Berapa bulankah perempuan biasanya mula duduk?

Kandungannya

Ibu bapa bayi sering berminat sama ada mungkin untuk duduk anak perempuan, dan pada usia berapa ia boleh dilakukan. Mereka takut dengan nenek mereka, yang mengatakan bahawa mereka tidak boleh meletakkan gadis-gadis di kaki mereka, kerana ini penuh dengan masalah melahirkan anak. Di forum, ibu-ibu takut dengan "menjatuhkan rahim pada anak perempuan" dan akibat lain dari awal duduk. Saya tertanya-tanya jika anda boleh mempercayai kenyataan sedemikian, dan apabila, sesungguhnya, kanak-kanak perempuan mula duduk.

Terma dan peringkat

Sulit untuk menamakan tarikh yang tepat apabila gadis itu mula duduk, kerana kemahiran ini sangat susah payah untuk bayi. Untuk kemahiran sedemikian mungkin, kanak-kanak itu mesti mempunyai otot yang kuat di bahagian belakang dan perut, leher dan lengan, dan mempunyai sendi yang sempurna dan tulang belakang. Pediatrik percaya bahawa bayi purata boleh mula duduk dari 6 bulan dengan sokongan, dari 7 bulan tanpa itu, dan dari 8-9 bulan kanak-kanak harus dapat duduk sendiri dari kedudukan terdedah.

  Harus diingat bahawa piawaian ini adalah purata, jadi bagi seorang gadis tunggal hingga satu tahun untuk memohon mereka dalam bentuk kategoris tidak berbaloi. Banyak bergantung pada beberapa faktor yang mempengaruhi kelajuan yang mana seorang anak memperoleh kemahiran motor baru. Sesetengah faktor ini memerlukan penjelasan.

  1. Berat bayi. Gadis-gadis dengan bentuk bengkak dan berat yang melebihi standard purata akan duduk selepas istilah normal. Hakikatnya ialah sistem rangka mereka akan lebih sukar untuk mengekalkan beratnya sendiri.
  2. Perangai Terdapat kanak-kanak perempuan yang tenang dan tidak dapat dipertahankan, dan ada yang mudah alih dan ingin tahu. Sekiranya seorang gadis berseragam atau bersuara dengan temperamen, maka dia mempunyai peluang untuk mula duduk lebih awal daripada anak-anak yang tenang.
  3. Negeri kesihatan. Bayi pramatang bersiap sedia untuk peralihan ke kebolehan fizikal yang baru lagi, kanak-kanak perempuan yang lemah dan lemah sering berkembang dengan beberapa kelewatan.
  4. Habitat Jika gadis itu mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak, jika dia tidak terhad kepada pagar buaian atau playpen, jika dia boleh berminat dengan mainan cerah, maka dia akan duduk dan merangkak lebih awal.

  Beberapa kanak-kanak perempuan yang tangkas dan aktif mula menunjukkan hasrat untuk merayap sehingga usia enam bulan. Ibu bapa akan dapat memahami bahawa masa telah tiba untuk peringkat persediaan. Bayi bersiap sedia untuk duduk rampasan aktif dari sisi ke sisi, dari belakang ke perut dan sebaliknya.

  Berikutan penyediaan itu, peringkat duduk jangka pendek bermula, di mana gadis itu boleh duduk, tetapi dia masih tidak dapat menguruskan untuk berada dalam kedudukan ini. Untuk menghapuskan kecederaan, anda perlu melembutkan kejatuhan bayi sebanyak mungkin - bantal dan ottomans di sekeliling kanak-kanak itu seharusnya tidak menyokong, tetapi insurans. Satu setengah hingga dua bulan selepas permulaan duduk jangka pendek, kanak-kanak perempuan menguasai peringkat duduk dengan sokongan. Sudah pada tahap ini, ciri-ciri individu yang terang muncul - beberapa gadis duduk di tangan mereka sendiri, yang lain lebih suka bersandar di siku mereka, dan ada yang masih berusaha untuk menggulung dan berdiri di atas empat.

  Tetapi tahap ini tidak lama, kerana untuk hobi yang menarik, kanak-kanak memerlukan kedua-dua tangan, dan keperluan untuk bergantung untuk mengekalkan keseimbangan tidak membolehkan seseorang menikmati permainan.

  Pada 8 bulan, kebanyakan gadis boleh bermain untuk masa yang agak lama dalam kedudukan duduk, dan pada 9-10 bulan, bayi mula duduk sendiri.

  Bila dan bagaimana duduk gadis?

  Pediatrik, termasuk doktor terkenal Yevgeny Komarovsky, tidak mengesyorkan kanak-kanak duduk sama sekali sehingga mereka mula duduk atau membuat percubaan aktif untuk melakukan ini. Sekurang-kurangnya sehingga 6-7 bulan tidak boleh membuat percubaan aktif untuk duduk kanak-kanak. Dalam perkara ini, cadangan adalah sama untuk kanak-kanak mana-mana jantina. Kedua-dua lelaki dan perempuan dengan tulang belakang yang tidak matang dan otot yang lemah berisiko menjadi mangsa penegakan awal.

  Untuk gadis-gadis, ini berbahaya bukan sahaja oleh kelengkungan tulang belakang dan kecacatan kaki, tetapi juga oleh kecederaan tertentu pada tulang pelvis. Rahim, sememangnya, tidak boleh bergerak ke mana-mana, tetapi masalah dengan struktur tulang pelvis kecil boleh memberi kesan kepada kebolehan pembiakan seterusnya.

  Percubaan oleh ibu bapa untuk membantu kanak-kanak belajar kemahiran baru, secara paksa duduk di keldai, di kerusi tinggi, kereta dorong, di bawah usia enam bulan adalah berbahaya bagi lelaki dan perempuan.

  Duduk di bawah tidak boleh dianggap sebagai tempat berbaring di buaian, di kerusi roda. Duduk di bawah adalah sentiasa menegak dari ruang tulang belakang.

  Dan lebih-lebih lagi, anda harus mengelakkan pelbagai produk kanak-kanak, yang tujuannya menegak kanak-kanak. Pelompat dan pejalan kaki dianggap sebagai alat perkembangan untuk kanak-kanak, tetapi sebenarnya mereka melumpuhkan tulang belakang yang tidak berubah. Oleh itu, peranti sedemikian tidak boleh digunakan sehingga 9 bulan. Kedudukan yang diambil anak dalam pejalan kaki dan pelompat adalah tidak wajar pada usia tertentu.

  Alam semulajadi membayangkan perkembangan itu sehingga runtuhnya melalui semua tahap evolusi secara bebas - bayi yang baru lahir berbohong, 2-6 bulan - umur untuk menguatkan otot dan tulang, dan hanya kemudian anda perlu melalui tahapan duduk, merangkak, untuk menyenangkan ibu lagi dengan kemahiran yang lebih sukar - berjalan kaki .

  Petua berguna

  1. Jika gadis itu mula duduk awal, anda tidak boleh menghentikannya atau meletakkannya kembali dengan paksa. Jika anak itu sendiri memutuskan untuk mengubah kedudukan badan, itu bermakna dia bersedia untuk ini.

  2. Untuk tergesa-gesa tertangguh dengan kajian kemahiran gadis itu, anda perlu menjemput rakan dengan anak-anak. Melihat bagaimana anak-anak lain mengambil mainannya, bayi akan mengambil keputusan untuk duduk dan merangkak, kerana dia akan mempunyai insentif yang kuat, kerana rasa tamak dan hak harta yang biasa untuk usia dini.

  3. Jangan campur tangan dan cuba untuk menetapkan cara duduk gadis-gadis. Satu-satunya pengecualian adalah membengkokkan kaki di lutut dalam arah yang berbeza (sesuai berbentuk W). Ia perlu dihentikan untuk mengelakkan ubah bentuk kaki, lutut dan sendi pinggul. Cara lain adalah dibenarkan.

  Hitung carta makan anda
  Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

  Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai ketika bayi mula duduk di video seterusnya.

  Hitung jadual vaksinasi
  Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan