Pada umur berapa anda boleh mula duduk seorang kanak-kanak?

Kandungannya

Perkembangan kemahiran fizikal pada bayi adalah salah satu yang paling teruk bagi ibu bapa, terutamanya prihatin tentang ketepatan masa kemunculan kemahiran tertentu. Seringkali, ibu-ibu bayi mula membunyikan penggera kerana fakta bahawa bayi mereka tidak duduk pada usia setengah tahun, sementara anak jiran sudah agak tahan uji dengan ini. Adakah ia patut dibimbangkan dan dari umur berapa anda boleh mula duduk kanak-kanak kecil, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

  Bila dan bagaimana bayi mula duduk?

  Persoalan apabila kanak-kanak harus mula duduk secara berasingan, bunyi agak salah, kerana semua kanak-kanak berbeza, dan oleh itu tempoh perkembangan setiap bayi sangat individu. Walau bagaimanapun, piawaian statistik purata wujud, tetapi mereka harus diperlakukan semata-mata sebagai mercu tanda yang teladan, dan bukan sebagai kebenaran mutlak.

  Adalah dipercayai bahawa bayi yang sihat harus bermula pada usia enam bulan, dengan 7 bulan dia harus menguasai kerusi dengan sokongan, dan tanpa seorang pun, anak itu harus duduk bebas pada usia 9-10 bulan.

  Duduk yang kerap biasanya didahului oleh peringkat persediaan yang panjang, yang bermula dengan tempoh neonatal. Untuk duduk, bayi perlu mempunyai otot yang maju pada leher, belakang, lengan, dan perut. Mereka akan membantu tulang belakang untuk menahan jenis beban baru dalam bentuk berat bayi sendiri dalam kedudukan duduk. Di samping itu, kanak-kanak masih perlu belajar bagaimana untuk menjaga keseimbangan.

   Jika anda mendapati bahawa bayi telah belajar untuk berguling dan melakukannya dengan kerap dan aktif, maka anda boleh menjadi tenang - dia akan segera duduk. Duduk kanak-kanak bermula dengan cara yang berbeza. Tetapi untuk semua, peringkat pertama adalah jangka pendek, iaitu, kanak-kanak menganggap kedudukan duduk pada imam, tetapi tidak dapat memegang beban, oleh itu, dia jatuh di belakang atau di sisinya.

   Sekitar sebulan selepas permulaan percubaan pertama, kanak-kanak belajar duduk dengan sokongan, dan selepas satu bulan dan setengah dan tanpa itu. Pada kira-kira 8 bulan, seorang kanak-kanak boleh menghabiskan masa yang lama duduk, bermain, ada yang cuba untuk mendapatkan semua empat dan mula merangkak.

   Ia boleh menjadi sangat sukar bagi ibu bapa untuk bersiap sedia, dan mereka sentiasa cuba mengganggu proses semulajadi dan membantu kanak-kanak duduk lebih cepat.

   Cepatlah serbuk itu tidak perlu, dia mengembangkan program konsonan sendiri, campur tangan yang boleh membahayakan perkembangan fizikal dan kesihatannya.

   Faktor kesan

   Sekiranya alam semula jadi menentukan keadaannya sendiri, maka mengapa syarat-syarat ini berbeza untuk kanak-kanak yang berbeza: satu anak mula duduk sendiri selepas 9 bulan, dan seorang lagi cuba duduk lima? Ini adalah faktor pengaruh faktor yang meninggalkan tanda mereka pada kelajuan menguasai kemahiran baru.

   Mari kita lihat mereka dengan lebih terperinci.

   • Negeri kesihatan. Bayi yang muncul tepat pada waktunya, tanpa sejarah kecederaan kelahiran, hipoksia, iskemia, displasia pinggul dan penyakit kongenital, duduk secara tradisional sebelum ini. Kanak-kanak yang lemah dan sering sakit dalam pembangunan fizikal mungkin ketinggalan di belakang rakan-rakan mereka yang lebih kuat. Gangguan neurologi, walaupun kecil, juga mengurangkan kelajuan pembelajaran kemahiran baru. Yang paling kuat dari faktor-faktor ini adalah tahap awal.Ini tidak bermakna bahawa bayi yang lemah atau tidak pramatang tertinggal dalam pembangunan, mereka hanya memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan dunia luar dan membangunkan sistem muskuloskeletal mereka.
   • Berat kanak-kanak. Kanak-kanak Chubby kelihatan manis, tetapi berat tambahan tidak membantu sesiapa sahaja yang lebih mudah untuk menahan penampilan fizikal. Ini juga terpakai kepada bayi. Bayi dengan berat badan normal dan anak-anak nipis (jangka masa penuh) biasanya duduk dan mula merangkak sebelum rakan sebaya mereka yang gemuk.
   • Perangai Ciri-ciri sifat diri dalam janin muncul walaupun pada kehamilan, dan selepas kelahiran seseorang dapat dengan mudah menentukan siapa yang siapa. Kanak-kanak yang fleksibel dan melankolis duduk kemudian kerana beberapa kemalasan dan kelambatan yang khusus kepada mereka. Tetapi choleric dan sanguine cenderung bergerak lebih banyak dan pada akhirnya untuk mempelajari kemahiran baru lebih awal.
   • Persekitaran dan motivasi. Faktor ini adalah satu-satunya yang bergantung kepada ibu bapa, dan sebahagiannya. Oleh itu, seorang kanak-kanak yang diberi kebebasan, tanpa menghadkannya terus dengan playpen atau di luar katil, mula duduk lebih awal. Sekiranya bayi itu tidak mempunyai keinginan dan keinginan untuk duduk, dia tidak akan tergesa-gesa. Tetapi kerana ibu bapa agak mampu mencipta motivasi semacam itu, contohnya, dengan menggantung mainan supaya ia hanya dapat dicapai dalam kedudukan duduk.
   • Keturunan juga mempengaruhi. Jika ibu dan ayah adalah "terlambat" kanak-kanak di zaman kanak-kanak mereka, maka ia sekurang-kurangnya salah untuk mengira perkembangan Stakhanov tentang semua istilah yang dapat dibayangkan dan tidak dapat dibayangkan oleh anak-anak mereka sendiri.

   Mengenai ciri seksual

   Adalah dipercayai bahawa gadis-gadis berkembang lebih awal, bahawa mereka kurang malas dan cepat belajar pergerakan baru. Pada masa yang sama, kanak-kanak lelaki boleh duduk lebih awal, kerana kanak-kanak perempuan mempunyai sistem pembiakan sedemikian sehingga duduk hingga 7 bulan boleh mengakibatkan kemandulan seterusnya pada masa dewasa. Kedua-dua kenyataan itu tidak benar.

   Sistem tulang dan otot, serta tisu artikular dan tulang rawan berkembang tanpa mengira jantina seseorang. Dan persoalan kelambatan anak lelaki itu agak kontroversial. Perubatan tidak mempunyai bukti bahawa gadis-gadis berkembang lebih cepat. Pada masa sebelum akil baligh, dan semasa akil baligh, ada benar-benar perbezaan, tetapi ia disebabkan oleh hormon seks yang berlainan. Kanak-kanak tahun pertama hidup berkembang sama.

   Duduk dan lelaki dan perempuan, tidak disyorkan sehingga enam bulan. Ramai pakar kanak-kanak umumnya tidak mengesyorkan untuk menggugurkan anak sehingga mereka duduk sendiri.

   Sekiranya pussy melakukannya lebih awal - dalam tempoh 5 bulan, sebagai contoh, tidak perlu untuk mencegah kanak-kanak itu. Tetapi juga untuk memaksa kanak-kanak duduk, jika dia tidak boleh, adalah mustahil.

   Mengenai duduk

   Bercakap duduk, anda perlu memahami dengan jelas apa itu. Orang tersilap memanggil duduk dan mendarat kanak-kanak di antara bantal, dan menegak di tangan ibu.

   Betul dipanggil duduk menegak relatif, di mana tulang belakang kanak-kanak itu tidak terletak pada sudut kanan ke pinggul. Dalam erti kata lain, untuk memegang bayi tegak di tangannya, memegang kembali kepadanya, adalah pilihan untuk duduk dengan betul. Meletakkan kanak-kanak di kereta dorong dan menaikkan bahagian bawah kereta dorong kira-kira 45 darjah juga benar.

   Tetapi kedua-duanya disyorkan tidak dilakukan sebelum anak itu sendiri mula menunjukkan keinginan untuk duduk, iaitu pada peringkat persiapan menguasai kemahiran (secara purata, dari 4-6 bulan).

   Adalah mudah untuk memahami bahawa bayi itu "masak" untuk duduk: kanak-kanak itu mula berputar-putar dan terbiar sambil berbaring di atas katil atau kereta dorong, cuba bangkit pada siku. Ibu perlu ingat bahawa walaupun kanak-kanak itu tidak bersedia untuk duduk, anda perlu memastikan ia tegak dengan sokongan mandatori di bawah pantat anda.

   Jika mereka meletakkan bayi di atas lutut mereka, seorang dewasa tidak boleh duduk lurus, tetapi duduk. Dan kemudian beban pada tulang belakang akan dikurangkan dengan ketara.

   Malangnya, ibu tidak selalunya jatuh ke dalam nuansa pembentukan perkataan, dan konsep "duduk" bermaksud vertikalisasi kanak-kanak yang dipaksa, pendaratan. Doktor tidak mengesyorkan ini sama sekali. Tulang tulang belakang, sendi, dan otot tidak seimbang untuk mereka. Akibatnya mungkin termasuk postur yang lemah, scoliosis, dislokasi, subluxasi dan patah tulang sendi pinggul, kecederaan tulang pelvik (terutamanya berbahaya untuk fungsi pembiakan dan kesihatan umum kanak-kanak perempuan), kecacatan anggota badan, penempatan kaki yang tidak betul pada masa akan datang, terjadinya perubahan mampatan vertebra, dan hernia intervertebral.

   Oleh itu, anda boleh duduk dalam erti kata "menanam anak" tidak lebih awal daripada dia belajar duduk.

   Tindakan yang dilarang

   Untuk melindungi kanak-kanak, banyak doktor, termasuk doktor terkenal Yevgeny Komarovsky, mengesyorkan ibu bapa untuk meninggalkan anak itu sendiri. Dia akan duduk apabila dia sendiri bersedia untuk ini, apabila dia boleh.

   Sekiranya anda mahu, anda boleh melakukan gimnastik, termasuk latihan untuk perkembangan belakang, leher, lengan dan perut. Urutan dan berjalan kaki, mandi dan pengerasan, kekurangan paksaan dalam pemakanan adalah berguna.

   Mereka yang mengesyorkan duduk di bawah kanak-kanak itu, walaupun kesediaannya, hendaklah dihantar ke klinik untuk eksperimen, walaupun ia adalah doktor yang diperakui, pakar pediatrik tempatan anda, - kata Dr Komarovsky.

   Ibu bapa sepatutnya tahu itu Bermula menegak dengan penggunaan jumper atau pejalan kaki sangat berbahaya. Peranti ini memaksa kanak-kanak berada dalam kedudukan yang tidak boleh dianggap semula jadi untuk umurnya, dan oleh itu beban menegak akan sangat penting. Tidak peduli betapa cerah dan menarik para penerjun di kedai kanak-kanak, ingat bahawa mereka bukan sekadar berbahaya, mereka berpotensi membahayakan kesihatan anak anda.

   Jika kanak-kanak mula duduk di peringkat duduk jangka pendek, dia harus dilindungi dari pukulan ketika jatuh. Ia perlu untuk bayi jatuh, dan oleh itu, ia perlu mengenakan bantal atau otot di atasnya, dan juga sentiasa berdekatan untuk mengecualikan keadaan tidak normal, seperti asfiksia mekanikal, yang boleh berlaku jika bayi yang jatuh terjebak di antara bantal.

   Apa yang perlu diberi perhatian

   • Pose kanak-kanak ketika cuba duduk boleh menjadi apa-apa. Sesetengah bayi bersandar di telapak tangan, yang lain di dua tangan, yang lain di siku, dan keempat duduk hanya selepas mereka menerima pose pada semua empat. Jangan cuba untuk membetulkan cara kebudak-budakan untuk mencapai matlamat - dia melakukannya dengan cara yang dia suka.
   • Apabila anak itu mula duduk, perhatikan sikapnya. Pusing belakang dengan bahu diturunkan menunjukkan bahawa bayi mempunyai leher dan otot belakang yang lemah. Sekiranya bayi itu jatuh, anda perlu mula menguatkan otot perut, abs. Sekiranya jatuh ke tepi, perlu menguatkan otot perut dan otot-otot lateral serong. Untuk membantu ibu bapa datang latihan kompleks untuk setiap kumpulan otot individu. Jangan biarkan kanak-kanak itu duduk di atas lutut mereka dengan mengasingkan diri. W berbentuk fit mencederakan sendi pinggul.
   • Jika seorang kanak-kanak berusia 9 bulan tidak memantau percubaan untuk duduk sendiri, pastikan dia menunjukkan kepada ahli saraf, pakar bedah dan pakar pediatrik.

   Untuk maklumat tentang berapa umur anda boleh duduk kanak-kanak, lihat video berikut.

   Hitung jadual vaksinasi
   Masukkan tarikh lahir
   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan