Berapa kali sehari tidur bayi?

Kandungannya

Setiap kanak-kanak berkembang secara individu dan hidup mengikut rejim mereka sendiri, namun ada cadangan umum mengenai kekerapan tidur pada kanak-kanak:

 • Kekerapan tidur pada bayi baru lahir dan bayi sehingga 1 bulan sangat sukar untuk dikatakan, tetapi jumlah purata tidur sehari adalah antara 16 hingga 20 jam. Selanjutnya, dengan umur, tempoh tidur malam meningkat, sementara tempoh terjaga meningkat dengan mengurangkan jumlah tidur siang. Dengan 3 bulan, bayi tidur rata-rata 10 jam pada waktu malam dan 5 jam sepanjang hari. Menjelang 9 bulan, tidur malam meningkat hingga 11 jam, sepanjang hari ia dikurangkan menjadi 3x.
 • Bayi dan kanak-kanak berumur satu tahun? sehingga umur 1.5 tahun biasanya tidur pada siang hari dua kali. Tidur pertama berlangsung dari 2 hingga 2.5 jam, dan yang kedua kurang panjang (kira-kira 1.5 jam dalam jumlah). Tidur malam pada usia ini berlangsung purata 10-11 jam.
 • Kanak-kanak berumur antara 1.5 tahun hingga dua tahun selalunya tidur sekali sehari. Tempoh tidur sedemikian adalah dari 2.5 hingga 3 jam. Tidur malam di kanak-kanak ini masih berlangsung dari 10 hingga 11 jam.
 • Dua hingga tiga tahun tidur siang hari sekali dua hingga dua setengah jam. Pada waktu malam, tidur mereka berlangsung sekitar 10-11 jam.
 • Kanak-kanak berumur lebih daripada tiga tahun hingga 7 tahun mengesyorkan tidur pada sebelah petang sekali. Tempoh tidur ini kira-kira dua jam. Tidur malam untuk kanak-kanak dari tiga hingga tujuh tahun berlangsung selama 10 jam.
 • Kanak-kanak berumur lebih daripada 7 tahun sudah jarang tidur pada siang hari. Tidur malam pada usia ini dikurangkan kepada 8-9 jam.
Bayi sedang tidur
Dengan usia, kanak-kanak mengambil sedikit masa untuk tidur

Apakah yang mempengaruhi kekerapan dan tempoh tidur?

Sikap anak, tahap perkembangan anak kecil, kehadiran penyakit, mod hari, dan faktor lain mempengaruhi ciri tidur bayi tertentu.

Keadaan selesa di dalam bilik kanak-kanak, kedudukan katil yang selesa, teduhan bilik dengan langsir yang tebal, pakaian yang selesa untuk anak-anak kecil, mainan kegemaran, serta ritual yang biasa menyumbang kepada tidur yang baik.

Tetapi kerana haba yang berlebihan dan kekusuhan di dalam bilik, memotong gigi, sakit di telinga, lampin basah dan kesunyian, kanak-kanak akan bangun lebih kerap.

Masalah yang mungkin berlaku

 • Kanak-kanak boleh memukul kepalanya di dinding katil apabila dia tidur. Ini mungkin tanda tekanan atau penyakit, tetapi jika ibu tidak melihat gejala negatif yang lain, bayi suka bagaimana katil bergerak berirama apabila memukul kepalanya. Ibu perlu berfikir tentang keselamatan bayi, melembutkan dinding katil.
 • Sekiranya seorang kanak-kanak kurang tidur daripada rakan-rakannya tidur secara purata, dia akan menumpukan keletihan. Ia akan diwujudkan oleh peningkatan keceriaan, keinginan, untuk tidur lebih awal daripada biasa (contohnya, pada pukul 18). Dalam kes ini, adalah disyorkan untuk mengkaji semula masa meletakkan anak kecil. Anda akan dapat menumpukan bayi anda lebih awal jika anda perlahan-lahan dan secara beransur-ansur mengalihkan masa tertidur sebanyak 15 minit.
 • Tidur yang berlebihan juga boleh menjejaskan kesejahteraan kanak-kanak. Dia mungkin menjadi lesu tidak berkomunikasi.
 • Pada usia dua tahun, kanak-kanak mungkin mempunyai impian yang mengerikan.
 • Dalam masa 3-4 tahun, sesetengah kanak-kanak menyerahkan tidur siang hari. Dalam kes ini, ibu bapa perlu memastikan bahawa mereka sudah cukup untuk menumpahkan pada waktu malam - sekurang-kurangnya 12 jam.
Tidur siang bayi enggan tidur
Jika kanak-kanak itu meninggalkan tidur siang, jam-jam ini perlu diisi semasa tidur malam.

Rituals

Ia akan menjadi lebih mudah untuk kanak-kanak tidur jika ibu mengulangi tindakan yang sama semasa berbaring. Mereka dipanggil ritual. Satu contoh ritual seperti itu boleh menjadi tindakan berikut, mengikuti satu sama lain dalam susunan yang sama setiap hari: berjalan, makan, mandi, membaca buku, memberi makan, tempat tidur dengan cahaya yang teredam.

Adalah sangat penting bahawa ritual yang biasa untuk bayi diulangi setiap hari. Sekiranya rejim pada hari tertentu hilang dan tidak ada masa yang cukup untuk setiap peringkat ritual, jujukan itu harus tetap sama, dan masa setiap tindakan dapat dikurangkan. Sekiranya ibu meninggalkan rumah, dia perlu merancang segala-galanya supaya dia boleh kembali untuk meletakkan anak-anak kecil itu.

Ritual tidur
Ritual memberi kanak-kanak rasa kestabilan dan mengajarnya tidur pada masa tertentu.

Petua

 • Kanak-kanak yang berusia lebih dari 6 bulan mula bangun pada waktu malam. Sekiranya bangun pada waktu malam masih kerap, ibu mungkin menggunakan beberapa helah untuk membantu bayi tidur lebih lama. Antaranya ialah mandi lewat, makan yang padat selepas itu dan menyiarkan bilik.
 • Apabila menyapih, penyusuan malam biasanya dibuang terakhir, dan bagi bayi yang menerima campuran, makan pada waktu malam dikeluarkan sebelum ini. Sekiranya anda ingin meremukkan artileri bayi dari makan pada waktu malam, biarkan bayi secara beransur-ansur mendapat kurang campuran, dan jika bayi memerlukan lebih banyak makanan, perlahan-lahan meringankan anak kecil. Anda juga boleh mencurahkan campuran botol ke dalam mangkuk.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan