Dr Komarovsky mengenai bagaimana mengajar bayi merangkak

Kandungannya

Semua kanak-kanak sangat individu. Membangunkan semuanya dengan cara tersendiri. Satu mula duduk pada 5 bulan, dan pada 8 - sudah cuba berdiri dan bahkan mengambil langkah pertama di sekitar perimeter buaian, sementara yang lain pada usia ini masih membangun postur duduk. Terdapat kanak-kanak yang kononnya tidak akan duduk sama sekali - mereka cenderung merangkak dengan segera, kerana dalam kedudukan ini mereka paling selesa dan selamat.

Mengenai kemahiran

Jika kanak-kanak di hadapan kalendar pembangunanIni menyebabkan kebanggaan dan kegembiraan pada ibu bapa. Dan jika dia sedikit ketinggalan di belakang rakan-rakannya, ibu mula membunyikan penggera dan menyalahkan diri mereka sendiri. Ramai yang cuba membantu anak anda mempelajari kemahiran baru, dan betul. Dengan soalan tentang cara mengajar bayi merangkak dan sama ada atau tidak melakukannya sama sekali, mereka sering berpaling kepada doktor.

Yevgeny Komarovsky menggesa ibu bapa untuk meninggalkan penilaian nilai mengenai anak mereka sendiri. Kebiasaan dan syarat perkembangan setiap bayi adalah berbeza, mereka mungkin berbeza jauh dari purata. Ibu bapa terutamanya bimbang tentang perkembangan fizikal karapuz - satu anak merangkak pada 5 bulan, yang lain dan pada 7 bulan tidak duduk atau merangkak.

Perkara yang boleh dilakukan ibu bapa untuk anak mereka adalah untuk berhenti memberi perhatian kepada jiran dan teman wanita yang berdegil menanamkan ketidakpastian tentang perkembangan anak anda.. Sekiranya anda mencipta semua syarat untuk perkembangan normal dan perkembangan kanak-kanak, serta kerap melawat ahli pediatrik, dan perkembangan fizikal anak anda tidak menimbulkan sebarang persoalan dan kebimbangan, sama sekali tidak perlu dibimbangkan.

Mengenai merangkak

Terdapat kanak-kanak yang tidak merangkak. Secara keseluruhannya. Dari kedudukan duduk, mereka segera bangkit dan mengambil langkah pertama. Peringkat merangkak, menurut Evgeny Komarovsky, sangat berguna dan diperlukan untuk kesehatan punggung manusia. Itulah sebabnya perayap harus digalakkan dan disokong dengan kuat. Jika kanak-kanak mula merangkak dirinya, ibu bapa akan lebih mudah. Jika dia secara mutlak enggan bergerak pada perut atau pada semua empat tahun, ini adalah kesempatan untuk ibu bapa berfikir secara serius sama ada mereka melakukan semuanya dengan betul.

Selalunya, ibu dan bapa, dalam usaha untuk melihat karapuz mereka tegak secepat mungkin, mengabaikan perayapan secara prinsip. Mereka meletakkan anak itu di atas kaki dan memimpin pemegangnya, membelikannya dengan pelbagai alat yang membantu anak itu tegak (pejalan kaki, pelompat, dll.), Dan hanya boleh merangkak bersama-sama dengannya. Keuntungan ini akan lebih besar.

Percubaan untuk menegakkan bayi yang berisi, berisi, bayi yang berlebihan berat badan sangat berbahaya. Untuk bayi itu, merangkak harus digalakkan dengan semangat berganda. Dan semua pejalan kaki dan pelompat daripadanya (dan ibu bapanya) harus tersembunyi sejauh mungkin.

Bagaimana untuk mengajar?

Keupayaan untuk merangkak diletakkan secara semula jadi, ibu bapa hanya boleh membantu bayi sedikit untuk "mengingati" itu. Biasanya proses bergerak di angkasa menggunakan merangkak bermula pada umur 5-6 hingga 8-9 bulan. Sekiranya kanak-kanak itu tidak duduk lebih tua dan tidak merangkak, anda harus berunding dengan doktor anda untuk mengetahui apa sebabnya dalam kelemahan otot belakang dan anggota badan atau dalam ciri-ciri individu bayi. Merangsang merayap adalah satu set langkah yang diperlukan.

Peringkat persediaan

Peringkat persiapan adalah untuk merangsang, mencipta motivasi.Jika kanak-kanak itu tidak berminat merangkak, dia tidak akan merangkak. Jadi, anda perlu membuatnya perlu merangkak. Letakkan di hadapannya mainan cerah yang cantik atau objek yang sangat menarik yang tidak dapat dicapai oleh remah-remah itu tanpa cuba menolak badannya ke hadapan sedikit dari kedudukan terdedah. Jika kanak-kanak sudah duduk, ia akan mengurangkan tugasnya, jika belum - tidak memaksa dia untuk duduk, lebih baik untuk menggalakkan merangkak.

Peringkat utama latihan termasuk urutan kesihatan untuk memperkuat otot-otot belakang, leher dan perut, serta latihan sendiri. Idea tentang postur apa yang hendak dirangkak adalah yang terbaik - hanya keibubapaan. Kanak-kanak sendiri memilih kedudukan badan yang selesa. Sekalipun dari sisi itu kelihatannya anak itu merangkak dengan tidak betul, menolak dengan hanya satu kaki (atau merangkak di perutnya, meregang tangan dan kakinya dan melambai mereka), tidak ada alasan untuk mengganggu dan cuba mengubah sesuatu.

Perlahan merangkak

Sering kali, kanak-kanak yang telah dibantu untuk mendapatkan semua "membekukan" untuk masa yang lama dalam kedudukan ini. Mereka boleh swing, seolah-olah memeriksa sama ada mereka memegang baki, tetapi jangan tergesa-gesa untuk bergerak ke depan. Komarovsky mengesyorkan bahawa karapuzov "perlahan" ini tidak tergesa-gesa. Mereka melangkah tahap penting, mempelajari keupayaan vestibular badan mereka sendiri.

Orang tua yang bijak akan membantu mereka dalam hal ini - mereka akan menghidupkan muzik berirama atau akan mula membaca puisi dan penghitungan pada masa dengan gerakan.

Pakar menasihati ibu bapa untuk tidak mencari Internet untuk video tentang cara mengajar kanak-kanak merangkak di 5 bulan menggunakan sistem Komarovsky (ini adalah permintaan yang sangat popular). Video ini tidak wujud, kerana umur di mana kanak-kanak mula merangkak adalah berbeza. Dari bantuan ibu bapa yang aktif kepada anak kecil itu diperlukan apabila dia sendiri bersedia untuk cara baru bergerak, dan ini sering berlaku lebih lama daripada dalam 5 bulan.

Walau bagaimanapun, beberapa teknik yang akan membantu mengajar bayi merangkak, Yevgeny Komarovsky masih menggesa.

  • Contoh peribadi. Dari sisi itu kelihatan konyol dan kadang-kadang bahkan tidak masuk akal, tetapi cara yang lebih baik untuk mengajar anak sesuatu daripada contoh pribadi belum diciptakan. Jika kanak-kanak berbaring di perutnya, merangkak di sebelahnya dengan cara menghancurkan. Sekiranya dia telah meraih semua empat, bangkit dan tunjukkan bagaimana untuk bergerak. Kanak-kanak yang takut bergerak ke hadapan boleh dibantu dengan menyokong mereka dengan telapak tangan mereka di bawah perut. Sekiranya selama beberapa hari pada semua empat tahun seluruh keluarga akan meningkat, termasuk saudara-saudara, ia akan menjadi sempurna.
  • Misi mesti dilakukan. Jika anda meletakkan mainan terlalu jauh dari kanak-kanak itu, cuba menarik minatnya dalam merangkak, serbuk itu akan menyedari bahawa ia sukar, sukar atau mustahil untuk mendapatkannya. Kemudian dia akan berhenti mencuba dan akan menerima ketidakupayaan subjek yang dikehendaki. Sebagai pilihan - dia boleh mula berteriak hati, menuntut mainan ini. Tetapi jika anda meletakkannya bersebelahan, dan setiap hari bergerak sedikit lagi, maka proses merangkak akan berlaku secara semulajadi, dengan kepentingan bersama pihak-pihak.
  • Pergerakan pembelajaran. Dalam gimnastik atau prosedur urut harian, anda perlu menambah latihan baru yang akan meniru merangkak dan melatih memori otot anda. Anda boleh meletakkan kanak-kanak itu di belakang dan bergantian selekoh dan meluruskan kaki di lutut. Ini bukan hanya prosedur yang berguna, tetapi juga permainan yang menyeronokkan. Anda boleh meletakkan kusyen lembut di bawah perut kanak-kanak, mengambilnya dengan kaki dan "gulung" ia sedikit dengan perut di atas kusyen, manakala serbuk mesti berehat dengan mengendalikan di permukaan keras lantai.

Satu lagi latihan yang berkesan menyerupai pergerakan katak - meletakkan bayi di perut di atas permukaan yang keras, bergantian dengan kedua-dua belah kaki di lutut dan ringan menyebarkannya ke sisi (ia akan kelihatan seperti gaya renang katak). Setelah beberapa lama, dalam kedudukan ini, anda boleh menggantikan kelapa sawit sehingga serbuk kaki di atasnya, maka bayi akan belajar untuk menolak dan membuat gerakan inersial pertama ke depan.

Stretching arm and shoulder belt akan membantu berjalan di tangannya. Sekiranya bayi bersandar di tangannya sambil berbaring di perutnya, perlahan-lahan membawanya dengan kaki dan sedikit menaikkannya, perlahan-lahan menolak anak ke hadapan supaya dia mula "melangkah" dengan tangannya. Jangan lakukan terlalu keras, kalau tidak, kanak-kanak itu boleh memukul kepalanya dengan keras.

Ia cukup untuk mengulangi latihan ini 2-3 kali sehari selama 15-20 minit. Jika ibu bapa dengan hati-hati memerhatikan masa dan keteraturan pelajaran, kanak-kanak akan menguasai merangkak dalam 4-6 minggu.

Di mana merangkak?

Ruang playpen ketat atau ruang katil terhad tidak menyumbang kepada perkembangan kemahiran merangkak pada kanak-kanak. Untuk membuat proses berjalan lebih cepat, sebaiknya mengatur tempat untuk bayi anda bersenam di atas lantai. Anda tidak boleh melakukannya di atas lantai yang sejuk, lebih baik untuk menutupnya dengan selimut hangat, tetapi tidak terlalu tebal, dan meletakkan lampin di atas. Jangan berlatih merangkak sofa atau katil, jika tidak, kejatuhan tidak boleh dielakkan.

Keselamatan

Dr Komarovsky menasihati ibu-ibu untuk melihat dunia melalui mata kanak-kanak untuk lebih memahami apa yang dia mahu dan apa yang dia takut.. Untuk melakukan ini, beliau mengesyorkan bahawa ibu-ibu berada di atas lantai, pertama di belakang, kemudian di perut, dan lihat dengan baik. Segera ia menjadi jelas di mana dan apa yang menonjol dan terletak dengan teruk, yang menarik perhatian kanak-kanak itu. Wayar, sudut berbahaya, laci menarik dada laci - semua ini kelihatan jelas dari bawah, dan lebih mudah bagi ibu dan ayah untuk memahami cara melindungi anak.

Sesetengah ibu bapa percaya bahawa sudah cukup untuk membeli alat mainan untuk kanak-kanak untuk memastikan keselamatan. Yevgeny Komarovsky menekankan bahawa playpen adalah cara terbaik untuk mencipta ruang selamat, tetapi hanya untuk masa ketika ibu perlu pergi (ke dapur, ke bilik mandi, ke tandas).

Jika ibu itu bebas dan berada di dalam bilik yang sama dengan kanak-kanak itu, tidak ada keperluan untuk arena. Walaupun ibu membaca atau bekerja di komputer, ia akan lebih berguna untuk kanak-kanak merangkak di atas lantai.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli playpen, anda boleh memilih reka bentuk pelbagai fungsi yang cepat berubah menjadi meja berubah, katil, kerusi goyang elektronik dengan muzik dan cahaya malam. Banyak arena mempunyai roda di atas kaki mereka, dengan bantuan mereka, anda boleh dengan mudah memindahkan alat main dengan anak anda di sekitar apartmen. Jadi remah boleh, bersama dengan ibunya, memasak makan malam di dapur atau vakum di ruang tamu.

Bilakah anda perlu berunding dengan doktor?

Sekiranya ibu bapa sentiasa melakukan senaman, urut selama beberapa bulan, dan tidak ada keputusan yang ketara (selain itu, kanak-kanak sudah berusia 9-10 bulan, tetapi dia tidak duduk dan merangkak), ini adalah alasan untuk melawat pakar bedah ortopedik dan ahli neurologi. Jika tiada masalah kesihatan dikenalpasti, ibu bapa perlu pergi untuk "trik" pedagogi tertentu.

Helah kecil

  • Semua kanak-kanak adalah tamak. Sekiranya anda menjemput seorang teman wanita dengan seorang kanak-kanak, yang sudah merangkak atau berjalan kaki, dan meninggalkan anak-anak untuk bermain di ruang yang sama, tetamu yang lebih mudah alih akan dengan cepat dapat memegang semua mainan kecil anda. Biasanya, rasa pemilikan mengambil alih, dan kanak-kanak itu mula cuba untuk bergerak untuk mengambil harta miliknya. Mungkin ini tidak akan berlaku pada lawatan pertama rakan-rakan (dan bukan di tempat kedua), tetapi ia pasti akan berlaku.
  • Semua kanak-kanak suka bermain. Sekiranya anda membuat helaian lembaran kecil yang dipakai di bawah lengan kanak-kanak untuk sokongan dari atas, dan anda melengkapkan permukaan dengan menggunakan kaedah Glen (permukaan cenderung di atas yang utama), maka masa lapang itu akan dilihat oleh kanak-kanak itu sebagai permainan, dan merangkak akan menjadi akhir semulajadi permainan ini.
  • Kemudahan. Untuk merangkak dengan keseronokan, anak itu tidak seharusnya merasa tidak selesa. Periksa seberapa luas pakaian itu di atasnya, sama ada lipit, lalat, ritsleting dan butang snap mengikatnya. Pada musim panas adalah lebih baik untuk melakukan latihan sedemikian dalam satu lampin itu. Pada musim sejuk, kanak-kanak perlu memakai lebih mudah daripada berehat, kerana pergerakan aktif akan meningkatkan berpeluh.

Petua

Anda harus mula aktif membantu anak anda belajar merangkak hanya jika bayi itu "malas" atau sedikit di belakang dalam pembangunan. Mereka yang telah memilih untuk merangkak sendiri dan sudah mula melaksanakan program pembangunan individu, adalah lebih baik untuk tidak campur tangan, walaupun anak itu bergerak hanya dengan bantuan satu kaki atau melakukannya ke belakang.

Amalan pediatrik menunjukkan bahawa kanak-kanak yang telah belajar untuk merangkak dengan cepat akan mula berjalan kemudian. Oleh itu, peralihan dari merangkak ke kedudukan juga harus tepat pada masanya, betul dan lancar.

Untuk butiran, lihat di bawah dalam video kecil Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan