Dr Komarovsky: apabila kanak-kanak perlu duduk dan berapa bulan boleh duduk duduk

Kandungannya

Kemahiran pertama bayi itu menyentuh dan menyukai ibu bapa: dia tersenyum, dia berpaling, dia duduk, dan dia merangkak. Walau bagaimanapun, tidak semestinya pembangunan serbuk mengikuti senario ini - terdapat beberapa kanak-kanak yang mula duduk pada 4 bulan, dan ada tots seperti yang tidak duduk sendiri dan pada 8 bulan, tetapi mereka merangkak dengan sempurna.

Ibu bapa kanak-kanak yang tidak mahu duduk pada waktu yang tepat (mengikut piawaian perubatan yang diterima umum), cuba membantu serbuk dan mengajar mereka sendiri. Adakah saya perlu melakukan ini, kata Yevgeny Komarovsky.

Norma

Mengikut piawaian perubatan yang sedia ada oleh pakar pediatrik menganggarkan perkembangan bayi, kebanyakan kanak-kanak mula duduk dalam 6-7 bulan. Walau bagaimanapun, angka-angka ini sangat bersyarat, kata Yevgeny Komarovsky, bahawa mereka tidak boleh diambil kira. Semua kanak-kanak berbeza, mereka maju mengikut skim masing-masing, dan masing-masing mempunyai taraf sendiri.

Seorang kanak-kanak yang tidak duduk di 7 bulan, tidak mengalami masalah ini.

Tetapi ibu bapanya menderita dan mengadu, yang mahu anak-anak mereka bersaing dengan anak-anak tetangga mereka dalam pembangunan mereka.

Perkataan "dia mesti duduk pada usia tertentu" adalah salah. Menurut Komarovsky, tiada anak di dunia berhutang apa-apa kepada sesiapa pun. Dia akan duduk, merangkak dan pergi apabila tulang belakang dan otot belakangnya bersedia untuk mengambil beban sedemikian.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Pertama, lawati doktor. Sekiranya sesuatu dalam perkembangan serbuk menyebabkan atau mengelirukan, ini adalah perkara pertama yang perlu dilakukan. Kanak-kanak perlu ditunjukkan kepada ortopedis, pakar bedah pediatrik dan ahli saraf. Jika ketiga-tiga pakar ini tidak mendedahkan apa-apa penyakit sistem saraf, sistem muskuloskeletal dan sebab-sebab yang mengganggu bayi, maka tidak ada yang perlu dilakukan.

Bayi semacam itu pasti akan duduk, kata Yevgeny Komarovsky, tetapi hanya apabila tiba masanya.

Dan proses ini akan berlaku dengan sendirinya, tanpa melibatkan diri dari ibu dan ayah.

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Tidak mustahil untuk duduk kanak-kanak terlalu awal, kerana duduk seorang kanak-kanak, menurut doktor, biasanya tidak berguna. Yang kemudian bayi melakukannya, yang lebih tegas, kaki dan lengannya lebih tegas, postur yang lebih tepat. Duduk awal mencipta beban yang kuat di tulang belakang, yang lemah dan tidak siap untuknya, yang kemudian anak-anak dewasa mempunyai banyak masalah kesihatan.

Yang terbaik yang boleh dilakukan seorang ibu dan ayah seorang bayi adalah tidak membantunya duduk, berdiri dan mengambil langkah pertama.

Selalunya ibu bapa yang mendapati bayi mereka cuba duduk dengan segera menghantar bayi ke sofa, meletakkan bantal dan duduk di tempat duduk dan gembira kerana anak mereka sedang berkembang paling cepat. Lebih tepat untuk membangunkan tidak duduk, tetapi merangkak, kerana semasa proses ini otot-otot dan tulang tulang bayi diperkuat dan disediakan untuk duduk dan berjalan.

Satu lagi kesilapan yang ibu bapa moden sering membuat - jumper. Kanak-kanak, yang masih tidak tahu bagaimana untuk duduk, mereka digantung dalam kedudukan menegak supaya dia melompat. Nampaknya orang dewasa itu menguatkan sistem lokomotor. Malah, penegakan awal boleh menjadi sangat berbahaya bagi serbuk. Jumper dan pejalan kaki bukanlah pengambilalihan yang paling berjaya, dan lebih baik menyimpannya di dalam almari.

Bagaimana untuk melatih otot

Yevgeny Komarovsky menasihati kanak-kanak dari 5 bulan untuk tidak duduk, tetapi untuk menyebarkan perut di atas lantai, pada selimut atau selimut yang tersebar. Dalam beberapa meter daripadanya meletakkan mainan yang terang, dan dalam setiap cara yang mungkin untuk merangsang pergerakan dalam perut atau dengan cara lain (pada perut, dengan sokongan pada satu kaki dan lengan, apa sahaja yang anda suka).

Latihan yang sangat baik untuk semua otot yang diperlukan untuk duduk - petang hari ini urutserta berenang. Rawatan air boleh menimbulkan keajaiban. Tidak ada sesiapa yang membatalkan dan gimnastik setiap hari, yang perlu dilakukan sebaik sahaja tiba dari hospital.

Walau bagaimanapun, apabila serbuk mula duduk, ia akan menjadi jelas bahawa otot adalah yang paling lemah: jika dia duduk dengan pusingan belakang, maka kita boleh membincangkan kelemahan otot-otot tulang belakang dan otot-otot leher, jika dia jatuh - akhbar itu lemah, dan jika anda runtuh di sisi - otot sisi memerlukan sokongan.

Berhati-hati melihat kanak-kanak itu, mengambil "titik lemah" pada lengan dan kereta api.

Bagaimana untuk memegang kanak-kanak tegak

Seorang kanak-kanak yang belum duduk sendiri harus juga dipegang dengan betul, kerana kedudukan menegak, seperti yang disebutkan di atas, dapat membahayakan mereka. Evgeny Komarovsky menasihati semestinya menyokong bayi dengan satu tangan di bawah pantat, yang lain - tunduk ketat di bawah lengan.

Jika pada masa yang sama dewasa itu sendiri duduk, dan remah itu duduk di atas lututnya, maka adalah penting bagi orang dewasa untuk mengambil posisi setengah duduk. Ini akan mengurangkan beban pada vertebra kanak-kanak.

Mitos tempat duduk

  • Adalah dipercayai bahawa kanak-kanak perempuan tidak boleh duduk hingga 6 bulan - Ia penuh dengan bengkak leher rahim dan patologi lain dalam bidang kesihatan wanita. Ini tidak benar, kata Yevgeny Komarovsky. Dan kanak-kanak lelaki dan perempuan untuk duduk setengah tahun tidak perlu, dan bukan sahaja kerana gadis-gadis ada sesuatu yang tidak begitu diatur dan boleh rosak. Sehingga enam bulan, kanak-kanak tidak boleh duduk sama sekali. Dari sudut pandang pembentukan tulang belakang yang kuat, tidak ada perbezaan sama ada lelaki atau perempuan.
  • Budak lelaki itu boleh duduk di tangannya seawal 3-4 bulan. Ini tidak benar, kata Komarovsky. Pengecualian itu berbahaya dan menakutkan, ia meningkatkan bilangan orang muda yang, akibat penyakit tulang belakang, bukan sahaja tidak sesuai untuk tentera, tetapi tidak dapat menjalani kehidupan aktif sepenuhnya. Duduk sedemikian sangat berbahaya bagi kanak-kanak lelaki yang besar dan besar - beban mereka di atas tulang belakang meningkat beberapa kali.

Petua Dr Komarovsky

Mengajar kanak-kanak untuk duduk bukan idea yang baik untuk ibu. Lebih baik mengajar kanak-kanak untuk berjalan, mengeras dan berenang banyak.

Jika seorang kanak-kanak tidak duduk 9 bulan, serta 10 dan 11 bulan, maka tidak ada jenayah dalam hal ini, kata Komarovsky. Sehingga setahun, anda tidak boleh menyentuh bayi sama sekali dan menggalakkannya untuk melakukan sesuatu yang dia sendiri tidak mahu, tetapi apa yang benar-benar dikehendaki oleh ibu bapa yang peduli dan bimbang.

Sekiranya bayi baru mula duduk, beri perhatian kepada sikap di mana dia melakukannya.

Sekiranya kanak-kanak duduk dengan kakinya dilipat terbalik dalam huruf w, kedudukan seperti itu tidak menjanjikan apa-apa yang berguna, kerana sendi pinggul dihidupkan. Adalah lebih baik untuk membetulkan posturnya dengan perlahan, setelah belajar duduk dengan betul.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai peraturan pembangunan kanak-kanak dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan