Pada umur berapa anak mula merangkak, dan latihan apa yang menyumbang kepada ini?

Kandungannya

Kanak-kanak itu merangkak - dan ini adalah peristiwa penting dalam hidupnya. Kemahiran ini adalah kemahiran pertama yang membolehkan anda bergerak secara bebas dalam ruang.

Peringkat merangkak perlu bagi tubuh kanak-kanak untuk membangunkan sistem muskuloskeletal, menyiapkannya untuk beban menegak, yang akan menggantikan merangkak. Dalam bahan ini, kami akan memberitahu anda kapan dan bagaimana bayi mula merangkak, dan tentang latihan apa yang berkesan akan membantu ibu bapa menggalakkan kanak-kanak itu merangkak.

Norma dan terma

Bayi yang baru lahir tidak mempunyai kemahiran muskuloskeletal, kecuali refleks tanpa syarat, yang termasuk menggenggam, meluruskan badan "ke tali" ketika berjalan di sepanjang tulang belakang, melemparkan pen ke sisi dan menolak kaki dari pesawat dalam posisi menegak. Hanya beberapa minggu selepas kelahiran, bayi mula membuat pergerakan yang lebih sedar terlebih dahulu.

Pertama, dia belajar untuk memegang kepalanya, untuk meningkatkan bahagian atas badan di tangannya dalam kedudukan terlentang. Kemudian dia tuan rumah rampasan kuasa. Kemudian datang keinginan untuk duduk dan merangkak - kadang-kadang pada waktu yang sama, kadang-kadang berubah, dan dalam urutan apa pun.

Sebenarnya, kanak-kanak dalam perkembangannya pada tahun pertama berulang dalam mod dipercepatkan keseluruhan perubahan evolusi yang dialami oleh manusia. Perbezaannya adalah bahawa ia mengambil puluhan ribu tahun untuk manusia untuk memulakan dua anggota bawah, dan alam mengambil hanya 12 bulan pertama kehidupannya untuk seorang individu - bayi anda.

Secara purata, norma pediatrik menunjukkan bahawa kanak-kanak mula merangkak pada 5-9 bulan. Julat umur sangat besar, kerana semua kanak-kanak sangat berbeza. Dan merangkak lima bulan, dan menguasai kaedah baru menggerakkan badan di angkasa pada 8 bulan adalah sepenuhnya dan tidak normal.

Walaupun bayi itu benar-benar enggan merangkak (terdapat tots seperti ini) ini tidak dianggap sebagai penyelewengan dalam program pertumbuhan dan masa matang bayi dan tidak boleh menyebabkan penggera yang besar pada ibu dan bapa.

Untuk merangkak, kanak-kanak mesti terlebih dahulu menguatkan otot abdomen, dada, leher. Seorang kanak-kanak yang tidak belajar untuk menjaga kepalanya dengan yakin, tidak akan dapat merangkak kerana ketiadaan kumpulan otot yang bertanggungjawab untuk proses merangkak, menaikkan badan pada lengan dan menghidupkan kembali bahagian, belakang dan perutnya. Hanya apabila otot-otot dan ligamen sedia untuk perkembangan tahap baru, bayi dengan senang hati akan menerima gimnastik, latihan dan aktiviti ibu bapa yang lain yang bertujuan merangsang merayap.

Berkenaan dengan norma-norma, perlu diperhatikan bahawa mereka agak rata dan begitu umum bahawa mereka tidak dapat digunakan untuk bayi individu. Jangan bimbang jika anak berada di hadapan mereka atau di belakang. Setiap bayi berkembang menurut program individunya.

Apa yang menjejaskan masa?

Seorang kanak-kanak mungkin tidak menunjukkan hasrat untuk merangkak selepas enam bulan, dan mungkin ada banyak alasan untuk ini. Pastikan untuk mengambil kira "keadaan" individu. Dan mereka boleh seperti berikut:

  • bayi dilahirkan secara awal;
  • bayi telah menubuhkan dan didiagnosis gangguan neurologi;
  • kanak itu membawa gaya hidup yang tidak aktif;
  • Bayi itu mempunyai jenis kelam kabut yang melegakan atau fleksibel (sesetengah orang yang aktif dan kadang-kadang tidak sihat dan orang-orang cholerik mula bergerak dengan lebih cepat dan lebih rela, segala-galanya menarik, sementara flegmatik lebih berminat dengan pemakanan yang baik dan tidur yang berpanjangan yang sihat);
  • kanak mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan: kanak-kanak lelaki dan perempuan yang berat badan melebihi nilai usia yang dibenarkan, secara umum, dengan kesukaran dan lebih lama daripada rakan-rakan mereka, belajar kemahiran motor baru;
  • kanak itu mesti mempunyai "habitat" yang sesuai: jika ia sentiasa dihadkan ke luar buaian atau tonggak, tidak akan ada rangsangan untuk merangkak;
  • kanak itu mempunyai masalah penglihatan: kanak-kanak cacat penglihatan tidak boleh mengaitkan jarak antara objek dan melihat sasaran jauh, dan oleh itu merangkak tidak dirangsang.

Tahap perkembangan kemahiran

Keupayaan untuk duduk atau berjalan, hampir semua kanak-kanak kelihatan sama. Dan hanya merangkak adalah "ruang" yang indah untuk menyatakan gaya individu: semua kanak-kanak, jika anda berhati-hati mematuhi, merangkak dengan cara yang berbeza, seperti yang mereka suka. Kemahiran itu berkembang secara berperingkat-peringkat, dan pada setiap peringkat gaya individu ini akan dikesan dengan jelas.

Kemahiran itu dibentuk oleh undang-undangnya sendiri, tanpa mengira gaya bayi merangkak. Pertimbangkan peringkat asas untuk memperoleh kemahiran.

Pada perut

Merangkak pada bayi perut biasanya bermula dahulu. Kaedah ini tidak memerlukan bayi melakukan senaman fizikal yang hebat, ia melibatkan otot abdomen dan belakang.

Ia mudah untuk belajar bagaimana untuk belajar cara yang baru, kerana dalam kedudukan ini bayi berasa selamat. Tiada apa-apa yang mengancam keseimbangan dan kedudukannya di angkasa. K juga, anda boleh berehat dan berbaring dalam keadaan biasa - pada perut, jika anda letih untuk bergerak ke hadapan.

Tarikh permulaan peringkat ini adalah yang terawal. Rata-rata, kanak-kanak belajar bergerak di perut dalam 5-6 bulan. Pada peringkat awal, kanak-kanak memerlukan otot yang agak kuat pada lengannya, kerana selepas rampasan pada perut, mereka perlu belajar untuk menolak dari pesawat dengan tangan mereka.

Pada peringkat ini, bayi jarang mendapat sasaran untuk merangkak ke hadapan. Selalunya, tots menggembirakan ibu bapa mereka dengan percubaan mereka untuk bergerak ke bawah di sebelah atau belakang. Ini dianggap benar-benar normal, tidak ada penyesuaian untuk rayapan semacam itu.

Di bahagian abdomen yang melibatkan kaki

Sekitar sebulan selepas menguasai pergerakan di perut, kanak-kanak mula memahami bahawa untuk mencapai matlamat di hadapan anda, anda perlu bergerak ke arahnya, kerana bergerak ke belakang atau ke tepi tidak membawa mainan yang dihargai. Kemudian kebanyakan kanak-kanak mula menggunakan kaki - mereka mengusir. Ternyata pergerakan ke hadapan badan ke hadapan, tetapi buat masa ini remah itu ada di perut.

Apabila anda meningkatkan keupayaan untuk menolak dengan kaki anda pada masa yang sama, atau agak bergantian, berfungsi sepenuhnya merangkak ke hadapan pada perut anda yang terbentuk, lebih-lebih lagi, kanak-kanak mula menyedari bahawa kaki yang bengkok mengangkatnya di atas pesawat, dan dia belajar untuk berdiri di atas semua empat. Masa asas (sangat bersyarat) untuk permulaan pentas adalah 6-8 bulan.

Pada semua empat tahun

Sebaik sahaja bayi itu belajar untuk membawa berat badan pada kaki dan lengan, ia akan mula berdiri di semua empat dan bergoyang. Pada masa yang sama dia akan jatuh, ia menyakitkan untuk mengalahkan dagu dan hidungnya, dan oleh sebab itu sudah pada tahap ini ibu bapa harus berhati-hati bahawa ada ruang merangkak di rumah - dengan penutup lantai yang lembut, yang akan meringankan kemunduran.

Tidak mustahil untuk memaksa kanak-kanak merangkak di semua empat. Naluri pemeliharaan diri dengan jelas memberitahu anak kecil bahawa jika tidak ada keseimbangan, seseorang tidak perlu bergerak ke mana-mana sahaja. Oleh itu, remah-remahnya akan menjadi sama sekali dengan semua yang diperlukan untuk menguatkan otot-otot kaki, kerana mereka kini menjadi beban utama. Secara purata, tempohnya bermula dari 7-9 bulan. Tempohnya semata-mata individu.

Pada semua empat dengan permutasi

Ini adalah peringkat akhir di mana kanak-kanak, yang telah belajar untuk menilai berat dan keseimbangannya pada empat titik sokongan, mula menyusun semula anggota badan, pada masa yang sama mengedarkan berat badan kepada tiga atau dua anggota lain. Pada mulanya, anak-anak menyusun semula tangan mereka, mengetatkan kaki mereka di belakang mereka, kemudian menguasai susunan penyesuaian semula tangan dan kaki.

Dari saat ini, kanak-kanak itu menyerupai "elektro-penyapu" yang terkenal, yang di sini, di sana dan di bilik seterusnya dapat hadir hampir serentak. Tempoh ini memerlukan penjagaan khas dari ibu bapa keselamatan bayi. Dia sudah mendapat kotak, rak, dapur, dapur dan tong sampah sebelum ini. Berhati-hati.

Seks bayi dan merangkak

Selalunya dalam forum di Internet anda dapat mencari kenyataan dari ibu bahawa gadis mula merangkak sebelum lelaki. Tidak cukup untuk menyalahkan bayi lelaki kerana kemalasan dan tidak aktif. sistem otot dan motivasi mereka berkembang tidak lebih perlahan daripada perempuan.

Kelajuan pembangunan kemahiran motor, mengikut perubatan rasmi, tidak bergantung pada jenis kelamin kanak-kanak. Pendapat ibu tidak lebih daripada pemerhatian peribadi mereka tentang sekumpulan anak-anak yang terhad - anak, jiran, dan anak perempuan teman wanita mereka. Dalam rangka statistik global, tidak ada kelebihan dalam perkembangan fizikal untuk perempuan. Kanak-kanak kedua-dua jantina mempunyai potensi yang sama, dengan syarat kesihatan, berat badan dan keadaan sosial di mana mereka hidup juga hampir sama.

Jika kanak-kanak tidak mahu merangkak

Terdapat kanak-kanak yang sangat kecewa oleh ibu bapa mereka bahawa mereka benar-benar tidak mahu merangkak. Mereka boleh digerakkan dengan cara alternatif - contohnya, dengan melompat dari posisi pada semua empat, atau bergolek dari sisi ke tepi sehingga mereka "mencapai" matlamat. Pertama sekali, ibu bapa mungkin mempunyai pemikiran tentang kemungkinan kemungkinan perkembangan.

Jangan panik. Tonton bayi anda lebih rapat. Jika dalam pergerakannya, dia sama-sama menggunakan anggota badannya di sebelah kanan dan kiri, jika semasa pergerakan, walaupun tanpa merangkak, kanak-kanak itu sama-sama menyelaraskan pergerakan tangan kanan dan kiri dan kedua-dua kaki sama, maka tidak ada yang perlu dikhuatiri.

Sekiranya tidak ada sawan, paresis, "mengembung" anggota badan individu atau immobiliti lengkap, tidak perlu risau. Ia akan mencukupi untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk membantu kanak-kanak itu berminat merangkak supaya dia boleh menguasai kemahiran ini sendiri.

Adakah saya perlu mengajar bayi merangkak? Jika kekurangan kemahiran yang sesuai menghalang ibu bapa daripada menjalani kehidupan yang tenang, maka anda boleh menggunakan satu set latihan khas semasa gimnastik setiap hari. Perkara utama bukan untuk meletakkan tekanan pada bayi, tidak memaksanya melakukan apa-apa dengan paksa. Percubaan untuk mengajar merangkak seharusnya tidak menjadi obsesi, pada akhirnya ada anak-anak yang melangkaui tahap merangkak - mereka duduk dan kemudian berdiri di atas dua kaki.

Lain yang melampau adalah percubaan berterusan untuk merangkak. Sesetengah ibu bapa mengadu bahawa bayi benar-benar mustahil untuk menukar pakaian, kerana dia tidak boleh berbaring sebentar dan cuba merangkak. Kadang-kadang kanak-kanak itu menunjukkan tingkah laku pelik sama sekali - bangun pada waktu malam dan segera merangkak di sekeliling tempat tidur sehingga ia memasuki pagar. Ini adalah kerana overexcitement sistem saraf. Bayi semacam itu boleh dibantu dengan urutan relaksasi santai sebelum tidur, berenang di bilik mandi yang sejuk.

Gimnastik dan senaman untuk kanak-kanak yang mudah dikejar harus ditenggelamkan mengikut masa dan tahap latihan fizikal, dan kelas-kelas sepatutnya diadakan hanya pada separuh pertama hari supaya bayi boleh mempunyai masa untuk menenangkan dan berehat sebelum tidur.

Gimnastik dan latihan merangkak

Gimnastik berguna untuk semua kanak-kanak.Ia meningkatkan peredaran darah, merangsang perkembangan tulang dan sistem otot, ligamen, mempunyai kesan positif terhadap perkembangan ucapan dan keadaan sistem saraf. Jika kanak-kanak tidak merangkak, walaupun, pada pendapat ibu, sudah tiba masanya untuk dia melakukan ini, anda boleh merangsang pemerolehan kemahiran, menambah latihan khas untuk latihan harian.

Perlu diingatkan bahawa Latihan ini aktif, iaitu, kanak-kanak juga terlibat dalam pelaksanaannya. Di samping itu, tanpa motivasi yang sewajarnya, kanak-kanak itu tidak akan merangkak, tidak kira betapa kerasnya anda cuba - anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai objek dan mainan yang menarik dan cerah pada pelupusan anda, yang akan menjadi insentif yang akan memaksa kanak-kanak itu mula bergerak mengikut peraturan baru.

Kami akan memberi beberapa latihan berguna dan mudah yang bertujuan untuk menguatkan otot-otot lengan, kaki, perut dan belakang, serta mempromosikan perkembangan alat vestibular, yang diperlukan untuk memulakan merangkak.

"Hunter"

Untuk aktiviti ini, anda memerlukan tikar untuk kanak-kanak dengan arka untuk mainan. Jika tidak, buatlah diri anda dari kain yang cerah. Untuk arka, gunakan dawai tebal yang dilapisi dengan getah busa dan kain. Latihan dimaksudkan untuk yang paling kecil - dari 5 bulan. Letakkan kanak-kanak di atas tikar di perut dan arka mengikat mainan kecil supaya kelihatan jelas kepada kanak-kanak itu, tetapi tidak boleh diakses.

Pegang anak dengan telapak dada, sementara dia dengan satu tangan akan cuba mendapatkan mainan. Sokongan setiap hari perlu kurang dan kurang. Perkara yang penting ialah mainan harus digantung supaya, setelah diregangkan, kanak-kanak masih boleh mendapatkannya. Latihan merangsang perkembangan lengan dan leher, membolehkan bayi merasakan pemindahan berat pada satu anggota badan, yang penting untuk merangkak.

"Pengembara di atas bola"

Untuk latihan ini, anda memerlukan bola gym. Letakkan anak di fitball terlebih dahulu di belakang, gulungkannya ke belakang dan ke kiri dan ke kanan. Kemudian putar anak itu di perutnya dan ulangi bergoyang. Sebelum bola, letakkan mainan atau objek yang menarik untuk bayi, tahankan pada perutnya dengan kaki dan kaki. Dia akan meraih mainan itu, pergi ke permukaan fitball.

Tugas anda adalah untuk memegang kaki sehingga bayi tidak jatuh dengan kepala bola ke bawah. Latihan selesai apabila kanak-kanak mengeluarkan mainan. Kemudian gerakkannya dan ulangi semula latihan itu.

"Kereta Sorong"

Ini adalah popular dan biasa untuk banyak latihan, yang menyebabkan kegembiraan sebenar pada kanak-kanak. Tugas ibunya adalah untuk memegang anak itu dengan kakinya, tugas anak itu untuk menginjak lengan di lantai. Melangkah ke hadapan akan menyerupai kereta sorong, oleh itu nama itu sendiri. Perkara utama bukan untuk membuat pergerakan ke hadapan yang tajam, sebaliknya kanak-kanak mungkin kehilangan keseimbangan dan memukul kepalanya keras di atas lantai. Latihan sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 7-8 bulan.

"Pengembara katak"

Latihan ini adalah versi yang lebih baik daripada latihan terkenal "Frog". Letakkan bayi di perut anda. Sedikit menyebar kakinya, membungkuk di lutut, ia akan menyerupai pergerakan katak melompat. Selesaikan latihan dengan membuat sokongan untuk kanak-kanak dari telapak tangan anda sendiri. Menjauhkan diri daripada mereka, serbuk oleh inersia akan dapat merayap sentimeter pertamanya ke arah mainan yang menarik, yang ibu diletakkan di depan. Latihan sesuai untuk yang paling kecil - dari 5.5 bulan.

"Menari pada semua empat"

Sekiranya kanak-kanak itu telah mendapat semua empat tahun dan tidak boleh memutuskan untuk menggerakkan tangannya untuk merangkak, bantu dia dengan melengkapkan gimnastik setiap hari dengan bersenang-senang, senaman mudah alih. Hidupkan muzik berirama, bangun dengan bayi pada semua empat dan swing sedikit dalam kedudukan ini, sebaik-baiknya dalam irama yang sama dengan serbuk. Dan kemudian menantang "langkah" dengan tangan anda ke hadapan. Tidak hari ini, jadi selepas beberapa pelajaran kanak-kanak itu pasti akan memutuskan untuk mengulang gerakan ini selepas anda.

Banyak yang boleh dikatakan mengenai contoh peribadi. Tetapi ia akan mencukupi jika kita ingat bahawa seorang kanak-kanak berusia bawah satu tahun adalah contoh peribadi - guru terbaik. Ia akan kelihatan tidak masuk akal dan tidak masuk akal, tetapi ibu dan ayah, mungkin, perlu menghabiskan beberapa hari bergerak di semua empat di apartmen. Percayalah, selepas apa yang dilihatnya, kanak-kanak itu akan mula mengulangi pergerakan yang tidak dapat difahami tetapi sangat lucu selepas para penatua.

Petua berguna

Ibu, yang bertekad untuk mengajar kanak-kanak itu untuk merangkak, Anda harus mengambil perhatian beberapa tip berguna, diuji pada beribu-ribu wakil kecil generasi yang sama sekali berbeza.

  • "Ini saya!" Setiap kanak-kanak adalah pemilik yang menyeramkan. Walaupun anak anda sudah bersedia untuk memberikan keributan terakhir, bayi itu masih menjadi pemilik dan tamak. Ini biasa berlaku kepada semua kanak-kanak. Gunakannya. Jemput rakan dengan bayi merangkak atau berjalan kaki, melancarkan tetamu ke tapak semaian dan memberi hak untuk bermain dengan mainan yang dilihatnya. Pada mulanya anak lelaki atau anak perempuan akan memerhatikan bagaimana budak lelaki atau perempuan asing mengambil barang-barangnya, dan kemudian dia pasti akan berusaha untuk mencapai penceroboh dan membawanya kembali. Mungkin bukan lawatan pertama para tetamu dan bukan yang kedua. Tetapi dia akan merangkak untuk mengambil mainannya. Ini adalah fakta.
  • "Kerja Kuda." Permainan ini akan membantu kanak-kanak untuk mula merangkak lebih cepat. Buat gelendong dari lembaran, angkat kanak-kanak di kawasan dada dan memudahkan pergerakannya pada empat titik sokongan, memegangnya dengan tali. Permainan ini tidak boleh ditawarkan kepada kanak-kanak dengan cacat jantung kongenital dan kecacatan dada.
  • Pakaian selesa. Kanak-kanak tidak boleh campur tangan. Semak semula almari pakaiannya, elakkan tanpa kasihan segala sesuatu yang bahkan boleh secara teorinya menghalang pergerakan jahitan, clasps. Kadang-kadang ukuran ini sahaja cukup untuk kanak-kanak, merasakan kebebasan, untuk mula bergerak lebih rela.

Pendapat Dr Komarovsky

Pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky memanggil merangkak kemahiran penting dan perlu. Bayi mungkin mengalami masalah serius dengan kesihatan tulang belakang dan sistem muskuloskeletal, jika bukan, menggalakkan merangkak, ibu bapa meletakkannya dalam walker atau jumper. Beban menegak pada tulang belakang dan otot tidak boleh menjadi pramatang.

Sekiranya kanak-kanak takut merangkakKomarovsky menasihati untuk melihat dunia melalui matanya. Untuk melakukan ini, ibu perlu duduk di atas lantai dan melihat segala-galanya dari bawah ke bawah. Sudut tajam dan objek berbahaya akan segera menjadi jelas, menakutkan anak-anak besar keping perabot dan pedalaman. Juga, percubaan seperti itu akan membantu ibu, apa bahaya sebenar perlu dihapuskan (untuk menghapuskan, menutup, menutup dengan pita pelekat dan kuku) supaya anak, ketika dia merangkak, tidak cedera.

Sekiranya kanak-kanak itu telah mula merangkak dan telah memilih gaya yang dilakukannya (contohnya, serbuk yang merayap ke belakang), Komarovsky menasihatkan ibu bapa supaya tidak membetulkan gaya ini, memaksa kanak-kanak itu untuk menukar trajektori pergerakan atau pembentukan anggota badan.

Keinginan ibu bapa untuk melihat anaknya berkembang, dengan baik, sekurang-kurangnya "seperti orang lain" difahami. Tetapi Yevgeny O. tidak mengesyorkan membandingkan perkembangan bayi dengan perkembangan orang lain. Terlalu cubaan awal oleh ibu bapa untuk mengajar kanak-kanak untuk merangkak boleh mempunyai akibat negatif yang agak serius: postur dan gangguan pergaduhan, kecederaan sendi. Segala-galanya perlu tepat pada masanya, tetapi kerana Komarovsky menasihatkan untuk memulakan kelas tidak lebih awal daripada selepas 7 bulan, jika kanak-kanak itu tidak mencuba membuat pergerakan merangkak.

Memercik terlalu awal, walaupun ia adalah alasan kebanggaan ibu bapa muda, tidak memberi manfaat kepada bayi. Biasanya, kanak-kanak yang mula merangkak awal, kemudian mula menguasai berjalan - ia cukup selesa dan selesa untuk mereka dengan empat anggota badan, dengan mantap dan selamat. Ibu bapa perlu mula membimbangkan tentang isu baru - kurangnya kemahiran berjalan.

Anda mesti pergi ke doktor dengan anak jika, selepas 9 bulan, bayi terus berbaring, tidak cuba merangkak, duduk.Terdahulu, Yevgeny Komarovsky tidak menasihati membunyikan penggera dan menyeret kanak-kanak oleh ahli saraf. Ahli neurologi lebih cenderung untuk mencari salah satu penyakit yang tidak wujud, dan ibu bapa akan menghabiskan banyak saraf dan wang yang cuba "menyembuhkan" si anak, yang sudah berkembang sepenuhnya normal.

Untuk mengetahui cara mengajar bayi merangkak, lihat video seterusnya.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan