Dr Komarovsky mengenai bagaimana mengajar kanak-kanak untuk bergolek dari belakang ke perut

Kandungannya

Keprihatinan ibu-ibu yang peduli, yang sentiasa bimbang tentang sama ada bayi itu sesuai dengan norma perkembangan, sering dirujuk oleh pakar pediatric sebagai sindrom "mommy gelisah". Ibu bapa sedemikian tidak keluar dari forum khusus untuk ibu-ibu muda dan mengatasi pakar pediatrik dengan banyak soalan, salah satunya adalah: "Bolehkah saya mengajar kanak-kanak untuk berguling dari belakang ke perut"? Ahli pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky memberitahu bagaimana untuk melakukannya dan bagaimana untuk menangani anak dengan betul.

Norma

Norma-norma perkembangan yang sering membuat ibu merasa cacat adalah konsep yang sangat kabur, kata Yevgeny Komarovsky. Setiap kanak-kanak berkembang mengikut program masing-masing, dan ia adalah bodoh dan juga jenayah untuk membandingkannya dengan anak-anak lain. Moms tidak boleh hanya membandingkan, dan berusaha untuk melakukan sesuatu yang kanak-kanak itu "terjebak dan mengatasi" bayi jiran itu.

Kompleks inferioritas diperkuat oleh teman-teman yang, menurut mereka, mempunyai anak-anak yang dilambungkan dari sisi ke sisi seawal 2 bulan, dan pada 4, bayi mula duduk sama sekali. Perasaan malapetaka diberikan oleh ahli pediatrik daerah, yang pada keadaan kemasukan seterusnya bahawa jika kanak-kanak itu tidak menyerahkannya sendiri dalam 4 bulan, maka ini adalah "buruk."

Hasilnya, ibu, didorong oleh pemikiran yang mengganggu untuk berputus asa, bersedia untuk melakukan apa sahaja, hanya untuk mengajar kanak-kanak itu untuk melakukan apa sahaja yang dia, pada umurnya, tidak tahu bagaimana.

Masalahnya tidak ada pada seorang kanak-kanak, kata Yevgeny Komarovsky, tetapi pada ibu bapa, yang sangat penting untuk kata-kata "pakar" - tetangga, nenek, teman wanita dan kenalan maya dari Internet. Dalam keadaan ini, perlu untuk merawat ibu, bukan bayi: air valerian, melatih sistem saraf dan ketahanannya.

Norma-norma yang dirujuk oleh "pakar" dan ahli pediatrik setempat hanya wujud secara teori. Menurut mereka, bayi purata mula berkisar pada kira-kira 4-5 bulan kehidupan. Walau bagaimanapun, dalam amalan, semuanya berbeza. Sesetengah kanak-kanak membuat percubaan untuk melancarkan sebelum tempoh ini, yang lain tidak menyerahkan walaupun 6 bulan. "Lag" semacam itu tidak semestinya disebabkan oleh penyakit dan beberapa jenis rendah diri yang ibu-ibu yang gelisah serta-merta datang dalam pemikiran mereka. Alasan cukup:

  • Temperatur individu (kanak-kanak malas, lambat, tenang),
  • Ciri-ciri Tubuh (bayi itu gemuk, beratnya sedikit berbanding norma)
  • Gabungan dua faktor di atas (sangat kerap anak ayam yang baik adalah malas, perlahan dan mengantuk).
  • Bayi dilahirkan terlebih dahulu.
  • Seorang kanak-kanak yang fleksibel dan nipis akan mula bergolek sebelum rakan sebayanya gemuk. Walau bagaimanapun, ini bukan sebab untuk membunyikan penggera dan segera mengambil beberapa langkah aktif.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Pertama sekali, Evgeny Komarovsky menasihatkan supaya tenang dan berhenti membandingkan bayi dengan norma, pengalaman anak-anak dan teman wanita yang lain. Sekiranya ibu bimbang tentang hakikat bahawa dalam 5-6 bulan remah-remah tidak bertukar dari belakang ke perut, dan pada masa yang sama tidak ada aduan lain (tidak ada yang menyakitkan, tidak mengganggu apa-apa), maka anda harus meninggalkan anak itu sahaja dan tunggu sehingga Sistem otot akan begitu kuat sehingga rampasannya akan mudah dan semula jadi. Setiap bayi ini berlaku pada satu masa.

Sekiranya terdapat aduan tambahan, anda pasti perlu melawat ahli pediatrik, pakar ortopedik dan ahli saraf.Sekiranya serbuk tidak mengalami gangguan serius dalam aktiviti sistem saraf, segalanya adalah dengan sistem muskuloskeletal, sekali lagi, bayi harus ditinggalkan sendirian dan dibenarkan untuk berkembang, seperti yang telah disediakan secara peribadi untuknya.

Tidak banyak penyakit yang boleh menyebabkan kekurangan aktiviti fizikal, dan mereka semua sangat serius. Ibu bapa akan mengetahui tentang kehadiran mereka di hospital atau pada pemeriksaan rutin pertama bayi di klinik. Jika doktor tidak mengatakan apa-apa kepada anda sehingga 5 bulan dan tidak ada diagnosis seperti "cerebral palsy" pada kad bayi, maka tidak perlu "melupuskan" keengganan untuk menggulung penyakit.

Sekiranya ibu bapa tidak dapat ditahan untuk menonton mumia kecil yang terletak di atas perut atau belakang dan merasa tidak perlu berputar, maka anda boleh mula melakukannya urutbertujuan untuk memperkuat otot abdomen, belakang, otot sisi. Anda boleh mengeras bayi, mengatur perjalanan lebih lama di udara segar.

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Dalam percubaan mereka untuk membantu kanak-kanak dalam pembangunan fizikal, ibu bapa tidak boleh pergi terlalu jauh, kata Yevgeny Komarovsky. Oleh itu, tidak perlu menggantung seorang kanak-kanak berumur lima bulan dalam jumper, dan meletakkan anak yang lebih tua dalam pejalan kaki (baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel "Untuk berapa bulan bayi boleh diletakkan pada walker dan adakah ia berbaloi"). Peranti ini sangat menghiburkan dan menyentuh ibu bapa, tetapi faedah mereka jauh lebih rendah daripada bahaya sebenar. Penegakan awal mengancam kanak-kanak dengan masalah serius dengan tulang belakang pada masa akan datang, kadang-kadang begitu serius sehingga dapat menamatkan kecacatan.

Semua kelas, jika anda memutuskan untuk secara aktif membantu anak anda, haruslah masuk akal, lembut dan celik huruf. Tidak perlu melatih kanak-kanak itu untuk duduk, melontarkan dan berpaling, berdiri atau berjalan jika alat dan tulang belakangnya tidak bersedia untuk ini. Apabila mereka bersedia untuk bayi itu mengamalkan kedudukan baru badan di angkasa, dia pasti akan melakukannya sendiri - inilah cara alam semula jadi.

Oleh itu, tugas ibu bapa hanya untuk mewujudkan keadaan yang menguntungkan di mana penguatan belakang, perut, kaki dan lengan, serta tulang belakang akan berjalan dengan lebih cepat.

Urut dan gimnastik

Ibu yang membawa bayi ke pejabat doktor yang mengadu bahawa gadis kecil yang malas tidak mahu melancarkan perutnya pada "5 bulan! ", Dengan kebarangkalian yang tinggi, mereka akan menerima pelantikan untuk urut, kerana ahli saraf pasti akan memberi anak seperti diagnosis hipertonus. Nada otot yang semakin meningkat khusus kepada semua bayi baru lahir, dan beberapa bayi benar-benar menghilangkannya setengah tahun.

Fakta ini membolehkan untuk memenuhi keperluan kedua-dua neurologi dan tukang urut, yang mereka sangat mengesyorkan. Komarovsky berhujah bahawa seorang anak yang sihat dengan diagnosis "hypertonus" (dan ini adalah anak yang sihat!) Akan diurutkan, tidak seorang pun akan melakukan ibu yang lebih baik. Dan ini benar bukan sahaja dari segi menyimpan wang, tetapi juga untuk sebab-sebab persepsi kanak-kanak di dunia. Bayi itu memerlukan sentuhan sentuhan dengan ibu, sentuhannya, dan tidak setengah jam jantung mengejar di tangan seorang wanita yang tidak dikenali dengan diploma masseuse.

Urut untuk menguatkan otot-otot belakang, perut adalah sangat mudah:

  • Teknik pekeliling dan melintang pada perut. Letakkan bayi di belakang anda, ibu jari menggambarkan bulatan di sekeliling pusar, secara beransur-ansur meningkatkan jejari mereka. Dengan dua ibu jari, pergerakan seperti busur dari pusar ke tulang rusuk dan dari pusat ke pangkal paha.
  • Teknik belakang klasik. Letakkan bayi pada perut pada permukaan yang keras. Gunakan tiga kaedah urutan klasik - pertama mengusap, kemudian menggosok dan tekanan dengan getaran. Jangan gosok terlalu keras, dan tolak terlalu keras. Kanak-kanak tidak boleh terluka. Sebaik-baiknya, ibu perlu menutup matanya dan tekan jarinya pada kelopak mata. Sebaik sahaja ia menjadi menyakitkan, terdapat batas kepada tahap tekanan yang anak kecil dapat bertahan.

Urut perlu dilakukan dengan tangan yang hangat, menggunakan krim bayi atau minyak urut. Tempoh keseluruhan sesi - tidak melebihi 10-15 minit. Sekiranya bayi mula bimbang dan menangis, anda harus menghentikan manipulasi.

Gimnastik untuk bayi boleh termasuk senaman seperti mengetuai kaki ke perut semasa berbaring di perut. Sekiranya anda membawa kaki kiri, anda boleh memulihkan kanak-kanak itu di sebelah kanan. Sekiranya anda membawa kaki kanan, belok ke kiri. Adalah penting untuk silih ganti supaya otot sisi kanan dan kiri berkembang dengan baik. Jika kanak-kanak telah menguasai rampasan kuasa, tetapi hanya dalam satu arah, maka anda boleh melakukan latihan dengannya untuk melatih otot-otot yang bertentangan.

Untuk menggulung, bayi mesti mahu melakukannya. Motivasi yang sangat baik adalah mainan yang terang yang perlu anda letakkan di hadapannya sedikit ke kanan atau kiri sehingga ia tidak dapat mencapai, hanya berbaring di perutnya. Dia perlu meregangkan ke sisi, yang akan menjadi latihan yang sangat baik terhadap otot-otot lateral.

Tips Komarovsky

Sebaik sahaja anda melihat bahawa kanak-kanak membuat percubaan bebas untuk melancarkan, dia tidak lagi akan ditinggalkan tanpa pengawasan di mana dia boleh jatuh dari roll. Dia tidak sepatutnya bersendirian di dalam bilik di sofa, di atas katil ibu bapa. Jadual berubah sangat berbahaya - ia jatuh lebih tinggi daripada di atas katil. Ia selamat untuk meninggalkan remah-remah di atas lantai, menyebarkan selimut atau selimut di atasnya, di tempat tidur bayi, di playpen.

Sekiranya kanak-kanak telah belajar untuk bermulanya dalam mimpi dan bangun dari ini, cubalah untuk menghadkan pergerakannya pada waktu malam - letakkan selimut atau selimut kanak-kanak pada kedua-dua belah pihak, dan rundingan tidur dan bangun akan menjadi mustahil, tidur akan menjadi lebih baik.

Gimnastik koreksi untuk bayi akan membantu bayi belajar untuk beralih dari belakang ke perut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan