Bagaimana untuk mengajar bayi menggulung dengan perut di bahagian belakang?

Kandungannya

Perkembangan anak kecil selalu menyentuh ibu bapanya. Apabila remah itu memegang kepala, dalam keluarga percutian sebenar. Sememangnya, ibu dan ayah cemas menunggu saat bayi belajar mengawal kedudukan badan - untuk berpaling dari perut ke belakang dan sebaliknya. Adakah saya memerlukan kanak-kanak untuk mengajar ini dan bagaimana menguasai giliran dari abdomen ke belakang, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Norma dan terma

Biasanya pada permulaan bayi induk bertukar dari belakang ke perut, dan hanya kemudian datang masa untuk rampasan ke arah yang bertentangan. Masa purata rampasan kuasa dari belakang ke perut adalah 3-4 bulan, masing-masing, dari kedudukan pada perut, kanak-kanak secara purata belajar untuk bergolek ke belakang pada usia 4-5 bulan.

Peraturannya dicipta oleh seseorang yang tidak tahu dan kapan, dan mereka tidak boleh dianggap sebagai kebenaran mutlak. Sering kali, kanak-kanak kecil tidak boleh menguasai sebarang pergolakan pada setengah tahun, atau menghidupkan maksimum pada sayap.

Ibu bapa tidak boleh panik jika bayi lima bulan mereka tidak membuat tubuh berubah dalam ruang. Dia pasti akan melakukan ini apabila alat tisu otot dan ligamentous menyiapkan pergerakan tersebut.

Semua bayi berkembang pada kadar yang berbeza, kerana setiap alam telah menyediakan satu skema individu yang membesar, dan karenanya tidak berfaedah untuk memberi tumpuan kepada apa-apa norma dan nasihat daripada rakan-rakan dan saudara-mara. Anak anda hanya milik anda, dia tidak wajib menjadi seperti bayi lain. Anda tidak boleh membandingkannya.

Jika kanak-kanak itu "di belakang"

Ibu bapa tidak boleh menganggap anaknya "ketinggalan", jika dia tidak mahu menggulung dari perut ke belakang pada masa ini. Pergerakan seperti ini mungkin berlaku jika otot-otot belakang, perut, otot serong dan ligamen sisinya cukup maju. Otot-otot ini menjadi lebih kuat dan dirangsang secara beransur-ansur, dan ini berlaku pada kelajuan yang berbeza untuk semua karapuz.

Kanak-kanak bergerak, kanak-kanak yang ingin tahu dan gelisah mula bertukar lebih awal, dan kanak-kanak dengan berat badan yang saksama, selera makan yang baik, bahagian padat pemalas dan ketegangan yang tenang dapat menguasai kemahiran motor baru kemudian.

Kanak-kanak yang dilahirkan secara beransur-ansur dan kanak-kanak yang dilahirkan dari kehamilan yang diiringi oleh patologi dan hipoksia janin berkembang lebih perlahan dan kemudian mengembangkan kudeta. Kanak-kanak dengan penyakit kongenital, kanak-kanak yang lemah dan menyakitkan juga akan menguasai rampasan kuasa kemudian.

Banyak bergantung kepada rangsangan. Jika dia mempunyai anak, rampasan akan dikuasai olehnya sebelum ini. Rangsangan utama untuknya adalah keinginan untuk meneroka dunia ini dengan cara lain, bukan hanya berbaring di belakangnya.

Sekiranya anda terlibat dengan kanak-kanak, untuk memikatnya dengan mainan dan objek terang yang menarik kepadanya, kemungkinan bahawa dia akan berubah lebih awal.

Pendapat Dr Komarovsky

Ahli pediatrik terkenal Evgeny Komarovsky agak sering menggalakkan orang dewasa tidak menyebabkan panik dari awal. Dalam 99% kes, jika kanak-kanak dalam 4-5 bulannya enggan melancarkan dari perut ke belakangnya, tidak ada sebab yang sedikit untuk kebimbangan dan kebimbangan. Jika tidak ada aduan lain, tidak sepatutnya mengesyaki sebarang patologi.

Seorang bayi yang biasanya makan, bertindak balas dengan emosi kepada saudara-saudaranya, menghidupkan kepalanya dengan suara, cuba menghasilkan suara sendiri, tetapi tidak berubah, sihat.Ringkasnya, ia berkembang mengikut rancangan dan jadualnya sendiri, tidak sama dengan norma-norma, yang diterbitkan di Internet atau berbaring dalam bentuk tablet-tip di meja doktor pediatrik.

Oleh itu, doktor mencadangkan hanya menunggu masa tertentu. Apabila serbuk siap, dia pasti akan mula berguling. Penyakit yang menghalang kerja sistem muskuloskeletal, ubat tidak begitu diketahui, mereka semua serius - seperti cerebral palsy atau luka lain sistem saraf pusat. Ibu bapa biasanya mengetahui tentang mereka pada peperiksaan pertama atau bahkan dari pakar neonatologi rumah bersalin di mana bayi dilahirkan.

Jika doktor tidak menemui penyakit sedemikian sebelum hari ini, maka tidak perlu risau tentang ketiadaan rampasan kuasa.

Komarovsky memahami dan menerima keinginan ibu bapa untuk membantu bayi sedini mungkin untuk menguasai kemahiran motor baru sebagai tidak dapat dielakkan. Ahli pediatrik mengesyorkan bahawa anda mula belajar atau melatih bayi anda hanya apabila ibu dan ayah anda tidak mempunyai petikan dan tiada keinginan untuk menunggu. Tetapi latihan sedemikian tidak boleh membahayakan kanak-kanak.

Komarovsky mengakui, walaupun dia tidak menganggapnya perlu, urut tegar, gimnastik, bertujuan mengukuhkan otot-otot belakang, leher, anggota badan dan otot-otot lateral. Walau bagaimanapun, penerjun dan pejalan kaki, seperti peranti menegak lain, jangan mengesyorkan menggunakan Komarovsky. Tulang belakang bayi tidak bersedia untuk beban tersebut sama ada pada 3 bulan atau 6 bulan, dan keinginan ibu bapa untuk berbuat lebih baik dapat mengakibatkan trauma dan akibat serius bagi kesehatan anak di masa depan.

Urutan intensif dan agresif, yang meletihkan kedua-dua ibu dan anak, tidak mendatangkan faedah, tetapi ia boleh mencederakan dengan mudah. Jika anda ingin mengajar bayi anda menggulung dari perut ke belakang, Evgeny Olegovich mencadangkan supaya ibu bapa tidak memaksa kanak-kanak itu untuk melakukan ini dengan paksa. Jika otot tidak bersedia, kelas tidak akan membenarkan anak kecil menguasai pergerakan baru.

Tingkah laku orang tua yang paling munasabah dalam keadaan ini, Komarovsky menganggap penciptaan keadaan yang baik untuk pembangunan, dan bukannya pengaruh wajib pada organisma kanak-kanak.

Kesediaan untuk kelas

Ibu bapa yang tegas mengajar bayi untuk melancarkan dari perut ke belakang harus jujur ​​menjawab soalan utama kepada diri mereka sendiri - adakah anak kecil mereka bersedia untuk aktiviti sedemikian? Ia tidak begitu sukar untuk menilai tahap kesediaan, sudah cukup untuk mengetahui kemahiran sedia ada:

  • kanak-kanak berasa yakin berada di kedudukan di perutnya, dengan mudah memegang kepala, dapat mengubahnya dalam posisi rawan ke arah objek atau suara yang biasa;
  • dalam pose di perutnya, kacang kecil boleh seketika berehat di siku, cuba naik lebih tinggi;
  • dalam pose di bahagian belakang bayi boleh mengangkat kakinya, membawanya ke muka, merebutnya, dan juga cuba mengangkat kepala.

Jika anda menjawab ya kepada soalan-soalan ini, ini bermakna bahawa sistem otot belakang, leher dan abdomen hampir siap untuk menyertai proses baru untuk mereka, anda boleh melakukannya. Jika jawapan kepada sekurang-kurangnya satu item adalah negatif, tunggu sebulan lagi dan jawab semula soalan.

Untuk kelas, anda memerlukan minyak urut atau krim bayi, tikar kanak-kanak gimnastik, yang boleh diletakkan pada permukaan yang keras dan permukaan, contohnya, di lantai, serta bola fitball (pilihan).

Urut dan gimnastik

Menguatkan urut, mana-mana ibu bapa atau nenek dapat menguasai dan menjalankan secara bebas di rumah. Ia berada di persekitaran yang biasa, apabila saudara-mara dan tangan yang biasa disentuh, kanak-kanak akan merasa tenang dan santai. Rasa urut, yang tukang urut profesional kanak-kanak (iaitu, orang asing yang lengkap untuk bayi) membuat anak itu menangis untuk tekanan, akan menjadi sedikit.

Urutan rumah akan menguatkan hubungan antara ibu dan anak, membuat prosedur permainan yang menarik, dan juga menjimatkan sejumlah wang dari belanjawan keluarga, kerana urut adalah keseronokan yang mahal.Kelas perlu dijalankan hanya apabila bayi itu sihat, dia beristirahat dengan baik, tidak lapar. Adalah disyorkan untuk menggabungkan mereka dengan penggunaan udara mandi - ia akan menjadi manfaat ganda.

Anda boleh melatih dua kali sehari, dan satu, semuanya bergantung pada mood semua peserta dalam proses. Sekiranya kanak-kanak itu tidak bermaya, anda tidak perlu memegang gimnastik atau melakukan urut di mana-mana kos. Latihan yang berguna akan hanya jika bayi berminat dalam proses itu sendiri bermula oleh ibu permainan.

Apabila melakukan urutan, beri perhatian kepada daya tekanan tangan - sentuhan sepatutnya menjadi ringan, tidak menyebabkan kesakitan. Jika bayi itu tidak selesa, dia pasti akan memberitahu anda tentang jeritan ini, dengar dia dan tukar pendedahan taktik.

Kami menyenaraikan beberapa teknik berkesan yang disyorkan untuk digunakan tidak lebih awal daripada 3 bulan untuk menguasai rampasan kuasa dari perut ke belakang.

  • "Kalangan dan arka". Latihan ini harus membantu menguatkan akhbar. Dengan media yang lemah, backstop akan menjadi sukar. Bayi mesti berbaring di belakangnya. Ibu dalam gerakan bulat dengan mudah boleh membuat pukulan dan mengurut perut kanak-kanak dengan arah mengikut arah jam - di sekitar pusar, memperluaskan bulatan, dan belakang. Kemudian, dengan ibu jari anda, anda harus mengikuti arka dari pusat ke tulang rusuk dan dari pusat ke zon inguinal.
  • "Kembali kuat". Penerimaan ini dilakukan dengan meletakkan anak itu di perutnya. Pada mulanya, ia adalah mudah untuk mengurut dan menghidupkan tulang belakang di sepanjang tulang belakang, dan kemudian membuat menegak melintang dengan hujung jari sepanjang garis rusuk ke ruang tulang belakang.
  • "Caterpillar". Teknik ini dilakukan untuk memperkuat otot-otot lateral dan serong. Apabila berpaling dari perut ke bahagian belakang, bayi terletak pada pemegang, memindahkan berat badan kepadanya, sebahagian besarnya disebabkan oleh kerja-kerja otot lateral, ada revolusi di belakang. Ia perlu meletakkan anak itu di perutnya dan "meregangkan" dia, mengangkat tangannya. Pergerakan cahaya dikerjakan dan mengelus otot-otot lateral dari ketiak ke lutut atau kaki.

Urut di rumah hanya dilakukan dengan tangan yang hangat, sentuhan kelapa sejuk tidak akan menyenangkan kepada kanak-kanak, dia tidak akan dapat berehat dan mempercayai anda. Sapukan emolien urut. Tempoh sesi, meningkat secara berperingkat - dari lima minit hingga 10-15 minit. Selepas kursus sepuluh hari, berehat selama beberapa minggu.

Gimnastik perlu setiap hari. Sekiranya ia diulangi dari hari ke hari, kanak-kanak akan terbiasa dengannya dan mengambilnya dengan senang hati. Latihan yang paling berkesan untuk rampasan dengan perut di belakang adalah seperti berikut.

  • "Basikal". Latihan ini membantu menguatkan kaki, belakang dan otot sisi bayi. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki bayi di lutut anda dan menjadikannya gerakan berirama, seolah-olah bayi sedang mengayuh basikal. Pengurangan kedua-dua kaki tersebut akan memberi kesan positif bukan sahaja kepada perkembangan otot, tetapi juga penghadaman - pengumpulan gas usus tidak mungkin.
  • "Changeling." Latihan ini akan membantu kanak-kanak dengan cepat menguasai rampasan kuasa itu sendiri. Letakkan pada perut, perlahan-lahan bergerak kaki yang bertentangan dan putar bayi di sebelahnya, dan kemudian di belakang. Sekiranya kaki kanan dibawa masuk, kanak-kanak itu harus berpaling ke kiri, jika kaki kiri dibawa masuk, giliran dibuat ke kanan.
  • "Potyagushi." Latihan ini akan memerlukan mainan yang menarik dan berwarna-warni yang baru dan masih belum diketahui oleh kanak-kanak, atau benda lain yang selamat dan menarik. Seorang kanak-kanak berbaring di perutnya melihat mainan di hadapannya. Letakkannya di hadapannya, dan buatkannya supaya serbuk boleh sampai dan sentuh. Kemudian gerakkan mainan sedikit ke tepi dan jauh, supaya bayi perlu mencapainya, menegangkan otot-otot lateral dan serong. Bantu dia, buatkan kelapa sawit di bawah kaki, sehingga remah bisa ditolak dan bergerak ke depan. Secara beransur-ansur, bayi akan mula menggulung supaya lebih mudah baginya untuk menjangkau subjek yang menarik.

Membangunkan kembali, perut dan pinggang, untuk akhirnya melancarkan dari perut ke belakang dan belakang, dan anda boleh fitball.Tetapi pertama-tama ia perlu berunding dengan pakar pediatrik agar tidak membahayakan bayi.

Anda boleh berlatih pelajaran berenang tambahan. Mereka ditunjukkan walaupun kepada bayi baru lahir. Anda boleh mengajar bayi anda berenang dengan mandian besar secara mandiri, dan anda boleh menggunakan pengalaman dan pengetahuan jurulatih profesional yang dapat membantu kanak-kanak. Untuk ini, anda perlu mendaftar dengan kumpulan khas untuk anak-anak kecil di kolam renang.

Petua dan cara

Ibu bapa yang terlibat dengan kanak-kanak itu, untuk mengajarnya rampasan pertama, anda perlu bersabar, tidak semuanya akan berubah segera. Semua latihan dan teknik urut perlu dilakukan dengan betul, dengan pematuhan ketat teknik pelaksanaannya.

Orang dewasa perlu memastikan bahawa otot dilatih secara simetris - dari dua sisi, jika tidak, bayi boleh mula menggulung hanya pada satu sisi.

Ia sering berlaku bahawa seorang kanak-kanak yang telah mula menggulung dari berbaring di perutnya ke punggungnya, tiba-tiba berhenti melakukannya. Tiada patologi atau luar biasa. Sering kali, kanak-kanak kecil mempelajari kemahiran baru dalam serpihan, dalam beberapa hari, percayalah saya, remah pasti akan "ingat" keupayaan yang diperoleh untuk mengubah kedudukan badan di angkasa dan memanfaatkannya, tetapi secara sedar - apabila dia mempunyai motif yang sah.

Untuk mengetahui cara mengajar kanak-kanak untuk berguling, lihat video berikut.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan