanak-kanak berkembang. Walau bagaimanapun, permulaan perang mengganggu beliau. Pada tahun 1941, Doman pergi ke tentera sebagai sukarelawan, setelah menjalani latihan dalam kursus pegawai infantri. Perkhidmatannya berakhir dengan gelaran komander sebuah syarikat infantri dengan penghargaan untuk perkhidmatan cemerlang oleh salib.

Kembali ke perubatan selepas perang, Glen Doman, bersama-sama dengan rakan sekerja, mula membantu dalam pemulihan kanak-kanak dengan pelbagai kecederaan otak dan kerosakan serius terhadap sistem saraf. Pada tahun 1955, beliau mengasaskan Institut bukan keuntungan untuk Pembangunan Potensi Manusia. Asas teori dan praktikal Institut adalah kaedah Doman.

Selama lebih dari 20 tahun, sentiasa bekerja, melakukan banyak kajian, eksperimen, eksperimen, membuat kesimpulan, dan membuat kesimpulan, Doman dan rekannya yang seakan-akan mencari cara dan kemungkinan untuk menyembuhkan anak-anak tersebut (dengan kelumpuhan lengkap atau separa , ketinggian perkembangan yang kuat, tidak dapat melihat dunia dan berkomunikasi). Mereka menganggap penting untuk merawat punca akar - otak, dan bukannya akibat lesi, i.e. badannya.

Pada tahun 1960, Doman menerbitkan artikel dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mengenai kerja metodologi dan rawatan kanak-kanak dengan kerosakan otak dan hasil pemulihan mereka. Pada masa itu ramai orang belajar mengenainya. Kerja beliau membuat "revolusi saintifik lembut."

Dari tempoh ini, bersama dengan rakan-rakannya, Doman aktif meneruskan kerjanya, mengembangkan dan memperbaiki program dan teknik baru untuk pemulihan kanak-kanak. Untuk berjaya dalam karyanya, beliau dianugerahkan banyak anugerah.

Dalam buku "Pembangunan harmoni kanak-kanak" anda boleh mencari penerangan yang lebih lengkap mengenai kaedahnya.

Bilakah saya boleh memulakan kelas

Sebagai hasil pemerhatiannya, Doman menyimpulkan bahawa kanak-kanak dalam seluruh kehidupan mereka tidak belajar seberapa banyak maklumat yang boleh dipelajari dalam 6 tahun pertama kehidupan. Hampir dari lahir, kanak-kanak itu bersedia untuk mempelajari dunia, dia berminat dengan segala-galanya yang berada dalam persekitarannya. Pada usia ini, anda tidak perlu memotivasi kanak-kanak itu lagi. Kelas perlu diadakan dalam bentuk permainan menghiburkan.

Pada pendapatnya anda boleh mula mengajar kanak-kanak dari 3 bulankerana ia adalah pada zaman ini bahawa serbuk bertindak balas kepada objek.. Proses pendidikan bermula dengan demonstrasi kad untuk tempoh masa yang singkat (secara literal beberapa saat setiap kad). Adalah perlu bahawa objek sebenar diwakili pada kad: sayur-sayuran, buah-buahan, haiwan, perabot, pengangkutan, angka-angka geometri, dan sebagainya.

Pendidikan oleh kaedah G. Doman boleh bermula dari 3 bulan

Teknik Doman

Selama bertahun-tahun, Doman telah menjalankan pelbagai kajian, memberi tumpuan kepada bekerja dengan kanak-kanak yang ketinggalan dalam pembangunan. Walau bagaimanapun, melihat bagaimana saudara-saudara mereka yang sihat, menyertai kelas dengan minat yang besar dan mencapai kejayaan yang besar, dia mencipta satu metodologi yang telah dibangunkan dengan mengambil kira minat dan keperluan mereka.

Peruntukan utama yang berasaskan metodologi:

 • Otak manusia tumbuh dan berkembang, hanya terus bekerja.
 • Untuk mencapai kejayaan besar dalam perkembangan intelek bayi, perlu untuk otaknya bekerja secara aktif sejak lahir hingga 3 tahun.
 • Pembangunan fizikal memainkan peranan penting dalam pematangan otak dan kecerdasan motor.
 • Sehingga kanak-kanak berusia 5 tahun, otaknya bersedia menerima pengetahuan baru, tidak perlu lagi memotivasi kanak-kanak ini.

Prinsip pembelajaran untuk Doman

 • Ia perlu memulakan proses pembelajaran secepat mungkin, kerana yang lebih muda kanak-kanak itu, semakin mudah ia belajar.
 • Jangan lupa memuji anak itu dan bersungguh-sungguh bersukacita atas kejayaannya.
 • Seorang kanak-kanak juga seorang individu, yang mana perlu untuk menunjukkan rasa hormat dan kepercayaan.
 • Latihan harus dijalankan dengan senang hati.
 • Latihan perlu dilakukan dalam suasana yang sesuai.
 • Pendudukan harus berakhir sebelum kanak-kanak menjadi bosan atau bosan.
 • Maklumat baru untuk latihan perlu diberikan dengan kerap.
 • Keteraturan, konsistensi dan organisasi kelas sangat penting.
 • Tidak perlu memeriksa bagaimana bayi mengetahui maklumat tersebut.
 • Ia memerlukan persiapan yang teliti untuk kelas, anda perlu melakukan segala-galanya terlebih dahulu.
 • Segera hentikan pelajaran, jika tiba-tiba bayi atau anda merasa bosan.
Proses pembelajaran harus selalu dilakukan dalam bentuk permainan, dengan sabar dan tanpa paksaan.

Pembangunan fizikal

Ia adalah pembangunan fizikal yang Glen Doman membayar banyak perhatian kepada sistemnya. Beliau yakin bahawa ia secara langsung saling berkaitan perkembangan kecerdasan kanak-kanak. Itulah sebabnya anda perlu memberi perhatian kepada pembangunan fizikal yang baik dari lahir.

Keperluan kanak-kanak dalam berenang, berjalan, merangkak, merebut diberikan kepadanya secara semula jadi. Adalah perlu dari saat munculnya bayi ke dunia untuk meluluskan perkembangan mereka, untuk memberikan kebebasan pergerakan anak sepenuhnya. Dengan membantu kanak-kanak menjadi aktif sejak lahir, ibu bapa membantunya mengembangkan intelektual dengan lebih cepat daripada rakan-rakannya.

Untuk aktiviti fizikal bayi anda perlu mencipta keadaan yang sesuai.

Trek merangkak khas boleh membantu. Ia perlu bahawa serbuk terletak di antara kedua belah pihak, hampir menyentuh lengan dan paha mereka. Trek terletak di cerun kecil. Paling penting, permukaannya licin, tiada selimut atau tilam diperlukan. Untuk memakai bayi, merangkak di sana, anda perlu sedikit.

Pada siang hari, bayi perlu menghabiskan sekurang-kurangnya 3-4 jam di dalamnya. Pada trek sedemikian, kanak-kanak itu dapat merangkak jarak yang agak besar, dan dengan 4 bulan, jika diatur dengan betul, ia akan mula merangkak secara aktif. Terima kasih kepada ini, perkembangan intelektual yang aktif kanak-kanak, otaknya, dan kemungkinan untuk melihat yang baru akan berlaku.

Trek ini merangsang refleks semula jadi, menyerupai ruang intrauterin, apabila remah-remah itu mengingati refleks pertamanya dengan mana dia dilahirkan.

Ajar anak anda untuk mengatasi halangan dengan bantuan pelbagai penggelek dan tangga. Berputar dan memutarnya sekerap mungkin, ini akan menyumbang kepada pembangunan keseimbangan. Bantu dan menggalakkan kanak-kanak dalam cubaannya berjalan, berlari, berenang.

Bagi bayi yang baru lahir, Glen Doman telah mencipta program keseimbangannya sendiri - gimnastik dinamik, yang boleh anda gunakan di rumah.

Intipati kaedah Doman

Bersama perkembangan fizikal aktif pada masa yang sama, anda boleh memulakan latihan intelektual.Untuk tujuan ini, kad dengan gambar nyata yang besar dan tandatangan di atas digunakan. Dengan bantuan mereka, bayi lebih mudah mempelajari maklumat baru, mendapat beban yang tepat untuk perkembangan otak.

Anda boleh membeli set kad siap sedia, cari mereka di Internet dan mencetaknya pada pencetak warna atau buat sendiri. Semua kad sepatutnya mempunyai latar belakang putih, masing-masing - hanya satu gambar. Tajuk itu ditulis dari bahagian bawah dalam huruf merah besar. Sekerap mungkin, tawarkan anak anda maklumat yang baru dan menarik. Jika anda tidak melakukan ini, maka kanak-kanak dengan cepat tidak akan berminat dengan aktiviti ini.

Pada permulaan kelas anda akan memerlukan 5 kad satu baris tematik. Setiap kad ditunjukkan kepada bayi selama 5-10 saat, nama di bawahnya jelas dan dibaca dengan kuat. Selepas kira-kira tiga pelajaran, anda boleh mula menggantikan kad dalam satu set. Tunjukkan kanak-kanak satu set hanya sekali setiap pelajaran. Perlu melibatkan diri sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Anda akan mempunyai sekurang-kurangnya 15 kad hits setiap hari.

Apa yang anda akan ajarkan kepada kanak-kanak itu, jangan mengharapkan keputusan segera. Anda akan melihat keputusan apabila kanak-kanak itu bersedia menunjukkannya kepada anda. Pastikan: remah-remah mendengar semua dan ingat, terlibat dengannya, anda tidak menghabiskan masa dengan sia-sia.

Bagaimana untuk mengajar membaca mengenai sistem Doman

Melihat kata-kata yang ditulis, kanak-kanak itu tidak menyedari maksudnya. Jika dia, bersama-sama dengan paparan perkataan untuk menyuarakannya, maka hafalan mekanik akan berfungsi, otak bayi akan memahami maklumat yang diterima, menghubungkannya bersama-sama. Dengan cara ini bayi mula memahami undang-undang membaca, seperti halnya dengan perkembangan ucapan lisan.

Glen Doman yakin bahawa ia sudah mungkin untuk remah setengah tahun untuk mula belajar membaca dengan cara ini.

Untuk berfungsi memerlukan kad dengan set perkataan. Saiznya sepatutnya 10 * 50 cm, teksnya merah cerah, fonnya hendaklah ketebalan 1.5 cm, dan setiap huruf harus tinggi 7.5 cm. Jangan memperkenalkan kanak-kanak itu kepada kata-kata yang sukar pada permulaan latihan. Cuba cari kata-kata yang kanak-kanak tahu dengan baik (ibu, bapa, datuk, anda boleh menggunakan nama hidangan pilihan, pakaian, haiwan peliharaan).

Cuba patuhi skim latihan berikut:

 • Satu set perkataan adalah sekumpulan 5 perkataan yang disatukan oleh satu tema.
 • Perlu dilakukan tiga kali sehari.
 • Hari pertama. Tunjukkan kanak-kanak satu set perkataan. Bicaralah dengan suara yang jelas dan jelas. Untuk setiap perkataan, anda perlu membelanjakan tidak lebih daripada 15 saat. Ternyata 3 pelajaran dengan satu set kata.
 • Dua hari. Untuk set perkataan yang telah ditunjukkan, tambahkan yang lain. Kami akan mendapat 6 pelajaran setiap hari (3 dengan set perkataan yang dipelajari sebelumnya, 3 dengan yang baru) dan dua set perkataan.
 • Hari ketiga. Tiga set perkataan dan sembilan pelajaran.
 • Hari keempat. Empat set perkataan dan 12 pelajaran.
 • Hari kelima. Lima set perkataan dan 15 pelajaran sepanjang hari.
 • Hari keenam. Anda menambah satu lagi perkataan, tetapi pada masa yang sama anda mengecualikan satu perkataan dari lima set sebelumnya.

Mengikuti skim ini, anda akan sentiasa menggantikan set perkataan, menambah yang baru setiap kali. Pertama menunjukkan kata-kata, kemudian frasa, dan kemudian anda boleh cuba untuk menunjukkan seluruh ayat.

Bagaimana untuk mengajar untuk dikira

Dewasa telah mendengar kata "dua" membayangkan angka, dan kanak-kanak berfikir dengan fakta. Mereka akan membentangkan dua mata, dua gula-gula, dua buah epal, tetapi mereka tidak akan meneka untuk mengaitkan perkataan "dua" dengan imej angka. Doman bergantung pada ciri khusus kanak-kanak ini semasa mencipta metodologi. Dengan membenarkan anak anda berinteraksi dengan fakta konkrit, dan bukannya konsep abstrak, anda akan memberikannya peluang yang bagus untuk mempelajari akaun tanpa mengira, untuk menentukan berapa banyak perkara yang digambarkan, untuk mengetahui tentang operasi asas matematik.

Untuk melatih akaun anda, anda memerlukan 100 kad 27 * 27 cm saiz. Titik merah pada kad berselerak dari 1 hingga 100. Kalori mereka tidak boleh melebihi 2 cm.Dalam bilik darjah, kanak-kanak pada mulanya akan menguasai konsep "kuantiti", maka konsep "persamaan." Selepas itu, anda boleh mula belajar menyelesaikan masalah. Hanya dengan itu, oleh Doman, ada kemungkinan untuk membiasakan kanak-kanak itu dengan angka penggambaran grafik, konsep "angka". Perkara terakhir yang perlu dilakukan ialah menyelesaikan persamaan digital.

Prinsip pembelajaran matematik adalah sama seperti belajar membaca. Hanya pada permulaan kelas harus diberi perhatian yang cukup untuk satu set kad dari 1 hingga 5, dan dari 5 hingga 10.

Berasaskan diri anda dengan tindakan asas juga dengan bantuan mata Sebagai contoh, apabila mengajar pengurangan 2 dari 3, menyatakan tindakan (tiga minus dua bersamaan dengan satu), menunjukkan kad yang sama dengan tiga titik, tanda minus, dua titik, tanda sama, satu titik.

Malah selama setengah minit anda boleh belajar banyak

Berbanding dengan otak manusia, Glen Doman meletakkan komputer paling maju, yang disimpulkan berdasarkan fakta-fakta. Dia percaya bahawa tidak ada gunanya untuk menjelaskan sesuatu kepada anak itu untuk masa yang lama dan menunggu pemikiran yang pandai dan keputusan yang tepat tentang tindakan yang dilakukan olehnya selepas itu. Kanak-kanak mesti disediakan dengan maklumat yang tepat, mudah dan jelas. Untuk menerangkan ini, beliau memberikan contoh berikut.

Melihat anjing itu, kanak-kanak itu tertarik kepada anda tentang dia. Apa yang boleh anda lakukan:

 • memecat dia dengan kata-kata: "Tinggalkan saya sendiri, saya tidak mempunyai masa";
 • beritahu bayi itu: "Ini adalah cengkin-cengkih";
 • jawapan pendek: "Ini anjing";
 • katakan: "Ini anjing St. Bernard";
 • menunjukkan gambar anjing;
 • menunjukkan gambar baka anjing yang berbeza dan berkata: "Lihat, terdapat haiwan di mana-mana yang dipanggil anjing, tetapi mereka boleh berbeza. Terdapat seekor pudel, seorang gembala Jerman, Doberman, chow-chow, dachshund ", dll.

Dari jawapan terakhir, kanak-kanak itu akan dapat membuat penemuan kecil untuk dirinya sendiri, setelah memahami bahawa semua anjing mempunyai ciri-ciri umum - ini adalah jumlah kaki, kehadiran ekor, bulu, tetapi pada masa yang sama mereka boleh berubah warna, saiz, panjang rambut, ekor, bentuk telinga dan dll Dengan cara ini, dalam masa setengah minit, kanak-kanak akan dapat melakukan banyak kerja intelektual dan mempercepatkan aktiviti otak.

Cuba berikan jawapan yang lebih terperinci kepada anak anda, mudah difahami dan berdasarkan fakta.

Mendapatkan pengetahuan ensiklopedia

Jika anda mengikuti Doman, maka anda perlu memahami bahawa matlamat kehidupan manusia adalah untuk memperoleh pengetahuan pelbagai hala mengenai dunia. Penjelasan dan penjelasan untuk kanak-kanak tidak mendatangkan faedah, otak mereka dapat melihat fakta-fakta.

Untuk pembelajaran dengan kad untuk memberi kanak-kanak pengetahuan sejati ensiklopedia, adalah perlu:

 • semua butiran pada kad kelihatan jelas;
 • terdapat hanya satu item pada setiap kad;
 • semua item yang digambarkan mempunyai nama;
 • Objek ini tidak diketahui oleh kanak-kanak sebelum ini;
 • kad cukup besar (28 * 28 cm);
 • kad bersih.

Adalah perlu untuk menangani kad secara purata selama 30 saat.

Mata negatif

Nampaknya segala-galanya dalam kaedah Doman adalah jelas, mudah diakses, jelas dan logik. Walau bagaimanapun, seperti dalam kaedah lain, ia mempunyai aspek negatifnya.

 • Tidak cukup untuk seorang kanak-kanak mengetahui fakta-fakta, dia mesti dapat menerapkannya dalam kehidupan, menggunakannya. Jika tidak, semua maklumat yang dia terima hanyalah sampah di kepalanya.
 • Beban yang besar di otak bayi boleh membawa kepada akibat negatif. dalam bentuk gangguan mental, perubahan mood, kekurangan selera, masalah dalam komunikasi, peningkatan kebimbangan, kerentanan, kepekaan.
 • Latihan adalah konsisten dengan usia kanak-kanak. Jika seorang kanak-kanak melihat seekor anjing, dia akan mengaitkan imejnya dengan perkataan "anjing", dan menurut Doman perkataan ini akan menyebabkan dia bersekutu dengan kad itu. Sebagai contoh, melihat jerapah atau gajah dalam kenyataannya, serbuk yang tidak semestinya tidak dapat mengenali mereka.
 • Pasif kanak-kanak, kekurangan momen kreatif dan kreatif dalam pembelajaran. Kanak-kanak itu tidak belajar untuk mencari maklumat secara bebas, rasa ingin tahu itu membosankan.
 • Kanak-kanak tidak mempunyai masa untuk berbual dengan rakan-rakan, bermain. Tiada perhatian diberikan kepada pembangunan estetika, emosi, moral. Ibu bapa menghabiskan banyak masa dalam persediaan untuk kelas: mereka membuat kad, menyusunnya, memilih yang sesuai, dan sebagainya.
 • Tidak semua deria terlibat. Tiada perkembangan sentuhan, tiada rasa bau atau citarasa.
 • Memanaskan perkataan mekanikal apabila belajar membaca. Jika kanak-kanak dalam teks itu akan bertemu dengan kata-kata yang tidak dikenali, dia tidak akan dapat membacanya dan memahami makna bacaan tersebut.
 • Menurut kaedah itu, adalah perlu untuk menemani teks yang boleh dibaca dengan menunjukkan gambar. Pada masa akan datang, sukar untuk kanak-kanak belajar membaca teks tanpa ilustrasi, dia tidak akan memahami apa yang dia baca. Semua ini boleh menyebabkan kekurangan keinginan untuk terlibat dalam fakta bahawa dia tidak menarik atau tidak baik di tempat kerja.
 • Kurangnya aktiviti permainan aktif di mana ia adalah yang paling mudah untuk kanak-kanak belajar maklumat baru.

Kesimpulannya

Teknik Glenn Doman dapat membantu ibu bapa dalam mengembangkan anak-anak mereka dan bahkan mengembangkan genius dan geeks. Walau bagaimanapun Anda mesti mengambil kira kemampuan usia bayi anda, untuk mendekati kelas dengan betul, untuk memantau kesihatan kanak-kanak, dengan mengambil kira kebolehannya sendiri. Anda tidak boleh memaksa kanak-kanak itu terlibat. Adalah lebih baik untuk melakukan latihan yang komprehensif dengan cara yang suka bermain dan tidak lupa untuk memuji dan menggalakkan untuk masing-masing, walaupun kecil, pencapaian.

Tonton video berikut untuk ciri-ciri kaedah Glenn Doman.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan