Mengapa kanak-kanak tidak mahu tidur di katilnya dan apa yang perlu dilakukan?

Kandungannya

Seorang kanak-kanak yang tidak mahu tidur di katilnya, yang mana ibu bapanya memilih dengan cinta itu, tidak biasa. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana umur, dan ia boleh dinyatakan dalam pelbagai cara. Tetapi selalu masalahnya jauh lebih cita-cita daripada kelihatannya pada pandangan pertama. Perlu dipertimbangkan untuk sebab-sebab mengapa kanak-kanak itu tidak mahu tidur di tempatnya, serta cara mengajarnya ke tempat tidurnya.

Sebabnya

Seorang kanak-kanak mungkin tidak mahu tidur di atas katilnya kerana pelbagai sebab. Pertama sekali, katil boleh menjadi tidak selesa. Jika bayi secara fizikal tidak selesa di dalam katil, maka dia akan menunjukkannya dengan semua penampilannya. Kesulitan ini mungkin disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

  • tilam yang tidak rata;
  • linen keras atau kasar;
  • pelanggaran rejim suhu - panas di atas katil;
  • lokasi katil di dalam bilik - bayi takut sesuatu, terdapat kelebihan atau kekurangan cahaya, dan lain-lain.

Selain ketidakselesaan fizikal, kanak-kanak itu hanya boleh menunjukkan sifatnya. Jika kanak-kanak itu diajar untuk tidur bersama, dan kemudian secara semulajadi mereka cuba untuk mengusirnya ke tempat tidur yang berasingan, protes itu akan dikaitkan semata-mata dengan ketidakselesaan psikologi.

Penyebab sifat-sifat fisiologi lebih mudah dihapuskan. Tetapi keadaan ketika kanak-kanak tidak tidur di tempat tidur "dari prinsip" dapat memiliki aliran yang agak panjang dan akan memerlukan banyak kesabaran dari ibu bapa.

Izinkan saya memilih tempat tidur?

Sesetengah orang ibu bapa dengan tenang melihat anak-anak buaian anak itu, kerana mereka tidak melihat sesuatu yang luar biasa atau tidak normal dalam mimpi bersama. Jika kanak-kanak dibenarkan memilih tempat tidur, dia pasti akan berbaring dengan ibu bapanya. Sekiranya bayi baru terbiasa tidur di katil ibu bapa dari awal lagi, agak sukar untuk dilatih semula dengan usia. Tidur bersama kanak-kanak dan ibu bapa mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Kelebihannya adalah kemudahan relatif. Jika bayi bangun di tengah malam untuk makan, ibu tidak perlu bangun di mana-mana - kanak-kanak akan berada di tangan. Ahli psikologi mengatakan bahawa kedekatan ibu kepada bayi yang baru lahir memainkan peranan yang besar, tetapi, malangnya, tidak ada bukti yang meyakinkan untuk teori-teori ini.

Kurang lagi. Dan yang utama adalah ketidakmampuan untuk cepat meringankan anak itu dari tidur di tempat tidur ibu bapa. Orang dewasa dalam mimpi boleh secara tidak sengaja mencederakan seorang kanak-kanak, bayi boleh mati lemas (ini juga berlaku). Tidur bersama tidak selalunya mematuhi peraturan kebersihan, dan juga praktikalnya tidak memberi wanita tidur penuh, dan kedua ibu bapa tidak mempunyai peluang untuk menjalani kehidupan intim yang normal.

Apa yang boleh membawa kepada, semua orang memahami - keluarga berpisah, pasangan perceraian, anak-anak membesar dalam keluarga tunggal ibu bapa. Nampaknya ia hanya soal tempat tidur, dan apa akibat yang serius dan negatif mungkin jawapan yang salah kepada soalan ini.

Apa yang perlu dilakukan

Pertama, anda perlu menentukan sebab-sebab apa yang menyebabkan kanak-kanak seperti tidak suka tempat tidur mereka sendiri. Sekiranya bayi itu tidur di dalam katilnya, tetapi tidak lama dahulu mula meninggalkan mimpi semacam itu, anda perlu menimbang semula isu-isu kemudahan. Tilam perlu dibeli sedemikian rupa sehingga belakang kanak-kanak tidak jatuh, agak keras dan bahkan. Linen dan pakaian bayi, di mana dia tidur, harus dijahit kain asli. Anda perlu memilih pakaian yang lembut dan menyenangkan.

Suhu di dalam bilik di mana katil itu terletak harus dikekalkan pada 21 darjah haba. Suhu yang lebih tinggi boleh menyebabkan berpeluh berlebihan bayi, terlalu panas.Dan juga, sebelum tidur, anda perlu mengalihkan bilik - udara "basi" tidak menyumbang kepada tidur normal dan tidur malam yang baik. Adalah dinasihatkan untuk mengelakkan kehadiran cermin di bilik kanak-kanak, kerana mereka menakutkan kanak-kanak itu dalam kegelapan. Dan juga anda tidak boleh meletakkan katil dalam draf. Ruang yang selesa dengan penggunaan mainan bayi kegemaran anda tidak begitu sukar untuk dicipta.

Adalah lebih sukar untuk mengajar kanak-kanak ke tempat tidur selepas bayi telah terbiasa tidur bersama. Keputusan untuk mengusir kanak-kanak dari katil ibu bapa dibuat sekali dan untuk semua. Jika ibu dan ayah teragak-agak, menukar keputusan mereka, maka proses membiasakan diri di atas katil akan ditangguhkan untuk masa yang lama dan mengambil dari semua peserta dalam proses ini banyak kekuatan dan saraf. Adalah disyorkan untuk meletakkan katil bayi di sebelah ibu bapa.

Untuk kemudahan, disyorkan untuk mengeluarkan salah satu sisi katil bayi supaya pada waktu malam pada bila-bila masa ibu dapat mencapai bayi jika dia mula menangis dan bimbang. Tetapi untuk mengambil anak itu di ranjangnya, walaupun dalam kes ini, mustahil. Dia harus merasakan bahawa ibunya agak rapat, tetapi di bawah ibu ibunya yang panas, dia tidak lagi perlu mengambilnya.

Pada peringkat ini, ibu bapa perlu jelas melihat matlamat utama, untuk pergi ke sana, walaupun semua protes dari kanak-kanak itu. Dan dia pasti akan membantah. Pada peringkat pertama, penting untuk tetap tenang dan terus menghentikan cubaan anak untuk meninggalkan katilnya dan berpindah ke ibu bapanya. Jatuh tidur dan menangis seorang kanak-kanak boleh mengambil masa beberapa jam. Tetapi kanak-kanak akan tidur dalam apa-apa keadaan - keperluan fisiologi untuk berehat akan mengambil tol.

Secara beransur-ansur, katil itu dipindahkan dari katil ibu bapa untuk jarak yang pendek, dan tidur itu sendiri akan menjadi lebih pendek. Berapa lama latihan boleh sukar dikatakan. Ia semua bergantung pada anak, wataknya, ketabahan ibu bapa. Satu berjaya melengkapkan latihan dalam beberapa hari, sementara yang lain mengambil masa beberapa minggu. Kesalahan ibu bapa yang biasa terletak pada emansipasi yang mereka tiba-tiba membuat jika bayi tiba-tiba menjadi sakit, atau gigi lain mulai menyayat hati. Dia segera dibawa ke dirinya sendiri, kembali, untuk menenangkan dan meringankan keadaannya. Selepas ini, anda perlu bermula sekali lagi, tetapi kali ini bertindak balas terhadap pengusiran anak kecil itu akan menjadi lebih emosi, protes akan menjadi lebih lama lagi.

Pendapat Dr Komarovsky

Pediatrik terkenal dan penyampai TV Yevgeny Komarovsky mendakwa bahawa dalam mimpi bersama ada praktikal tidak ada manfaat. Ia ternyata dibesar-besarkan. Tetapi jika ibu bapa masih mengajar bayi tidur dengan mereka, lambat laun mereka pasti akan menghadapi keperluan untuk melepaskannya dari katil ibu. Dan juga perlu mengajar kanak-kanak itu untuk tidur dengan sendiri, yang merupakan tugas yang sukar. Menurut Komarovsky, di jalan ini mereka kemungkinan besar ditunggu pelanggaran tidur anak-anak. Bayi mungkin mula tidur dengan tidak selesa, sering bangun, walaupun sebelum ini dia dengan mudah dan secara semula jadi tertidur dengan ibu bapanya dan tidur sepanjang malam. Tidur terganggu, yang tidak dapat dielakkan memerlukan perubahan tertentu dalam rejim. Lebih baik tidak membenarkan mereka, kata Komarovsky.

Sekiranya bayi "bertempur" separuh malam untuk hak tidur dengan ibunya, dan tidur pada waktu pagi, perlu mengangkatnya seperti biasa - pada 7 atau 8 pagi. Cobaan untuk meninggalkan bayi untuk tidur akan menjadi besar, tetapi ibu akan membuat kesilapan besar dengan membenarkan anda memecahkan cara biasa. Sekiranya awak bangunkan anak itu, dia akan sangat letih pada waktu makan tengahari dan lebih cenderung untuk tidur tanpa gerakan dan ritual lain, dan di dalam katilnya sendiri. Sekiranya ini tidak berlaku, anda perlu cuba mengekalkan rejim pada separuh kedua hari ini. Menjelang petang, kacang itu pasti akan bersedia untuk tidur dengan sendirinya.

Terutama kanak-kanak yang degil dan gigih boleh mengganggu diri mereka dan orang lain sehingga tiga hari. Selepas masa ini, menurut Komarovsky, biasanya mungkin untuk menyelesaikan sepenuhnya masalah diri jatuh tidur, jika ibu bapa agak berterusan dalam keputusan mereka. Makan yang sepadan dengan teh petang tidak sepatutnya memuaskan. Seorang kanak-kanak yang kurang berkhasiat akan lapar untuk makan malam, dan selepas prosedur air, makan penuh, akan dapat tidur lebih cepat. Jika bayi tidak dapat tidur, mungkin terdapat dua sebab - sama ada mereka telah mengatasi dia dan ia secara fizikalnya sukar untuk dia mencerna jumlah makanan, atau dia tidak penat.

Masa lapang kanak-kanak sepanjang hari perlu agak aktif, termasuk berjalan, permainan aktif dan aktif. Ibu perlu melakukan segala-galanya untuk membuat anak lelah. Kemudian persekolahan untuk tidur sendiri di tempat tidur anda sendiri tidak akan menjadi tugas berat.

Untuk memudahkan tugas untuk dirinya sendiri dan kanak-kanak itu, Komarovsky menasihatkan untuk menjalankan semua aktiviti harian dengan cara yang ketat, wajib pada masa yang sama.

Bagaimana cara menyesuaikan anak dari impian bersama, lihat video berikut dari doktor Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan