Kaedah pembangunan awal Maria Montessori - kelas perkembangan untuk kanak-kanak menggunakan sistem khas

Kandungannya

Kaedah unik perkembangan awal kanak-kanak Maria Montessori memilih banyak ibu bapa untuk membesarkan anak-anak mereka. Sistem aktiviti pendidikan ini digunakan untuk perkembangan kanak-kanak dan sesuai untuk kelas pembetulan. Maria Montessori, salah seorang guru terbaik, mampu membuat revolusi sebenar dalam pendidikan pada zamannya. Beliau menyeru kemerdekaan kepada kanak-kanak dan menggalakkan pendidikan percuma. Sistemnya diiktiraf di peringkat antarabangsa pada masa kita.

Beberapa fakta dari kehidupan Maria Montessori

Pada tahun 1870, 31 Ogos, di bandar Chiavalle, seorang gadis dilahirkan di dalam keluarga bangsawan terkenal Montessori-Stoppani. Nama yang diberikan oleh ibu bapanya ialah Maria. Dia mengamalkan semua yang terbaik adalah ibu bapanya. Bapa - menganugerahkan Order of Italy, seorang penjawat awam, ibunya dibesarkan dalam keluarga liberal.

Ibu bapa cuba memberi anak perempuan mereka pendidikan terbaik. Maria belajar dengan baik dan mempunyai kemahiran matematik yang baik. Pada usia 12, gadis itu menghadapi ketidaksamaan sosial apabila dia mahu memasuki sekolah teknikal, di mana hanya kanak-kanak lelaki yang belajar. Kuasa bapa Maria, kemampuannya untuk belajar, melakukan tugasnya, dan dia diterima untuk belajar. Dia lulus dari sekolah dengan cemerlang, walaupun pada hakikatnya dia perlu mengesahkan hak untuk mengkaji sama rata dengan orang muda.

Sekali lagi, dia memecahkan piawaian pada tahun 1890, ketika dia mula belajar di University of Rome di Fakulti Perubatan. Pada tahun 1896, buat kali pertama dalam keseluruhan perkembangan Itali, seorang doktor perempuan, Maria Montessori, berjaya mempertahankan karya disertasinya mengenai psikiatri, muncul.

Semasa pelajarnya, Maria mendapat pekerjaan sebagai pembantu di sebuah hospital universiti. Pada masa itu dia pertama kali menemui kerja dengan kanak-kanak dengan kesihatan yang terhad. Dia mula mengkaji dengan teliti kesusasteraan mengenai penyesuaian kanak-kanak tersebut kepada kehidupan masyarakat. Kerja Edward Seguin dan Jean-Marc Itar mempunyai pengaruh yang besar terhadap kerja Mary.

Keyakinannya bahawa kerja yang cekap guru dengan mereka akan mempunyai kesan yang lebih besar terhadap perkembangan mereka daripada dadah, membawa beliau kepada idea mewujudkan kaedah berdasarkan persekitaran yang sedang membangun.

Beliau mula mengkaji pelbagai kesusasteraan mengenai teori pendidikan dan pedagogi. Pada tahun 1896, Mary mula bekerja dengan lelaki yang mempunyai keupayaan terhad, dan menyediakan mereka untuk peperiksaan di sekolah pendidikan rendah. Prestasi yang ditunjukkan oleh graduannya amat menggembirakan.

Pada tahun 1898, Mary memutuskan untuk melahirkan seorang anak yang tidak berkahwin. Dalam tempoh yang sama dalam hidupnya, dia menjadi pengarah Ortofrenic Institute for Children Special. Untuk melepaskan perniagaan yang dia memutuskan untuk mengabdikan hidupnya bermakna dia mengkhianati dirinya sendiri, dan oleh itu dia memutuskan untuk memberi anaknya untuk memupuk.

Pada tahun 1901 beliau memasuki fakulti falsafah.Pada masa yang sama dengan kajiannya, Maria tidak berhenti bekerja di sekolah. Beliau kagum dengan syarat-syarat di mana proses pendidikan dijalankan, disiplin yang ketat dalam bilik darjah, tidak ada guru yang ingin berusaha untuk perkembangan komprehensif personaliti. Kaedah yang ganas sering digunakan untuk menaikkan anak-anak istimewa.

Pada tahun 1904, Maria menjadi ketua jabatan antropologi di Universiti Roma. Seperti dahulu, dia terus melakukan percubaan dalam proses pendidikan sekolah, untuk menjalankan penyelidikan. Dan pada tahun 1907, dengan pemikiran bahawa dalam masyarakat terdapat kekurangan kemanusiaan dan pencerahan, dia membuka institusi pendidikannya sendiri - "Rumah Anak-Anak". Dia menumpukan semua tahun lamanya kepada perkembangan dan pengenalan sistemnya, proses pendidikan.

Pada tahun 1909, Montessori memulakan pengalaman mengendalikan seminar latihan antarabangsa. Kemudian dia mendapat banyak guru dari pelbagai negara. Dalam tempoh yang sama, beliau menerbitkan edisi pertamanya, yang menceritakan mengenai "Rumah Anak" dan kaedah bekerja dengan kanak-kanak yang digunakan di sekolah. Maria sentiasa terlibat dalam penambahbaikan sistemnya, dia menjalankan kursus latihan untuk guru di seluruh dunia.

Dia mampu menjemput anaknya Mario dari keluarga angkat ketika berusia 15 tahun. Sejak itu, Mario menjadi pembantu setia beliau, mengambil alih semua momen organisasi dalam karyanya. Beliau sangat berminat dengan sistem Mary dan menjadi pengganti cemerlang kepada ibunya.

Pada tahun 1929, Persatuan Antarabangsa Montessori telah diwujudkan.

Kerana peristiwa yang berlaku di dunia, Maria dan anaknya terpaksa berpindah ke India, di mana mereka tinggal selama 7 tahun. Dalam tempoh selepas perang, ia kembali ke Eropah dan terus membangun dan melaksanakan sistemnya sehingga hayatnya.

Tanpa membebaskan kes ibunya, Mario menyerahkannya kepada anak perempuannya, Renilda. Beliau berjaya memperkenalkan pedagogi Maria Montessori ke Rusia pada tahun 1998.

Jika anda berminat dengan kehidupan Maria Montessori, tonton video berikut.

Sejarah kaedah

Untuk memperkenalkan sistemnya, Maria Montessori mula bekerja dengan anak-anak istimewa, yang anak-anaknya mengalami keterbelakangan mental, anak-anak yang penyesuaiannya terhadap masyarakat sangat sulit. Menerapkan permainan yang berdasarkan kecenderungan sentuhan, mewujudkan persekitaran pembangunan khas, Maria berusaha mengembangkan kebolehan diri mereka sendiri dalam kanak-kanak ini. Dia cuba untuk mengadaptasi lelaki itu untuk hidup dalam masyarakat, tanpa bertujuan untuk meningkatkan tahap pembangunan intelektual.

Walau bagaimanapun, hasilnya sangat tidak dijangka. Hanya dalam setahun bekerja dengan mereka, mereka berada di tahap pembangunan intelek yang sama dan lebih tinggi daripada rakan-rakan mereka yang sihat.

Menggariskan pengetahuannya, perkembangan teori pelbagai guru dan ahli psikologi, penyelidikan dan pengalamannya sendiri, Maria membina semuanya menjadi satu sistem, dipanggil kaedah Montessori.

Selepas itu, kaedah Montessori diuji dalam pendidikan anak-anak yang sihat, yang tidak membuat sebarang kesulitan. Sistemnya mudah disesuaikan dengan tahap pembangunan, keupayaan dan keperluan kanak-kanak.

Apakah teknik Montessori itu?

Secara ringkas menggariskan falsafah asas kaedah Montessori boleh, mengatakan bahawa kanak-kanak harus diarahkan kepada tindakan bebas.

Seorang dewasa hanya boleh membantunya dalam kemerdekaannya dan memintanya apabila ditanya. Pada masa yang sama, adalah mustahil untuk memaksa kanak-kanak melakukan sesuatu, untuk membuktikan kepadanya bahawa hanya idea anda tentang kawasan itu betul, apabila anda sedang berehat atau menonton kanak-kanak, mendekati dia.

Kesimpulan ini Maria Montessori datang dengan mengandalkan idea bahawa:

 • dari saat lahir, kanak-kanak itu unik. Dia sudah menjadi orang.
 • Setiap orang kecil mempunyai keinginan untuk berkembang dan bekerja dengan alam semula jadi.
 • Ibu bapa dan guru perlu membantu kanak-kanak menemui potensinya, dan tidak menjadi cita-cita dalam watak dan kebolehan.
 • Dewasa hanya boleh menggesa anak itu dalam aktiviti bebasnya, tanpa mengajar. Mereka mesti sabar menunggu inisiatif daripada kanak-kanak itu.

Intipati kaedah itu

Moto utama Montessori dalam kerja itu - membantu anak lakukan sendiri.

Setelah memberi kebebasan maksimum kanak-kanak dan telah menganjurkan pendekatan individu kepada semua orang, dia dengan mahir mengarahkan anak-anak itu untuk pembangunan bebas, tidak mencuba untuk memperbaharui mereka, tetapi mengiktiraf hak mereka untuk menjadi diri mereka sendiri. Ini membantu orang ramai untuk mencapai keputusan tertinggi dengan sendirinya, tanpa meminta orang dewasa. Maria Montessori tidak membenarkan kanak-kanak dibandingkan, untuk mengatur pertandingan di antara mereka. Kriteria yang diterima umum dalam pedagoginya tidak dibenarkan, serta ganjaran, hukuman dan paksaan kanak-kanak.

Kaedahnya didasarkan pada hakikat bahawa setiap kanak-kanak ingin menjadi dewasa, dan dia boleh mencapai ini hanya dengan belajar dan memperoleh pengalaman hidup. Itulah sebabnya kanak-kanak itu sendiri akan berusaha untuk belajar secepat mungkin, dan guru hanya perlu mematuhi proses ini dan membantu daripada keperluan.

Kebebasan yang diberikan kepada kanak-kanak, di bawah pengawasan orang dewasa, memupuk disiplin diri

Kanak-kanak secara bebas dapat memilih rentak dan irama di mana pengambilalihan pengetahuan oleh mereka akan menjadi paling berkesan. Mereka boleh menentukan sendiri berapa banyak masa yang mereka perlukan untuk belajar, apa bahan yang digunakan dalam latihan. Sekiranya keperluan timbul untuk mengubah persekitaran, kanak-kanak mungkin melakukannya dengan baik. Dan pilihan bebas yang paling penting ialah arah di mana mereka mahu berkembang.

Tugas guru pada masa yang sama menggunakan semua cara yang ada untuk pembangunan kemerdekaan, untuk mempromosikan perkembangan persepsi deria kanak-kanak, memberi perhatian khusus untuk menyentuh. Guru mesti menghormati pilihan kanak-kanak, mewujudkan persekitaran untuknya di mana kanak-kanak itu akan berkembang dengan selesa, menjadi pemerhati neutral dan pembantu jika perlu. Guru tidak harus berusaha untuk anak-anak menjadi seperti dia. Ia tidak boleh diterima olehnya untuk campur tangan dalam proses memperoleh kemerdekaan oleh seorang kanak-kanak.

Kaedah Montessori tidak membenarkan arahan, ganjaran, hukuman dan paksaan

Prinsip sistem Montessori:

 • Seorang kanak-kanak yang membuat keputusan tanpa bantuan orang dewasa.
 • Persekitaran pembangunan yang memberi anak peluang untuk berkembang.
 • Guru, yang boleh campur tangan dalam perkembangan anak itu, hanya atas permintaannya untuk mendapatkan bantuan.

Membangunkan persekitaran

Persekitaran yang sedang membangun adalah elemen utama, tanpa pedagogi Montessori tidak berfungsi.

Semua perabot dan peralatan persekitaran yang berkembang mesti dipilih dengan ketat mengikut umur, ketinggian dan perkadaran bayi. Kanak-kanak mesti menghadapi keperluan untuk menyusun semula perabot. Mereka sepatutnya dapat melakukannya secara senyap-senyap yang mungkin, cuba jangan mengganggu orang lain. Permutasi semacam itu, mengikut Montessori, membina kemahiran motor dengan sempurna.

Lelaki boleh memilih tempat di mana mereka akan belajar. Bilik di mana mereka terlibat harus mempunyai banyak ruang bebas, cahaya dan udara segar. Tingkap panoramik dialu-alukan untuk memastikan cahaya siang maksimum, pencahayaan yang baik dipikirkan.

Pedalaman mestilah estetik dan elegan. Palet warna untuknya dipilih tenang, tidak mengganggu perhatian kanak-kanak dari aktiviti tersebut. Objek rapuh harus hadir di alam sekitar agar kanak-kanak belajar menggunakannya dengan yakin dan memahami nilai mereka. Juga menghias bilik bunga dalaman yang boleh diurus oleh kanak-kanak, mereka terletak pada ketinggian yang boleh dicapai.

Kanak-kanak mesti bebas menggunakan air. Untuk ini, sinki, serta mangkuk tandas, mesti dipasang pada tahap yang boleh diakses oleh kanak-kanak yang tinggi.

Alat bantu mengajar terletak pada tahap mata bayi, supaya dia dapat menggunakannya tanpa bantuan orang dewasa. Semua salinan bahan yang disediakan untuk penggunaan kanak-kanak, mestilah satu persatu. Ini akan menyumbang kepada mengajar tingkah laku anak dalam masyarakat, belajar untuk mengambil kira keperluan orang-orang yang berdekatan. Peraturan utama penggunaan bahan - yang pertama kali diambil, ia menggunakan. Kanak-kanak mesti belajar untuk berunding antara satu sama lain, berkongsi. Kanak-kanak memperoleh kemahiran dalam menjaga persekitaran mereka tanpa bantuan orang dewasa.

Kawasan pembangunan

Persekitaran pembangunan terbahagi kepada beberapa zon, seperti praktikal, sensori, matematik, bahasa, zon ruang dan zon senam senaman. Bagi setiap zon ini, bahan yang sesuai untuk pekerjaan digunakan. Kebanyakannya terpakai kayu mainan kerana Maria Montessori sentiasa menganjurkan keunikan bahan-bahan yang digunakan.

Praktikal

Dalam cara lain ia dipanggil zon untuk latihan praktikal dalam kehidupan seharian. Dengan bantuan bahan dari zon ini, anak-anak terbiasa hidup di rumah, dalam masyarakat. Mereka membentuk kemahiran hidup praktikal.

Dengan bantuan bahan latihan dari zon ini, kanak-kanak belajar:

 • jaga diri anda (belajar berpakaian, buang baju, masak);
 • menjaga segala yang ada di dekat (untuk menjaga flora dan fauna, untuk merapikan);
 • pelbagai cara pergerakan (untuk dapat bergerak secara senyap-senyap, senyap, berjalan di sepanjang jalan, berkelakuan secara senyap);
 • memperoleh kemahiran komunikasi (saling menyapa, berkomunikasi, peraturan tingkah laku dalam masyarakat).

Bahan-bahan berikut digunakan dalam zon amali:

 • bizybordy (bingkai kayu, di mana pelbagai pengikat terletak: butang saiz yang berbeza, butang, busur, lacing dan tali untuk penggulungan pada pengikat, velcro, tali)
 • kapal untuk pemindahan air;
 • agen pembersih (contohnya logam);
 • bunga segar;
 • tumbuhan dalaman;
 • pelbagai pot bunga untuk bunga segar;
 • gunting;
 • burung hantu;
 • menyiram kaleng;
 • taplak meja;
 • jalur yang terpaku atau ditarik di atas lantai untuk berjalan, dan objek yang perlu dibawa bersama mereka (gelas dengan cecair, lilin);
 • terdapat perbualan dan permainan peranan.

Faedah untuk berlatih dalam kehidupan seharian banyak. Perkara yang paling penting ialah dengan saiz, rupa, kombinasi warna, kemudahan untuk digunakan, mereka sesuai dengan keperluan kanak-kanak.

Sensori

Ia menggunakan bahan-bahan yang menyumbang kepada perkembangan deria kanak-kanak. Dengan bantuan bahan-bahan ini, kanak-kanak juga mengembangkan kemahiran motor yang baik, penggunaannya menyediakan bayi untuk mengenali pelbagai subjek kurikulum sekolah.

Di sini jenis bahan berikut digunakan:

 • blok dengan liner, menara merah jambu, batang merah, tangga coklat diperlukan untuk membentuk keupayaan untuk menentukan dimensi;
 • tablet berwarna mengajar untuk membezakan warna;
 • tablet kasar, pelbagai jenis fabrik, papan kekunci, papan untuk perasaan - kerentanan sentuhan;
 • panggilan, silinder bunyi - membangun pendengaran;
 • beg deria, badan geometri, mesin sortasi, komod geometri, komoditi biologi, segitiga konstruktif - menyumbang keupayaan bayi untuk membezakan dan menamakan bentuk objek, termasuk yang disentuh;
 • plat berat - belajar membezakan berat;
 • kotak dengan bau diperlukan untuk pembangunan bau;
 • rasa balang untuk membezakan antara rasa;
 • jaket hangat - persepsi perbezaan suhu.

Setiap bahan berkembang hanya satu daripada pancaindera, yang memberi peluang kepada anak untuk memberi perhatian kepadanya, mengasingkan yang lain.

Matematik

Zon matematik dan deria saling berkaitan. Apabila seorang kanak-kanak membandingkan objek antara satu sama lain, mengukur mereka, menganjurkan mereka, maka dia sudah mempelajari konsep matematik.Bahan-bahan seperti menara merah jambu, rod, silinder sempurna menyediakan kanak-kanak untuk asimilasi pengetahuan matematik. Ia menawarkan kerja dengan bahan tertentu, yang menjadikan kanak-kanak lebih menguasai matematik dengan lebih mudah.

Di sini digunakan:

 • rod angka, nombor yang diperbuat daripada kertas kasar, gelang, nombor dan bulatan diperlukan untuk mengenali nombor dari 0 hingga 10.
 • Bahan emas dari manik, bahan berangka, gabungan bahan-bahan ini memperkenalkan anak-anak kepada sistem perpuluhan.
 • Menara manik berwarna-warni, 2 kotak manik dan papan berganda - memperkenalkan konsep "nombor" dan nombor dari 11 hingga 99.
 • Rantai bilangan manik yang berbeza memberi idea nombor linier.
 • Setem, jadual tindakan matematik (penambahan, penolakan, pendaraban, pembahagian), permainan titik membantu untuk mengenali operasi matematik.
 • Lada dada geometri, segitiga konstruktif - akan memperkenalkan bayi kepada asas-asas geometri.

Linguistik

Zon ini juga mempunyai hubungan rapat dengan sensor. Bahan-bahan yang digunakan di kawasan ini untuk pembangunan deria menyumbang kepada perkembangan ucapan anak. Silinder, penyelas, fabrik menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus, yang mempunyai kesan besar terhadap perkembangan ucapan. Kotak lonceng dan bising adalah telinga yang sangat baik. Peta biologi, bentuk geometri menyumbang kepada perbezaan bentuk. Pendidik Montessori menawarkan permainan ucapan dan latihan setiap hari, merangsang perkembangan ucapan anak, memantau sebutan yang betul dan menggunakan perkataan yang betul. Dalam gudang guru terdapat banyak variasi permainan untuk perkembangan ucapan (permainan untuk menghafal dan mengenali benda, permainan, tugas, deskripsi, cerita dan banyak lagi).

Boleh juga digunakan:

 • liner logam;
 • abjad kertas kasar;
 • abjad alih;
 • kad dan kotak dengan imej pelbagai barangan;
 • bingkai untuk penetasan;
 • kotak dengan angka untuk bacaan intuitif pertama;
 • tandatangan subjek;
 • buku.

Zon ruang

Zon ruang dalam pedagogi Montessori adalah zon di mana kanak-kanak menerima pengetahuan tentang realiti di sekeliling mereka. Perkara yang paling penting yang perlu dipertimbangkan oleh guru ialah pembinaan pelajaran dari tindakan konkrit tertentu kepada yang abstrak. Sering kali, kanak-kanak ditawarkan penglihatan dengan sebarang fenomena dan peluang untuk membuat kesimpulan mereka sendiri.

Di zon ini anda dapat melihat:

 • pelbagai kesusasteraan untuk mencari maklumat yang diperlukan;
 • sistem solar, benua, landskap, kawasan semula jadi - menyumbang kepada pembangunan perwakilan geografi;
 • klasifikasi haiwan, habitat mereka memberikan idea zoologi;
 • klasifikasi tumbuhan, habitat - biasa dengan botani;
 • garis masa, kalendar - membentuk idea sejarah;
 • pelbagai bahan untuk menjalankan eksperimen, empat elemen - mengenali sains.

Untuk latihan gimnastik

Tempat untuk zon ini mungkin tidak selalu diperuntukkan. Selalunya ini adalah ruang antara jadual perimeter yang dibarisi. Di zon ini, aktiviti sukan dan rekreasi diatur untuk kanak-kanak dengan senamrobik, bersenam dengan fitball, tongkat. Termasuk permainan luar, berjalan, berjalan.

Berapa bulankah ia bernilai menjalankan aktiviti perkembangan sedemikian?

Sistem Montessori bukan sahaja mempunyai sistem "nama" semacam itu, tetapi ia adalah tepat. Dia mengajak ibu bapa mengambil pandangan yang lebih holistik tentang sifat anak. Sangat baik apabila ibu bapa mengenali prinsip-prinsip asas dan intipati kaedah sebelum lahir anak pertama mereka. Ini akan membantu mereka mempersiapkan kelahiran bayi dengan pengetahuan tentang keperluan asas ibu dan bayi yang baru lahir. Sesungguhnya, mengikut Montessori, latihan bayi bermula tepat dengan kesediaan ibu bapa untuk ini, kerana mereka akan menjadi persekitaran yang paling penting bagi bayi.

Dua bulan pertama kehidupan, bayi dan ibu masih sangat bergantung kepada satu sama lain, jadi penting untuk ibu hanya menumpukan pada anak.Selepas itu, kanak-kanak itu sudah mula menunjukkan minat aktif di dunia sekitar, menjadi lebih mudah alih. Dari sudut ini, seorang ibu dengan bayi sudah boleh memulakan lawatan ke kelas montessori, yang dipanggil nido, jika ia telah menganjurkan ruang untuk anak-anak kecil itu. Sepanjang tempoh ini, ia lebih cenderung menjadi lebih berguna untuk ibu, membolehkannya untuk mengalih perhatian dari penjagaan bayi dan mempelbagaikan masa lapang, membelanjakannya dengannya. Keperluan kanak-kanak untuk menghadiri satu kelas belum tersedia. Jika dikehendaki, keseluruhan persekitaran pembangunan dan bahan yang digunakan (seperti telefon bimbit) boleh diterbitkan semula di rumah.

Dari saat ini, serbuk mulai merangkak, lawatan ke kelas nido boleh memberikan lebih banyak ruang untuk pembangunan. Adalah mungkin untuk memulakan meninggalkan bayi di sana tanpa ibu. Ini sesuai untuk ibu-ibu yang mempunyai keperluan untuk pergi bekerja atau untuk keluarga yang tidak berpeluang menyediakan banyak ruang bebas, mewujudkan persekitaran rumah dan bahan pembelian untuk pergerakan besar serbuk yang mempersiapkannya untuk berjalan. Untuk ini, pelbagai bar besar, meja berat dan kerusi untuk kanak-kanak, tangga akan berguna. Dengan bantuan bahan-bahan ini, bayi akan belajar berdiri, berjalan dengan sokongan, mendaki mereka dan turun, duduk.

Apabila kanak-kanak mula berjalan, dia pergi ke kelas yang dipanggil todler. Di Rusia, penciptaan kelas-kelas tersebut belum biasa, ini memerlukan pendidikan khas Montessori. Walau bagaimanapun, ibu bapa yang bersedia dengan baik, ia tidak akan sukar dilakukan di rumah.

Apabila melawat kelas anak kecil, kegemukan akan menghadapi keperluan untuk mematuhi peraturan tingkah laku, belajar untuk berkomunikasi dengan rakan sebaya mereka, untuk berinteraksi dengan mereka, untuk bekerjasama dengan guru. Ini akan menjadi penyediaan anak yang baik untuk melawat tadika. Malangnya, ibu bapa tidak akan dapat mencipta semula ini di rumah.

Perlu diingat bahawa sehingga 3 tahun, pemisahan panjang serbuk dengan ibu sangat sukar. Oleh itu, lawatan setengah hari ke bilik darjah akan menjadi ideal. Ini tidak mungkin jika ibu pergi bekerja dan sibuk sepenuh masa. Tetapi tidak semua ibu bapa akan dapat membuat lawatan secara kewangan ke kelas pendatang montessori swasta, jika ibu terus menjadi suri rumah. Jika bayi pergi ke sekolah 2-3 kali seminggu, dan tidak setiap hari, maka dia akan memerlukan lebih banyak masa untuk menyertai kerja. Lawatan sedemikian sesuai sebagai penyelesaian kompromi.

Kami menyimpulkan Menghadiri kelas montessori boleh bermula dari kanak-kanak yang mencapai usia 2 bulan, jika ibu mempunyai keperluan untuk ini. Bagi seorang kanak-kanak, ia akan menjadi menarik, tidak lebih awal dari saat ia merangkak. Lawatan ke kelas Montessori sehingga 3 tahun akan memberi asas yang baik untuk lawatan ke tadika masa depan.

Kelas Montessori dan Kelas Montessori

Pedagogi Montessori, seperti yang telah disebutkan, didasarkan pada pembangunan bebas kanak-kanak dalam persekitaran pembangunan khusus yang disediakan. Proses pendidikan adalah berdasarkan ini, di mana kanak-kanak menyatakan keperluan mereka, dan guru membantu mereka dalam aktiviti mereka, melalui pemerhatian dan kerja individu dengan masing-masing.

Maria Montessori sendiri selalu memanggil proses belajar hanya pekerjaan, bukan permainan, walaupun usia anak-anak. Bahan pendidikan yang dipanggilnya alat dengar, diperbuat daripada bahan semula jadi. Semua bahan yang ditawarkan untuk kelas adalah unik, berada di dalam kelas hanya dalam 1 salinan.

Dalam kaedahnya, Maria Montessori menawarkan 3 jenis pengajaran:

 • Disesuaikan. Guru bekerja dengan hanya satu pelajar, menawarkan bahan pendidikan. Dia menunjukkan dan menerangkan bagaimana untuk bekerja dengannya, di mana untuk memohon. Bahan-bahan yang digunakan harus merangsang minat kanak-kanak, menariknya, berbeza dari orang lain di mana-mana harta, ketebalan, ketinggian, lebar, dapat untuk memeriksa kesalahan anak, lihatdi mana dia melakukan tindakan yang salah. Selepas itu, kanak-kanak itu memulakan aktiviti bebas.
 • Kumpulan. Guru berurusan dengan orang-orang tahap pembangunan yang kira-kira sama. Selebihnya kanak-kanak di kelas itu bekerja secara bebas, tanpa mengganggu kumpulan. Algoritma kerja yang sama diperhatikan seperti dalam pelajaran individu.
 • Ketua. Guru bekerja dengan seluruh kelas sekaligus. Pelajaran tidak lama, ringkas. Kebanyakan kelas umum diadakan dalam muzik, gimnastik, biologi, sejarah. Selepas maklumat asas diterima oleh anak-anak, mereka secara bebas membuat keputusan untuk melibatkan diri dengan bahan khas pada topik atau mereka tidak berminat pada masa ini. Kerja terus menerus.

Dalam pedagogi Montessori, terdapat pembahagian kanak-kanak menjadi 3 kategori umur:

 1. Kanak-kanak dari lahir hingga 6 tahun. Tempoh umur ini dipanggil bangunan, kanak-kanak mampu mengembangkan semua fungsi.
 2. Kanak-kanak berumur 6-12 tahun. Tempoh ini dipanggil penyelidikan, kanak-kanak berminat dengan dunia di sekelilingnya, peristiwa dan fenomena.
 3. Kanak-kanak berumur 12-18 tahun. Tempoh usia terakhir ini dipanggil ahli sains. Kanak-kanak melihat hubungan antara pelbagai fakta, mencari tempatnya di dunia, mencipta gambarannya sendiri di dunia.

Sekolah-sekolah Montessori mempunyai kelas umur yang berbeza, berusia 6 hingga 9 tahun, dan dari 9 hingga 12. Seorang kanak-kanak boleh pergi ke kelas seterusnya hanya apabila keperluan dan kebolehannya membolehkannya. Penggunaan kelas umur yang berbeza membantu kanak-kanak lebih tua untuk menjadi lebih peduli, dan yang lebih muda memberi keyakinan.

Di dalam kelas tidak ada pernyataan objektif dan matlamat yang jelas untuk tahun sekolah. Program ini dikira selama 3 tahun, tetapi pada kadar apa yang pelajar akan belajar hanya bergantung kepadanya. Sekiranya langkah cepat pantas sesuai dengannya, ini bagus, jika seorang kanak-kanak digunakan untuk bekerja dengan perlahan dan teliti, tidak seorang pun akan tergesa-gesa. Dengan secara bebas memilih zon untuk kelas, kanak-kanak boleh bekerja di sana secara individu atau dalam sekumpulan kanak-kanak lain. Peraturan yang paling penting yang harus dipatuhi oleh semua orang - jangan bersusah payah bekerja untuk yang lain Anak itu membina hubungannya dengan pasukannya sendiri. Guru mengamati semua yang berlaku di dalam kelas, dan mereka membantu jika perlu.

Tonton video berikut tentang ciri-ciri teknik ini.

Kebaikan dan keburukan sistem

Walaupun fakta bahawa pedagogi Montessori diiktiraf sebagai salah satu yang terbaik di dunia, terdapat banyak yang mengkritiknya. Oleh itu, anda perlu memeriksa dengan teliti aspek positif dan negatifnya.

Kebaikan

 1. Kanak-kanak Montessori berkembang tanpa campur tangan orang dewasa dan tekanan dari luar.
 2. Kelajuan pembangunan individu.
 3. Orang-orang belajar dunia, membuat penemuan. Ini menyumbang kepada penyerapan bahan yang lebih baik.
 4. Pedagogi Montessori cenderung memberi kebebasan kanak-kanak.
 5. Murid belajar untuk menghormati ruang peribadi orang lain.
 6. Tiada kritikan, negatif, keganasan terhadap kanak-kanak.
 7. Intelek kanak-kanak berkembang melalui pancaindera. Banyak perhatian diberikan kepada perkembangan motilitas, yang penting untuk perkembangannya secara menyeluruh.
 8. Kumpulan usia yang berbeza dibentuk berdasarkan kepentingan kanak-kanak.
 9. Pendidikan tidak disediakan oleh orang dewasa, tetapi oleh kanak-kanak yang lebih tua dalam bahasa yang boleh diakses oleh kanak-kanak. Sekolah untuk menjaga orang lain.
 10. Murid menerima kemahiran penting dari usia awal - untuk membuat keputusan sendiri.
 11. Kemahiran menjaga diri dengan cepat ditanam.
 12. Keupayaan untuk berinteraksi dalam masyarakat membangun, disiplin diri dipupuk: anda tidak boleh mengganggu orang lain, membuat bunyi bising, membersihkan tempat kerja, bersabar dan banyak lagi.
 13. Pedagogi Montessori melibatkan kerjasama dengan orang dewasa.

Cons

 1. Masa kecil ditumpukan kepada perkembangan imaginasi, kreativiti, kemahiran berkomunikasi yang tidak mencukupi.
 2. Pada usia prasekolah, permainan adalah aktiviti utama, tetapi Montessori percaya bahawa kanak-kanak itu tidak mendapat manfaat daripada permainan praktikal untuk bermain permainan dan mainan.
 3. Kanak-kanak kurang mengenali cerita-cerita dongeng yang menceritakan tentang pembangkang yang baik dan jahat, mengajar cara keluar dari situasi kehidupan.
 4. Apabila memasuki sekolah tradisional, sukar untuk pelajar menyusun semula sikap yang berbeza terhadap guru. Dalam sistem Montessori, guru itu hanya pemerhati, dan di sekolah guru itu adalah pihak berkuasa.
 5. Terdapat kes-kes apabila kanak-kanak tidak menyesuaikan diri dengan sekolah tradisional dan disiplinnya.
 6. Kanak-kanak tidak banyak berusaha semasa bekerja dengan benda-benda, pada masa akan datang ini mungkin diwujudkan dalam fakta bahawa kanak-kanak itu akan mengalami kesukaran dalam memaksa dirinya untuk melakukan tindakan aktif.
 7. Sebilangan kecil aktiviti motor. Kebanyakan kelas diadakan dalam suasana santai, tidak termasuk beliau.

Perintah untuk ibu bapa

 1. Kanak-kanak belajar apa yang mengelilingi mereka.
 2. Jika anda sentiasa mengkritik kanak-kanak itu - dia akan belajar untuk mengutuk.
 3. Kanak-kanak yang sering dipuji diajar untuk menilai.
 4. Menunjukkan kepada anak anda sikap bermusuhan, anda mengajarnya untuk bertarung.
 5. Seorang kanak-kanak akan belajar bersikap adil jika anda jujur ​​dengannya.
 6. Menggoda seorang kanak-kanak, anda membawa rasa malu kepadanya.
 7. Seorang kanak-kanak belajar untuk mempercayai jika dia hidup dengan rasa aman.
 8. Kanak-kanak akan sentiasa mengalami rasa bersalah jika anda memalukannya.
 9. Kelulusan mengajar kanak-kanak itu sikap yang baik.
 10. Ketenangan akan mengajar seorang anak untuk bersabar.
 11. Sering menggalakkan seorang kanak-kanak akan membantu dia memperoleh keyakinan terhadap dirinya dan kebolehannya.
 12. Seorang kanak-kanak akan belajar untuk mencari cinta jika suasana persahabatan mengelilinginya dan dia merasa perlu.
 13. Anda tidak boleh bercakap tentang bayi dengan teruk, sama ada di hadapannya atau tidak.
 14. Sehingga tidak ada ruang untuk perkara-perkara buruk, memberi tumpuan kepada membesarkan yang baik dalam dirinya.
 15. Sentiasa dengarkan anak yang mendekati anda dan jawab soalan-soalannya.
 16. Hormati anak yang membuat kesilapan itu, biarkan dia membetulkannya.
 17. Bantu anak anda menemuinya jika perlu, dan tidak mencukupi jika anak itu telah menemui segala-galanya.
 18. Untuk membantu anak anda mempelajari perkara baru, gunakan penjagaan, kekangan, senyap dan cinta.
 19. Alamat anak itu dengan baik, beri dia yang terbaik yang anda miliki.

Tonton video berikut mengenai teknik Maria Montessori.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan